2/ Wat je hier ziet is een soort kaste-conflict. De politieke kaste (Kamerleden e.d.) versus het klootjesvolk in het achterland. Kamer-democratie versus grassroots-democratie. Daarbij is D66 de partij bij uitstek die schuurt met het platteland.
3/ De BBB voorvrouw @lientje1967 wil kunnen blijven functioneren in de sociale context van de Kamer en kiest dus voor deze reactie. Dat ze geen fan is van D66 verhinderde haar niet om recent nog met Sjoerdsma (D66) samen op te trekken.
4/ Hierop reageert Joost Niemoller met een constatering die suggereert dat de BBB teveel de Haagse bubbel opzoekt, ten koste van het (in mijn ogen onbeholpen) grassroots protest.
5/ Mogelijk speelt de persoonlijke ervaring van @lientje1967 ook een rol. Dat is begrijpelijk en ook zeker terecht; ze noemt een serieus probleem. Maar burgers die naar het Kamergebouw gaan, dat is iets anders dan politici die naar burgers gaan.
6/ Sterker nog, de kloof tussen politiek en een deel van de burgerij is vergroot. Dan hebben we het niet over symbolische fakkels, maar over daadwerkelijk fysiek geweld. Dat is de achtergrond, de sfeersetting.
7/ Vraag nu is of een boerenleider zich meer of minder hard moet opstellen, nu de eerste boerenbedrijven al weggepest zijn en zelfmoorden een feit zijn, terwijl D66 een traditie van bedrog in stand houdt.
8/ Ik neig naar een hardere lijn, omdat de beschaving bij D66 &co duidelijk voor de show is, en innerlijk afwezig is. Men kent de bomen aan de vrucht. Toch zal ook een hard protest structuur nodig hebben. I.p.v. fakkels; ga daar de demo van 11 maart!
9/ Belangrijk: Beschaving zoals showslaven, toneelspelers en oplichters als Kaag die kennen is wezenlijk anders dan werkelijke beschaving. Denk s.v.p. goed na over deze tekst van Tacitus.
10/ Dat structuur en beheersing en overweging nodig zijn, ook bij een harde reactie tegen de Haagse kaste, is dat je toch wat discipline en overleg nodig hebt om resultaat te verkrijgen. Beeldvorming is een belangrijke factor.
11/ In dat licht bezien is de reactie van BBB begrijpelijk, maar slechts ten dele. De BBB had, na het t.b.v. beeldvorming uitspreken van afkeuring, ook de andere kant kunnen benoemen, wat ik nu dus doe. De wens tot acceptatie en zetels is de brede weg.
Beeld: Reihlen & Beckmann
12/ Desondanks blijft het oppassen met een harde houding richting de partijen van de leugen. De beroemde uitspraak van Nietzsche dient als waarschuwing.
"Und wenn du lange genug in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein."
/15 [aanvulling] Tjerk Zeitsen had ook een D66-beleidsmedewerker kunnen zijn. Dezelfde soort reactie. Jonge partijen als de BBB trekken vaak baantjesjagers aan wie het politiek correcte pluche als gegoten zit.
Daan Bonekamp is hoofdredacteur van de Tubantia; eerder was hij hoofd communicatie Tweede Kamerfractie D66.
/18 [aanvulling] Dit spektakel zien als een geplande PR-stunt ging me eerst echt te ver, maar na bovenstaande aanvullingen ga ik dit toch als een mogelijke optie benaderen. "Kaag parachuteert in een dorp waar 0 D66-stemmers wonen." Dat is wel vreemd ja.
21/ [aanvulling] Met zekerheid kunnen we niet stellen dat D66 dit zo georganiseerd heeft, maar het lijkt er toch wel op dat ze ervan profiteren. De door henzelf veroorzaakte polarisatie (partijen uitsluiten, framing) gebruiken ze in eigen voordeel. Van probleem naar oplossing.
/22 [aanvulling] Mooi stukje achtergrond over de rol van fakkels bij democratische protesten.
/23 [aanvulling] Rutte probeert ervan te profiteren. Waarschijnlijk in samenspraak met Kaag en/of de D66 spindoctors. Zo wakkert hij polarisering aan ten behoeve van eigen gewin. Een premier onwaardig.
/24. Wauw. Na dit vermoedelijk (maar tamelijk zeker) in scene gezet te hebben, probeert Kaag het helemaal uit te melken en de polarisatie nog heftiger te maken. Die paar vredelievende mensen zijn nu iets middeleeuws of de Ku Klux Klan.
1/ @suzanne_GL stelt richting @chris_stoffer dat binnen de trias (hebben we in NL niet eens volledig) de _rechter_ moet toetsen of het algemeen belang gediend wordt (nope, doet het electoraat via de Kamer). Ze snapt er maar weinig van. Kort draadje met uitleg ⤵️
2/ We hebben geen volledige trias politica omdat we, in tegenstelling tot bijv. de VS, geen gekozen executieve (uitvoerende macht, regering) hebben. Hier zijn parlement en regering daardoor dicht verweven. Rechters zijn zeer indirect benoemd; weinig democratische legitimatie dus.
3/ Het algemene belang, dat ongrijpbare concept, wordt in democratische landen "gevonden" via het electoraat. In Nederland wordt enkel de Kamer gekozen en _daar_ moet dus het algemeen belang bevochten en gecodificeerd worden. NIET de rechter vindt het algemeen belang.
1/ "Met blindheid geslagen" is een correcte diagnose door @BisschopRoelof als je kijkt naar de huidige politiek. Zowel cognitief als dieptepsychologisch zie je een bewustzijnsregressie die de Joods-Duitse dieptepsycholoog Erich Neumann in verband bracht met de massamens. 🧵⤵️
2/ Dat Bisschop dit in verband brengt met het verlies van geloof zal velen bevreemden, maar analytisch dieptepsychologisch is dit correct; zelfs als God niet echt zou bestaan. Zie o.a. Jung, Neumann, Peterson; filosofisch ook Plato, Plotinus, Augustinus. Conceptuele Bron / Ene.
3/ Het volgende stadium is dualiteit. Licht en donker. Hemel en aarde. Man en vrouw. Goed en kwaad. Scheiding; onderscheid; gave des onderscheids; discriminatoir vermogen; psychische ruimte; logica; Logos. Als dat instort, zinkt het bewustzijn terug in de oerchaos (oeroboros).
Kan de zeldzame ziekte van Creutzfeldt-Jakob (neuro-degeneratief veroorzaakt worden door vaccins tegen corona? Volgens de Luc Montagnier Foundation is dat het geval, omdat in het Spike-eiwit ook een prion-codering zit. Een draadje. /1
Eerst de basis. Prionen zijn volgens Wikipedia verkeerd gevouwen eiwitten. Die kunnen "neurodegeneratieve" effecten hebben; je zenuwstelsel gaat kapot. Meestal gaat dat nogal langzaam en het komt maar zelden voor. /2
Mijn eerste reactie op de brief van @mirjambikker waarmee ze zich als nieuwe fractievoorzitter van de @christenunie presenteert. Ik zeg het maar meteen eerlijk: ik ben _underwhelmed_. Belangrijke dossiers als #stikstof worden vermeden. /1
Kort samengevat: Het nieuwe CU-verhaal is het oude Haagse kaasstolp verhaal. Het contrast met een groot, groeiend deel van Nederland is te groot. Ook vandaag: De Grote Leugens Route... /3
1/ Interessant gesprek met @deheij bij @De_NieuweWereld. Het "samen dansen" binnen een iteratief creatief proces doet me denken aan agile software engineering, ontstaan nadat het waterval model te vaak weinig resultaat en hoge kosten met zich meebracht.
2/ Agile is ook: snel prototypes bouwen, en die op kleine schaal testen; feedback snel verwerken. In een snelle complexe omgeving (samenleving) werkt dat meestal beter. Maar onze politiek (staatsinrichting) is nog een industrieel waterval systeem.
/3 Software engineering zit op het snijvlak van mooi abstract theoretisch ontwerp (computer science) en de weerbarstige praktijk (management, psychologie, sociale systemen, geld). Hoe dan ook is technische basiskennis nodig.
1/ De post-democratische samenleving werd al voorspeld door o.a. Oswald Spengler (1918), Timothy Leary (197?), en Colin Crouch (2000). Kort draadje. Anthony geeft in een draad zijn pessimistische perceptie over de staat van de democratie in Nederland. Wat dachten eerdere denkers?
2/ Oswald Spengler (1918) beschouwde democratie als een tool van het geld. De publieke opinie is te koop, ministers zijn om te kopen; wellicht is dat ook zo (Hugo's 5 miljard aan bonnetjes, Rutte's WEF tasje). Dus komt "nieuw leiderschap" 😉
3/ Timothy Leary (197?) geloofde dat er insectoïde samenlevingen zouden komen, met immense sociale controle (social credits?) en beperkingen van mobiliteit (CO2 tax, klimaatlockdowns?).