*Uyguladığım formüller genel kabul görmüş hesaplama şekillerinden farklıdır.
*Çarpanları çeyrek bazlı çıkarıyorum yani yıllıklandırma yapmıyorum.
*Çarpanlar netleştikten sonra önce geçmiş çeyrekler sonra sektöre göre karşılaştırma sağlıyorum.
Bildiğiniz üzere çalışmalarımda sadece aşağıdaki verileri kullanıyorum.Bölüm bölüm ilgili verileri anlatacağım.
- Hisse TL fiyatı; Bu veri için bilanço geldiği anda hissenin o gün ki kapanış fiyatını baz alıyorum.Bunu her çeyrek düzenli olarak bilançolar geldiği anda ki fiyatları not alarak hazırlıyorum.
-Hisse Sayısı;Buradaki veri şirketin bakınız buraya dikkat toplam kaç adet hissesi var ise bunu baz alıyorum.Halka açık kısmı değil tüm hepsini işleme katıyorum.Buna ise bilançoda özkaynaklar kaleminin altında ödenmiş sermaye sekmesinden ulaşabiliyoruz.Örn.hisse sayısı 10.721.700
-Piyasa Değer(PD); Buraya kadar iki veriyi çıkardık, şimdi piyasa değerini hesaplıyoruz.
Hesaplarken "Hisse TL Fiyatı X Hisse sayısı" yaparak PD yani piyasa değerine ulaşıyoruz.
-Firma Değeri(FD); Burada ise firma değeri tutarına ulaşıyoruz. Alınacak kalemlere dair görseli ekledim.
Formül;
=Piyasa Değeri+(KVYK+UVYK-Dönen Varlıklar)
-Defter Değeri(DD); Bu verinin karşılığı ise bilançoda yer alan Özkaynaklar kaleminde yazan tutardır.
Yani aşağıdaki x firmanın defter değeri 137.538.794 TL
-Hisse Başına Kar(HBK); Bu kalem bize şirketin 1 hissesi başına ne kadar kar elde ettiği veriyor.
Bilançoda özkaynaklar ana başlığı altında yer alan ödenmiş sermaye ve dönem net kar/zararı kalemlerinden faydalanıyoruz.
Formül;
=Dönem Net Kar / Ödenmiş Sermaye
-Fiyat/Kazanç(FK);Geniş alanlara yayılan bir çarpandır. Çok kısa vereceğim. Şirketin elde ettiği Hisse başı kara(hbk) göre şuan ki hisse fiyatıyla kaç yıllık kazancına satın alıyoruzun cevabıdır.
Ben ise fiyatı güncel ve geçmiş çeyrek hbk'larını toplayıp bölerek hesaplıyorum.
-Operasyonel Karlılık(Favök); Bu veride şirketin sadece operasyonlarından oluşan kar veya zararın durumunu görüyoruz.Gelir tablosunu ilgili kalemleri ve dip notta en altta yer alır amortisman giderlerini kullanıyoruz.
Formül;
=Brüt Kar-(Gyg+Paz.Satş.Dağıtm Giderleri)+Amort.
-Net Faaliyet Karı(NFK); Bu gelim gelir tablosu içerisinde altta belirttiğim kısımda olduğu gibi adıyla bulunmaktadır.Şirketin ana faaliyetinden sadece ana faaliyetinde elde ettiği kar miktarını vermektedir.
-Satışlar(Ciro); Bu kalemimizde yine gelir tablosu içerisinde ilk satırda yer almaktadır hasılat, satış, ciro adlarıda kullanılır.Şirketin direk olarak hiçbir maliyet götürüsü yapmadan yaptığı toplam satış tutarını bize gösterir.
Evet buraya kadar tüm rakamları detaylandırdım.
Bu yazdığım formülüzasyonlar ile her çeyrek bilançolar geldiğinde aşağıdaki çarpanları oluşturuyoruz.
Bazı yorumlarımı da görsel içerisine ekledim;
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#alfas Yenilenebilir enerji sektörüne güçlü bir rakip daha gelmiş bulunuyor. Sektör açıkçası hız kesmeden büyüyor ve Ülkemiz bu sektör için muazzam bir kaynak.
Haydi inceleyelim..
#alfas Çok basitçe şirketin faaliyet konusu bilindiği üzere yenilenebilir enerji üretimi.burada dikkat çeken husus verimliliği yüksek olan fotovoltaik güneş panel üretiminin olması.Bu panellerden gelen ışınları doğrudan elektriğe dönüştürebiliyor.Verimlilik ise %5-%20
#alfas FV güneş panellerinde tam otomasyonun sağlanması ve üretim hattında yüksek kalite kontrol çalışmaları hem hızlı üretim hemde satış sonrası servis hizmetlerine önemli ölçüde fayda sağlıyor.Ayrıca diğer yan unsurlar yaratılan enerjinin kaybını önleyerek verimi arttırıyor.
Genel çerçeve bilgileri görelim.Sıralama net faaliyet karı en yüksekten aşağı doğru sıralanmıştır.Evet 9.2 enkai 8.6 tcell 6.8 pgsus en yüksek ilk üçte nfk'lara sahip gelirken, son 1 yıllık fd büyümede doas aksa pgsus önde.
Dönen varlıklarla başlıyor genel olarak güçlü gelişimler görüyoruz.Overallda enka pgsus tcell varlıklar artışı agresif kendi iç çeyreksel bakımında hızlı gelişim tarafında kords pgsus doas tcell asels artışları başarılı.
Varlıklardan başlıyor ilki dönen varlık gelişimi, evet tahmin edilecek üzere güçlü varlık gelişimi sektörde mevcut.Overallda naten aydem güçlü artışlar sağlarken hızlı gelişim olarak ise smrtg galata başarılı diyebiliriz.
Geçiyoruz duran varlıklara yine sektör büyüme eğilimli olduğu için genel olarak firmalarda duran varlık gelişimi mevcut.Burada ise düzenli ve devamlı artışla hun smrtg yeo gelirken aydem naten tarafında tek çyrkte agresif artış mevcut.
#İletişim sektörünün tekelinde bulunduran iki firmayı bu akşam analizimize konu edelim.Tcell yıllık fd büyümesi olarak %67 Ttkom ise %74 olarak ilerledi.
İki firmada piyasayı bölüşüyor diyebiliriz.Tutarlar hemen hemen yakın ilerlerken bir tık tcell rakamları önde bulunurken yıllık fd büyemesinde ise ttkom önde bulunuyor.
Bilançonun aktif tarafıyla başlıyoruz.Genel olarak 2021 sonuyla gelen güçlü varlık gelişimi görüyoruz.Overalda tcell artışları güçlü gelirken son çeyrekte özellikle ttkom tarafında duran varlık artışı agresif bulunuyor.
#Gyo Sektör genel olarak büyümeye devam ediyor.
Yıllık fd büyümesi %182 olarak gerçekleşti.Bilançolardan buyana ise ort.%45 getiri sağladı.Bugün ise 8 firmayı çalışmalarıma konu ediyor olacağım.
Dönen varlıklardan başlıyoruz.Evet overall en yüksek gelişim özok akfen ve pagyoda diyebiliriz.Dzgyo tarafındada gelişim kendini gösteriyor.Akış stabil gelişimde dap ortalama verilerini koruyor.
Duran varlık gelişiminde ise en başta özok gelişim agresif +5 Mia TL dap 1.1 Mia TL Dzgyo düzenli artışla ilerliyor +770 MTL yine pagyo gelişimle başarılı +446 MTL ve akfen yine sürekli varlık artışına devam ediyor +456 MTL
Varlıklıkların brüt çalışma sermayesi yani dönen kısmıyla başladık.Şimdi şunu bir belirtiyelim.Bu sektör evet marj törpüsü yiyebilir ama varlık artışı sermaye güçlenmesi muazzam.Detayda başta arçlk olmak üzere güçlü varlık artışı mevcut.
Büyümenin güçlü göstergesi duran varlıklar.Gördüğünüz üzere güçlü artışlar dikkat çekiyor.Sektör devi arçlk +5.3 Vestl +2.1 MiaTL Vesbe gelişim başarılı +369 alcar yine bu yıl önemli oldu +10 safkr ise +13 MTL artış sağladı.Klmsn stabil.