Hier is het draadje voor dag 2 van #battleoftheDutchtrains. Vandaag poule E tot en met H. Welke treinen gaan door naar de halve finale?
Poule E opent met de Lint. 1e voorbeeld in NL van de lichte regionale lagevloertreinen die vanaf ca. 2000 opkwamen. Eerst vooral in de Achterhoek/Twente, waar Syntus een nieuw OV-net ontwikkelde met betere aansluiting bus+trein. Later ook bij andere vervoerders. Simpel interieur.
Dan iets heel anders: de Eurostar. Beetje twijfelgeval, want niet van een NLse vervoerders. Maar in NL rijdt NS International 'm, dus vooruit. In NL rijdt alleen de 2e generatie Eurostar, de e320 van Siemens. Familie van de ICE, dus.
Dan een klassieker: de DE1/DE2, ofwel de Blauwe Engel, lange tijd dé trein op de diesellijntjes van NL. Het ontwerp uit begin jaren '50 bouwt voort op het vooroorlogse stroomlijnmaterieel. Ze hebben behoorlijk wat kleurstellingen gekend, en het nog bijna tot 2000 uitgehouden.
Stemmen maar voor poule E!
Poule F opent met de meest NS'erige NS-trein ooit? Mat'64 is géén Hondekop! Ontwikkeld als 'treinstel toekomst', met vernieuwingen als automatische deuren. Decennialang dé standaard stoptrein in heel NL. Vind het nog steeds wat shocking 'm in het Spoorwegmuseum te zien.
En de volgende trein is een van de opvolgers van mat'64. Stoptreinen heetten opeens Sprinters in heel NL en werden wit. Gebouwd door Bombardier, technisch lijkend op de Duitse Baureihe 425 (maar uiterlijk niet echt). Vanaf 2007 te zien in met name de Randstad.
Dan DDZ. Begin jaren '90 gebouwd als stoptreinen met de beruchte groene bankjes (#meldpuntgroenebankjes). En een kruising tussen door locomotieven getrokken materieel en treinstellen, want sommige reden met motorwagens ipv locs. Die treinen zijn rond 2010 verbouwd tot Intercity.
Stemmen voor poule F kan hier:
Poule G opent met de Thalys. Net als de Eurostar twijfelgeval of 'ie hier thuishoort. In 1996 is Thalys ingevoerd als naam voor de TGV's die NL met Parijs verbinden, met kenmerkende rode stijl. Er zijn twee typen die in kopvorm verschillen. Snelle treinen, wat krappig interieur.
Plan U: de dieselvariant van mat '64. Of eigenlijk de voorloper, want al uit 1960, en oorspronkelijk nog zonder de vernieuwingen als automatische deuren. Doet het zowel lekker in rood als in geel. Lekker lompe dieselmotoren in een compartiment aan het uiteinde.
Een stijlicoon: de Koploper, ofwel ICM uit begin jaren '80. De verhoogde cabine was voor de doorloopkop, waarmee je van de ene naar de andere trein kon lopen. Die verdween bij de vernieuwing naar ICMm. Daarbij werden ook de kenmerkende oranje banken vervangen door andere stoelen.
Stemmen op poule G kan hier:
Poule H. DM'90, de Buffel, met typerend 90s-design. Waar de elektrische SM'90 niet verder kwam dan prototypes, werd DM'90 een heuse serie. Wat vriendelijker kop dan SM'90. Niet meer te vinden in NL, want geen gelijkvloerse instap, doorgaans een eis bij regionale aanbestedingen.
En dan de trein die de Buffel veelal verving. De GTW is het eerste grote succesnummer van het Zwitserse Stadler, een vrij simpele modulaire lagevloertrein die wereldwijd een hit werd op regionale lijntjes. In NL diesel en elektrisch te vinden bij Arriva, Cnxx, Hermes en Qbuzz.
We sluiten af met een klassieker: de enige echte Hondekop, ofwel mat'54. Vanaf de jaren'50 in heel NL een belangrijke trein voor NS, met de verdergaande elektrificatie. In de jaren '70 werd het de eerste Intercity, met de bekende geelblauwe kleuren. Mat'57 is de Benelux-variant.
En tot slot de laatste poll voor poule H. De stembussen zijn vanaf nu 22 uur geopend!
En inmiddels zijn de stembussen van de ronde van gisteren gesloten! De halve finalisten zijn:
Poule A: de ICE (tot gemor van sommigen, want niet echt een NLse trein)
Poule B: de klassieke mat '46
Poule C: de IC Nieuwe Generatie
Poule D: de alom bekende VIRM-dubbeldekkers.
🥳🥳
(Met name die laatste verbaast me. Ik had verwacht dat poule D met gemakt gewonnen zou worden door de iconische TEE. Maar goed, jullie hebben gesproken :-).
Goedemorgen vanuit Neurenberg op dag 2 van #langsTsjechischegrenzen. We hadden hier helemaal niet willen zijn, maar om 3u vannacht werd plots onze NightJet opgeheven hier... 🙄😖 Gelukkig nog een paar uurtjes kunnen slapen in een hotel...
Draadje van gisteren over onze reis met de nieuwe NightJet, die best comfy verliep tot er om 2u op de deur gebonkt werd dat we een uur later moesten wieberen.... 😖😖
Reden was dus dat er geen machinist was voor het deel dat uit Nederland kwam, en die ons deel verder naar München (en verder naar Innsbruck zou moeten brengen).
Bingo. Het Hogeland heeft 48.000 inw, maar tien(!) stations: Baflo, Bedum, Eemshaven, Roodeschool, Sauwerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert Warffum, Winsum. Ofwel een station per 4800 inwoners.
Goedemorgen. Op dag 16 van #zuidoostwaarts een episch nachttreinritje vanuit Chișinău min of meer op tijd aangekomen in Boekarest Gara de Nord. Zoals gebruikelijk niet enorm goed geslapen in de trein, dus eerst koffie nu.
Als je wilt weten waarom dit zo'n episch treinritje was, check m'n tweets van gisteravond:
Gisteren is m'n trein omgespoord van breedspoor naar normaalspoor. Maar het zijn wel grootprofiel-rijtuigen die doorrijden naar Boekarest, in alle dimensies groter dan treinen 'bij ons'. Je ziet het verschil duidelijk tov de Roemeense rijtuigen die zijn aangekoppeld.
Goedemorgen. Laatste dag in Moldavië. Ik ben nog steeds in Gagaoezië, de autonome regio met een Turks volk en een eigen Turkse taal. In een dorpje verderop is een klein en stoffig museum over Gagaoezië, waar je die taal ook veel tegenkomt.
Over de bijzondere status van Gagaoezië schreef ik gisteren al een paar tweets:
In tegenstelling tot de meeste Turkse volken is Gagaoezië niet islamitisch, maar orthodox christelijk. Elk plaatsje heeft wel een soortgelijk kerkje met shiny koepels.
Precies dit. Nu Rusland maar wat stukken Oekraïne geven 'want anders kernoorlog' betekent dat Rusland voortaan alles kan eisen 'want anders kernoorlog'.
Natuurlijk is Georgië voortaan Rusland, want anders kernoorlog. Baltische Staten - ja, artikel 5 NAVO, maar willen we echt een kernoorlog riskeren voor die kleine landjes? De rest van Oekraïne - ach ja, Rusland had daar altijd al een claim op, en anders kernoorlog.
Polen - ze spreken er een Slavische taal, dus het hoort eigenlijk wel bij Rusland. En anders kernoorlog. Berlijn hoorde voorheen ook in de Russische invloedssfeer. En anders kernoorlog.
De Interliner ("De Groene Streep") werd in 1994 geïntroduceerd als netwerk van snelle buslijnen tussen steden. Het was één van de eerste 'productformules' in het Nederlandse OV, en daarmee voorloper van huidige productformules als Qliner of U-link. Een draadje.
Snelbussen met een eigen 'merk' waren ook weer niet helemaal nieuw. Zo reed de Brabantse BBA in samenwerking met NS een 'sneltreinbus' tussen Oosterhout/Breda en Utrecht. En de Zuidooster had snelbussen in een grijze kleustelling i.p.v. het standaard-geel.
Bijzonder aan de Interliner was dat het als een gezamenlijk merk werd neergezet van voor snelle bussen van alle streekvervoerders samen. Deze innovatie kwam uit de koker van de VSN Groep, een (overheids)holding die sinds 1989 alle streekvervoerbedrijven in handen had.