İstanbul'un Deprem Tarihi

İstanbul'da 10 Tem. 1894 günü saat 12.24'te Marmara Denizi İzmit açıklarında ve tahminen 7.0 büyüklüğünde kent hafızasında derin izler bırakan bir deprem olmuştu.

Taksim Atatürk Kitaplığı'ndaki bu albüm depremde oluşan hasarı tespit için hazırlanmış.+
1894 Depremi'nde İstanbul ile birlikte Adalar, Sapanca, Yalova, Çınarcık, Gölcük ve Adapazarı gibi doğu Marmara yerleşimleri de hasar gördü ve 1.349 kişi öldü. İstanbul’da Tarihi Yarımada'da Kapalıçarşı başta olmak üzere çok sayıda bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı.
Deprem sonrası İstanbul Kapalıçarşı Kuyumcular caddesi:
Deprem sonrası Beyazıt Tramvay Yolu civarındaki yapılar:
İstanbul Osmanlı Matbaası / Matbaa-i Osmaniye:
Deprem sonrası büyük oranda yıkılan Küçük Han'ın durumu:
Deprem tüm Anadolu'da, hatta Yunanistan'da ve Girit'te de hissedildi. Rusya ve İngiltere'de sismik kayıtlara girdi. Osmanlı için uluslararası yardım kampanyası başlatıldı. Devlet de yurtiçinde resmi yardım kampanyası başlattı. Bağışçılara Deprem (Hareket-i Arz) Madalyası verildi.
Deprem sonrası Yunanistan'dan Atina Rasathanesi Müdürü Eginitis başkanlığında bir bilim kurulu İstanbul'a davet edildi ve bu kurul bir bilimsel rapor hazırladı.

Yurtdışından sismograflar alındı. Bir cihaz Yıldız Sarayı'na, diğeri ise Rasathane-i Amire'ye yerleştirildi.
Osmanlı Devleti 1868 yılında deprem araştırmaları yapacak olan ilk kurum olan Rasathane-i Amire'yi kurdu.

1894 Büyük İstanbul Depremi'nin ardından Sultan 2. Abdülhamid'in İtalya'dan getirttiği cihazlarla deprem araştırmalarına başlayan Kandilli Rasathanesi depremleri kaydetti.
1894 Depremi ile ilgili o dönem basınında çeşitli haberler ve komplo teorileri de çıktı. Bunlardan biri, depremin Marmara Denizi'nde sondaj yapan yabancı bir gemi tarafından suni olarak yapıldığı yönündeydi. Depremle ilgili haber yapan yabancı yayınların ülkeye girişi yasaklandı.
1894 Depremi ile ilgili haberleri dönem gazetelerinden, özellikle de Ahmed Midhat Bey tarafından kurulan Tercüman-ı Hakikat gazetesinden takip etmek mümkün. İkdam Gazetesi dizgi hatasıyla sultandan ''mösyö'' unvanıyla basılınca toplatılıp kapatıldı.
1894 Depremi yardım kampanyası kısa sürede devlet - millet elele verilen bir yardımlaşma ve dayanışmasına dönüştü. Padişah ve devlet adamlarının ardından dönemin sanatçıları, iş insanları ve şirketleri de yardım ve bağışlarla yaraların sarılmasına yoğun biçimde katkı sağladılar.
1894 Depremi gibi #İstanbul kent hafızasında iz bırakan büyük depremlerden biri ''küçük kıyamet'' olarak adlandırılan 1509 Depremi olmuştu. O günlerde görülen bir kuyruklu yıldız depremin işaretçisi, alameti olarak yorumlanmıştı ki bu konu ile ilgili dönem görsellerine de yansır.
1509 Depremi, ''1000 yılından sonraki dönemde Doğu Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem'' olarak nitelendirildi. Bolu'dan Edirne'ye kadar kendini hissettiren depremde şehir halkının yaklaşık yüzde 10'u deprem sonucu ya öldü ya da yaralandı. En büyük hasarı camiler aldı.
109 cami tamamen yıkılırken ayakta kalanların da tümünün minaresi tahrip oldu. 1070 ev yıkıldı, surlar zarar gördü, burçlardan 49'u yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Ayasofya Camisi'nin ise fetihten sonra yapılan minaresi yıkıldı. Fatih Camii de ağır hasar gördü.
II.Bayezid'in Topkapı Sarayı'ndaki yatak odası da depremden çöktü, ancak padişah bir kaç saat önce odadan ayrıldığı için zarar görmedi. Depremden sonra toplanan Divan-ı Hümayun, depremin izlerini silebilmek için her evden 22 akçe ek vergi toplanmasına karar verdi.
1509 Büyük Depremi dışında, tarihsel süreçte İstanbul küçük ve orta büyüklükte gerçekleşen onlarca sarsıntı yaşadı. Kente büyük zarar veren depremler ise M.S. 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999'da meydana gelen depremlerle korku dolu anlar yaşadı.
Özellikle 447 yılında gerçekleşen depremde İstanbul'un surları yıkılında halk oldukça panikledi. Çünkü İstanbul'u da tehdit eden Hun Ordusu ve lideri Attila her an çıkıp gelmek üzereydi. Tüm halk canla başla çalıştı ve İstanbul'un surları bir, iki ay içerisinde hızla onarıldı.
16 Ağustos 542'deki şiddetli deprem bir çok evi, surları ve meydanlardaki heykelleri yıktı, binlerce insanın ölümüne yol açtı. 7 Mayıs 558'de gerçekleşen deprem ise çok daha büyük hasara yol açtı ve Ayasofya'nın kubbesi çöktü. Yine yüzlerce ev yıkıldı.
6 Ekim 740'ta İstanbul büyük bir depremle sarsıldı, daha sonra 780, 790, 796, 860, 866, 869, 948, 989 ve 1010 depremleri meydana geldi. İstanbul 13 Ağustos 1032 ve 16 Mart 1033'te arka arkaya iki depremle tahrip oldu, bunları 1042 ve 1064 depremleri izledi.
Kentte 1 Mart 1202'de meydana gelen deprem, şiddeti kadar saraydaki olayla da tarihteki yerini aldı. Depremde Bizans İmparatorunun yatağının önü yarıldı ve bir harem ağası oraya düşerek öldü.
Latin İşgali döneminde 11 Mart 1231 salı günü meydana gelen şiddetli depremde şehir ve surlar zarar gördü. Fazla şiddetli olmayan 1289 depreminden 7 yıl sonra 1 Haziran 1296 Cuma gecesi İstanbul'da büyük bir deprem oluştu. Bu depremde İstanbul'da taş üstünde taş kalmadı.
Evler, saraylar, kiliseler, surlar yakıldı, su baskınları meydana geldi, artçı sarsıntılar iki ay kadar devam etti ve Bizanslılar'a korku dolu anlar yaşattı. 1419 Depremi'nde ise İstanbul'da tsunami oluştu. İstanbul, Ocak 1303'te ard arda 2 deprem yaşadı.
Depremler İstanbul'un yakasını hiç bırakmadı. Bu sürecin en büyük ve en yeni halkalarından biri olan 17 Ağustos 1999 Depremi'ni çok şiddetli yaşadım. Bilim insanları bu sürecin devam ettiğini açıkça belirtiyor. Çözüm kaçmak değil. Her yer depreme açık.
Çözüm bilimde.

V'esselam

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hasan Mert Kaya

Hasan Mert Kaya Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @kayamerthasan_

Feb 18
Operation Baby Lift / Bebek Kaçırma Operasyonu

Amerika’nın 20 yıl boyunca kana boğduğu Vietnam’da yol açtığı facialardan biri de kimsesiz kalan binlerce bebekti. Ağır bombardıman ve toplu katliamlardan kurtulup sağ kalan binlerce bebeği 1975'te devşirdi ve beraberinde götürdü.++
Amerika'nın Vietnam'da savaşta yetim kalan bebeklerden birkaç bin tanesini kaçırıp çoğunluğu Amerika'ya olmak üzere, Kanada ve İngiltere gibi kendine yakın ülkelere dağıtıp evlat edinilmelerini sağladı. Bu operasyonun temel motivasyonu artan kamuoyu baskısını azaltmaktı.
Anne, babalarını öldürüp, uzak diyarlarda başka insanlara büyüttürülen bu çocukların önemli bir kısmı ileride, Birinci Irak Savaşı'nda Iraklılarla savaştırıldı. Amerika derenin taşıyla, derenin kuşunu vuruyordu. Hem kamuoyu algısı yönetiyor, hem de kendisine asker yetiştiriyordu.
Read 16 tweets
Feb 13
Huzursuz, sıkıntılı bir coğrafyada yaşıyoruz. Doğduk Kıbrıs Harekatı, ambargo. Ufak çocuksun 12 Eylül Darbe, çocuksun ekonomik buhranlar, yüksek enflasyon, fakirlik. Üniversite okuyorsun, hayatının en keyifli zamanları pat 28 Şubat Postmodern darbe.
+
Bitmeyen, dinmeyen terör belası, on binlerce şehit ve sönen ocakların yürek yakan acı haberleri, Çernobil faciası radyasyon tehlikesi, maden ocaklarında göçük altında helal ekmeği uğruna can veren emekçiler, 99 Depremi ve yıkımları, şehirlere canlı bombalar, seller, Elazığ deprem
Gezi, 15 Temmuz, çeşitli suikastler, şüpheli kazalar, aile faciaları ve korkunç üçüncü sayfa haberleri, çocukları üşümesin diye fön makinasını açıp intihar eden anne, eve iftarlık getiremediği için Ramazan’da yan odada kendini asan Diyarbakırlı seyyar satıcı,
Read 6 tweets
Feb 12
Antakya... Şehirlerin prensesi.

2021-2022 arası iki müze projemiz için iki sene boyunca defalarca gittim. Her gittiğimde üç-beş gün kaldım. Hatta geçici ofis bile tuttuk Antik Beyazıt Otel'in hemen orada bir iş merkezinde. Tarih boyunca depremlerle en çok yıkılmış Antakya.++
Bilinen önemli depremler M.Ö.148, 130, 83-90 arası, M.S. 35,37 ve 41-45 arası, 115, 341, 365, 396, 458, 526, 528 ve 531-534 arası, 532, 551, 557, 588, 589 yıllarında meydana gelmiş. Bunlardan en şiddetli ve en çok can kaybına yol açanı, 29 Mayıs 526 akşamı yaşanmış.
Bu depremde 250.000 kişi ölmüş ve Antakya ile birlikte Defne ve Seleukia Pieria'da yerle bir olmuş. 528 yılında meydana gelen deprem de en az önceki kadar şiddetli olmuş ama insan sayısı azaldığı için can kaybı da öncekine göre daha az olmuş.
Read 16 tweets
Feb 12
Osmanlı Deprem ve Can Kurtaran Madalyaları

❝Halka Düştükçe Edenler İmdâd,

Olunur Midhat ü Tahsîn ile Yâd❞

"İnsanlara tehlikeye düştüğü zaman yardım edenler, övgü ve takdirle anılırlar"

Afetler sırasında can kurtaran kişilere verilen madalyaya bu ibare yazılmıştı.
+++ Image
Altın ve gümüş olarak hazırlanan Cankurtaran Madalyası Sultan Abdülmecid döneminde çıkarıldı. Depremden yangına, sel afetinden gemi kazalarına uzanan tüm felaketlerde yaşamını tehlikeye atarak insanların hayatını kurtaranlara verilen, devletin takdirini gösteren bir madalyaydı. Image
Hareket-i Arz (Deprem) Madalyası

1894 yılında, 10 Temmuz'da İstanbul'da küçük kıyamet olarak adlandırılan büyük bir deprem yaşandı. Bu depremde özveri ile yardımlara katılan, bağışta bulunup dayanışma gösteren kişi ve kurumlara altın, gümüş ve bronz olarak hazırlanıp verildi. Image
Read 14 tweets
Feb 4
E X O D U S / Ç I K I Ş

Firavundan kaçan İbraniler'in izleri

Suudi Arabistan dinler tarihi bakımından etkileyici izler ve kültür hazineleriyle dolu.

Bunun çarpıcı örneklerinden birisi de Hz.Musa ve beraberindeki İbraniler'in Mısır'dan çıkışları, yani Exodus ile ilgili.
+++
Eski Ahit'te Exodus bölümünde anlatılan İbranilerin Mısır'dan çıkışı çok etkileyidir. Firavunun korkunç zulümleri karşısında Allah; Musa ve Harun peygamberlerin önderliğinde İbranileri firavunun zulmünden kurtarmış ve Mısır'da çıkmalarını sağlamıştı.

Exodus'un bir rotası vardı.
Bu rota üzerinde geçilmesi gereken en büyük engel Kızıldeniz vardı. İbranilerin Mısır'dan çıkmasına önce izin veren, ardından bu kararından vazgeçip ordusuyla peşlerine düşen Firavun onları öldürmek üzere deniz kıyısında yakalamak üzereyken, Hz.Musa'nın mucizesi gerçekleşmişti.
Read 13 tweets
Feb 2
Petra'nın Kardeşi: Medain Salih

Varlığı az bilinen, dağlara oya gibi işlenmiş evler ve çölün ortasında tapınaklar zamana meydan okuyor.

Bu gizemli antik kenti ziyaret ettiğimde karşıma kum tepelerinin arasında olağanüstü bir kültür mirası çıkmıştı.

İşte Medain Salih🌴 +++
Tebük’e bağlı El-Ula’da bulunan ve ‘’Salih’in Şehirleri’’ anlamına gelen Medain Salih' ulaşmak kolay değil.

Cidde'ye 800 km., Medine'ye ise 400 km uzaklıkta olan antik şehre en yakın yerleşim yeri 20 km mesafedeki el-Ula.

Tebük S.Arabistan'ın kuzeyde Ürdün ile de sınırı.
Medain Salih Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne S.Arabistan’dan kaydedilen yegâne yer. Bölge halkı tarafından lanetli olduğuna inanılıyor.

Kayalık arazi anlamına gelen el-Hicr adıyla da bilinen antik alan Nebatiler’in merkezi Ürdün Petra'nın 500 km güney doğusunda bulunuyor.
Read 24 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(