Herkese günaydın bu sabahın konusu hazır: “Hiçbir şey göründüğü, hatta yaşandığı gibi değildir. Her şey hatırlandığı gibidir.” - Barış Bıçakçı, Aramızdaki En Kısa Mesafe
Bu alıntıyla başlamak istedim çünkü hayatta tecrübe ettiğim ne varsa bu sözü doğruluyor. Zaten Barış Bıçakçı’ya dair ne varsa da okumuşumdur. Bir finans sayfası için bu kadar duygusallık yeter. Uykudan ayılmak ve işe varmadan bir şeyler okumak için geldiniz biliyorum.
Sabah 08:00 yazıları sanki benim eksik bir yanımı tamamlıyor gibi artık. Yaptığım anketlere gelen olumsuz oylara nispeten devam ettirmem de şart gibi 😅
Evet ne diyorduk? Hiçbir şey olduğu gibi değil, her şey hatırlandığı gibi. Borsada sanırım büyük bir illüzyon sahnesi ve hiçbir şey olduğu gibi değil, hatta her şey hatırlandığı gibi ilerliyor.
Gelin size çok değil bir kaç ay öncesinde bir yaşadığımız çılgınlığı hatırlatayım. Bir SASA illüzyonu yaşadık. Yaşadık diyorum çünkü sanırım ben ve benim gibi eleştirenler dışında herkes unuttu ya da o kitle ile tamamen gezegenlerimiz ayrıldı. Ne haber alıyorum ne görüyorum.
Söz konusu olay sasanın yükselmesi değil benim için #kchol gibi bir holdingin hatta #thyo gibi bir şirketin toplamlarının #sasa değerine yetişememesiydi. Bu olan ve görülen bir gerçeği kimse umursamadı.
Herkes hatırladığı bir kaç şeyi söyleyebildi. #thyao eski gücünde değil, #sasa büyük yatırımlar yapıyor ve #kchol istenileni vermiyor diye.
Sizinle bir liste paylaşacağım. Bu liste piyasa değeri 10 milyar doların altında olup, son 8 çeyrek esas faaliyet karı 1 milyarın üstünde olan şirketleri gösterecek.
Bu listede kaç şirket #kchol’e ait sizce? Siz yorulmayın ben söyleyeyim 4 şirketin sahibi #kchol. koç bu listede piyasa değeri 10 milyar dolar üstü olduğu için yok, yine #sasa da bu listede 10 milyar dolar üstünde olduğu için yok.
Ancak #sasa 10 milyar dolar altına indiğinde yine bu listede olamayacak. Çünkü son 8 çeyrektik net esas faaliyet karı 1 milyar dolar üstünde değil.
Peki #kchol’ün EFK ne derseniz söyleyeyim son 8 çeyrek toplamı 12.7 milyar dolar. #sasa ise 725 milyon dolar EFK’ya sahip. Evet haklısınız yatırımları var. Evet haklısınız yatırımları bitince artacak.
Ancak sahip olduğu EFK 17.5 katına çıkarsa #kchol’ü yakalamış olacak. Durun bu yazı #sasa kötüleme ya da #kchol methiyesi değil tabiki. Zira ne koçlar nede erdemoğlu benim derdim. Zaten belki de siz haklısınız ben sahip olmadığım hisse halkında konuşmamalıyım.
Bugün yeni gelen yatırımcı borsaya girdiğinde aslında çevresinden duyduğu değil ülkenin değeri olan hisselerle başlamayı seçse kâğıt üstünde daha rahat olur. Hatta belki bu uğraşla bu kadar ilgilenip istediği performansı da sağlar.
Biz borsayı olduğu, şirketleri göründüğü gibi seçmek istemiyoruz. Zorla, abarta abarta kendi efsanemizi, kendi hikayemizi oluşturmak istiyoruz. Bunun için yoruluyoruz bunun için kırıp döküyoruz.
Evet sayıyla ölçemeyeceğimiz şeyler var (patron, şirketin çalışanlarının etik değerleri vb) ancak geri kalan her şey için sayılar mevcut. Dört işlemle hedef fiyat söyleyemezsiniz tabiki ama dört işlemle hangi hissede illüzyonu yaşadığınızı bulabilirsiniz.
Amacım kimseye ben bildimcilik oynamak da değildi sürçü lisan ettiysek affola. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sabah yazılarını beğeniyor ve devamlılığını temenni ediyorsanız bu yazının ilk tweetini beğenerek ve paylaşarak destek olabilirsiniz.
📌 Harekete geçmek için önemli bir hatırlatma: BİR SIFIRDAN BÜYÜKTÜR. O halde şimdi tasarruf et, biriktirmeye başla ve geleceğini yalnız bırakma.
Tasarruf ile yatırıma başlamanın, iyi bir yatırımcı olmak için kolay ve kusursuz yol olduğuna inanıyorum. Ancak bu başlangıç 100 m ileride bir yol ayrımına sahiptir ki her şeyi değiştirir. Gelin bu sabah yazısında bunu biraz tartışalım.
Öncelikle tasarruf etmek için çabalayan ve böylece sahip olduğu birikimi değerlendirmek isteyen insanı önemli ölçüde koruyacak bir duygu bulunur: “ihtiyat”. İhtiyat, herhangi bir konuda, ileriyi düşünerek ölçülü davranma, sakınma anlamına gelmektedir.
📌 Bugünün konusu borsada kötüye hazırlanmak ne kadar mümkün?
“Piyasanın düşüşe geçeceğini mi düşünüyorsunuz? Eğer ne zaman olacağını bilmiyorsanız, düşüşten sağ kurtulmanın en iyi yolu olağanüstü şirketlere sahip olmaktır.” - Peter Lynch
Herkesin borsada sözünü dinlediği ve saygı duyduğu kişiler vardır. Benim de sevdiğim saydığım bir büyüğüm Peter Lynch. Arada Türkiye borsası ile dedikleri arasında uçurum olabilse de yukarıdaki gibi ifadelerine katılmadan edemiyorum.
Dow’daki hisseler 20. yüzyılda 53 kez %10 ve fazlası değer kaybetmiş. Bu da kabaca her iki yılda bir düzeltme olduğu anlamına geliyor. Bu 53 düzeltmenin 15’inde hisse senetleri %25 ve üzeri değer kaybetmişler.
Yılın ilk iş gününden merhaba.
📌 Borsada zamanlama yapmak çoğu zaman mümkün değildir ama bu bir stratejinizin olmamasına yol açmamalı.
Alıp tutmak, makro veriye göre hareket etmek, zaman zaman sektör değiştirmek ya da temettü emekliliği için sistem kurmak birer stratejidir.
Bence her yaptığımız işlem bir çok olasılık barındırır ve bu çoğu zaman tıpkı bir satranç oyunu gibidir. Her hamlemiz sonrasında bay piyasanın olası hamlelerini öngörmek isteriz.
Biraz yazayım istedim. 2022 yılında başladığım sistemi mayıs ayında terk etmiştim. 2022 yılının başındaki beyazyakagiyer bu tutuma çok kızardı ancak şimdi geriye dönebilsem şubattan itibaren benzer strateji izlemem üzerine kendime baskı yapardım.
Herkesin ciddi getiriler sağladığı bir yıl oldu. Ben kendi adıma #gesan#glyho#tuprs#aksa#sise#thyao ve #alark için bu zamana kadar ki en karlı pozisyonları gördüm. Kaçırdığım ve inanmadığım trenler oldu bazen de etik bulmadığım karlar. Bunlardan ders çıkarmaya çalıştım.
İnsanların ne kadar çılgın olabileceğini gördüm. Kendi sahip olduğum hissenin makroekonomik olumsuzluğuna “yok canım ya” diyecek kadar kör de kaldım. Ancak sonunda hep daha iyi bir yatırım disiplini elde etmek için hatalarla samimi yüzleşmeler yaptım.
Peter Lynch hisse senedi yatırımı yapmadan önce kendi evinizi alın diye öneriyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Buyurun ankete👇🏼
Soruda en önemli ayrım peşinatsız ya da çok düşük peşinatlarla kira öder gibi ev sahip olup olamadığımızla alakalı. Bu koşulları sağlayabilseydim kendim önce yaşayabileceğim evi almayı seçerdim. Ancak kiraya vermek için ülkemiz koşullarında yüksek fk’lı evlere yatırım yapmazdım.
Borsa, dalgalı kura geçiş kararından bir gün önce 21 Şubat 2001`de yüzde 18,11 ile tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı.
11 Kasım 1998`de işadamı Korkmaz Yiğit`in, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Güneş Taner ve işadamı Kamuran Çörtük hakkında ağır ithamlar içeren kasetlerinin yayımlanmasının ardından, endeksin günlük kaybı yüzde 14,93`e ulaşmıştı.
19 Şubat 2001 tarihinde de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit`in Milli Güvenlik Kurulu toplantısını terk etmesinin ardından yaptığı açıklama borsada deprem etkisi yaratarak, hisse senetlerinin yüzde 14.62 değer yitirmesine neden olmuştu.