Psycholoog & ME Profile picture
Feb 7 29 tweets 15 min read
Eindelijk een stuk in de pers waarin het lijden van Long Covid pat. wordt ingebed in het systeem. Met als hoofdrolspelers:

De medische wereld die geen oplossingen heeft & de politiek die onderzoek verwaarloost en daarmee het lijden uitzichtloos maakt 🧵

npo3.nl/brandpuntplus/…
Ernstig geïnvalideerd worden is een trauma. Als GZ-psycholoog heb ik veel met patiënten gewerkt die trauma's hebben. Er zijn een aantal ingrediënten die maken dat de kans op trauma vergroot en die de ernst van het trauma kunnen versterken.
Rondom Long Covid zie ik er diverse, die helaas in het systeem zitten:

1. Postinfectueuze ziekten zijn jarenlang gepsychologiseerd en gestigmatiseerd. Afgedaan als een ziekte die goed te behandelen is en draait om 'ziekte-instandhoudend gedrag.

directievetherapie.nl/artikelen/jaar…
Inhoud van de behandeling was dat je geen aandacht meer besteedde aan je symptomen maar dat je weer conditie ging opbouwen. Als je lichaam protesteerde dan moest je dat negeren. De gedachte was namelijk: je bent niet meer ziek maar je lichaam weet dat nog niet.
De geluiden van patiënten die verslechterden door deze behandeling, werden decennia genegeerd. Nooit is er onafhankelijk onderzoek naar gedaan. Het werd geschaard onder het 'ziekte instandhoudende gedrag'. Vermijding, niet beter willen worden.

Echter, een veelvoorkomend kenmerk van post-infectueuze ziektes is Post Exertional Malaise. Oftewel: de symptomen vlammen op na inspanning die over de grenzen van belastbaarheid gaat. Dit werd echter jarenlang door veel wetenschappers en medici niet onderkend.
Hoe konden duizenden mensen met Long Covid dan ook vermoeden dat zij ernstig geïnvalideerd gingen worden? Totaal onverwachts klapten zij onderuit en knapten tegen de verwachting in niet meer op. Die onverwachtheid van de klap is een trauma-vergrotende factor.
2. Eveneens essentieel voor de kans op een trauma en de mate waarin dit ontstaat, is de wijze waarop iemand opgevangen wordt na het oorspronkelijke trauma.

Hoe reageert de omgeving? Hoe reageren degenen die jou moeten opvangen en veiligheid moeten bieden na zo'n trauma?
Helaas ook daar ging het nodige mis:

- de medische wereld had geen oplossing maar dacht deze te hebben door de aanpak voor post infectueuze ziekten te volgen. Mensen met PEM hadden hierbij een grote kans om te verslechteren.
Verslechteren door goedbedoelde maar verkeerde adviezen van je hulpverlener is trauma vergrotend. Degene die jou moet helpen blijkt je lijden te versterken i.p.v. verbeteren. Dat is heel beangstigend.
"Ik verdrink en vraag om een reddingsboei, maar die reddingsboei maakt dat ik nog verder wegzak in het kolkende water"
Inmiddels is al meer doorgedrongen dat bij PEM had advies symptoomcontingent pacen is: doen wat binnen jouw grenzen van belastbaarheid ligt en daarvoor moet je op je lichaamssignalen letten want die geven je grenzen aan.
Maar wat als je te horen hebt gekregen dat je die juist moest negeren? Aangezien ziek worden al een vertrouwensbreuk met het lichaam was en iemand er wanhopig op vertrouwt dat de hulpverlener het weet, verliezen mensen het vertrouwen in hun eigen lichaam en voelen verwarring.
Dat helpt niet in het bereiken van evt. verbetering én het helpt niet om het trauma te verwerken. Om een trauma te kunnen verwerken moet je juist dicht bij je eigen gevoel blijven en dat toelaten. Je moet ook een logisch verhaal kunnen maken van de gebeurtenissen.
Met nog een beetje meer pech schiet iemands hulpverlener in de tegenoverdracht door de machteloosheid die diegene voelt én het stigma van de post-infectueuze ziekte. Dan komt er dus afwijzing bij i.p.v. opvang.
Met nog meer pech reageert de omgeving vergelijkbaar en is er nog meer afwijzing.

Bedenk eens hoe traumatiserend dat weer is: je bent hardstikke ziek maar de omgeving doet alsof je je aanstelt, alsof het in je hoofd zit waar jij de knop om moet kunnen zetten maar dat niet doet
Dan is er nog de reactie van de overheid. Die overheid die de plicht heeft om goed voor zijn burgers te zorgen.

Deze zet een organisatie op die in eerste instantie de inzichten uit hulpverleningsland herhaalt (C-support). Gevolg: nog meer schade.
@ZonMw keurt een subsidie goed voor prof. Knoop die onderzoek gaat doen naar de invloed van cognitieve gedragstherapie op Long Covid (ReCOVer). Terwijl de betrouwbaarheid van zijn onderzoeken op dit gebied ondermaats is gebleken:

nice.org.uk/guidance/ng206… (v.a. blz. 5)
De overheid geeft ook een grote adviserende en onderzoekende rol aan iemand die uitgebreid betrokken is bij het cognitieve gedragsonderzoek voor post-infectueuze ziektes (Prof Rosmalen).

rug.nl/staff/j.g.m.ro…

Dit alles is onveiligheid vergrotend: ga je wel goede hulp krijgen?
De overheid weigert ook nog eens de aantallen getroffenen door Long Covid in kaart te brengen. Hoe kan er een vuist gemaakt worden als de aantallen niet eens in beeld zijn?

Die vuist wordt dan ook niet gemaakt: de overheid investeert zo goed als niet in biomedisch onderzoek.
Hiermee komt er geen uitzicht voor patiënten dat zij de behandeling gaan krijgen die zij nodig hebben.

Tot slot hoor ik van diverse pat. dat specialisten geen tijd hebben om zich in hun ziekte te verdiepen. Te druk met de bekende ziektes. Weer geen opvang, weer geen uitzicht
Kortom: iemand maakt een heftig trauma mee en belangrijke onderdelen van het systeem verergeren het probleem en werken trauma verhogend, te vaak zelfs traumatiserend an sich.
Het is essentieel dat o.m. journalisten deze lagen in het verhaal meenemen, aangezien de overheid de Long Covid patiënten grotendeels laat zitten en daarmee de problematiek vergroot. Daarom hoop ik dat er nog vele van deze artikelen gaan volgen.

#LongCovidSchandaal
@guustweet Ik had je nog helemaal niet getagd zie ik 😳 Echt goed artikel! ❤️
@christenunie @wiepau @PieterOmtzigt @PolitiekBIJ1 Zie mijn draad hierboven over hoe o.m. de overheid de Long Covid patiënten onnodig psychisch schaadt. Dit kán zo toch niet?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Psycholoog & ME

Psycholoog & ME Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Psycholoog_ME

Feb 7
Onderzoek naar de endotheelfunctie van grote en kleine vaten bij patiënten met ME/CVS.

Bij ME/CVS-pat. werkt het endotheel in de grote en kleine bloedvaten minder goed. Dit wijst erop dat de vasculaire homeostase een rol kan spelen bij de klinische presentatie van deze ziekte.
Wat is endotheel ook alweer: een bedekkend eencellig laagje aaneengesloten cellen dat onder andere de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt.

(afbeelding wikipedia) Image
Het zorgt o.m. voor het vernauwen en verbreden van de bloedvaten. Zo regelt ons lichaam dat er in elke lichaamshouding genoeg bloed overal terecht komt. Die regulering is bij ME/CVS dan ook verstoord

-> oftewel: de vasculaire homeostase kan niet goed behouden worden.
Read 4 tweets
Jun 26, 2022
1) Meanwhile at he neighbours overseas: "Over two years on from the outbreak of the pandemic, this (...) condition is adding to Britain’s labour market crisis, contributing to the highest number of people out of work because of long-term sickness in almost two decades."
3) We don't have these numbers like UK does because they are not registered. I think: a cardinal mistake. You can´t solve or prevent a problem that you don´t see clearly enough. And we don't see it enough.
Read 10 tweets
Jun 24, 2022
1) Being involved in this study, Hans Knoop has declared: "Competing Interest Statement. The authors have declared no competing interest." However he is highly involved in the ReCOVer study, investigating the effect of CGT on Long Covid.
medrxiv.org/content/10.110…
2) In his review for NICE in 2021 of the scientific basis for GET and CGT for ME/CFS, J. Edwards has concluded that one of the reasons that studies on this topic are of low quality, is the heightened risk of expectation bias in these studies and subjective outcome measures.
3) Also: there is no solid base for the theoretical grounding of CBT for CFS. My logical conclusion is that it doesn't exist for LC either. If it doesn't apply to ME/CFS (post viral disease in the majority of the cases), how can it apply to LC? nice.org.uk/guidance/ng206…
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(