#TUPRS adına çok iyi bir sene geçirdik. Salgın etkisiyle kötü geçen iki yılın üzerine 2022’de arayı kapattık. 2023 için ise kafalar karışık çünkü petrol fiyatları çok oynak ve belirsizlik devam ediyor.
Bugün biraz bunlardan konuşalım istedim. (1/10)
Geçtiğimiz sene savaş etkisi ve salgın kısıtlamalarının gevşemesiyle petrolde ciddi bir canlanma gördük. Özellikle havacılık sektörünün iyi gitmesi de burada önemli bir katalizör oldu.
Bir ara Brent Petrol'de 130$ fiyatları gördük. (2/10)
Yılın ikinci yarısında ise özellikle Rusya’nın gelir artışını önlemek için ABD’nin petrol üretici ülkelere baskıları, kendi acil durum stoklarını piyasaya arz etmesi ve Avrupa’da ekonomik göstergelerin bozulması gibi sebeplerle petrolde geri çekilmeler gördük. (3/10)
2023 için ise tam anlamıyla belirsizlik var. Avrupa’da mevsim mucizesi ile enerji fiyatları savaş öncesi seviyelerde ve bu ülke enflasyonlarını bir miktar rahatlattı. Ancak üretim tarafında sıkıntılar devam ediyor.
ABD için de faiz artışları etkisini gösteriyor. (4/10)
Ancak burada çok önemli bir ülke var. Dünyanın üretim üssü, Uzak Asya’nın en kalabalık ülkesi: Çin.
Dünya petrolünün %20’sini alan Çin etkisini azımsamamak gerek. Salgın kısıtlamaları gevşedi ve hükümet ekonomik büyümelerin devam etmesini istiyor. (5/10)
Çin'in artan talebi, ekonomileri yavaşlayan Avrupa ve Amerika'daki duraksayan tüketimi fazlasıyla telafi edebilir. @GoldmanSachs' göre, Çin'deki hızlı toparlanma Brent petrolünün varil fiyatının 100$'a çıkmasına sebep olabilir. (6/10)
Bugün çıkan @business haberine göre Çin’in petrol ithalatında ciddi artışlar var. Normalde Avrupa’ya gitmesi beklenen Kazakistan CPC Blend petrolünün Çin’deki ithalatçılar tarafından karşılandığını görüyoruz.
Önümüzdeki dönem için de siparişler dikkat çekiyor. (7/10)
Habere göre Çin, Karadeniz'deki bir limandan teslim almak üzere çoğu Kazak petrolü olmak üzere 5 milyon varil ham petrolü satın aldı.
Günlük akış açısından bu miktar, 2021'in başından bu yana alınan en yüksek miktar olarak dikkat çekiyor. (8/10)
Güçlü ve stabil fiyatlar #TUPRS için olumlu olacaktır. Hem bahsettiğim Çin etkisi hem de turizm için büyük beklentilerin olduğu bir sene olduğundan ben fiyatlarda güçlü bir seyir bekliyorum.
Umarım sene sonu bu tweeti alıntılarım. (9/10)
Son olarak, #TUPRS yatırımcılarının takip etmesi için iki hesap önermek istiyorum.
@ErkentBatuhan gösterge marjları periyodik olarak yayımlıyor ve şirketi iyi tanıyor. @cerebral_invest ise aylık @tupras yazılarıyla takip etmekten çok keyif aldığım bir diğer hesap. (10/10)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Havacılık sektöründe pozitif gelişmeler duymaya devam ediyoruz. Avrupa'nın en büyük düşük maliyetli havayolu @Ryanair, Noel döneminde beklenenden daha güçlü gelen talebin ardından kâr tahminlerini yukarı yönlü revize etti. (1/4)
Yeni ilan edilen guidance'a göre, yıllık karın 1,325 milyar Euro ila 1,425 milyar Euro aralığında beklendiği açıklandı. Önceki hedef 1,2 milyar Euro’ydu. Şirket son çeyrekte 200 milyon Euro kar açıklamıştı.
Avrupa'da tatil amaçlı seyahat talebi güçlü. Havacılık sektörünün bu kış yüksek enerji fiyatları ve daralan hanehalkı bütçeleri nedeniyle zayıflayabileceği konuşuluyordu ama son gelişmeler bunun olmayacağını söylüyor.
Burada @eurocontrol'ün olumlu ve olumsuz senaryoları var.
Enerji fiyatları, oldukça ılık geçen kış ve küresel ekonomiye ilişkin endişeler nedeniyle 2023’e de düşüşle başladı. Hem petrol, hem doğal gaz hem de kömürde sert geri çekilmeler var. Geçen ayki trend devam ediyor. ⚡️ (1/6)
Avrupa'nın gösterge doğal gaz kontratı Dutch TTF fiyatları megavat saat başına 64,20 Euro ile işlem görüyor. Ağustos ayında 340 Euro/MWh'in üzerine çıkmıştık. Savaş öncesi fiyatlamalara geri döndük. (2/6)
Uluslararası ham petrol göstergesi Brent petrol ise, küresel ekonomik yavaşlama korkuları nedeniyle Çarşamba günü gün içi işlemlerde yüzde 5 düşerek varil başına yaklaşık 78 Dolar seviyelerine geriledi. 🛢️ (3/6)