Udi Evental Profile picture
Feb 24, 2023 25 tweets 8 min read Read on X
שנה למלחמה באוקראינה: 10 לקחים לישראל

המלחמה, שסופה לא נראה באופק, משתוללת במאפיינים שמומחים צבאיים חשבו שכבר עברו מן העולם: כיבוש ושחיקה אכזריים, קרב שוחות, היעדר הכרעה ורבבות הרוגים. הנה 10 לקחים שישראל יכולה לגזור מהמלחמה הזו, ברמה האסטרטגית והצבאית-אופרטיבית.
#אוקראינה
>>
לקח 1: אסטרטגיה ומודיעין

השיח הפגום בין פוטין לצבאו הוביל להחלטה לפלוש על בסיס ניתוח שגוי של יכולות רוסיה ואוקראינה כאחד. הערכות מוסקבה שמכונת המלחמה הרוסית תדרוס את אוקראינה, שהכוחות האוקראינים יקרסו, ושתגובת המערב תהיה רופסת - שיקפו יותר משאלת לב ממבחן מציאות מפוכח.
>>
ישראל ידעה כשלים דומים. ועדת וינוגרד קבעה למשל, שבמלחמת לבנון ה-2 נפלו ליקויים חמורים בממשקים בין דרג מדיני לצבאי. ערב עימות אפשרי בזירות שונות הדרג המדיני, חסר ניסיון בחלקו, חייב להכיר את היכולות האופרטיביות של צה"ל והאויב, ולקיים עם הצבא דיאלוג ממצה על מטרות המלחמה וניהולה.
>>
לקח 2: בסיס תעשייתי, מלאים וגיבוי מעצמתי

המלחמה באוקראינה היא מלחמת התשה בהיקף אדיר, אותה יכריעו אורך נשימה, הספקי ייצור של פגזי ארטילריה, תחמושת וחימושים מדויקים והיכולת לשנעם לחזית. לכן המערב – שללא תמיכתו באמל"ח אוקראינה כבר הייתה נכנעת – ורוסיה, נכנסו למרוץ חימוש תעשייתי.
>>
זו מציאות הממחישה לישראל ולצה"ל את הצורך החיוני לשדרג ולהרחיב את הבסיס התעשייתי, לוודא מלאים מתאימים ללחימה ארוכה, לשפר את הספקי הייצור של התעשיות הצבאיות ולהבטיח גיבוי מעצמתי איתן, שיאפשר אספקה שוטפת של אמל"ח, תחמושת וחלפים במהלך מלחמה ארוכה, והשלמת מלאים מהירה בעקבותיה.
>>
לקח 3: איום מדויק על תשתיות קריטיות

הרוסים, שלא השיגו עליונות אווירית, מנהלים מלחמת אש מדויקת נגד תשתיות חיוניות (חשמל, מים, מתקני אנרגיה וכד'). טילי שיוט, טילים בליסטיים ומל"טים איראניים מדוייקים זורעים הרס, ומייצרים עבור הרוסים את ההישג המרכזי בלחימה, במחיר אזרחי נורא.
>>
איראן, חזבאללה וחמאס, המתבוננים במלחמה, צפויים להשתכנע שהאסטרטגיה שלהם לפיתוח מערך נרחב של אש מדויקת ופלטפורמות שיגור - תעבוד, ולהאיץ את מאמציהם בכיוון זה. מדובר באיום כבד על העורף האזרחי והצבאי המחייב את ישראל להשקיע יותר בסיכול ושיבוש טרם מלחמה, ובבניין כוח להגנה ומניעה.
>>
לקח 4: הממד הגרעיני

המטריה הגרעינית לא הביאה להכרעה בשדה הקרב עד כה אבל אפשרה לפוטין "להתנפל" על אוקראינה ולהגביל את יכולת ההתערבות של נאט"ו.

מבחינת ישראל המלחמה ממחישה את מגבלות ההרתעה מול מדינה גרעינית תוקפנית ובלתי מרוסנת, ולמעשה מדוע יש למנוע בכל מחיר מאיראן נשק גרעיני.
>>
יתרה מכך, המוטיבציה של שחקנים במזה"ת להתגרען צפויה לגבור ולאתגר את ישראל משמעותית. לא רק איראן, גם סעודיה, תורכיה ומצרים המתבוננות במשבר, עלולות להסיק שוויתור אוקראינה על יכולותיה הגרעיניות ב-94' הוא מקרה נוסף (אחרי לוב ועיראק) בו התפרקות מגרעין מסתיימת בכיבוש ובאיום קיומי.
>>
לקח 5: נשק הסנקציות

המלחמה באוקראינה המחישה את מגבלות הסנקציות ויכולתן למנוע את המלחמה או לעצור את מהלכיה. לסנקציות ה"קונבנציונליות" שמטילות מדינות הצטרפו חברות, תאגידי ענק, ארגונים אזרחיים וציבורים, שהטילו חרם ונידוי נגד רוסיה. אלה הפכו אותה למדינה "מצורעת" בזירה הבינ"ל.
>>
המלחמה מתקפת את טענת ישראל כי סנקציות לבדן, ללא איום צבאי אמין, לא יבלמו את איראן.

שנית, במלחמה הבאה בעזה או בלבנון, שתתרחש בסביבה האורבנית ממנה פועלים אויבנו, יריבי ישראל ישוו את מהלכיה הצבאיים לאלו של רוסיה באוקראינה, והיא עלולה להיחשף לסנקציות מצד חברות ותאגידים.
>>
לקח 6: אתגר הניטראליות מתחדד

המלחמה מסמנת קו שבר במאבק גלובלי מחריף בין המערב הדמוקרטי-ליברלי בהנהגת ארה"ב לבין המודל הסמכותני-רודני הרוסי סיני. העמקת המחנאות בעולם, נטיית מדינות המערב לסיכונים גוברים מול רוסיה והתערבות איראן במלחמה הבליטו את חריגות ישראל שנותרה "על הגדר".
>>
על רקע זה מתחזקת חשיבות התייצבות ישראל לצד המערב, העולם החופשי ובעיקר בת בריתה היחידה ארה"ב - אליהם היא מחוברת לא רק ברמה הערכית אלא גם ברמת אינטרסיה ארוכי הטווח: האסטרטגיים, הכלכליים והצבאיים.
>>
לקח 7: נכסיות מול נאט"ו

אחרי עשורים של שלום ושגשוג האגף המזרחי של נאט"ו ניצב מול איום רוסי כבד. חברות הברית האירופיות, שהזניחו מאוד את צבאותיהן, מגדילות תקציבי ביטחון ומקצות מיליארדים להתעצמות צבאית בשנים הבאות. עולם עתיר תקציבים נפתח בפני התעשיות הביטחוניות הישראליות.
>>
מדינות אירופה יזדקקו לידע ולניסיון הצבאי של ישראל בבניין כוח, ולמערכות הנשק המתקדמות שלה בעיקר בתחומי ההגנה האווירית, הטילים, מיגון טנקים, מודיעין, פו"ש וסייבר - המביאים יתרונות ברורים לשדה הקרב. לישראל תשתית קשרים עם נאט"ו אותה היא תוכל למנף, וגם תורכיה כבר פחות מפריעה היום.
>>
לקח 8: איראן-רוסיה

בחירת איראן לחבור לרוסיה ולספק לה מאות מל"טים מתאבדים הכניסה את איראן לליבת תחרות המעצמות. מדובר במהלך דרמטי המספק לפוטין "אוויר" במלחמה על אורך נשימה ויכולת תקיפה מדויקת. מדובר בשינוי אסטרטגי המספק לישראל הזדמנות למצב עצמה כשחקן נכסי למערב ולאוקראינה
>>
באמצעות סיוע להתמודדות עם המל"טים האיראנים ולשיבוש שרשראות אספקתם.

מצד שני השותפות הטכנולוגית-צבאית המתהדקת בין איראן לרוסיה מבשרת על אספקת מערכות נשק רוסיות מתקדמות לאיראן וסיוע רוסי במכפילי כוח בתחומים רגישים כמו תע"ש צבאי, סייבר, טילים ואולי אפילו גרעין.
>>
לקח 9: המזה"ת חוזר לפוקוס הבין-מעצמתי

משבר אנרגיה עולמי, הסיוע האיראני לרוסיה וניסיון סיני לכרסם בדומיננטיות האמריקאית באזור - הפכו את המזה"ת לזירה חמה בתחרות המעצמות ולאינטרס מעודכן עבור ארה"ב. על רקע זה ביידן הניח בצד עקרונות וערכים כדי לזכות בשת"פ סעודי בהורדת מחירי הנפט.
>>
נוכחות אמריקאית במזה"ת ולחצים מתחדשים על איראן הם אינטרסים שלנו. מנגד, כשהמפרץ משחק מול המעצמות במגרש הגלובאלי, הנורמליזציה הופכת להיות משנית למשחק הגדול, ומגיעה עם תגי מחיר לא תמיד נוחים לישראל, כמו אלו שהציבה סעודיה לארה"ב: תכנית גרעין אזרחית והצטיידות בנשק אמריקאי מתקדם.
>>
לקח 10: סין – התרעה אסטרטגית!

המלחמה באוקראינה המחישה לארה"ב כיצד עלול להיראות ניסיון כיבוש סיני של טאיוואן, בחסות מטריה גרעינית. ה-CIA טוען שצבא סין בונה יכולת השתלטות על טאיוואן עד 2027, וארה"ב נכנסת לנתיב קריטי לבניית יכולת צבאית לבלום ולהרתיע מהלך סיני כזה.
>>
בתנאים אלה סף הרגישות האמריקאי סביב האיום הסיני קופץ מדרגה, ואנחנו מקבלים התרעה אסטרטגית על צמצום מרחב התמרון שלנו בין שתי המעצמות. לכן ישראל נדרשת להמשיך ולהדק את מנגנוני הפיקוח שלה על השקעות סיניות ועל נגישות סין לטכנולוגיה רגישה ולהתנהל מול וושינגטון בתיאום ובשקיפות מלאים.
>>
ולסיכום: שבע משמעיות לישראל

1. ההנהגה הפוליטית בישראל, העסוקה בענייני פנים, לא כשירה לנהל מלחמה שעלולה להתרגש עלינו.

2. מדיניות ה"הליכה בין הטיפות" של ישראל מול המלחמה באוקראינה מצויה בחוסר הלימה ללקחים ממנה, לא מייצרת נקודת זינוק טובה להתמודדות עם אתגריה ולמינוף הזדמנויות.
>>
3. ישראל תתקשה לדרוש מארה"ב גיבוי אופרטיבי מעצמתי ללא תנאי במלחמה ארוכה, וסיוע במלאים ובבניין כוח.

4. הבסיס המוסרי לגיוס העולם להגברת הלחץ על איראן במזה"ת, צפוי להתערער אחרי שלא סייענו לאירופה להתמודד עם החורבן שהותירו המל"טים האיראנים. תישחק גם השפעתנו בתחום הגרעין האיראני.
>>
5. ישראל מחמיצה הזדמנות פז להדגים את נכסיות המערכות הישראליות בשדה הקרב ואת אמינותה כבעלת ברית של אירופה שניתן לסמוך עליה בתחום ההתעצמות.

6. גם במזה"ת, ישראל עלולה לשלם מחירים נוכח השחיקה בדימויה כבעלת מנופים בוושינגטון - נכס קריטי, כולל בהקשרי הנורמליזציה.
>>
7. הפגיעה במעמדה המעצמתי של רוסיה במלחמה, ממחישה את הערכת היתר של ישראל ביחס לאילוץ הרוסי (בסוריה) - לו היא העניקה משקל מכריע בבחירתה, הנפסדת בעיני, "לשבת על הגדר" במשבר באוקראינה.

שבת שלום

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Udi Evental

Udi Evental Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @UEvental

Nov 23
הפסקת אש בלבנון: התמונה הגדולה

ההסכם שרוקח השליח הוכשטיין מייצר משטר ביטחון מעודכן אך מוגבל בגבול הצפון, שישראל כנראה תיאלץ לאכוף, אבל מספק גם הזדמנות לשינוי פני האזור. מימושה מחייב נקודת מבט אסטרטגית והימנעות ממיקוח מיותר על מה שממילא לא נתון למו"מ - זכות ישראל להגן על עצמה.
>> Image
משטר בטחון חדש בצפון

מדובר בהסדר רב-שכבתי בדרום לבנון, על בסיס החלטת מועצת הבטחון 1701, שמטרתו למנוע נוכחות צבאית של חזבאללה מדרום לליטאני, המהווַה איום ישיר על תושבי צפון ישראל.

בשכבה הראשונה, צבא לבנון (צל"ב) יגדיל משמעותית את היערכותו בדרום המדינה.
>>
כשכבה שניה יסייע לו יוניפי"ל, בשאיפה באופן נחוש ונמרץ מבעבר, אף כי אין לתלות בכך תקוות מופרזות.

לצד צל"ב ויוניפ"יל יתווסף מנגנון פיקוח ואכיפה בינלאומי בהובלת ארה"ב ובהשתתפות צרפת, בריטניה וגרמניה, שלבנון מתנגדת לו בשלב זה.
>> Image
Read 25 tweets
Nov 16
העולם עפ"י טראמפ

בשבוע האחרון כולם עוסקים במינויים של טראמפ בניסיון להקיש מהם לאן פני הממשל הבא. אבל... מעבר לכך שבכוורת המתהווה מתרוצצות אסכולות מנוגדות, תפיסות היסוד של טראמפ בנושאים הגלובליים הגדולים, רוויות מתחים מובנים, שעלולים להכניס אותו, ואת העולם איתו, ל"פלונטר".
>> Image
תפיסות היסוד

1. "יעשה שלום עליכם". טראמפ תופס עצמו כמי שישים קץ למלחמות בעולם, שלטענתו לא היו פורצות מלכתחילה אם היה נבחר ב-2020. הוא הצהיר כי יביא פתרון למלחמה באוקראינה "בתוך יום", מבטיח לסיים את המלחמות בעזה ולבנון ומחויב להרחיב את הסכמי אברהם, הישגו הבולט מהכהונה הראשונה.
>>
בסביבת טראמפ מתרפקים על גישת רייגן של "שלום באמצעות עוצמה" ובטוחים ששילוב בין היותו ה"דיל מייקר" האוטלטימטיבי לבין מנופים כלכליים ובניין כוח צבאי מוחץ - יביא הישגים היסטוריים.

טראמפ אינו שולל ויתור אוקראיני על שטחים שכבשה רוסיה כחלק מהפתרון להפסקת המלחמה באירופה.
>> Image
Read 25 tweets
Oct 26
ישראל תוקפת באיראן: 10 מחשבות

אחרי תקופת המתנה של כמעט חודש הסתיימה הציפייה המותחת לתגובת ישראל למתקפת הטילים האיראנית של ה-1 באוקטובר. להלן 10 תובנות ראשוניות, עם דגש לתמונה האסטרטגית הגדולה, על שני גלי התקיפה הלילה נגד כ-20 מטרות צבאיות בטהראן ובאזורים נוספים באיראן.
>> Image
1. יכולת מבצעית מרשימה. צה"ל מצליח להביא חימושים וחנ"מ בכמות גדולה למרחק של מעל 1300 ק"מ מישראל, לחדור את מערכי ההגנה של איראן ולפגוע על בסיס מודיעין מדוייק במגוון מטרות צבאיות. לראשונה מאז מלחמת איראן-עיראק טהראן נכנסת למעגל האש.
>>
2. אסימטריה בין איראן לישראל. איראן תוקפת במסה כדי להרוות את מערכות ההגנה ולייצר פגיעה. ישראל תוקפת באופן ממוקד ויעיל. לישראל יתרון מובהק בהגנה ובהיערכות העורף. ועדיין איראן מכניסה חלק גדול מהאוכלוסיה בישראל למקלטים, בעוד שבשטחה העצום זה לא המצב (גם בהיעדר מערכות התרעה).
>>
Read 12 tweets
Oct 7
שנה למלחמה: הצלחות צבאיות, כישלונות מדיניים

ישראל יצאה במהירות מהלם המחדל, עברה להתקפה, רשמה שורת הישגים צבאיים ששיקמו חלקית את ההרתעה, אבל לא תרגמה את הצלחות צה"ל לשינוי אסטרטגי חיובי ונגררה להתשה.

6 הפתעות, 9 זירות, הישגים אופרטיבים, פערים אסטרטגים והכיוונים הרצויים הלאה.
>> Image
6 הפתעות

1. מתקפת חמאס. ההפתעה הבסיסית שחוותה ישראל ב-7 באוקטובר הוציאה אותה משיווי משקל, הכריעה את אוגדת עזה ופירקה את יכולת הפיקוד והשליטה של צה"ל בדרום. זה הרקע לעיכוב הבלתי נתפס בהגעת כוחות צה"ל ליישובים ולבסיסים שנכבשו, שאפשר לחמאס להרוג 1200 אזרחים וחיילים ולחטוף 250.
>>
2. תת-קרקע ויכולת עמידה של האויב. כוחות צה"ל הופתעו מהיקפו העצום והמסועף של מערך המנהרות ברצועה. המערך הזה אפשר לחמאס שרידות ואורך נשימה גדולות משהוערך, גם אל מול עליונותם הברורה של כוחות צה"ל, שחיסלו אלפים רבים של מפקדים ופעילים, בין שליש לחצי מהכוח הלוחם.
>> Image
Read 25 tweets
Sep 28
חיסול נסראללה – מה הלאה?

אחרי שנה של התשה על "אש קטנה", ישראל הנחיתה שורת מכות חסרות תקדים על חזבאללה. כעת נדרש לחשוב על מצבי הסיום הרצויים. השנה האחרונה מלמדת שרצף הישגים צבאיים, מזהירים ככל שיהיו, כמו חיסול נסראללה, אינם ניצחון ללא הסדרים מדיניים שמשנים את המצב האסטרטגי.
>> Image
שלוש חלופות בעקבות החיסול

א. הפסקת אש ומו"מ על הסדרה. הסתלקות נסראללה, שהיה "מחושק" לזיקה בין עזה ללבנון, עשויה לייצר הזדמנות לנתק ביניהן. זו הייתה מטרתו של הדרג המדיני עד לאחרונה, כבסיס לעצירת המלחמה בצפון ומו"מ על הסדרה שתשיב את תושבי הצפון לביתם.
>>
ב. מו"מ תחת אש בדרישה לאכיפה מחודשת של החלטות מועצת הבטחון. עם ההישגים המרשימים מול חזבאללה החלופה הזו מצטיירת כאפשרית מבעבר. עם זאת, היא תלויה במאמץ בינ"ל בהובלת ארה"ב וצרפת, שדורשות הפסקת אש זמנית כדי לקדמה, וערובות ממשיות למימוש ההסכמות באופן אמין ואפקטיבי.
>> Image
Read 17 tweets
Jul 21
תקיפה בתימן: התמונה הגדולה

התקיפה שביצע חיל האוויר נגד מטרות תשתית ואנרגיה במרחב נמל חודידה בתימן והאש שבערה בו שעות ארוכות בעקבותיה - מהדהדים ברחבי המזה"ת. כל הצדדים בעימות האזורי, ובמיוחד מרכיבי הציר הרדיקלי בהובלת איראן, קיבלו תצוגת תכלית לעוצמתה ולזרועה הארוכה של ישראל.
>> Image
ברמה המקצועית, תקיפת המטרות משקפת שימוש נכון בעוצמה האווירית של ישראל, על בסיס מודיעין מדויק, שנצבר על תימן בתשעת חודשי העימות הפעיל נגד החות'ים, וכושר ביצוע מרשים, שכלל, על פי הדיווחים, תדלוק אווירי, וככל הנראה יכולות מתקדמות נוספות שלא כאן המקום לפרט.
>> Image
בניגוד לארה״ב ובריטניה - שתוקפות מזה חודשים בתימן, משגרים, מכ"מים ומטרות צבאיות, בהקשר ישיר לאיום החות'י על חופש השייט במצרי באב אלמנדב ובים האדום - ישראל תקפה, לראשונה, תשתיות ומטרות ערך. זאת, באופן שנועד לשנות את משוואת העלות-תועלת של החות'ים ביחס לפגיעה בנו.
>>
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(