Bugün açıklanan finansal tablolar, zor dönemlerde başarılı işler yapıldığını gösteriyor. Yönetiminden çalışanlarına, tüm emeği geçenlere teşekkür eder, yatırımcılarına başarılar dilerim.🙏🏻👏🏻
1) Şimdilik kısa bir iki not, detaylı çalışmaya yarın devam ederiz.
2) Belirsizlik ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde 95,3 milyar TL seviyesine ulaşan konsolide net satış değeri sevindirici. Farklı tesisler, yatırımlar ve lojistik ağ sayesinde arz talep dengesi iyi sağlanmış ve uluslararası satışların payı yüzde 63'lerde gerçekleşmiştir.👏🏻👌🏻
3) Faaliyet gruplarına göre son çeyrek performansını grafiğe aktardım.
Faaliyet gruplarına göre 95,3 milyar TL'nin oluşumunu ve buradan 19,3 milyar TL'lik #DönemKârı geçişini inceleyelim. 👌🏻🖊️📖
5) Gece geç saatte yazınca bir iki detay kalmış, bunları bir düzeltelim. Öncelikle grafikteki veriler bin Türk lirası şeklinde okunmalıdır.
Gelire en yüksek katkı, en büyük gider ve gelir kalemleri ile bunların arka planına daha sonra bakalım.
6) Faaliyet gruplarına göre çeyreklik dağılımda ilk grafik yüzdesel payı gösterecek şekildeydi, bunun için de güncel versiyonu aşağıya ekliyorum.
Sağ taraftaki grafik ise yine her bir grubun bin Türk lirası şeklinde katkısını göstermektedir.
7) Yine faaliyet gruplarına göre ancak bu kez birikimli değerlere bakalım. Sol tarafta yüzdesel dağılımda kimyasallar ve mimari camların gücü ve diğer gruplar yer almaktadır.
Sağ tarafta ise bin Türk lirası şeklinde grupların 95,3 milyar TL'lik hasılata katkıları gösterdim.
8) Akışa daha sonra bölgeler ve notlarımla devam edeceğim, ancak şu soruyu da yanıtlamaya çalışayım.
2021 yılında 5,9 milyar TL artı olan net yabancı para pozisyonu 2022 yılını 4,4 milyar TL eksi ile tamamlamıştır.
9) Bunda elbette farkı etkenler de olabilir, ancak yurt dışı iştiraklere ayrılan kaynaklar ve yatırımların finansmanı için sermaye katkı payları görünen en büyük kalemler.
Bunun dışında, döviz kuru ve ihracata yönelik yasal düzenlemelerin de rolünden bahsedilebilir.
10) Kimyasallar ve Mimari Cam ve Ambalaj gruplarının ağırlığıyla 95,3 milyar TL'lik gelirin 61,6 milyar TL'si satışların maliyetine gitmiş ve #Şişecam böylece 33,7 milyar TL brüt kâr elde etmiştir. Daha sonra bunların çeyrekler ve bir önceki yıla göre marjlarına bakacağız.
11) Brüt kârdan faaliyet giderleri ana kalemlerine ayrılan paysa toplam 18,3 milyar TL olmuştur. Bu kalemler sırasıyla
➡️Genel yönetim giderleri
➡️Pazarlama ve satış giderleri
➡️ Araştırma ve geliştirme giderleridir.
12) Esas faaliyet kârı yanında, diğer faaliyetlerden, yatırım işlemlerinden ve finansman kaleminden elde edilen sonuçlarla 19,8 milyar TL tutarında vergi öncesi kâra ulaşılmıştır.
Bundan düşülen vergiler ve azınlık paylarıyla da net kâr 19,3 milyar TL olarak hesaplanmıştır.
13) Bu aşamada satışlar (siyah) ve satışların maliyeti (mavi) arasındaki fark olan brüt kâr (sarı) gelişimine bakalım.
Birikimli düzeyde satışlar ve maliyetlerde enflasyon etkisi net bir şekilde görülmektedir. Brüt kâr da bunu uyumlu olarak yükselmektedir.
14) Ancak aynı tabloya çeyreklik verilerle baktığımızda bu kez maliyet baskısı dikkat çekicidir. Satışlar artarken brüt kâr düşüş göstermektedir. Dolayısıyla dikkatli olunması gereken bir nokta.
O hâlde bir de brüt kâr ve vergi öncesi kâr marjlarına bakalım.
15) Birikimli verilerle hesapladığım brüt kâr marjı (siyah) ve FVÖK (sarı) son 4 yılda %30 seviyesinde istikrarlı bir seyir izlemektedir.
Bir önceki dönem aşırı iyi olduğu için düşüşten ziyade bunu göz önünde tutmak lazım. Endişeye gerek yok, ancak temkinli olmakta fayda var.
16) Peki aynı tablo çeyreklik olarak bunu onaylıyor mu?
Brüt kâr marjındaki düşüş burada daha net. FVÖK ise iyi bir eğilimle gücünü koruyor. Maliyet yönetiminin önem kazandığı bir aşama.
17) Son olarak bir de 2021 yılı verisiyle 2022 yılını karşılaştıralım. Bir önceki yıla göre:
✅ FVÖK %141,7 artış göstermiş
✅ Brüt Kâr ise %201,5 yükselmiş
✅ Satışların maliyeti ve Satışlardaki artış oranı %196 civarında.
➡️ Kapasite kullanım oranı da oldukça yüksek.
18) Son verilere çeyreklik bazda, aynı kalemlere, ancak bu kez bir önceki çeyreğe göre (22'q3) bakarsak (mavi) değişim daha net görülmektedir.
Tablodaki açık renk sütunlarsa bir önceki yılın aynı çeyreğine (21'q4) göre değişimi göstermektedir.
19) İndirgenmiş Nakit Akışı Analizi çerçevesinde hesapladığım içsel değeri bu aşamada paylaşmayacağım, ancak blog üzerinde ayrıca bir yazı planım var.
#Şişecam şirketine bu başarı için teşekkür eder, ortaklarına hayırlı olmasını dilerim.
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."