Hasan Mert Kaya Profile picture
Feb 20, 2023 24 tweets 9 min read Read on X
İstanbul'un Deprem Tarihi

İstanbul'da 10 Tem. 1894 günü saat 12.24'te Marmara Denizi İzmit açıklarında ve tahminen 7.0 büyüklüğünde kent hafızasında derin izler bırakan bir deprem olmuştu.

Taksim Atatürk Kitaplığı'ndaki bu albüm depremde oluşan hasarı tespit için hazırlanmış.+
1894 Depremi'nde İstanbul ile birlikte Adalar, Sapanca, Yalova, Çınarcık, Gölcük ve Adapazarı gibi doğu Marmara yerleşimleri de hasar gördü ve 1.349 kişi öldü. İstanbul’da Tarihi Yarımada'da Kapalıçarşı başta olmak üzere çok sayıda bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı.
Deprem sonrası İstanbul Kapalıçarşı Kuyumcular caddesi:
Deprem sonrası Beyazıt Tramvay Yolu civarındaki yapılar:
İstanbul Osmanlı Matbaası / Matbaa-i Osmaniye:
Deprem sonrası büyük oranda yıkılan Küçük Han'ın durumu:
Deprem tüm Anadolu'da, hatta Yunanistan'da ve Girit'te de hissedildi. Rusya ve İngiltere'de sismik kayıtlara girdi. Osmanlı için uluslararası yardım kampanyası başlatıldı. Devlet de yurtiçinde resmi yardım kampanyası başlattı. Bağışçılara Deprem (Hareket-i Arz) Madalyası verildi.
Deprem sonrası Yunanistan'dan Atina Rasathanesi Müdürü Eginitis başkanlığında bir bilim kurulu İstanbul'a davet edildi ve bu kurul bir bilimsel rapor hazırladı.

Yurtdışından sismograflar alındı. Bir cihaz Yıldız Sarayı'na, diğeri ise Rasathane-i Amire'ye yerleştirildi.
Osmanlı Devleti 1868 yılında deprem araştırmaları yapacak olan ilk kurum olan Rasathane-i Amire'yi kurdu.

1894 Büyük İstanbul Depremi'nin ardından Sultan 2. Abdülhamid'in İtalya'dan getirttiği cihazlarla deprem araştırmalarına başlayan Kandilli Rasathanesi depremleri kaydetti.
1894 Depremi ile ilgili o dönem basınında çeşitli haberler ve komplo teorileri de çıktı. Bunlardan biri, depremin Marmara Denizi'nde sondaj yapan yabancı bir gemi tarafından suni olarak yapıldığı yönündeydi. Depremle ilgili haber yapan yabancı yayınların ülkeye girişi yasaklandı.
1894 Depremi ile ilgili haberleri dönem gazetelerinden, özellikle de Ahmed Midhat Bey tarafından kurulan Tercüman-ı Hakikat gazetesinden takip etmek mümkün. İkdam Gazetesi dizgi hatasıyla sultandan ''mösyö'' unvanıyla basılınca toplatılıp kapatıldı.
1894 Depremi yardım kampanyası kısa sürede devlet - millet elele verilen bir yardımlaşma ve dayanışmasına dönüştü. Padişah ve devlet adamlarının ardından dönemin sanatçıları, iş insanları ve şirketleri de yardım ve bağışlarla yaraların sarılmasına yoğun biçimde katkı sağladılar.
1894 Depremi gibi #İstanbul kent hafızasında iz bırakan büyük depremlerden biri ''küçük kıyamet'' olarak adlandırılan 1509 Depremi olmuştu. O günlerde görülen bir kuyruklu yıldız depremin işaretçisi, alameti olarak yorumlanmıştı ki bu konu ile ilgili dönem görsellerine de yansır.
1509 Depremi, ''1000 yılından sonraki dönemde Doğu Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem'' olarak nitelendirildi. Bolu'dan Edirne'ye kadar kendini hissettiren depremde şehir halkının yaklaşık yüzde 10'u deprem sonucu ya öldü ya da yaralandı. En büyük hasarı camiler aldı.
109 cami tamamen yıkılırken ayakta kalanların da tümünün minaresi tahrip oldu. 1070 ev yıkıldı, surlar zarar gördü, burçlardan 49'u yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Ayasofya Camisi'nin ise fetihten sonra yapılan minaresi yıkıldı. Fatih Camii de ağır hasar gördü.
II.Bayezid'in Topkapı Sarayı'ndaki yatak odası da depremden çöktü, ancak padişah bir kaç saat önce odadan ayrıldığı için zarar görmedi. Depremden sonra toplanan Divan-ı Hümayun, depremin izlerini silebilmek için her evden 22 akçe ek vergi toplanmasına karar verdi.
1509 Büyük Depremi dışında, tarihsel süreçte İstanbul küçük ve orta büyüklükte gerçekleşen onlarca sarsıntı yaşadı. Kente büyük zarar veren depremler ise M.S. 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999'da meydana gelen depremlerle korku dolu anlar yaşadı.
Özellikle 447 yılında gerçekleşen depremde İstanbul'un surları yıkılında halk oldukça panikledi. Çünkü İstanbul'u da tehdit eden Hun Ordusu ve lideri Attila her an çıkıp gelmek üzereydi. Tüm halk canla başla çalıştı ve İstanbul'un surları bir, iki ay içerisinde hızla onarıldı.
16 Ağustos 542'deki şiddetli deprem bir çok evi, surları ve meydanlardaki heykelleri yıktı, binlerce insanın ölümüne yol açtı. 7 Mayıs 558'de gerçekleşen deprem ise çok daha büyük hasara yol açtı ve Ayasofya'nın kubbesi çöktü. Yine yüzlerce ev yıkıldı.
6 Ekim 740'ta İstanbul büyük bir depremle sarsıldı, daha sonra 780, 790, 796, 860, 866, 869, 948, 989 ve 1010 depremleri meydana geldi. İstanbul 13 Ağustos 1032 ve 16 Mart 1033'te arka arkaya iki depremle tahrip oldu, bunları 1042 ve 1064 depremleri izledi.
Kentte 1 Mart 1202'de meydana gelen deprem, şiddeti kadar saraydaki olayla da tarihteki yerini aldı. Depremde Bizans İmparatorunun yatağının önü yarıldı ve bir harem ağası oraya düşerek öldü.
Latin İşgali döneminde 11 Mart 1231 salı günü meydana gelen şiddetli depremde şehir ve surlar zarar gördü. Fazla şiddetli olmayan 1289 depreminden 7 yıl sonra 1 Haziran 1296 Cuma gecesi İstanbul'da büyük bir deprem oluştu. Bu depremde İstanbul'da taş üstünde taş kalmadı.
Evler, saraylar, kiliseler, surlar yakıldı, su baskınları meydana geldi, artçı sarsıntılar iki ay kadar devam etti ve Bizanslılar'a korku dolu anlar yaşattı. 1419 Depremi'nde ise İstanbul'da tsunami oluştu. İstanbul, Ocak 1303'te ard arda 2 deprem yaşadı.
Depremler İstanbul'un yakasını hiç bırakmadı. Bu sürecin en büyük ve en yeni halkalarından biri olan 17 Ağustos 1999 Depremi'ni çok şiddetli yaşadım. Bilim insanları bu sürecin devam ettiğini açıkça belirtiyor. Çözüm kaçmak değil. Her yer depreme açık.
Çözüm bilimde.

V'esselam

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hasan Mert Kaya

Hasan Mert Kaya Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @kayamerthasan_

Dec 21
Kadınlar Pazarı’nı dolaşma ve kullanma rehberi

Kadınlar Pazarı, İstanbul Fatih’te ağırlıklı olarak Siirtlilerin, genel olarak da Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Vanlıların yöresel ürünlerinin ve damak tatlarına hitap eden lezzetlerin bulunduğu, sevilen bir gastronomi mekânı++Image
Kadınlar Pazarı’ndaki ürünleri ve lezzetleri mevsimsel ve kalıcı olarak ikiye ayırarak değerlendirmek lazım.

Mesela ışkın ve bu diğer yabani otlar ancak Nisan ve Mayıs ortasına kadar bulunabilir.

Işkın soyularak çiğ yenir. Diğerleri aynı ıspanak gibi pişirilir. Image
Image
Image
Image
Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Kadınlar Pazarı’nda Diyarbakır ve Siirt’ten gelen koyun yoğurdu bulunur. Biraz pahalıdır ama o kokusu, kaymağı ve lezzeti bambaşkadır koyun yoğurdunun. İçine nane ve biraz acı biber suyu katıp yapılan ayranını da çok severiz. Image
Read 33 tweets
Dec 16
Operation Baby Lift / Bebek Kaçırma Operasyonu
Amerika’nın 20 yıl boyunca kana boğduğu Vietnam’da yol açtığı facialardan biri de kimsesiz kalan binlerce bebekti.
Ağır bombardıman ve toplu katliamlardan kurtulup sağ kalan binlerce bebeği 1975'te devşirdi ve beraberinde götürdü.++Image
Amerika'nın Vietnam'da savaşta yetim kalan bebeklerden birkaç bin tanesini kaçırıp çoğunluğu Amerika'ya olmak üzere, Kanada ve İngiltere gibi kendine yakın ülkelere dağıtıp evlat edinilmelerini sağladı.

Bu operasyonun temel motivasyonu artan kamuoyu baskısını azaltmaktı. Image
Anne, babalarını öldürüp, uzak diyarlarda başka insanlara büyüttürülen bu çocukların önemli bir kısmı ileride, Birinci Irak Savaşı'nda Iraklılarla savaştırıldı. Amerika derenin taşıyla, derenin kuşunu vuruyordu. Hem kamuoyu algısı yönetiyor, hem de kendisine asker yetiştiriyordu. Image
Read 17 tweets
Dec 1
İstanbul'un Sert Kışları
1954 yılı kışında Tuna Nehri'nden kopup Karadeniz üzerinden gelen buzlar İstanbul Boğazı'nı doldurmuştu.

İstanbul halkının pek alışık olmadığı bu durum günlerce konuşulmuş, imkân bulanlar boğazın ortasında buzların üzerinde hatıra fotoğrafı çektirmiş.++Image
Ara Güler'in objektifinden Boğaziçi'nde buzlar. Çok sayıda teknenin motoru, pervanesi arızalanmış o günlerde. Image
Boğaziçi'nin böyle bir görünüm alabileceğine inanmak zor. Fakat olur mu olur. Image
Read 39 tweets
Nov 26
Antakya, Elçiler ve Habib-i Neccar

Kuran-ı Kerim Yasin Suresi'nde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçen Antakya'ya önce iki elçinin gönderildiği, daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinden ve şehrin kenarından gelen bir kişiden söz edilir.++Image
Image
''Şehrin kenarından'' gelen bu kişinin ''Ey kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz?" dediğinden dolayı öldürülüp şehit edildiği anlatılır. Erken dönem Havarilerin Antakya’da Hristiyanlığı şekillendirdikleri zamandaki olay ile Yasin Suresi'ndeki bu anlatım birbirine çok benzer. Image
Yasin Suresi'nde adı verilmeden anlatılan bu kişinin Habib-i Neccar olduğuna inanılır. Tıpkı Racul'us Salih (Salihlerden, iyi bir adam) nitelemesinden Hz.Hızır anlaşıldığı gibi. Antakya'yı Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos I. Nikator M.Ö. 300'de kurdu. Image
Read 29 tweets
Nov 23
Fatih Lezzet Rotası🍴
Belki İstanbul'un en büyük ilçesi değil ama lezzetin merkezi bana göre kesinlikle Fatih. Çorbadan dönere, sulu yemekten kebaba, balıktan tatlıya Fatih yemek için en doğru rotalardan.

Büyük Karaman Caddesi'ndeki Meşhur Karadeniz Pidecisi ile başlayalım.++Image
İstanbul’da en lezzetli kebap yiyebileceğiniz yerlerden biri Duygu Kebap. Mutlaka listenize ekleyin.

Kuzu şiş, vakitli gidip yakalayabilirseniz kuzu ciğer / pirzola ve böbrek de yiyebilirsiniz ama kebabı çok başka. Fatih Kadınlar Pazarı'nın bir üst caddesinde köşede.Image
Image
Horhor'da Paçacı Hasan
İstanbul’da mükemmel ayak paça ve kelle paça içebileceğiniz yer Paçacı Hasan. Paça ilaçla beyazlatılan değil, ütülenmiş ve Diyarbakır’dan geliyor. Her gün saat 16.00’da çıkıyor. Kelle sadece kuzu kellesi. İsot biberi, lahmacun ve tencere yemekleri de enfes.Image
Image
Image
Image
Read 24 tweets
Nov 15
Hayat Oyununu Kazanmak

Nash Dengesi & Oyun Teorisi

Herkesin ama özellikle de karar alma süreçlerinde aktif olanların ve siyaset ile uğraşanların mutlaka incelemesi ve bilmesi gereken bir kuram Oyun Teorisi.

Onu geliştiren ise Matematikçi John Nash'in ünlü Nash Dengesi.++Image
Oyun teorisi:
Bireyin başarısının diğerlerinin seçimlerine dayalı olduğu ve bireyin, diğerlerinin yapacağı seçimlerin izdüşümünde gerçekleşecek tercihlerinin ortaya çıkaracağı bazı stratejik durumların matematiksel olarak davranış biçimlerini yakalamaya çalışır.Image
Karar verenlerin diğer düşüncelerle uyumlu ya da rekabet halinde olduğu sosyal durumları modelleyen bir yaklaşım olması oyun teorisinin en temel özelliği.

Oyun teorisinin geleneksel uygulamaları bireylerin davranışlarını değiştirmeden bir denge bulmaya çalışır. Image
Image
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(