Toegankelijkheid van studies met een capaciteitsfixus. tweede draadje. Over mogelijke oplossingen. Maar eerst nog enkele woorden over de ontwikkelingen van 1997 (Cie Drenth) tot heden: wat zijn in deze tijd de problemen? Ik kan kort zijn, want in wezen is het simpel:
Het neoliberalisme heeft de beleidsmakers volledig in de greep, meritocratisch denken is de norm: 'winners take all'. Recht en rechtvaardigheid moeten maar even wijken. De richting is: selectie-aan-de-poort moet kunnen, we gaan ermee experimenteren (staats Nijs), een paar
ministeriële commissies (was er een Cie-Korthals?; in ieder geval een Cie-Sorgdrager). Jet Bussemaker was de afmaker, zij joeg er een wet door voor decentrale toelating tot fixus-studie, en verbood gewogen loting. Ik was in die tijd afgeleid met zorgen over een #rekentoets.
Kennelijk ontstond er toch voldoende onvrede over de enorme kosten en geringe opbrengsten van die decentrale selectie dat een motie om ook loten mogelijk te maken de steun van de kamer kreeg. Het voorstel van wet daarvoor is 24 januari jl in de TK behandeld. Er is in al deze
commotie (sinds de Cie Drenth de oren liet hangen naar druk van Kok en Ritzen) wat argumenten betreft niets nieuws onder de zon, dus ik kan het bij deze korte kenschets laten. Voor enige literatuur zie benwilbrink.nl/projecten/dece…
Dan kom ik nu aan het karakteriseren van mogelijke oplossingen. Dat verhaal splits ik in tweeën, want het oplossen van capaciteitsproblemen in het hoger onderwijs is echt een andere thematiek dan die van het toedelen van schaarse studieplaatsen aan te talrijke gegadigden.
De capaciteit van het ho wordt uiteindelijk bepaald door de overheid. Ik beperk me in het volgende weer tot het wo. Die overheid kan ervoor kiezen de capaciteit van universiteiten/opleidingen de vraag van studenten te laten volgen, zoals tot 1972 het geval was, zij het met
steeds meer locale uitzonderingen die gedoogd werden. In 1972 moest voor de toegang tot geneeskunde een noodmaatregel worden genomen, waarbij de keus viel op instellen van een numerus fixus. Die noodmaatregel kreeg in 1975 een andere invulling, maar werd dus gecontinueerd.
In de 70er jaren is de overheid overgegaan tot een soort van planningseconomie voor het wetenschappelijk onderwijs. Onderdeel van het voorstel van wet dat Ger Klein in 1975 naar de Kamer bracht is immers dat Nederland veel minder artsen nodig zou hebben dan er gegadigden waren
voor de opleiding tot arts. Dit is best opmerkelijk, omdat het idee toen toch wel verlaten was dat een economie centraal te plannen zou zijn. Ik moet hier later meer gedetailleerde informatie over verzamelen.
Tegenover strakke planning zoals dat in feite het geval is bij het instellen van een fixus voor meerdere opleidingen, staat het geheel vrijlaten, of misschien door zachte maatregelen via studiefinanciering, of gerichte voorlichting te sturen.
Een voorbeeld van sturen via studiefinanciering is de kwijtschelding van studieschulden voor wie in het onderwijs ging werken (70er jaren). Een voorbeeld van inzetten op voorlichting is de oprichting van het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht. Het idee
was dat varkenscycli in vraag en aanbod mogelijk gedempt zouden kunnen worden door ze te kunnen voorspellen en ervoor te waarschuwen. Cycli van tekorten en overschotten deden zich bijvoorbeeld sterk voor bij scheikunde en ingenieursopleidingen.
Die varkenscycli voor academici zijn een boeiend fenomeen, zeker ook bezien naar de ongelijke kansen die het oplevert voor arme afgestudeerden t.o.v. vermogende. Er is een uitvoerige historische studie over, van deze auteur, Hartmut Titze ssoar.info/ssoar/bitstrea… (hoofdstuk).
Ik moet hier toch al even aanstippen wat het belang is van deze beleidsoptie om de verdeling van studenten over verschillende opleidingen niet te plannen, maar over te laten aan marktmechanismen. Een goed idee waar dit over gaat geven Lex Borghans & @andriesdegrip (1997):
'Numerus fixus en de arbeidsmarkt'. Economisch Statistische Berichten researchgate.net/publication/25…
Meer in: Nadine Ketel, Edqin Leuven, Hessel Oosterbeek & Bas van der Klauw (accepted, 2015). The returns to medical school: Evidence from admission lotteries. pure.uva.nl/ws/files/25432…
Het komt hierop neer: de numerus fixus voor geneeskunde zorgt voor een kwantitatief afgeschermde arbeidsmarkt waar artsen een monopolie-voordeel opstrijken. Kijk, dat leidt tot een dure gezondsheidszorg die er zonder fixus niet zou zijn (vergelijk Vlaanderen).
Verdelen van schaarste. Een fixus kan ingesteld zijn waar er minder studieplaatsen beschikbaar zijn dan er gegadigden zijn. Er zijn vele mogelijkheden om die schaarse plaatsen meer of minder eerlijk te verdelen (hang ook af wie de belanghebbenden zijn). Er is natuurlijk
literatuur onafhankelijk van onze nationale denksport 'toelating tot geneeskunde' (of andere fixusstudies). Ik noemde al Jon Elster's 'Local Justice. Een korte opsomming van mogelijkheden geeft ook H. Peyton Young (1994). 'Equity in theory and practice' press.princeton.edu/books/paperbac…
Par. 2.1 Methods for distributing indivisible goods: - forced equality - lotteries - rotation - compensation - queing - priority lists.
Priority lists: "...in which claimants are ranked according to some measure of need, deser, controbution, seniority", of combinaties daarvan.
Geeft dit al een goed idee? Alle procedures waar tests, toetsen, examens, interviews aan te pas komen, hebben tot doel zo'n 'priority list' of rangvolgorde te bepalen, waarbij de geluksvogels van bovenaf het schaarse ondeelbare goed krijgen toebedeeld, zolang de voorraad strekt.
Ik wil het hier ven bij laten, morgen verder.
Wie zich afvraagt waar deel 1 dan is: ik heb er een blog van gemaakt, benwilbrink.wordpress.com/2023/01/31/toe…
correctie: "...in which claimants are ranked according to some measure of need, desert, contribution, seniority"
Springende punt is: er zijn dus verschillende mogelijke scenario's, die mogelijk radicaal verschillende maatschappelijke uitkomsten op de lange duur hebben. Voor behoorlijke en democratische beleids- en besluitvorming zouden uitgewerkte scenario's beschikbaar moeten zijn, niet?
Zo'n lijstje van mogelijkheden om schaarse ondeelbare zaken eerlijk te verdelen kan ook verhledrend werken omdat het kan laten zien dat we het met zijn alleen over de (on)wenselijkheid van veel van die opties wel eens zijn. Geen wachtlijsten, bijvoorbeeld. Niet 'wie eerst komt,
eerst maalt. Een belangrijk punt wil ik hier meteen maar aanstippen: Er was in de 70er jaren brede consensus onder psychologen die zich bemoeiden met het probleem van de toegankelijkheid van fixusstudies over de onwenselijkheid hier psychologische tests voor in te zetten.
Bij de ontwikkelingen in de 21e eeuw waren de actoren (commissies, bewindslieden, kamerleden) zich daar evident niet van bewust. Zodat we nu zitten met decentrale selecties waar aan psychologische tests verwante instrumenten (zoals motivatie-onderzoek) graag worden gebruikt. Brr
Voor- en nadelen van de verschillende opties voor het verdelen van de schaarste zijn nu nog niet aan de orde. De vraag is nu: hebben we alle opties nu wel in beeld, of moet ik nog verder zoeken? De vraag is ook: is het handig om nu al voor deze opties te inventariseren hoe
zij passen in het specifieke probleem van een eerlijke oplossing voor de toegankelijkheid van het wo onder de druk van capaciteitsproblemen die ongelijk verdeeld zijn over de opleidingen in dat wo? Ik denk het wel, omdat meerdere opties meteen al kunnen afvallen voor verdere
beschouwing omdat zij niet voldoen aan randvoorwaarden van het recht, de politiek (denk aan maatschappelijke kosten of kosten voor de begroting van onderwijs), democratie (zoals aanvaardbaarheid voor direct betrokken leerlingen en hun ouders), moraliteit (het mag, maar moeten we
het wel willen). Impliciet bij deze randvoorwaarden is dat maatregelen niet discriminerend mogen werken. En dat is precies het punt waarop de Inspectie van Onderwijs alarm heeft geslagen met zijn recente rapport, waarop het Kabinet ng een reactie gaat geven.
Oké. Een verdere inventarisatie van beschikbare opties is zeker nog wel nodig. Want het idee van rangvolgorde behoeft op zichzelf nog enige uitwerking omdat het raakt aan de thematiek van de meritocratische samenleving (Young, 1958; Sandel, 2020). En de mogelijkheden WAAROP
gegadigden gerangordend kunnen worden zijn schier eindeloos, dus laat ik daar ook alvast mijn tanden in zetten. Het universum van mogelijkheden voor eerlijke verdeling van schaarste is nog verder te beschrijven. Bijvoorbeeld: wat is 'desert'?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink https://mastodon.social/@benwilbrink

Ben Wilbrink https://mastodon.social/@benwilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Feb 5
'Meten is weten', werkelijk?
Docenten stellen bij proefwerken, toetsen, tentamens, examens, vast of antwoorden op de gestelde vragen juist zijn, of niet.
Wij staan er omheen en kijken ernaar. Weten we nu iets? Jazeker. Kunnen we dat wat we nu weten ook duiden? Ai.
Ik wil het over summatieve toetsen hebben: er staat iets op het spel. Wat op het spel staat zijn de mogelijke (gevolgen van) beslissingen op basis van resultaten op de toets. Een specifieke onderverzameling daarvan is wat we (internationaal) 'validiteit' noemen:
de mate waarin de toets leidt tot juiste beslissingen. Hé, dat is best opmerkelijk: het gaat niet om de meting zelf, maar om de beslissing op basis van de meting. Meten is beslissen, zou je denken. Dit klinkt ingewikkelder dan meten is weten, en dat is het ook. De reden om
Read 21 tweets
Jan 30
Toegankelijkheid van studies met een capaciteitsfixus. Wat is het probleem, welke oplossingen zijn er, wat zijn hun voor- en nadelen?
Ik ga er nog weer eens grondig mee aan de slag, en hecht eraan om dat werkendeweg op Twitter te doen. Reageer gerust, graag zelfs.
Ik wil proberen de analyse geleidelijk op te bouwen vanuit globale schetsen deze in steeds fijner detail verder uitwerken. De eerste zin in de vorige tweet is globaal niveau 0.0 zeg maar. Zonder goede probleemanalyse blijven passende oplossingen buiten bereik.
Ik zal de eerste slagen maken op basis van mijn kennis van zaken, en pas in een veel later stadium teruggrijpen op de onderzoekliteratuur, de historische stukken, en wat ik er zelf eerder over heb gepubliceerd (vanaf 1971 is dat). Voor deze volgorde zijn meerdere redenen.
Read 57 tweets
Jan 28
NRC: 'Loten voor een studieplek is echt eerlijker' nrc.nl/nieuws/2023/01… Ik hang er een draadje aan, in de loop van de dag.
De afgelopen week stond in het kader van de behandeling van decentrale loting in de TK. Druk geweest op Twitter, ik heb mijn beslommeringen bijeengeharkt in twee blogs benwilbrink.wordpress.com/2023/01/24/lot… en benwilbrink.wordpress.com/2023/01/26/dec…
Waarom is die loting toch zo moeilijk uit te leggen?
Die vraag werd me nog weer eens opgedrongen bij het lezen van een uitstekende behandeling van de 'Dutch lottery' door Conan Boyle in zijn boek dat over (meer) toepassingen van loten in onderwijs handelt. Ook voor NL lezers: open access conallboyle.com/lottery/2010Lo… pp 141-178. Lezen!
Read 32 tweets
Jan 26
Rolf van der Velden (2023). 'Terug naar af'. @DidactiefOnline didactiefonline.nl/artikel/terug-…
Onderwijs en maatschappelijke positie. Menselijk kapitaal . Eerlijk onderwijs. Mooi artikel, dat niet-sociologen kan verbazen. Prikkelt de nieuwsgierigheid. @R_vander_Velden Een enkele
opmerking toch. Dat hebben psychologen en sociologen onderling sinds jaar en dag. Maakt het ook wel wat spannender.
Twee dingetjes dan. Diploma voor 43% bepaald door de genen? Zou het?
En: Heeft onderwijsbeleid de taak talenten te helpen ontwikkelen? Die 43%? Let's see:
Er is helaas door gedragsgenetici als Robert Plomin ('Blueprint') een hoop demagogisch gelul over verschillen in intelligentie zowel als studieprestaties (diploma's) die in forse mate genetisch vastgelegd zouden zijn. Dat is bullshit. Die genen blijken met onderzoek naar het
Read 8 tweets
Jan 26
Decentrale loting. Citaat uit 2020, Ankersmit.
"Het valt niet te verkopen dat een toekomstige student met hoge cijfers en een goede motivatie wordt afgewezen omdat hij werd uitgeloot, terwijl iemand met lage cijfers die het minder graag wil door dom geluk wel wordt toegelaten."
Met volledige titulatuur in de krant, dus Ankersmit beschouwt dit onderwerp als liggend binnen zijn (vroegere) leeropdracht als hoogleraar? Come on.
En dan ook nog demagogisch spreken over dom geluk. Denk eerst even na, voordat je met de pers spreekt. Ik leg het uit.
De emeritus-hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen — hij schrijft mooie boeken — vindt dat bij een beperkt aantal beschikbare plaatsen deze van boven af vergeven moeten worden aan de kandidaten met de hoogste eindexamencijfers. Lijkt slim, toch?
Read 36 tweets
Jan 24
NF loten Z. El Yassini (VVD) kan niet loskomen van zijn eigen anecdotes, en ontkent daarmee de resultaten van de Inspectie die juist een breder onderzoek heeft gedaan. Ernstig, want de VVD wil 25% 'uitselecteren' . Hij is perfect in de war over de 'hard werkende student'.
Even snel waarom dan: 'hard gewerkt hebben' is niet valide toetsbaar in decentrale selectie. Evenmin als motivatie dat is.
En ter geruststelling van de VVD-woordvoerder: we weten echt alles al, en al heel lang: in de selecte groep die in NL universitair gaat studeren, is studiesucces nauwelijks voorspelbaar ogv. de data die bij de start beschikbaar zijn. Wetenschap, beste mensen. Luistert eens.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(