سقوط #بشار_الأسد بعد از ۵۴ سال حکومت خاندان اسد (از ۱۴ مارس ۱۹۷۱ تا ۸ دسامبر ۲۰۲۴) بر #سوریه، شروع دوران جدیدی است که شاخصه های آن نه برای سوری ها روشن است، نه برای همسایگان سوریه و نه برای قدرت های منطقه ای و جهانی.
تعدد نیروهای شورشی درگیر در سقوط #اسد با رویکردهای مختلف دینی و غیر دینی، تحولات ایدئولوژیکی، ساختاری و اسمی رهبر شورشیان ابومحمد جولانی و کشورهای متعدد دخیل در امور #سوریه، پیچیدگی اوضاع را دو چندان کرده و هر گروه و کشوری تلاش می کند سهم خود را از این فضای پر التهاب کسب کند.
Nov 16 • 7 tweets • 2 min read
۴۰۴روز پس از آغاز جنگ غزه، در روز ۱۳ نوامبر اردوغان اعلام کردکشورش تجارت و تمامی روابط خود را با اسرائیل قطع کرده است.چند ساعت بعدوزارت خارجه اسرائیل تغییر در روابط دیپلماتیک خود با ترکیه را تکذیب و اعلام کرد، این وزارتخانه «از تغییر در وضعیت روابط با ترکیه آگاه نیست.»
ترکیه و اسرائیل در روابط ۷۵ ساله خود، تاریخ پر افت و خیزی داشته اند. ترکیه اولین کشور با اکثریت مسلمان بود که در سال ۱۹۴۹ اسرائیل را به رسمیت شناخت.
علیرغم برخی تنش های سیاسی، در طی دهه های اخیر همکاری آنها در بخش های نظامی، دیپلماتیک، اقتصادی، گردشگری و اطلاعاتی افزایش یافت.
Nov 2 • 9 tweets • 2 min read
در حالی که میلیونها فلسطینی در شرایط سخت ناشی از نکبه دوم در سرزمینهای اشغالی به سر می برند، رژیم صهیونیستی پس از سال ها انتقادات تند از آنروا، در ۲۸ اکتبر۲۰۲۴ با تروریست خواندن آنروا، برای ممنوعیت آن بعنوان یکی از شاهدان اصلی جنایتهای اسرائیل طی بیش از ۷ دهه، دو قانون تصویب کرد.
رای کنست نقض تعهدات اسرائیل بر اساس قوانین بینالمللی ست.اجرایی شدن این مصوبات به عملکرد بیش از ۷۰ساله این سازمان در سرزمینهای اشغالی فلسطین خاتمه میدهد.پس از جنگ ۱۹۴۸،آنروا با قطعنامه 302 (IV)مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۸دسامبر ۱۹۴۹ یعنی یک سال پس از نکبه اول فلسطین تأسیس شد.
Nov 24, 2023 • 17 tweets • 4 min read
در روزنامه اطلاعات شنبه پیرامون آتش بس در #غزه نوشتم.
درحالیکه از بدو عملیات ۷اکتبر شبه نظامیان فلسطینی رفع محاصره غزه و آزادی زندانیان فلسطینی در مقابل اسرای اسرائیلی را مطرح کردند،اسرائیل با این شروط مخالفت کرد و از ادامه جنگ تا پیروزی و نابودی کامل حماس سخن گفت.#غزة_تنتصر
حماس گفته مفاد توافق آتش بس بر اساس دیدگاه مقاومت و ملاحظات آن و به رغم تلاشهای اشغالگران برای طولانی کردن و به تعویق انداختن آن، از موضع قدرت میدانی انجام شده است. این توافق از جهات مختلف حائز اهمیت است:
Nov 19, 2023 • 20 tweets • 4 min read
در یادداشت امروزم در روزنامه اطلاعات «تونلهای غزه؛ چالش بزرگ اسرائیل» با اشاره به ادعای #اسرائیل مبنی بر اینکه زیر بیمارستانهای غزه از جمله #الشفا تونلها و مرکز فرماندهی #حماس قرار دارد، تا این لحظه هیچ سند و تصویری از تونلهای حماس در بیمارستانها از سوی اسرائیل منتشر نشده است.
۲۷ اکتبر، اسرائیل یک انیمیشن رایانهای (CGI) از مرکزی زیرزمینی برای اثبات «مقر فرماندهی حماس» در بیمارستان الشفا منتشر کرد و تا امروز برای اثبات این ادعای خود از هیچ جنایتی کوتاهی نکرده است.تصاویر و ویدئوهای منتشره از تونلها هم جعلی در آمده است.
Nov 11, 2023 • 12 tweets • 3 min read
در یادداشت امروزم با عنوان «تروریست یا مبارز آزادی؟» به این نکته اشاره کردم که مبارز راه آزادی برای یکی، تروریست از نگاه دیگری است. این عبارت سالهاست در محافل آکادمیک و بخصوص در مطالعات پیرامون جنبش های اجتماعی آزادیبخش ضد استعماری و ضد اشغالگری از موضوعات مهم محل مناقشه است.
این نگاه متضاد نسبت به یک پدیده واحد بسته به تعلق خاطر، گرایش فکری، روشن کردن زمان یا نقطه شروع یک واقعه و عاملان آن، و توجه یا عدم توجه به بستر تاریخی موضوع مورد بررسی متفاوت خواهد بود. این تفاوت نگاه در موضوعات مختلف و نسبت به سازمانها و چهره های متفاوت قابل توجه است.
Nov 3, 2023 • 20 tweets • 4 min read
۱.در یادداشت جدیدم برای روزنامه اطلاعات به بررسی یکی از شبهاتی پرداختم که هرچند قبلا هم مطرح شده،ولی الان با شدت بیشتری بیان می گردد.این شبهه ظهور و رشد حماس را به "توطئه" اسرائیل نسبت داده و قائل به اینست که «اسرائیل خالق حماس است».
#غزة_تحت_القصف
#IsraelisISIS #GazaGenocide
۲.عین این عبارت هم از زبان مرحوم یاسر عرفات، رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین بیان شده، هم از سوی مقامات نظامی و سیاسی اسرائیلی، هم توسط برخی اصحاب رسانه. بر اساس این ادعا، هدف اسرائیل از چنین اقدامی تضعیف موقعیت و کاهش نفوذ دشمن اصلی خود در آن زمان، یعنی ساف بوده است.
Oct 28, 2023 • 21 tweets • 4 min read
در یادداشت امروزم با عنوان «حماس، اسرائیل و داعش» در روزنامه اطلاعات به تلاشهایی اشاره کردم که از زمان عملیات ۷ اکتبر شده تا نیروهای مقاومت فلسطین افرادی بیرحم و خشن مشابه داعش معرفی شوند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل هم ادعا کرده «حماس داعش است.»
#Palestinian #Israel
ادعایی بی پایه که از زبان سایر مقامات اسرائیلی و غربی تکرار شد، بدون آنکه تصویر یا سندی برای ادعاها ارائه شود.هرچه بر حجم جنایتهای اسرائیل در غزه و حتی کرانه باختری افزوده شد که به یمن شبکه های اجتماعی جملگی در معرض دید عموم بوده،حجم ادعاهای شبیه سازی حماس و داعش هم فزونی گرفت.
Oct 22, 2023 • 16 tweets • 3 min read
در یادداشت امروزم با عنوان «جنگ تبلیغاتی به موازات جنگ نظامی» در روزنامه اطلاعات،نوشتم اسراییل بر اساس سه پایه دروغ ،جنگ و ترور بنا شده. نه فقط بنای اسراییل، بلکه بقای آن نیز بر اساس دروغ و جنگ و ترور بوده و با وارونه نمایی واقعیتها هرگز مسئولیت جنایتهای خود را برعهده نگرفته است.
گذشته از انتشار اخبار جعلی توسط اسراییل،از بدو عملیات ۷ اکتبر،استفاده از واژگان منفی و سوگیرانه از زبان متحدان و رسانه های جریان اصلی بوفور مشهود است.این در حالیست که از زمان آغاز جنگ در غزه با حذف و محدود شدن صداهای منتقد یا مخالف جنایتهای اسراییل در رسانه های جریان اصلی مواجهیم
Oct 13, 2023 • 9 tweets • 2 min read
در مطلب جدیدم در روزنامه اطلاعات به کشتار فلسطینیان در #غزه پرداختم. مواد مختلف اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی فهرستی از نسل کشی،جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی ارائه داده.اقدامات #اسرائیل در غزه هم از مصادیق نسل کشی(ماده ۶)، هم جنایت علیه بشریت(ماده ۷) و هم جنایت جنگی(ماده ۸) است
اقدامات #اسرائیل در #غزه علاوه بر اینکه نقض اساسنامه دیوان کیفری بین المللی است، ناقض کنوانسیون چهارم ژنو است که بر حمایت از غیرنظامیان و اماکن غیرنظامی و بی دفاع و عدم حمله به اشخاص و اموال غیرنظامی، ممنوعیت مجازات جمعی، یا اقدامات تلافیجویانه و…تاکید دارد.
#Gazagenocide
May 27, 2023 • 19 tweets • 5 min read
بادداشت امروزم در روزنامه اطلاعات با عنوان «تاملی چند در موضوع #حقابه هیرمند» منتشر شد.
در طول صد سال گذشته، تقاضای جهانی آب نزدیک به ۶۰۰٪ افزایش یافته است. این افزایش ناشی از رشد جمعیت، سیاست های توسعه اقتصادی کشورها و تغییر الگوهای مصرف در سراسر جهان بوده است.
امروزه حدود ۷۰۰ میلیون نفر در ۴۳ کشور از کمبود آب رنج می برند. تا سال ۲۰۲۵، پیش بینی می شود ۱.۸ میلیارد نفر در کشورها یا مناطقی با کمبود مطلق آب زندگی خواهند کرد و دو سوم جمعیت جهان ممکن است در شرایط تنش آبی زندگی کنند.
May 21, 2023 • 8 tweets • 3 min read
در يادداشت امروزم در روزنامه اطلاعات با عنوان تقابل آشپزخانه و بالکن در تركيه! كه اشاره به كنايه ها و طعنه زني هاي دو رقيب اصلي انتخابات رياست جمهوري به هم دارد، از شيوه هاي تبليغاتي #اردوغان و طرفدارانش براي جمع آورد راي نوشتم; از تطميع و ترغيب و تحقير و تهديد....
افزایش حقوق كارمندان وکارگران و خانواده كشته شدگان و لغو محدوديت سني بازنشستگی كه شامل دو ميليون نفر مي شد و كاهش قيمت برق و ارائه يك ماه گاز رایگان و حمايت از پروژه هاي مسكن ارزان و وامهاي با بهره كم و بخشش بدهي هاي مالياتي از شيوه هاي ترغيبي از سوي كانديداي در راس قدرت بود.
May 13, 2023 • 5 tweets • 2 min read
در مقاله امروزم در روزنامه اطلاعات به ضرورت بازسازی روابط ایران و مصر پرداختم. میانجیگری بغداد و مسقط میان دو کشور فرصت مغتنمیست که ایران و مصر باید از آن حسن استفاده را ببرند. آسیبی که دو کشور در این سالها از قطع رابطه خورده اند، وضعیت باخت - باخت برای مصر و ایران در پی داشته.
برنده طولانی شدن قطع ارتباط ایران -مصر جز اسرائیل نبوده و نیست. توجه به آمار صادرات و واردات بین مصر و اسرائیل و مصر و ایران در سال ۲۰۲۲ روشنگر است:
صادرات مصر به اسرائیل در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۱۸۷.۹۵ میلیون دلار و واردات مصر از اسرائیل درهمین سال بالغ بر ۱.۲۶ میلیارد دلار بوده است.
May 7, 2023 • 12 tweets • 3 min read
در یادداشت امروزم در روزنامه اطلاعات با عنوان «درسهایی از سوریه» به بررسی تحولات اخیر در رابطه با این کشور پرداختم.
مطالعه کشورهای حامی اپوزیسیون مسلح سوریه که پرچمدار مبارزه با دولت مستقر سوریه بودند و سقوط بشار اسد را حتمی و قریبالوقوع میدیدند، قابل تاملی است. #سوریه#Syria
یا همچون محمد مرسی در مصر که زمانی پرچمدار حمایت از اپوزیسیون سوریه بود،با کودتای السیسی سرنگونشدند، یا مانند امارات متحده عربی زودتر از بقیه چند سال است با سوریه تجدید رابطه کردهاند،با مثل رئیسجمهوری ترکیه، جایگاه محکمی ندارند و معلوم نیست در انتخابات آینده شانسی داشته باشد،
Mar 18, 2023 • 13 tweets • 4 min read
آخرین یادداشتم در سال ۱۴۰۱ امروز شنبه ۲۷ اسفند در روزنامه اطلاعات با عنوان «سالی که گذشت، سال عبرت!» منتشر شد.
متن یادداشت را در تلگرام و سایت مکتوب نیز می توانید ببینید. لینک مطلب در روزنامه اطلاعات: ettelaat.com/archives/68093…
در این مقاله سعی شده ببینم که اگر بخواهم به عنوان آخرین مقاله ام برای سال ۱۴۰۱ به یک موضوع محوری توجه کنم، کدام حوزه بیشتر شایسته توجه است؟ حوزه سیاست، فرهنگ، اجتماع، اقتصاد، رسانه، روابط بین الملل، یا ...؟ و آن موضوع محوری، چه موضوعی خواهد بود؟
Mar 11, 2023 • 11 tweets • 4 min read
یادداشت امروزم با عنوان «مسمومیت و چاره بحران بی اعتمادی» در ادامه دو مطلب قبلی که پیرامون مسمومیت های زنجیره ای نوشتم، امروز در روزنامه اطلاعات منتشر شد که می توانید آن را در سایت روزنامه و یا تلگرام و سایت مکتوب ببینید. #مسمومیت_دانشآموزان#مسمومیت ettelaat.com/archives/67877…
در این یادداشت از زاویه ای دیگر به موضوع پرداخته شد و با اشاره به تکنیک های عملیات روانی، نوشتم در این مسمومیت ها از قریب به اتفاق تکنیک های عملیات روانی بهره گرفته شده است. از ابتدا اتاق فکرهای اجرای مسمومیت ها، با هدف دامن زدن به بحران بی اعتمادی و ناکارآمدی به جریان افتاد.
Mar 3, 2023 • 24 tweets • 7 min read
در یادداشت جدیدم در روزنامه اطلاعات شنبه ۱۳ اسفند با عنوان «معادله دو مجهولی مسمومیت و امنیت» به بررسی ابعاد و جوانب مختلف پدیده مسمومیت مدارس کشور پرداختم. این یادداشت در ادامه مطلب هفته قبل با عنوان «مسمومیت دانش آموزان؛ عمدی یا اتفاقی؟» است. #مسمومیت_دانش_آموزان
بیش از سه ماه از اولین مورد مسمومیتها در مدارس قم گذشته و هنوز هیچ نتیجه مشخصی از اقدامات به عمل آمده،رسما اعلام نشده تا موجب اطمینان خاطر دانش آموزان و خانواده ها شود.در چنین شرایطی سرعت عمل و اطلاعرسانی دقیق و برخورد با مسئولان ناکارآمد جلو بسیاری از حوادث سوء بعدی را می گیرد.
Feb 25, 2023 • 10 tweets • 3 min read
در یادداشت جدیدم با عنوان «مسمومیت دانش آموزان؛ عمدی یا اتفاقی؟» در روزنامه اطلاعات امروز به این موضوع پرداختم. آنچه مسمومیت های مدارس قم را متفاوت از موارد دیگر می کند، تعدد مدارس درگیر دخترانه و استمرار مسمومیت های زنجیره ای در مدارس بوده است که آخرین مورد آن سوم اسفند رخ داد.
.
در مورد علت مسمویت ها از سوی مسئولان استانی و ملی صحبت های یعضا ضد و نقیض منتشر شده است. به رغم گذشت نزدیک به سه ماه از نخستین مسمومیت دانش آموزان، هنوز علت و عامل مسمومیت ها توسط متخصصین شناسایی و اعلام نشده است. عمدی بودن اتفاقات در مدارس از جدی ترین موارد ذکر شده است.
Feb 19, 2023 • 16 tweets • 4 min read
در مقاله ای با عنوان «یک بستر و چند رویا» به بررسی مطالبه گروهها و چهره هایی پرداختم که هر یک در جای خود برای جامعه و حاکمیت قابل توجه است. راهکارهای پیشنهادی برای حل مشکلات مبتلابه در مطالب منتشره، گذار از نظام، اصلاح از بالا، انقلاب از بالا و انقلاب با کمک خارجی بوده است.
این محورها سوای مباحث مطروحه پیرامون انقلاب از پایین است، که به دلیل نبود عناصر موجده آن مثل حضور گسترده مردم، سازماندهی، ایدئولوژی و رهبری مقبول مردم، به رغم تبلیغات گسترده در مورد انقلاب، این مولفه ها تا کنون محقق نشده است.
Feb 12, 2023 • 21 tweets • 6 min read
در مقاله امروزم در روزنامه اطلاعات «گونه شناسی اپوزیسیون» به بررسی فعالیتهای اخیر #اپوزیسیون در خارج و داخل پرداختم.
یکی از ابزارهای اصلی قدرت #ایران در سالهای بعد از پیروزی انقلاب ۵۷، که موجب مانایی نظام به رغم همه اتفاقات سختی که با آن مواجه بوده، اپوزیسیون فشل آن بوده است.
#اپوزیسیون طی این سالها بارها پوست اندازی کرده و به اشکال مختلف تغییر شکل داده و تجدید سازمان کرده و تلاش برای مصادره هر حرکت اعتراضی داشته است. حال با اعتراضات اخیرخون تازه ای در رگهای اپوزیسیون به جریان افتاده و شیوه های جدیدی برای مقابله با نظام و جذب نیرو و سرمایه دنبال کرده.
Feb 5, 2023 • 13 tweets • 4 min read
مقاله ام «از آن انقلاب تا این انقلاب!» امروز در روزنامه اطلاعات منتشر شد. در آن از تجربه زیسته ام،زمانیکه دختری نوجوان در شیراز بودم،بعنوان شاهدی عینی از تظاهرات سال های ۵۶ و ۵۷ که منجر به پیروزی انقلاب شد، نوشتم؛از مردم،رهبری،سازماندهی،رسانه ها،مراکز و اشخاص موثر انقلاب در شهر.
انقلابی که به تعبیر میشل فوکو تحقق «اراده جمعی» میلیون ها ایرانی و «معنویت گرایی سیاسی» بود. انقلاب را باید از تحولات پس از پیروزی با همه افت و خیزهایی که در ایجاد آن تا به امروز، بسیاری، اعم از دشمنان خارجی و داخلی و دست اندرکاران امر طی این چهار دهه و اندی نقش داشتند، جدا کنیم.