Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍ Profile picture
Feb 16, 2023 12 tweets 10 min read Read on X
Avui és un bon dia per aturar-nos una estoneta en una obra mestra del romanticisme, el #Carnaval Op. 9 per a #piano de Robert #Schumann. Veureu que, a part de ser una música extraordinària, també guarda alguns secrets. M'acompanyeu? #enfilall⬇️
Resulta que un amic de #Schumann que es deia Ludwig #Schuncke (a la imatge), va compondre unes variacions per a piano i orquestra sobre el tema #Sehnsuchtswaltzer de #Schubert (que es podria traduir com a Vals de la nostàlgia).
A #Schumann no li va agradar el caràcter extravertit de l'obra de #Schuncke així que va decidir utilitzar el mateix tema per fer una obra més íntima. Malauradament no la va acabar, però els primers 24 compassos van anar a parar a una obra nova que va titular #Carnaval.
El #Carnaval op. 9 està format per 22 moviments, en cadascun dels quals descriu un personatge emmascarat (incloent amics del compositor, personatges de la commedia dell'arte i fins i tot a ell mateix!). I no només això: també amaga un codi secret que us desvetllaré al final... 🕵️
Per començar, els números 2, 3 i 15 estan dedicats als famosos personatges de #Pierrot, #Arlequino, #Pantalone i #Colombina de la Commedia dell'arte, un gènere de teatre mig improvisat d'origen italià que va tenir molt èxit a #Europa entre els segles XVI i XVIII:
Els números 5 i 6 són una mena d'autoretrat de doble personalitat de Schumann: Eusebius, que representa la part somiadora i introspectiva, i Florestan, que representa la part impetuosa i apassionada (el tema de Florestan ja havia estat utilitzat al vals de la seva obra Papillons)
Els números que representen a persones reals són principalment l'11 i el 13 (dedicats a dues dones molt importants a la seva vida: Clara #Wieck i Ernestine von #Fricken), i el 12 i 16 (dedicats als compositors Frédérick #Chopin i Niccolò #Paganini).
Però això no es tot. A més, #Schumann va utilitzar criptogrames musicals, és a dir, combinacions de notes que equivalen a lletres de l'abecedari i que representaven certes paraules. En aquesta obra els va especificar clarament al moviment titulat Sphinxes:
A-S-C-H
As-C-H 
S-C-H-A
Aquestes notes estan amagades per pràcticament tots els moviments i fan referència, per exemple, a Asch (a la imatge), la ciutat on va néixer la seva promesa Ernestine, (F)asch(ing) en alemany vol dir carnaval, Asch també vol dir cendra (dimecres de cendra), (...)
(...) i fins i tot les utilitza com a jeroglífic del seu nom complet, Robert Alexander Schumann, que inclou totes les lletres dels criptogrames.
Si voleu escoltar aquesta meravellosa obra, ho podeu fer aquí en una versió històrica i en directe d'Arthur #Rubinstein:
Gràcies per llegir fins aquí i, si us ha semblat interessant aquest #enfilall sobre el #Carnaval de Robert #Schumann, no oblideu posar m'agrada❤️o retuitar 🔄 el primer tuit. Salut i molta música. 🙃

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍

Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @xpagescorella

Apr 3
Avui us parlaré d'un fenomen de la natura que si no existís, probablement la música no seria tal com la coneixem. Nou enfilall de #curiositarts: 🧵🎶👇👇👇 Image
Per començar, cal dir de que la forma de so més simple i regular que podem percebre prové de l'ona sinusoidal, és a dir, aquella ona que emet un diapasó quan el fem vibrar: Image
És mol difícil trobar a la pràctica un so tant pur com el d'un diapasó. De fet, les ones que produeixen els instruments (i altres objectes) normalment són més irregulars, en diversa mesura. Image
Read 55 tweets
Feb 5
Ricard Lamote de Grignon va haver de destruir una de les seves composicions més polítiques en entrar les tropes franquistes a Barcelona el 1939.

Us ho explico en l'aniversari de la seva mort en aquest enfilall:
#curiositarts 🧵🎶👇👇👇 Ricard Lamote de Grignon Imatge: www.historiadelasinfonia.es
Moltes van ser les trucades que va rebre en Ricard aconsellant-lo que marxés de seguida, però ell pensava que no havia "fet mal a ningú" i va romandre a la ciutat. Un SdKfz 265 Panzerbefehlswagen desfila per l'illa de la Discòrdia després de la caiguda de Barcelona. (Viquipèdia)
Poc es podien pensar ell i la seva família que en pocs dies li caurien ni més ni menys que 61 denúncies! (tot i el mal que això li va fer, mai va arribar a fer pública l'indentitat dels denunciants).
Read 17 tweets
Jan 17
El diapasó és un estri conegut sobretot per la seva gran utilitat en la pràctica musical, però amaga molt més del que us podeu imaginar.

Us ho explico en aquest enfilall:
#curiositarts 🧵🎶👇👇👇
El seu nom és una paraula d'origen grec (διαπασῶν) que originalment designava l'interval d'octava (literalment significa "totalment" o "a través de tots", en aquest cas, totes les notes contingudes en una octava). Ceràmica graga amb una musa tocant la lira (440–430 AC).
El diapasó va ser inventat el 1711 pel trompetista John Shore, el qual va treballar amb compositors tant importants com Purcell i Händel (de fet, alguns dels més famosos solos de trompeta de Händel van ser compostos per a ell). Autor anònim: retrat de Valentine Snow (1685 - 1759)
Read 33 tweets
Nov 7, 2023
El quadre més famós de Gustav Klimt és, sens dubte, El petó. Menys conegut, però, és un altre petó (igualment apassionat) que va pintar inspirant-se en la 9a simfonia de Beethoven.

Si em voleu acompanyar us ho explico en aquest enfilall: 🧵🎶

#curiositarts Image
Tot va començar quan Klimt va rebre l'encàrrec de pintar un fris per a una exposició en homenatge a Beethoven que es va fer a l'edifici de la Secesió vienesa (a la imatge). Image
(Dit sigui de pas, la Secessió vienesa va ser un moviment artístic de caràcter renovador, proper al modernisme, del qual Klimt en va ser el primer president).
Read 14 tweets
Aug 7, 2023
Coneixeu l'espiral de Fibonacci? És una de les presències matemàtiques en l'art i la natura més fascinants que es poden trobar. Si em voleu acompanyar us ho explico en aquest recargolat enfilall:
#curiositarts 🧵 Image
L'espiral es diu així perquè està fonamentada en la sèrie de Fibonacci en la qual es van afegint termes a partir de la suma dels dos termes anteriors: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13... En aquesta pàgina del Liber Abaci, ell mateix ho explica detalladament: Image
A partir dels nombres de la sèrie es pot construir un conjunt de quadrats adjacents de mida creixent... Image
Read 26 tweets
Jul 1, 2023
Al s. XIV es va cultivar un estil musical molt particular anomenat ars subtilior. Una mostra d'aquest estil és aquest cànon infinit de Baude Cordier titulat Tout par compas suy composé, que vindria a dir He estat compost amb un compàs (d'aquí la forma circular). Enfilall va:🧵🎶
El pentagrama del cercle exterior conté la melodia que es canta com un cànon a dues veus, i la interior, una veu que acompanya. El podeu escoltar en aquesta animació que Jordan Alexander Key ha publicat a Youtube:
El cànon no va ser l'única obra gràfica de Cordier. També va compondre Belle, bonne, sage (Bella, bona, virtuosa) i quina millor manera que representar aquesta música en una forma de cor:
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(