Avui és un bon dia per aturar-nos una estoneta en una obra mestra del romanticisme, el #Carnaval Op. 9 per a #piano de Robert #Schumann. Veureu que, a part de ser una música extraordinària, també guarda alguns secrets. M'acompanyeu? #enfilall⬇️
Resulta que un amic de #Schumann que es deia Ludwig #Schuncke (a la imatge), va compondre unes variacions per a piano i orquestra sobre el tema #Sehnsuchtswaltzer de #Schubert (que es podria traduir com a Vals de la nostàlgia).
A #Schumann no li va agradar el caràcter extravertit de l'obra de #Schuncke així que va decidir utilitzar el mateix tema per fer una obra més íntima. Malauradament no la va acabar, però els primers 24 compassos van anar a parar a una obra nova que va titular #Carnaval.
El #Carnaval op. 9 està format per 22 moviments, en cadascun dels quals descriu un personatge emmascarat (incloent amics del compositor, personatges de la commedia dell'arte i fins i tot a ell mateix!). I no només això: també amaga un codi secret que us desvetllaré al final... 🕵️
Per començar, els números 2, 3 i 15 estan dedicats als famosos personatges de #Pierrot, #Arlequino, #Pantalone i #Colombina de la Commedia dell'arte, un gènere de teatre mig improvisat d'origen italià que va tenir molt èxit a #Europa entre els segles XVI i XVIII:
Els números 5 i 6 són una mena d'autoretrat de doble personalitat de Schumann: Eusebius, que representa la part somiadora i introspectiva, i Florestan, que representa la part impetuosa i apassionada (el tema de Florestan ja havia estat utilitzat al vals de la seva obra Papillons)
Els números que representen a persones reals són principalment l'11 i el 13 (dedicats a dues dones molt importants a la seva vida: Clara #Wieck i Ernestine von #Fricken), i el 12 i 16 (dedicats als compositors Frédérick #Chopin i Niccolò #Paganini).
Però això no es tot. A més, #Schumann va utilitzar criptogrames musicals, és a dir, combinacions de notes que equivalen a lletres de l'abecedari i que representaven certes paraules. En aquesta obra els va especificar clarament al moviment titulat Sphinxes:
A-S-C-H
As-C-H
S-C-H-A
Aquestes notes estan amagades per pràcticament tots els moviments i fan referència, per exemple, a Asch (a la imatge), la ciutat on va néixer la seva promesa Ernestine, (F)asch(ing) en alemany vol dir carnaval, Asch també vol dir cendra (dimecres de cendra), (...)
(...) i fins i tot les utilitza com a jeroglífic del seu nom complet, Robert Alexander Schumann, que inclou totes les lletres dels criptogrames.
Si voleu escoltar aquesta meravellosa obra, ho podeu fer aquí en una versió històrica i en directe d'Arthur #Rubinstein:
Gràcies per llegir fins aquí i, si us ha semblat interessant aquest #enfilall sobre el #Carnaval de Robert #Schumann, no oblideu posar m'agrada❤️o retuitar 🔄 el primer tuit. Salut i molta música. 🙃
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Aquest caganer pertany a un dels manuscrits musicals més curiosos i irreverents de la història. Fins i tot m'atreviria a qualificar-lo de Kama Sutra musical.
Us ho explico en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
2/ El manuscrit va ser encarregat el 1542 per un ric comerciant de Bruges aficionat a la música i porta el seu nom: "Cançoner de Zeghere van Male".
En aquest quadre surt en Zeghere amb la seva nombrosa família:
3/ Es tracta d'un recull d'aproximadament 80 peces de 25 compositors diferents, que inclouen música sacra, cançons neerlandeses, cançons franceses, madrigals italians i música instrumental.
Està dividit en 4 parts, una per a cada veu: Superius, Contratenor, Tenor i Bassus:
1/ Els músics sempre hem estat una mica bojos, però el nivell de bogeria a què van arribar els pianistes per a millorar les seves capacitats tècniques és difícil d'igualar —alguns fins i tot hi van prendre mal!
Us explico en aquest nou enfilall de #curiositarts: 🎶👇👇👇
2/ Tot va començar amb el desenvolupament dels primers pianos que requerien un esforç físic més gran que els antics pianofortes o claves.
Si a això hi afegim que el repertori va assolir dificultats mai vistes, en poc temps l'augment d'exigència per als intèrprets va ser enorme.
3/ Aquesta exigència va portar a alguns pianistes a inventar aparells per a millorar la seva força muscular, agilitat, resistència i, fins i tot, per a modificar el seu propi cos.
1/ Avui havia de fer una entrevista a @CatalunyaRadio sobre l'efecte de la música sobre la salut que ha estat cancel·lada per problemes tècnics.
Per aprofitar la feina que he fet, he pensat que seria bona idea compartir-ho en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
@CatalunyaRadio 2/ Tothom que hagi escoltat música alguna vegada sap que, en menys o més mesura, és capaç d'alterar el nostre estat d'ànim i, com veurem, també afectar les nostres condicions físiques.
@CatalunyaRadio 3/ La cultura popular, que és molt eixerida, n'ha deixat constància en dites tan esteses com "qui canta els seus mals espanta" o "la música amanseix les feres".