Udi Evental Profile picture
Feb 24, 2023 25 tweets 8 min read Read on X
שנה למלחמה באוקראינה: 10 לקחים לישראל

המלחמה, שסופה לא נראה באופק, משתוללת במאפיינים שמומחים צבאיים חשבו שכבר עברו מן העולם: כיבוש ושחיקה אכזריים, קרב שוחות, היעדר הכרעה ורבבות הרוגים. הנה 10 לקחים שישראל יכולה לגזור מהמלחמה הזו, ברמה האסטרטגית והצבאית-אופרטיבית.
#אוקראינה
>>
לקח 1: אסטרטגיה ומודיעין

השיח הפגום בין פוטין לצבאו הוביל להחלטה לפלוש על בסיס ניתוח שגוי של יכולות רוסיה ואוקראינה כאחד. הערכות מוסקבה שמכונת המלחמה הרוסית תדרוס את אוקראינה, שהכוחות האוקראינים יקרסו, ושתגובת המערב תהיה רופסת - שיקפו יותר משאלת לב ממבחן מציאות מפוכח.
>>
ישראל ידעה כשלים דומים. ועדת וינוגרד קבעה למשל, שבמלחמת לבנון ה-2 נפלו ליקויים חמורים בממשקים בין דרג מדיני לצבאי. ערב עימות אפשרי בזירות שונות הדרג המדיני, חסר ניסיון בחלקו, חייב להכיר את היכולות האופרטיביות של צה"ל והאויב, ולקיים עם הצבא דיאלוג ממצה על מטרות המלחמה וניהולה.
>>
לקח 2: בסיס תעשייתי, מלאים וגיבוי מעצמתי

המלחמה באוקראינה היא מלחמת התשה בהיקף אדיר, אותה יכריעו אורך נשימה, הספקי ייצור של פגזי ארטילריה, תחמושת וחימושים מדויקים והיכולת לשנעם לחזית. לכן המערב – שללא תמיכתו באמל"ח אוקראינה כבר הייתה נכנעת – ורוסיה, נכנסו למרוץ חימוש תעשייתי.
>>
זו מציאות הממחישה לישראל ולצה"ל את הצורך החיוני לשדרג ולהרחיב את הבסיס התעשייתי, לוודא מלאים מתאימים ללחימה ארוכה, לשפר את הספקי הייצור של התעשיות הצבאיות ולהבטיח גיבוי מעצמתי איתן, שיאפשר אספקה שוטפת של אמל"ח, תחמושת וחלפים במהלך מלחמה ארוכה, והשלמת מלאים מהירה בעקבותיה.
>>
לקח 3: איום מדויק על תשתיות קריטיות

הרוסים, שלא השיגו עליונות אווירית, מנהלים מלחמת אש מדויקת נגד תשתיות חיוניות (חשמל, מים, מתקני אנרגיה וכד'). טילי שיוט, טילים בליסטיים ומל"טים איראניים מדוייקים זורעים הרס, ומייצרים עבור הרוסים את ההישג המרכזי בלחימה, במחיר אזרחי נורא.
>>
איראן, חזבאללה וחמאס, המתבוננים במלחמה, צפויים להשתכנע שהאסטרטגיה שלהם לפיתוח מערך נרחב של אש מדויקת ופלטפורמות שיגור - תעבוד, ולהאיץ את מאמציהם בכיוון זה. מדובר באיום כבד על העורף האזרחי והצבאי המחייב את ישראל להשקיע יותר בסיכול ושיבוש טרם מלחמה, ובבניין כוח להגנה ומניעה.
>>
לקח 4: הממד הגרעיני

המטריה הגרעינית לא הביאה להכרעה בשדה הקרב עד כה אבל אפשרה לפוטין "להתנפל" על אוקראינה ולהגביל את יכולת ההתערבות של נאט"ו.

מבחינת ישראל המלחמה ממחישה את מגבלות ההרתעה מול מדינה גרעינית תוקפנית ובלתי מרוסנת, ולמעשה מדוע יש למנוע בכל מחיר מאיראן נשק גרעיני.
>>
יתרה מכך, המוטיבציה של שחקנים במזה"ת להתגרען צפויה לגבור ולאתגר את ישראל משמעותית. לא רק איראן, גם סעודיה, תורכיה ומצרים המתבוננות במשבר, עלולות להסיק שוויתור אוקראינה על יכולותיה הגרעיניות ב-94' הוא מקרה נוסף (אחרי לוב ועיראק) בו התפרקות מגרעין מסתיימת בכיבוש ובאיום קיומי.
>>
לקח 5: נשק הסנקציות

המלחמה באוקראינה המחישה את מגבלות הסנקציות ויכולתן למנוע את המלחמה או לעצור את מהלכיה. לסנקציות ה"קונבנציונליות" שמטילות מדינות הצטרפו חברות, תאגידי ענק, ארגונים אזרחיים וציבורים, שהטילו חרם ונידוי נגד רוסיה. אלה הפכו אותה למדינה "מצורעת" בזירה הבינ"ל.
>>
המלחמה מתקפת את טענת ישראל כי סנקציות לבדן, ללא איום צבאי אמין, לא יבלמו את איראן.

שנית, במלחמה הבאה בעזה או בלבנון, שתתרחש בסביבה האורבנית ממנה פועלים אויבנו, יריבי ישראל ישוו את מהלכיה הצבאיים לאלו של רוסיה באוקראינה, והיא עלולה להיחשף לסנקציות מצד חברות ותאגידים.
>>
לקח 6: אתגר הניטראליות מתחדד

המלחמה מסמנת קו שבר במאבק גלובלי מחריף בין המערב הדמוקרטי-ליברלי בהנהגת ארה"ב לבין המודל הסמכותני-רודני הרוסי סיני. העמקת המחנאות בעולם, נטיית מדינות המערב לסיכונים גוברים מול רוסיה והתערבות איראן במלחמה הבליטו את חריגות ישראל שנותרה "על הגדר".
>>
על רקע זה מתחזקת חשיבות התייצבות ישראל לצד המערב, העולם החופשי ובעיקר בת בריתה היחידה ארה"ב - אליהם היא מחוברת לא רק ברמה הערכית אלא גם ברמת אינטרסיה ארוכי הטווח: האסטרטגיים, הכלכליים והצבאיים.
>>
לקח 7: נכסיות מול נאט"ו

אחרי עשורים של שלום ושגשוג האגף המזרחי של נאט"ו ניצב מול איום רוסי כבד. חברות הברית האירופיות, שהזניחו מאוד את צבאותיהן, מגדילות תקציבי ביטחון ומקצות מיליארדים להתעצמות צבאית בשנים הבאות. עולם עתיר תקציבים נפתח בפני התעשיות הביטחוניות הישראליות.
>>
מדינות אירופה יזדקקו לידע ולניסיון הצבאי של ישראל בבניין כוח, ולמערכות הנשק המתקדמות שלה בעיקר בתחומי ההגנה האווירית, הטילים, מיגון טנקים, מודיעין, פו"ש וסייבר - המביאים יתרונות ברורים לשדה הקרב. לישראל תשתית קשרים עם נאט"ו אותה היא תוכל למנף, וגם תורכיה כבר פחות מפריעה היום.
>>
לקח 8: איראן-רוסיה

בחירת איראן לחבור לרוסיה ולספק לה מאות מל"טים מתאבדים הכניסה את איראן לליבת תחרות המעצמות. מדובר במהלך דרמטי המספק לפוטין "אוויר" במלחמה על אורך נשימה ויכולת תקיפה מדויקת. מדובר בשינוי אסטרטגי המספק לישראל הזדמנות למצב עצמה כשחקן נכסי למערב ולאוקראינה
>>
באמצעות סיוע להתמודדות עם המל"טים האיראנים ולשיבוש שרשראות אספקתם.

מצד שני השותפות הטכנולוגית-צבאית המתהדקת בין איראן לרוסיה מבשרת על אספקת מערכות נשק רוסיות מתקדמות לאיראן וסיוע רוסי במכפילי כוח בתחומים רגישים כמו תע"ש צבאי, סייבר, טילים ואולי אפילו גרעין.
>>
לקח 9: המזה"ת חוזר לפוקוס הבין-מעצמתי

משבר אנרגיה עולמי, הסיוע האיראני לרוסיה וניסיון סיני לכרסם בדומיננטיות האמריקאית באזור - הפכו את המזה"ת לזירה חמה בתחרות המעצמות ולאינטרס מעודכן עבור ארה"ב. על רקע זה ביידן הניח בצד עקרונות וערכים כדי לזכות בשת"פ סעודי בהורדת מחירי הנפט.
>>
נוכחות אמריקאית במזה"ת ולחצים מתחדשים על איראן הם אינטרסים שלנו. מנגד, כשהמפרץ משחק מול המעצמות במגרש הגלובאלי, הנורמליזציה הופכת להיות משנית למשחק הגדול, ומגיעה עם תגי מחיר לא תמיד נוחים לישראל, כמו אלו שהציבה סעודיה לארה"ב: תכנית גרעין אזרחית והצטיידות בנשק אמריקאי מתקדם.
>>
לקח 10: סין – התרעה אסטרטגית!

המלחמה באוקראינה המחישה לארה"ב כיצד עלול להיראות ניסיון כיבוש סיני של טאיוואן, בחסות מטריה גרעינית. ה-CIA טוען שצבא סין בונה יכולת השתלטות על טאיוואן עד 2027, וארה"ב נכנסת לנתיב קריטי לבניית יכולת צבאית לבלום ולהרתיע מהלך סיני כזה.
>>
בתנאים אלה סף הרגישות האמריקאי סביב האיום הסיני קופץ מדרגה, ואנחנו מקבלים התרעה אסטרטגית על צמצום מרחב התמרון שלנו בין שתי המעצמות. לכן ישראל נדרשת להמשיך ולהדק את מנגנוני הפיקוח שלה על השקעות סיניות ועל נגישות סין לטכנולוגיה רגישה ולהתנהל מול וושינגטון בתיאום ובשקיפות מלאים.
>>
ולסיכום: שבע משמעיות לישראל

1. ההנהגה הפוליטית בישראל, העסוקה בענייני פנים, לא כשירה לנהל מלחמה שעלולה להתרגש עלינו.

2. מדיניות ה"הליכה בין הטיפות" של ישראל מול המלחמה באוקראינה מצויה בחוסר הלימה ללקחים ממנה, לא מייצרת נקודת זינוק טובה להתמודדות עם אתגריה ולמינוף הזדמנויות.
>>
3. ישראל תתקשה לדרוש מארה"ב גיבוי אופרטיבי מעצמתי ללא תנאי במלחמה ארוכה, וסיוע במלאים ובבניין כוח.

4. הבסיס המוסרי לגיוס העולם להגברת הלחץ על איראן במזה"ת, צפוי להתערער אחרי שלא סייענו לאירופה להתמודד עם החורבן שהותירו המל"טים האיראנים. תישחק גם השפעתנו בתחום הגרעין האיראני.
>>
5. ישראל מחמיצה הזדמנות פז להדגים את נכסיות המערכות הישראליות בשדה הקרב ואת אמינותה כבעלת ברית של אירופה שניתן לסמוך עליה בתחום ההתעצמות.

6. גם במזה"ת, ישראל עלולה לשלם מחירים נוכח השחיקה בדימויה כבעלת מנופים בוושינגטון - נכס קריטי, כולל בהקשרי הנורמליזציה.
>>
7. הפגיעה במעמדה המעצמתי של רוסיה במלחמה, ממחישה את הערכת היתר של ישראל ביחס לאילוץ הרוסי (בסוריה) - לו היא העניקה משקל מכריע בבחירתה, הנפסדת בעיני, "לשבת על הגדר" במשבר באוקראינה.

שבת שלום

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Udi Evental

Udi Evental Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @UEvental

Feb 1
"הוא השתנה לנו": שבעת הגדולים

מהלכי ישראל מאז אוגוסט "הפכו את הקערה" במזה"ת. השינוי שחוללנו, בסיוע קריטי של ארה"ב, ובהמשך בחירת טראמפ, מעצבים מציאות חדשה ורבת הזדמנויות. עם זאת, ללא "רגל מסיימת" מדינית, הגלגל עלול לשוב ולהתהפך. שרשור על 7 תהליכים ששינו את הנוף האסטרטגי באזור.
>> Image
1. עידן ה"תעלומות"

ה-7 באוקטובר חולל במזה"ת שינוי טקטוני, ומאז אנו חווים "רעשי משנה", שהם בגדר הפתעות בסיסיות. בהשאלה מהחוקר הנודע ג'וזף נאי, שהבחין בין "סודות" ל"תעלומות", אנחנו בתקופה בה רוב השאלות החשובות הן בגדר "תעלומות", ששום נגישות מודיעינית לא תוכל לספק להן תשובות.
>> Image
כמה דוגמאות: היכן יהיה מוקד הרעש הבא באזור? איזה מדיניות יגבש טראמפ במזה"ת? איזה סדר יתהווה בסוריה?

הקונספציה של ה-7 באוקטובר חשפה חוסר הבנה של המציאות, נפילת אסד הייתה קונספציה נוספת, רק פחות קטלנית. גם החלטת איראן לתקוף אותנו ישירות בטילים ב-13 באפריל היוותה הפתעה בסיסית.
>>
Read 25 tweets
Jan 4
השנה שחלפה – תחקיר אישי

זו הייתה שנה מטלטלת. כמי שעוסק בתכנון ובאסטרטגיה הרגשתי ב"רכבת הרים" של שינויים מהירים וחדים. אני בא מהצבא ומתרבות של תחקירים, ותום השנה האזרחית נראה כמו עיתוי טוב להסתכל לאחור ולבדוק הערכות, ניתוחים והמלצות. משתף כאן בתובנות וב"ממצאים" מרכזיים.
>> Image
אז מה היה לנו שם?

במהלך השנה החולפת כתבתי 31 שרשורים (2-3 בחודש): 5 על המלחמה בעזה והקרנותיה הרחבות; 2 על עסקת חטופים (ציווי מוסרי ואסטרטגי); 1 על הזירה הפלסטינית (דגש לאיו"ש); 6 על לבנון/חזבאללה מהם 3 על ההסכם בצפון; 5 על איראן (מצב פנימי, העימות עם ישראל);
>> Image
5 על מדיניות הבטחון של ישראל (בדגש על מהלכי הממשלה שפוגעים בביטחון הלאומי); 4 על ארה"ב (יחסים עם ישראל, מדיניות חוץ); 1 על תימן; 1 על סוריה ו-1 על גיאופוליטיקה אזורית ובינ"ל.
>> Image
Read 25 tweets
Dec 24, 2024
רגע האמת של הרשות... ושלנו

משהו חריג קורה בצפון השומרון. מזה כשבועיים כוחות הבטחון של הרשות הפלסטינית נלחמים בנחישות בחמושים ובארגוני הטרור במחנה הפליטים ג'נין. למה הרשות, אולי בשיא חולשתה מזה שנים, בוחרת לטפל בכוח במוקד הטרור הכי קשה באיו"ש, שהוא "לא פיקניק" גם לצה"ל?
>> Image
Image
הלחימה במ"פ ג'נין

במסגרת מבצע "משמר המולדת", כוחות הרשות מנהלים קרבות קשים בתוך מחנה הפליטים. עד כה מנגנוני הרשות נטרלו 9 מכוניות ממולכדות, ויותר ממאה מטעני חבלה. במסגרת הפעילות, נהרגו 2 שוטרים פלסטינים ו-3 חמושים, נפצעו ונעצרו עשרות פעילי טרור, חלקם מבוקשים גם ע"י כוחותינו.
>>
כוחות הבטחון הלאומי (בטח"ל) של הרשות צרים על המחנה, עורכים חיפושים מבית לבית בחלק משכונותיו, והשתלטו על חדר המבצעים המשותף של הפלגים.

למרות הלחימה והנחישות שמפגינה הרשות, עדיין לא ברור אם כוחותיה יצליחו להשתלט על המחנה ולמגר את קבוצות הטרור, שמאיימות כעת בפיגועי התאבדות.
>>
Read 23 tweets
Dec 21, 2024
סלט טורקי על שטיח פרסי

בזמן שכל העולם מרותק לאירועים ההיסטוריים בסוריה, עברה לנו מתחת לרדאר התפתחות מעניינת: "כאסח" עד כדי משבר בין טורקיה לאיראן, על רקע היפוך ביחסי הכוחות האזוריים ביניהן. איך זה נראה? האם מדובר בקו פרשת מים או במשבר חולף? ומהן המשמעויות מבחינתנו?
>> Image
רטוריקה מתעמתת

שה"ח הטורקי, פידאן, לשעבר ראש המוסד התורכי שניהל את המגעים החשאיים עם טהראן, הצהיר השבוע שבצל נפילת אסד איראן צריכה להבין טוב יותר את תוצאות מעשיה. לדבריו, איראן תלמד לקח בעידן החדש באזור, שהחזון הטורקי לגביו הוא שת"פ וכבוד לריבונות.
>>
iranintl.com/en/202412168500
בתוך כך, רשות השידור הטורקית TRT חנכה השבוע ערוץ בפרסית, שמטרתו, לדברי מנהל הרשת, להביא לשינויים באיראן [הפניה @BeniSabti].

במקביל בתקשורת הטורקית טענו שבפגישה עם ארדואן בפסגת ה-D8 השבוע בקהיר, הנשיא פזשכיאן הבין בדיוק "מי הבוס". (ומי השתרבב לפריים? :)
>>
Read 23 tweets
Dec 8, 2024
תום עידן בסוריה: 10 מחשבות ברמה האסטרטגית

1. רעידת אדמה אזורית. קריסת משטר בשאר אסד שמה קץ לשלטון הכת הצבאית של המיעוט העלווי שכונן חאפט' אסד רשמית לפני 54 שנים. מדובר בשינוי "טופוגרפי" במפת המזה"ת. כמו בכל שינוי טקטוני יש להיערך ל"רעשי משנה" וזעזועים נוספים ברמה האזורית.
>> Image
2. אביב ערבי 2.0? דווקא בסתיו האביב הערבי משלים את החתיכה החסרה בפאזל - סוריה - לאחר שאסד שרד במחיר דמים של טבח נורא בעם הסורי. מנהיגי מדינות ערב מפחדים עכשיו פחד מוות מזליגת האירועים לשטחם, ומהדקים את האחיזה והמוכנות מבית. זו הזדמנות לבסס איתם את קשרי ההגנה והבטחון.
>>
3. קריסת "טבעת האש" האיראנית. אחרי שחמאס ניגף בעזה, וחזבאללה הוכה בלבנון, כעת מאבדת איראן זירה קריטית שסיפקה לה גישה ללבנון ולים התיכון ואפשרה לה לבנות במשך שנים את כוחו הצבאי של חזבאללה, בין אם באמצעות הברחות נשק ובין אם ע"י ייצורו בסוריה והעברתו ללבנון.
>>
Read 10 tweets
Dec 2, 2024
סוריה: עדיף השטן שאנחנו *לא* מכירים

בניגוד לחששות מההתרחשויות בסוריה בעקבות מתקפת המורדים הג'האדיסטים, המופצים בתקשורת ומודלפים מישיבות קבינט, ההזדמנויות הגלומות בה, מבחינת האינטרסים האסטרטגיים של ישראל, מאפילות על הסיכונים והאיומים. לא מסתדר עם האינטואיציה? תקראו.
>> Image
צרות בצרורות לציר

ההתקדמות המהירה של כוחות המורדים הסלפים בסוריה, שכבשו את העיר החשובה חלב וממשיכים לנוע דרומה לעבר חמה, מהווה מהלומה נוספת לציר הרשע במזה"ת. מערך השלוחים באזור, בהובלת איראן, ספג בחודשים האחרונים שרשרת מכות, שהנחיתה עליו ישראל בעזה, בלבנון ובשטח איראן עצמה.
>>
כעת, מאוימת זירה נוספת, שחשיבותה האסטרטגית עבור איראן קריטית, כמסדרון גיאוגרפי לים התיכון, כחזית מול ישראל וכתווך הכרחי ליכולת לשקם את כוחו הצבאי של חזבאללה. נראה שהמהלומות שהנחיתה ישראל על הציר האיראני מחוללות רעשי משנה באזור כולו, ודי ברור הקשר שלהן גם לעיתוי מתקפת המורדים.
>> Image
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(