در مقاله امروزم در روزنامه اطلاعات «گونه شناسی اپوزیسیون» به بررسی فعالیتهای اخیر #اپوزیسیون در خارج و داخل پرداختم.
یکی از ابزارهای اصلی قدرت #ایران در سالهای بعد از پیروزی انقلاب ۵۷، که موجب مانایی نظام به رغم همه اتفاقات سختی که با آن مواجه بوده، اپوزیسیون فشل آن بوده است.
#اپوزیسیون طی این سالها بارها پوست اندازی کرده و به اشکال مختلف تغییر شکل داده و تجدید سازمان کرده و تلاش برای مصادره هر حرکت اعتراضی داشته است. حال با اعتراضات اخیرخون تازه ای در رگهای اپوزیسیون به جریان افتاده و شیوه های جدیدی برای مقابله با نظام و جذب نیرو و سرمایه دنبال کرده.
از جمله ویژگی های مهم اعتراضات اخیر، نداشتن سر و نبود رهبری در راس اعتراضات و تلقی آن به عنوان نقطه قوت بود.چند ماه اعتراضات پراکنده در شهرهای مختلف،بدون رهبری و هماهنگی در کشور، با تشویق رسانه ها و اپوزیسیون خارج کشور و با هزینه جانی و مالی فراوان در داخل شکل گرفت و ادامه یافت.
رهبری از مولفه های اصلی حرکت های سیاسی اعتراضی، اعم از خیزش ها، جنبش ها یا انقلاب ها محسوب می شود و کارکردهای مختلف دارد؛ گفتمان سازی، برنامه ریزی، تدوین استراتژی، بسیج توده ای، جذب اقشار خاکستری، کادر سازی، تامین مالی، سازماندهی و ایجاد وحدت در بین حامیان از جمله این وظایف است.
رهبر اصیل یک حرکت اعتراضی، رهبریست که هم توان لازم برای وظایف فوق داشته باشد و هم پایگاه اجتماعی در بین توده های مردم. قدرت رهبر اصیل مبتنی بر عمق و دامنه نفوذ او در جامعه و توانایی های مدیریتی او است و بدون شک شامل رهبران تزریقی و تحمیلی توسط رسانه ها یا دولت های خارجی نمی شود.
حال که مدتیست اعتراضات در کف خیابانهای داخل کشور خاموش شده و شور انقلابی و انگیزه معترضین مقیم در خارج کشور همچنان مثل ایام اعتراضات بیشتر و شدیدتر از شهرهای داخل است، تلاش محافل مختلف برای روشن کردن موج جدید اعتراضات به لطایف الحیل در جریان است.
به موازات تلاشهای اپوزیسیون برانداز ،در این بازه زمانی افول اعتراضات و اقدامات مثبت حاکمیت در جهت عفو و آزادی بسیاری از زندانیان از جمله منتقدان و معترضان اعتراض های اخیر (که البته قابل انتقادست) به چند اقدام در داخل و خارج نیروهای اپوزیسیون برای رهبرسازی و ... اشاره می کنم.
پیش از این در مورد چلبی های قلابی نوشتم. روز چهارشنبه ۱۹ بهمن تعدادی از نمایندگان کنگره آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی که مریم رجوی نیز بصورت آنلاین درآن شرکت داشت، از ارائه قطعنامه شماره ۱۰۰ به کنگره با امضای ۱۶۵ نماینده دمکرات و جمهوریخواه خبر دادند.
در این کنفرانس،تام مک کلینتاک از اعضای کنگره و بانیان قطعنامه ضمن «الهام بخش خواندن رهبری خانم رجوی برای مردم ایران و مردم جهان» ابراز امیدواری کرد که شخصاً با او در تهران ملاقات کند.حمایت از طرح ۱۰ماده‌‌ای مریم رجوی برای آینده ایران از محورهای صحبت برخی شرکت کنندگان کنفرانس بود.
برنامه ۱۰ ماده‌ای ۲۲ تیر۹۲ توسط مریم رجوی برای دوران انتقال پس از سرنگونی ج ا ایران مطرح و در سخنرانی ها و بیانیه های او و سازمان به کرات عنوان شده. از جمله مواد این طرح، ایران غیر اتمی، خودمختاری اقوام و ملیت های ایرانی و انحلال سپاه، نیروی قدس، بسیج، وزارت اطلاعات و ... بود.
مفادی که توسط طیف های اپوزیسیون برانداز به کرات دنبال شده. یک نمونه این طرح اشاره به «ملیت های ایرانی» است که زمینه ساز تجزیه سرزمینی ایران است.قبلا پمپئو، در مقر مجاهدین گفته بود«عامل گمشده جدی در سیاست ایالات متحده در قبال ایران عدم حمایت سیاسی از اپوزیسیون سازمان یافته بوده.»
این اظهار نظر مورد تایید برخی دیگر از سیاستمداران آمریکایی هست و مفاد قطعنامه ارائه شده و سخنان اعضای کنگره در کنفراس مشترک با مريم رجوی موید همین دیدگاه در حمایت از اپوزیسیون سازمان یافته مورد نظر برای سرنگونی و آلترناتیو دولت ایران است.
از اینرو، این گفته که سازمان بخاطر منفور بودن در ايران امکان جلب حمایت ندارد، ادعایی نادرست است. سازمانی که اعضای کنگره آمریکا و بسیاری از سیاستمداران غرب را مي خرد،قطعا امکان خریدن افرادی هم از بین اپوزیسیون برانداز و هم دست اندرکاران و هم مردم عادی دارد. فقط قیمتها متفاوتست!
بر خلاف مجاهدین با سابقه طولانی سازماندهی و کادرسازی و امکانات مالی با طیف دیگری از اپوزیسیون برانداز مواجهیم که متفرق است و با اعتراضات اخیر، اتاق فکر اپوزیسیون که مصادره اعتراضات را با حضور رقیبی قوی همچون سازمان ممکن نمی داند،در صدد نزدیک کردن آنها ولو به شکل صوری بر آمده است.
متحدسازی این طیف از باصطلاح چلبی هاي ايراني از اقدامات جدید در راستای رهبرسازی برای اعتراضاتيست که فعلا در خیابان های ایران خاموش شده و فقط در روزهای تعطیل (شنبه یا یکشنبه) در خیابانهای کشورهای خارجی و یا در شبکه های اجتماعی و رسانه هاي فارسي و دفاتر سیاستمداران غربی ادامه دارد!
نتیجه این متحدسازی، ضلع دوم مدعیان رهبری را شکل می دهد که روز جمعه ۲۱ بهمن هشت نفر از این اپوزیسیون در نشست دانشگاه جرج تاون شرکت کردند تا از تشکیل و به رسمیت شناختن شورای گذار و تلاش ها برای شورای رهبری رونمایی کنند و مژده «منشور همبستگی و سازماندهی برای ایران» در آینده دهند.
عمده پیامی که مخاطب از این نشست گرفت این بود که بدون فشارحداکثری کشورهای خارجی و تحریم و انزوای ایران هیچ تغییری در کشور رخ نخواهد داد. اظهاراتی که با صراحت تمام از سوی حاضران بیان شد. بیگانگی و فاصله خواست ها و ایده های جمع با اکثریت مردم داخل کشور از نکات قابل تامل دیگر بود.
. درهفته های اخیر در داخل کشور نیز تلاش هایی در حمایت از معترضین و ناراضیان صورت گرفت، که البته حساب شان را باید از موارد فوق که قبلا از آنها با عنوان چلبی های قلابی یاد کرده ام، کاملا جدا دانست. افرادي كه نوعا حامي تمامیت سرزميني اند و با تحريم مخالف.
از اقدامات اين مجموعه مي توان به بيانيه اخير ميرحسبن موسوي، خطبه هاي مولوي عبدالحميد و بيانيه هاي تعدادي از زندانيان سياسي و حقوق بشري اشاره كرد كه قابليت جذب بيشتري از طيف هاي داخلي دارد. هرچند راهكاري واقعگرايانه در اين اظهارات و بيانيه ها با إمكان و قابليت اجرايي ارائه نشده.
با توجه به اقدامات و اظهارات اپوزيسيون قديم و جديدلتاسيس در خارج و داخل و سوء عملكردهاي موجود و ضرورت اصلاح و تغيير در كشور، بجد بر این باورم که بیانیه سید محمد خاتمی، ٰرئیس چمهور سابق و رویکرد اصلاح گرانه اش، کاملا واقعگرایانه، عملي و حلال بسیاری از مشکلات جاری کشور است.
متن این مقاله را در سایت روزنامه اطلاعات و تلگرام مکتوب می توانید ببینید:
ettelaat.com/archives/67341…

@threadreaderapp
@unrollhelper

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jamileh Kadivarکدیور

Jamileh Kadivarکدیور Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KadivarJamileh

Feb 5
مقاله ام «از آن انقلاب تا این انقلاب!» امروز در روزنامه اطلاعات منتشر شد. در آن از تجربه زیسته ام،زمانیکه دختری نوجوان در شیراز بودم،بعنوان شاهدی عینی از تظاهرات سال های ۵۶ و ۵۷ که منجر به پیروزی انقلاب شد، نوشتم؛از مردم،رهبری،سازماندهی،رسانه ها،مراکز و اشخاص موثر انقلاب در شهر.
انقلابی که به تعبیر میشل فوکو تحقق «اراده جمعی» میلیون ها ایرانی و «معنویت گرایی سیاسی» بود. انقلاب را باید از تحولات پس از پیروزی با همه افت و خیزهایی که در ایجاد آن تا به امروز، بسیاری، اعم از دشمنان خارجی و داخلی و دست اندرکاران امر طی این چهار دهه و اندی نقش داشتند، جدا کنیم.
۴۴سال از آن روزها می گذرد. تصور نمی کنم کشوری این همه اتفاق را در پی یک انقلاب متحمل شده و همچنان استوار باقی مانده باشد. در طی این ۴۴ سال در کشور، هم شاهد کودتا، هم جنگ خارجی، هم جنگ داخلی، هم ترور در سطوح مختلف، هم نبرد قدرت بین انقلابیون، و هم تحریم اقتصادی بوده ایم.
Read 13 tweets
Jan 27
یادداشتی با عنوان «چلبی های قلابی» در روزنامه اطلاعات شنبه ۸ بهمن دارم و در آن به بررسی چلبی های ایران پرداختم. احمد چلبی نماد معارضین و اپوزیسیون وابسته ای بود که بدون داشتن پشتوانه ای ملی در داخل برای ایجاد هر گونه تغییری،از طریق جلب حمایت قدرت خارجی از هیچ اقدامی دریغ نمی کند.
چلبی معمار حمله آمریکا به عراق و همو بود که اطلاعات جعلی در مورد ارتباط دولت عراق با شبکه القاعده و قابلیت‌های نظامی این کشور مبنی بر داشتن مقادير هنگفتي سلاح كشتار جمعي كه قرارست آنها را مستقيم عليه آمريكا به كار گیرد، در اختیار آمریکا گذاشت و آن را به سرنگونی حکومت ترغیب کرد.
اپوزیسیون برانداز ایران نیز چندین دهه است با همان رویکرد چلبی در آرزوی سرنگونی نظام مستقر در ایران و کسب قدرت است و بدلیل نداشتن پشتوانه ملی و حمایت مردمی،با هر اعتراضی در داخل خود را نماینده معترضین عنوان کرده،برای خود در راهروهای محافل سیاسی کشورهای خارجی کسب مال و جاه می کند.
Read 17 tweets
Jan 20
در یادداشت«هدف ایران است بهانه، سپاه!» در روزنامه اطلاعات اول بهمن،به تلاشهای چندجانبه اخیر در داخل و خارج کشور برای مشوه کردن وجهه ایران در عرصه جهانی پرداختم و هم به سوء عملکرد برخی افراد،جریانها،رسانه ها و نهادهای داخلی و هم به تقسیم کار برنامه ریزی شده خارج کشور اشاره کردم.
در این مدت، اقدامات زیادی توسط بازیگران مختلف بین المللی اعم از دولتی و غیر دولتی، رسانه های جریان اصلی اعم از فارسی و غیر فارسی، اپوزیسیون برانداز خارجی و طیف هایی در داخل کشور صورت گرفت که نتایج این تقسیم کار و همکاری یکی یکی در حال رونمایی است.
جدیدترین اقدام، قطعنامه بی سابقه پارلمان اروپا در روز پنجشنبه ۲۹ دی ۱۴۰۱ بود. با توجه به اینکه پارلمان اروپا نهادی مشورتی است و قطعنامه تصویب شده لازم الاجرا نیست، ولی تصویب آن هم به لحاظ ایجاد جو روانی و هم فشار سیاسی علیه ایران مهم است.
Read 17 tweets
Dec 10, 2022
در مقاله ای با عنوان «تاملی در تاسیس و تعطیلی گشت ارشاد» در روزنامه اطلاعات، نوشتم: هم در شکل گیری و تاسیس، هم در مصوبه ای که مبنای شکل گیری آن بود، و هم در فعالیت آن نقاط ابهام فراوانی وجود دارد. حتی در مورد زمان پایان کار و اتمام فعالیت آن هم شفافیتی به چشم نمی خورد. #گشت_ارشاد
سه مصوبه عفاف و حجاب در جلسه ۴۱۳ مورخ ۱۴/۱۱/ ۱۳۷۶ «اصول و مبانی و روشهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف» و در جلسه ۵۶۶ مورخ ۴/۵/۱۳۸۴ «راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف» و در جلسه ۸۲۰ مورخ ۱۲/۶/۹۸ ۹۸ «مجموعه تکمیلی اقدامات اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب»توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد.
گشت ارشاد، بدون قید نام مبتنی بر مصوبه‌ جلسه ۴۲۷ شورای فرهنگ عمومی در ۱۳/ ۱۰/ ۸۴ پیرامون عفاف و حجاب بود. این شورا زیر مجموعه‌ شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران است. در زمان تصویب مصوبه،صفارهرندی، سردبیر سابق کیهان و نخستین وزیر ارشاد احمدی نژاد، ریاست این شورا را برعهده داشت.
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(