Udi Evental Profile picture
Feb 24, 2023 25 tweets 8 min read Read on X
שנה למלחמה באוקראינה: 10 לקחים לישראל

המלחמה, שסופה לא נראה באופק, משתוללת במאפיינים שמומחים צבאיים חשבו שכבר עברו מן העולם: כיבוש ושחיקה אכזריים, קרב שוחות, היעדר הכרעה ורבבות הרוגים. הנה 10 לקחים שישראל יכולה לגזור מהמלחמה הזו, ברמה האסטרטגית והצבאית-אופרטיבית.
#אוקראינה
>>
לקח 1: אסטרטגיה ומודיעין

השיח הפגום בין פוטין לצבאו הוביל להחלטה לפלוש על בסיס ניתוח שגוי של יכולות רוסיה ואוקראינה כאחד. הערכות מוסקבה שמכונת המלחמה הרוסית תדרוס את אוקראינה, שהכוחות האוקראינים יקרסו, ושתגובת המערב תהיה רופסת - שיקפו יותר משאלת לב ממבחן מציאות מפוכח.
>>
ישראל ידעה כשלים דומים. ועדת וינוגרד קבעה למשל, שבמלחמת לבנון ה-2 נפלו ליקויים חמורים בממשקים בין דרג מדיני לצבאי. ערב עימות אפשרי בזירות שונות הדרג המדיני, חסר ניסיון בחלקו, חייב להכיר את היכולות האופרטיביות של צה"ל והאויב, ולקיים עם הצבא דיאלוג ממצה על מטרות המלחמה וניהולה.
>>
לקח 2: בסיס תעשייתי, מלאים וגיבוי מעצמתי

המלחמה באוקראינה היא מלחמת התשה בהיקף אדיר, אותה יכריעו אורך נשימה, הספקי ייצור של פגזי ארטילריה, תחמושת וחימושים מדויקים והיכולת לשנעם לחזית. לכן המערב – שללא תמיכתו באמל"ח אוקראינה כבר הייתה נכנעת – ורוסיה, נכנסו למרוץ חימוש תעשייתי.
>>
זו מציאות הממחישה לישראל ולצה"ל את הצורך החיוני לשדרג ולהרחיב את הבסיס התעשייתי, לוודא מלאים מתאימים ללחימה ארוכה, לשפר את הספקי הייצור של התעשיות הצבאיות ולהבטיח גיבוי מעצמתי איתן, שיאפשר אספקה שוטפת של אמל"ח, תחמושת וחלפים במהלך מלחמה ארוכה, והשלמת מלאים מהירה בעקבותיה.
>>
לקח 3: איום מדויק על תשתיות קריטיות

הרוסים, שלא השיגו עליונות אווירית, מנהלים מלחמת אש מדויקת נגד תשתיות חיוניות (חשמל, מים, מתקני אנרגיה וכד'). טילי שיוט, טילים בליסטיים ומל"טים איראניים מדוייקים זורעים הרס, ומייצרים עבור הרוסים את ההישג המרכזי בלחימה, במחיר אזרחי נורא.
>>
איראן, חזבאללה וחמאס, המתבוננים במלחמה, צפויים להשתכנע שהאסטרטגיה שלהם לפיתוח מערך נרחב של אש מדויקת ופלטפורמות שיגור - תעבוד, ולהאיץ את מאמציהם בכיוון זה. מדובר באיום כבד על העורף האזרחי והצבאי המחייב את ישראל להשקיע יותר בסיכול ושיבוש טרם מלחמה, ובבניין כוח להגנה ומניעה.
>>
לקח 4: הממד הגרעיני

המטריה הגרעינית לא הביאה להכרעה בשדה הקרב עד כה אבל אפשרה לפוטין "להתנפל" על אוקראינה ולהגביל את יכולת ההתערבות של נאט"ו.

מבחינת ישראל המלחמה ממחישה את מגבלות ההרתעה מול מדינה גרעינית תוקפנית ובלתי מרוסנת, ולמעשה מדוע יש למנוע בכל מחיר מאיראן נשק גרעיני.
>>
יתרה מכך, המוטיבציה של שחקנים במזה"ת להתגרען צפויה לגבור ולאתגר את ישראל משמעותית. לא רק איראן, גם סעודיה, תורכיה ומצרים המתבוננות במשבר, עלולות להסיק שוויתור אוקראינה על יכולותיה הגרעיניות ב-94' הוא מקרה נוסף (אחרי לוב ועיראק) בו התפרקות מגרעין מסתיימת בכיבוש ובאיום קיומי.
>>
לקח 5: נשק הסנקציות

המלחמה באוקראינה המחישה את מגבלות הסנקציות ויכולתן למנוע את המלחמה או לעצור את מהלכיה. לסנקציות ה"קונבנציונליות" שמטילות מדינות הצטרפו חברות, תאגידי ענק, ארגונים אזרחיים וציבורים, שהטילו חרם ונידוי נגד רוסיה. אלה הפכו אותה למדינה "מצורעת" בזירה הבינ"ל.
>>
המלחמה מתקפת את טענת ישראל כי סנקציות לבדן, ללא איום צבאי אמין, לא יבלמו את איראן.

שנית, במלחמה הבאה בעזה או בלבנון, שתתרחש בסביבה האורבנית ממנה פועלים אויבנו, יריבי ישראל ישוו את מהלכיה הצבאיים לאלו של רוסיה באוקראינה, והיא עלולה להיחשף לסנקציות מצד חברות ותאגידים.
>>
לקח 6: אתגר הניטראליות מתחדד

המלחמה מסמנת קו שבר במאבק גלובלי מחריף בין המערב הדמוקרטי-ליברלי בהנהגת ארה"ב לבין המודל הסמכותני-רודני הרוסי סיני. העמקת המחנאות בעולם, נטיית מדינות המערב לסיכונים גוברים מול רוסיה והתערבות איראן במלחמה הבליטו את חריגות ישראל שנותרה "על הגדר".
>>
על רקע זה מתחזקת חשיבות התייצבות ישראל לצד המערב, העולם החופשי ובעיקר בת בריתה היחידה ארה"ב - אליהם היא מחוברת לא רק ברמה הערכית אלא גם ברמת אינטרסיה ארוכי הטווח: האסטרטגיים, הכלכליים והצבאיים.
>>
לקח 7: נכסיות מול נאט"ו

אחרי עשורים של שלום ושגשוג האגף המזרחי של נאט"ו ניצב מול איום רוסי כבד. חברות הברית האירופיות, שהזניחו מאוד את צבאותיהן, מגדילות תקציבי ביטחון ומקצות מיליארדים להתעצמות צבאית בשנים הבאות. עולם עתיר תקציבים נפתח בפני התעשיות הביטחוניות הישראליות.
>>
מדינות אירופה יזדקקו לידע ולניסיון הצבאי של ישראל בבניין כוח, ולמערכות הנשק המתקדמות שלה בעיקר בתחומי ההגנה האווירית, הטילים, מיגון טנקים, מודיעין, פו"ש וסייבר - המביאים יתרונות ברורים לשדה הקרב. לישראל תשתית קשרים עם נאט"ו אותה היא תוכל למנף, וגם תורכיה כבר פחות מפריעה היום.
>>
לקח 8: איראן-רוסיה

בחירת איראן לחבור לרוסיה ולספק לה מאות מל"טים מתאבדים הכניסה את איראן לליבת תחרות המעצמות. מדובר במהלך דרמטי המספק לפוטין "אוויר" במלחמה על אורך נשימה ויכולת תקיפה מדויקת. מדובר בשינוי אסטרטגי המספק לישראל הזדמנות למצב עצמה כשחקן נכסי למערב ולאוקראינה
>>
באמצעות סיוע להתמודדות עם המל"טים האיראנים ולשיבוש שרשראות אספקתם.

מצד שני השותפות הטכנולוגית-צבאית המתהדקת בין איראן לרוסיה מבשרת על אספקת מערכות נשק רוסיות מתקדמות לאיראן וסיוע רוסי במכפילי כוח בתחומים רגישים כמו תע"ש צבאי, סייבר, טילים ואולי אפילו גרעין.
>>
לקח 9: המזה"ת חוזר לפוקוס הבין-מעצמתי

משבר אנרגיה עולמי, הסיוע האיראני לרוסיה וניסיון סיני לכרסם בדומיננטיות האמריקאית באזור - הפכו את המזה"ת לזירה חמה בתחרות המעצמות ולאינטרס מעודכן עבור ארה"ב. על רקע זה ביידן הניח בצד עקרונות וערכים כדי לזכות בשת"פ סעודי בהורדת מחירי הנפט.
>>
נוכחות אמריקאית במזה"ת ולחצים מתחדשים על איראן הם אינטרסים שלנו. מנגד, כשהמפרץ משחק מול המעצמות במגרש הגלובאלי, הנורמליזציה הופכת להיות משנית למשחק הגדול, ומגיעה עם תגי מחיר לא תמיד נוחים לישראל, כמו אלו שהציבה סעודיה לארה"ב: תכנית גרעין אזרחית והצטיידות בנשק אמריקאי מתקדם.
>>
לקח 10: סין – התרעה אסטרטגית!

המלחמה באוקראינה המחישה לארה"ב כיצד עלול להיראות ניסיון כיבוש סיני של טאיוואן, בחסות מטריה גרעינית. ה-CIA טוען שצבא סין בונה יכולת השתלטות על טאיוואן עד 2027, וארה"ב נכנסת לנתיב קריטי לבניית יכולת צבאית לבלום ולהרתיע מהלך סיני כזה.
>>
בתנאים אלה סף הרגישות האמריקאי סביב האיום הסיני קופץ מדרגה, ואנחנו מקבלים התרעה אסטרטגית על צמצום מרחב התמרון שלנו בין שתי המעצמות. לכן ישראל נדרשת להמשיך ולהדק את מנגנוני הפיקוח שלה על השקעות סיניות ועל נגישות סין לטכנולוגיה רגישה ולהתנהל מול וושינגטון בתיאום ובשקיפות מלאים.
>>
ולסיכום: שבע משמעיות לישראל

1. ההנהגה הפוליטית בישראל, העסוקה בענייני פנים, לא כשירה לנהל מלחמה שעלולה להתרגש עלינו.

2. מדיניות ה"הליכה בין הטיפות" של ישראל מול המלחמה באוקראינה מצויה בחוסר הלימה ללקחים ממנה, לא מייצרת נקודת זינוק טובה להתמודדות עם אתגריה ולמינוף הזדמנויות.
>>
3. ישראל תתקשה לדרוש מארה"ב גיבוי אופרטיבי מעצמתי ללא תנאי במלחמה ארוכה, וסיוע במלאים ובבניין כוח.

4. הבסיס המוסרי לגיוס העולם להגברת הלחץ על איראן במזה"ת, צפוי להתערער אחרי שלא סייענו לאירופה להתמודד עם החורבן שהותירו המל"טים האיראנים. תישחק גם השפעתנו בתחום הגרעין האיראני.
>>
5. ישראל מחמיצה הזדמנות פז להדגים את נכסיות המערכות הישראליות בשדה הקרב ואת אמינותה כבעלת ברית של אירופה שניתן לסמוך עליה בתחום ההתעצמות.

6. גם במזה"ת, ישראל עלולה לשלם מחירים נוכח השחיקה בדימויה כבעלת מנופים בוושינגטון - נכס קריטי, כולל בהקשרי הנורמליזציה.
>>
7. הפגיעה במעמדה המעצמתי של רוסיה במלחמה, ממחישה את הערכת היתר של ישראל ביחס לאילוץ הרוסי (בסוריה) - לו היא העניקה משקל מכריע בבחירתה, הנפסדת בעיני, "לשבת על הגדר" במשבר באוקראינה.

שבת שלום

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Udi Evental

Udi Evental Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @UEvental

Jul 21
תקיפה בתימן: התמונה הגדולה

התקיפה שביצע חיל האוויר נגד מטרות תשתית ואנרגיה במרחב נמל חודידה בתימן והאש שבערה בו שעות ארוכות בעקבותיה - מהדהדים ברחבי המזה"ת. כל הצדדים בעימות האזורי, ובמיוחד מרכיבי הציר הרדיקלי בהובלת איראן, קיבלו תצוגת תכלית לעוצמתה ולזרועה הארוכה של ישראל.
>> Image
ברמה המקצועית, תקיפת המטרות משקפת שימוש נכון בעוצמה האווירית של ישראל, על בסיס מודיעין מדויק, שנצבר על תימן בתשעת חודשי העימות הפעיל נגד החות'ים, וכושר ביצוע מרשים, שכלל, על פי הדיווחים, תדלוק אווירי, וככל הנראה יכולות מתקדמות נוספות שלא כאן המקום לפרט.
>> Image
בניגוד לארה״ב ובריטניה - שתוקפות מזה חודשים בתימן, משגרים, מכ"מים ומטרות צבאיות, בהקשר ישיר לאיום החות'י על חופש השייט במצרי באב אלמנדב ובים האדום - ישראל תקפה, לראשונה, תשתיות ומטרות ערך. זאת, באופן שנועד לשנות את משוואת העלות-תועלת של החות'ים ביחס לפגיעה בנו.
>>
Read 15 tweets
Jul 13
דֶזַ'ה-ווּ בטהראן

תוצאות הבחירות באיראן מהוות סטייה לא מתוכננת בדרכו של המשטר להבטיח את עתיד המהפכה ב"יום שאחרי" ח'אמנהאי המזדקן (85). ועדיין, הניסיון משתי קדנציות של הנשיא הרפורמיסט רוחאני, מראה שגם הנשיא הנבחר פזשכיאן, לא צפוי להביא לשינוי המיוחל, לא מבית ולא במדיניות חוץ.
>> Image
למה סטייה?

כי ב-2021 המשטר לא לקח סיכונים ופעל לוודא מראש את בחירת ראיסי, כדי להבטיח שליטה שמרנית על כל מוקדי הכוח וביצור רעיוני של המהפכה, לקראת העידן הרגיש של חילופי המנהיג הדתי. המשטר ביצע סינון מועמדים אגרסיבי במיוחד, שאמנם זכה לביקורת, אבל הבטיח את בחירת ראיסי בפער עצום.
>>
ואז... תאונת מסוק, וראיסי, שהסתמן כאחד המועמדים לרשת את ח'אמנהאי, מסיים את הקריירה בטרם עת. אבל במקומו לא נבחר מנהיג שמרני בדמותו, שישמור על הגחלת, אלא דווקא פזשכיאן, חבר פרלמנט אפרורי, רפורמיסט מהספסלים האחוריים, ומנתח לב שכיהן לפני שני עשורים כשר הבריאות בממשלת הנשיא ח'אתמי.
>> Image
Read 24 tweets
Jul 6
עסקה עכשיו: לא רק ציווי מוסרי, גם אסטרטגי

אזרחי ישראל מבינים את ההיבט הערכי ואת פיקוח הנפש שמגלמת עסקת חטופים, אבל גם המחירים הכרוכים בה עושים "כאב בטן". עם זאת, ניתוח מערכתי של השפעות עסקה בכלל ההיבטים, מראה שהיא משרתת את יעדינו האסטרטגיים באופן המגמד את מחיריה.
>> Image
ציווי עליון

ב-7 באוקטובר ישראל הפקירה את בטחון אזרחיה לזוועות חמאס, בכישלון מדיני וצבאי קטסטרופלי. כשהחטופים נמקים ומעונים במנהרות עזה כבר כמעט תשעה חודשים, וזמנם של אלה מהם שעדיין חיים, שאול, מדינת ישראל, היהודית, ניצבת בפני ציווי ערכי ומוסרי עליון להביא לשחרורם המיידי.
>>
שאלת הכרעת חמאס

יש הטוענים שאסור לעצור את המלחמה לפני שהושג "הניצחון המוחלט", שמבטיח נתניהו. במציאות, צה"ל רידד את כוחותיו בעזה בכ-80% ביחס לתחילת המלחמה, הפעילות הצבאית ברפיח עומדת בפני סיום בהיעדר יעדים משמעותיים נוספים ובחירת פעילי חמאס להימנע מלחימה ולהיטמע באוכלוסיה.
>> Image
Read 23 tweets
Jun 29
ביקור מוצלח בוושינגטון; איך זה עובד?

ביקור גלנט בארה"ב היה מעין "נגטיב" ליחסי נתניהו עם הממשל, והביא להפחתת המתח בין המדינות. אבל ביקור של שר בטחון בארה"ב זה הרבה יותר. איך זה עובד? הסבר קצר על בסיס שנים של עבודה עם הפנטגון בתפקידיי בצה״ל, בשגרירות בוושינגטון ובמשרד הבטחון.
>> Image
"תשליל" ליחסי נתניהו-וושינגטון

גלנט הוא הדמות, אולי היחידה מבין חברי הממשלה, שללא ספק זוכה לאמון רב בוושינגטון. הוא התקבל, כרגיל, בטקס רב רושם בפנטגון. הביקור עצמו היה ארוך מהרגיל (4 ימים) וכלל פגישות עם כל הבכירים בקבינט האמריקאי.
>>
הביקור המקצועי הזה עומד בניגוד מובהק לנאומו של נתניהו בקונגרס בסוף יולי, שתקוע לממשל כמו "עצם בגרון", ונתפס על ידו כהתערבות בפוליטיקה האמריקאית לטובת הרפובליקנים. זאת, תוך פגיעה קשה בנכס החשוב ביותר של ישראל באמריקה - היותה נושא א-פוליטי המצוי בקונצנזוס חוצה מפלגות.
>>
Read 20 tweets
Jun 22
איראן מציגה: מלחמה נגד נשים

בבחירות השבוע באיראן צפוי להיבחר נשיא קיצוני עפ"י הדגם של ראיסי המנוח (קאליבף? ג'לילי?) כדי להבטיח את רציפות המהפכה אחרי ח'אמנהאי (85). אלו חדשות רעות לנשים באיראן, ש'אמנסטי' קבע כי המשטר מנהל נגדן מלחמה. למה? כי מאבקן נגד החג'אב מאיים עליו.
>> Image
מחאת החג'אב - תזכורת

גל מחאת החג'אב התפשט ברחבי איראן בספטמבר 2022 בתגובה למותה של הצעירה מהסא אמיני. הוא נגרם כתוצאה מאלימות שהופעלה נגדה במהלך מעצרה על ידי משטרת הצניעות של המשטר. כל פשעה היה שעטתה את החג'אב על ראשה באופן ש"חשף" יותר מדי משיערה.
>> Image
מחאת החג'אב נבדלה מארועי מחאה שקדמו לה. למשל, במהומות הדלק ב-2019 הרקע היה כלכלי, ובמהפכה הירוקה ב-2009 – פוליטי (זיוף בחירות). הפעם המחאה כוונה נגד כפיית הקוד האסלאמי במרחב הציבורי, ועטיית החג'אב היא הביטוי הסמלי ביותר הן של התיאוקרטיה המהפכנית והן של הדיכוי שהיא מפעילה.
>>
Read 19 tweets
Jun 4
הנאום בקונגרס: נזק ליחסים עם אמריקה

זה יתחיל כאילו טוב. הוא יראה לכולם. נאום היסטורי. אין ספור טיוטות. סימולציות עד לרגע האחרון בסוויטה עם הפודיום שהביאו מהארץ. פמליה. עיתונאים. נחיתה באנדרוז. שיירה. צ'קלקות. סיקרט סרביס.

וזה יגמר רע במגרסה הפוליטית בוושינגטון ערב בחירות.
>> Image
נתניהו מגיע לאמריקה כמנהיג שכשל ללא לגיטימציה בבית. יראו את זה כבר לאורך הדרך מהמלון הנוצץ (ווילארד?) לקפיטול. בנאום השנוי במחלוקת של 2015 היו שם דגלי ישראל ונפנופי שלום. דגלי ישראל יהיו גם הפעם אבל עם תמונות החטופים וזעקות "בושה". וגם המחאה הפרו פלסטינית תשוב ותעורר בעוצמה.
>>
חברי קונגרס מהשמאל הדמוקרטי יחרימו את הנאום, ויזכירו לכולם כי ישראל היא נושא פוליטי, המפלג לא רק בין המחנות הפוליטיים בארה"ב אלא גם את שורות הדמוקרטים. הנאום לא יזכה לאותה אהדה ו'לסטנדינג אוביישן' התכופים של 2015. שפת הגוף של חלק מחברי הקונגרס תשדר שאט נפש, כמו ננסי פלוסי אז.
>>
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(