Ergun Unutmaz Profile picture
Jan 8, 2023 19 tweets 8 min read Read on X
#RüzgarEnerjisi notlarım bitmek üzere bu arada beklerken ve birçok değişimin eşiğindeyken

Scorpions
Wind of Change
1) Merhaba. #TheEconomist dergisinin 7 Ocak tarihli sayısından seçtiğim iki makale ve ilave açıklamalarla bu Pazar gününde biraz #RüzgarEnerjisini ve #Britanya’nın #Avrupa ile ilişkilerini inceleyelim.

Twitter akışı belki uygun değil, ama konu önemli.
2) Öncelikle bazı kavramları açıklayarak başlayalım. #Offshore kıyı ötesi, deniz aşırı ülke ya da açık denizde anlamlarına gelebilen bir kelime ve bu yazı kapsamında karadan uzak, denizde yer alan bölge kastediliyor.
3) Bir diğer kelime ise #WindFarm. Aslında bildiğimiz rüzgar (wind) ve ürün yetiştirmek için gerekli alanı da içeren çiftlik (farm) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bu kavram belki de geleceğin enerji ihtiyacı için kritik bir rol oynayabilir.
4) Teknik terimlere genel hatlarıyla baktığımıza göre Britanya’nın rüzgar türbinlerini içeren alanların neden turistler için bir çekim merkezi olduğunu anlamaya çalışalım.

Bir zamanlar çirkin görünen bu yerleri görmek için özel turlar var artık.🤔
5) Bölgedeki balıkçılık ve dalgıçlık faaliyetlerinin yerini almış olan yeni düzen, #Rampion’un denizde kurulu 400MW’lik rüzgar santralleri ile başlıyor ve söz konusu yapı bugün #RWE tarafından işletiliyor.

Turizm ise hem fikir edinmek (teknoloji ajanlığı😂) hem eğlence amaçlı.
6) #RWE, hâlihazırda mevcut 116 türbine ek olarak 90 türbin daha inşa etmeyi planlıyor. Bunun ekonomik getirisini destekleyenler yanında çevresel ve doğal yaşama zararlarını öne sürenler yanında görsel kirlilik nedeniyle itiraz edenler de var.
7) Konunun uzmanı olmadığım için hatalarım olabilir, ama teknik kısımla ilgili de okuduklarımı aktarayım.

Öncelikle bir rüzgar türbininin üzerindeki kodun ne anlama geldiğini anlamaya çalışalım. Bunun için kodun bileşenlerini açıklayan bir tablo hazırladım.
8) Burada ilk iki harf üretici firmayı göstermektedir.

📍 SG: Bir Alman sanayi devi olan Siemens Gamesa.

📍İkinci sıradaki 8.0 ifadesi ise türbinin megavat bazında üretebileceği en yüksek çıktıdır.

📍167 değeri ise pervane çapıdır.
9) Üç futbol sahası büyüklüğüne yakın metre cinsinden bu büyüklüğü karşılaştırabilmek için bir görsel daha ekledim.

📍Son olarak DD kısaltması ise “Direct Drive” anlamında aktarımın doğrudan yapılığını ifade etmektedir.
10) Büyüklük, üretim kapasitesi ve elde edilen enerji çıktısı bakımından bir başka görsel belki daha iyi fikir verebilir. #Rotor ile kastedilen dönen parça şeklindeki pervanedir.
11) Şimdi de Britanya’nın başarısına bir bakalım. 2000’li yılların başında kurulan ilk santraller sadece 2 MW kapasite ile önemsiz bir başlangıç gibi görünse de altyapı adına önemli bir kazanımdır.

2010 yılında kapasite 1,3 gigavat (GW) seviyesine gelmiştir.
12) Bugünse kapasite 14 GW seviyesindedir. 2021 yılında Çin’in muazzam sıçraması grafikteki gibi dikkat çekicidir. Demek ki yukarıda anlatılan turistik geziler işe yaramış, iyi arşiv ve araştırma yapmışlar.

Britanya elektriğinin %36’sı rüzgar enerjisine dayanmaktadır.
13) Merkezi Danimarka’da olan Ørsted şirketinin buradaki kolunun niyeti, 2030 yılına kadar bu seviyeyi %50’ye çekmektir (Hornsea 2).

Maliyetlerse MW başına 2015 yılındaki £155’dan bugün £40’ın altına gelmiştir. Bu başarıda hükümet planları kadar coğrafya da önemlidir.
14) Sektörde rekabet giderek yoğunlaşıyor ve yetenekler, kapasite her gün biraz daha gelişiyor. Britanya’da bu alanda çalışan kişi sayısı 20.000 civarında. 2030 beklentisi ise 61.000 çalışana ulaşılabileceği yönünde.
15) Bu arada akışın başındaki Scorpions - Wind of Change kendi başına anlamlı ve güzel olmakla birlikte bu yazının da bir parçasıdır.

Biraz geriye dönüp 4 Kasım 2021 tarihli The Ekonomist dergisindeki “Değişim Rüzgârları” haritasına bir bakalım.
16) Deniz üzerinde kurulu birçok rüzgar santralinin Kuzey Denizi sınırlarında olması tesadüf değil. Coğrafi koşullar çok elverişli ve artık yüzer projeler de hayata geçmiş durumda. Bu bölge ve benzeri alanlar dünyadaki toplam enerji talebini karşılayabilir.
17) Yazı yayımlandığında enerji krizi (henüz Ukrayna işgali yaşanmadığı için) gündemde bile değildi. Şimdiyse konu daha stratejik boyut kazanmış durumda.

#Temiz ve #yenilenebilir bir #enerji kaynağı olan rüzgâr, teknolojinin gelişmesiyle üretimde anahtar rol oynayabilir.
18) Gelecek ne getirir, fosil yakıtlar yanında veya bunların yerine yenilenebilir enerji kaynakları nasıl ve ne zaman standart hâle gelir bilinmez.

Değişimi iyi okuyabilmek ve faydalanabilmek dileğiyle iyi bir Pazar günü dilerim.🙏🏻🙋🏻‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ergun Unutmaz

Ergun Unutmaz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ergun_unutmaz

Aug 10, 2023
🇬🇧 “The bond market is the most important market in the world,” says Ray Dalio.

🇹🇷 Ray Dalio, #tahvil piyasasının dünyadaki en önemli piyasa olduğunu söylemektedir.

Oysa 2022 sonunda değeri 141 trilyon dolara ulaşan bu piyasa yeterince bilinmemektedir.

(1/x) Image
2) Hatta tahvil piyasası anlamına gelen "bond market" ifadesi maalesef birçok yerde yanlış bir şekilde "bono piyasası" şeklinde kullanılmaktadır.

Dolayısıyla önce kavramlardan başlamak anlaşılırlık için önemlidir. Image
3) Bu akışta, Financial Times'ın 3 Ağustos 2023 tarihli sayısındaki, Robin Wigglesworth'un makalesinden notlar da kullanacağım.

Makale, 1648 yılında düzenlenen ve her yıl %5 faiz ödemesi taahhütü içeren "sürekli" tahvil kavramı bunun Hollanda'ya uzanan hikâyesiyle başlıyor. Image
Read 10 tweets
Aug 6, 2023
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻

🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.

(1/x) Image
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.

2023/q2 (milyar TL)

Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7 Image
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.

UV eğilimi olumlu görüyorum. Image
Read 16 tweets
Jul 26, 2023
#FinansalEğilimler başlıklı sunum 15 dakika sonra başlıyor.

1) Şimdi bir kahve arası ve Twitter Space, YouTube yayını ve ilave notlar, grafikler için bu akışın altında görüşmek üzere.

⬇️ Image
2) Image
3) Çeviriler Image
Read 22 tweets
Jul 24, 2023
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.

Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım. Image
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.

Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️ Image
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.

Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.

Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
Read 11 tweets
Jun 20, 2023
#Yatırım anlayışı üzerine birkaç not:

1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.

- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada Image
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.

Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.

The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.

Read 14 tweets
Jun 15, 2023
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻

1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.

Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım. Image
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."

✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(