Arvatkaa miksi saamelaiset eivät ehkä usko, että #Saamelaiskäräjä'lain käsittelyssä tapahtuneet käänteet olivat tahaton vahinko?
No. Esimerkiksi näiden vuoksi:
1️⃣ 1950-luvulla Sompion poroyhteisö alkoi kuulla huhuja, että alueelle olisi tulossa tekoaltaita. Valtio kiisti kaiken, mutta vuonna 1952 eduskunta luovutti Kemijoki-yhtiölle oikeudet koko Kemijoen vesivoimaan.
Metsähakkuut allasalueella alkoivat vuonna 1954. Muutaman vuoden kuluttua ne olivat tuhonneet kolmanneksen Lapin paliskunnan parhaista laidunmaista. Samalla katosi ikivanhojen metsien oksilla kasvanut luppo, joka oli porojen elintärkeä talviruoka.
Tekoaltaiden alle jäävien alueiden asukkaat eivät päässeet vaikuttamaan suunnitelmiin. Ensimmäinen tiedotustilaisuus väestölle pidettiin vuonna 1958, kun suunnitelmat etenivät jo vauhdilla.
Kemijoki-yhtiö neuvotteli isäntien kanssa taktisesti yksi kerrallaan ja painosti heitä myymään tilansa pilkkahintaan ja pikavauhtia uhkailemalla, että pakkolunastuksessa he saisivat tilastaan huonomman hinnan.
Lokan tekoaltaan täyttö alkoi vuonna 1967. Samalla kun vesi nousi, ympärillä roihusivat sodan jälkeen rakennetut kodit, kun niitä poltettiin tekoaltaan tieltä.
2️⃣1990-luvulla koneellinen kullankaivuu pilasi Lemmenjoen. Aiemmin läpikirkas vesi sameni niin, ettei karikkoisilla paikoilla voinut enää ajaa veneellä.
Syksyllä 1992 konekaivuu yritettiin kieltää luonnonsuojelualueilla. Vahvempi kaivoslaki meni kuitenkin ympäristölain edelle.
Lemmenjoen vesi jatkoi samentumistaan. Vuonna 2011 kaivoslakiin saatiin saamelaiskulttuurin heikentämiskielto, mutta se ei kaivosyhtiöitä hidastanut. Saamelaiskäräjien on pitänyt valittaa lähes jokaisesta saamelaisten kotiseutualueen koneellisesta kullankaivuuluvasta.
Vuonna 2016 kullankaivajien luvansaanti tehtiin entistä helpommaksi. Lupa-ajat pitenivät, lupa-alueet laajenivat ja kullankaivuun saattoi aloittaa, vaikka siitä olisi vireillä valitus.
Vuonna 2017 saamelaisten kotiseutualueella oli 64 konekaivuulupaa.
Kullankaivuun irrottama alumiini ja rauta vaurioittavat vaelluskalojen mätimunia.
Kalastajien verkot keräävät jo muutamassa tunnissa niin paljon humusta, etteivät kalat ui niihin.
Kullankaivuu tuhoaa myös porojen laidunalueita.
Poronhoidon tilannetta pahentavat matkailua varten rakennetut tiet, lentokentät ja laskettelukeskukset. Lisäksi turistien moottorikelkka- ja huskysafarit säikyttävät porot säntäilemään holtittomasti eri suuntiin. Poronhoitajat koettavat pärjätä rakentamalla aitoja.
3️⃣ Ylä-Lapin maista 89 prosenttia on valtion maata, josta vastaa Metsähallitus. Kun Metsähallitus hakkasi vuonna 2002 Nellimin vanhoja metsiä, poronhoitaja Kalevi Paadar vei asian YK:n Ihmisoikeuskomiteaan.
Komitea suositteli hakkuiden lopettamista, mutta Metsähallitus jatkoi hakkuita ja aloitti lisäksi uusia. Suurin osa hakatusta puusta päätyy halpaan hintaan selluksi.
Vuonna 2009 Nellimin tokkakunta pääsi sopuun Metsähallituksen kanssa, mutta Metsähallitus siirsi hakkuut sopimuksen ulkopuolisiin talousmetsiin.
Vuonna 2016 voimaan tuli Metsähallituslaki, josta pudotettiin pois saamelaiskulttuurin heikentämiskielto.
4️⃣ Vuonna 2012 Näkkälän paliskunnan eteläisen alueen poronhoitajat tunkeutuivat jatkuvasti pohjoisemman alueen laitumille. Paliskunta teki päätöksen erottaa alueet toisistaan. AVI jätti kuitenkin uudet rajat vahvistamatta. Päätöksen valmisteli suomalainen läänineläinlääkäri.
Paliskunnalle ei annettu lausuntamahdollisuutta, minkä vuoksi se vei jakoasian hallinto-oikeuteen. Oikeus palautti sen takaisin valvovalle viranomaiselle – suomalaiselle läänineläinlääkärille.
5️⃣ Vuonna 2017 Suomen ja Norjan välinen kalastussopimus määräsi, että kalastajan täytyy asua alueella vähintään seitsemän kuukautta vuodesta saadakseen asukkaille myönnetyn kalastusoikeuden.
Alueen saamelaisnuorista 70 prosenttia asuu ja työskentelee talvet kotiseutualueen ulkopuolella ja tulee kesiksi oppimaan perinteistä kalastusta ja saamen kieltä. Päätös tarkoitti, että saamelaisnuorten piti kärkkyä rajallisia kalastuslupia yhdessä turistien kanssa.
Tenojoen sopimusta laadittaessa Suomen neuvotteluvaltuuskuntaan otettiin yksi saamelainen. Valtuuskunnan jäsenet jätettiin kuitenkin kokousten ajaksi eteiseen, kun puheenjohtajat neuvottelivat sisällä.
Maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet toivat asioita valtuuskuntalaisille vain tiedoksi. Viimeisessä kokouksessa sopimuspaperi lyötiin pöytään ota tai jätä -periaatteella.
6️⃣ Vuonna 2017 liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner selvitti Norjan viranomaisten kanssa mahdollisuutta rakentaa rata Jäämerelle. Rata kulkisi Saamenmaan kautta, mutta Saamelaiskäräjille ei kerrottu asiasta mitään.
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kirjelmöi asiasta liikenne- ja viestintäministeriölle, minkä jälkeen saamelaisten kanssa luvattiin järjestää neuvottelut.
Kun Saamelaiskäräjien valtuuskunta saapui Helsinkiin, kävi ilmi, että kyseessä ei ollut lain edellyttämä virallinen neuvottelu. Aineistoja ei ollut toimitettu saamelaisille etukäteen, eikä saamelaisilla ollut siten ollut mahdollisuutta valmistautua.
Ainoa virallinen neuvottelu pidettiin tammikuussa 2018. Silloin saamelaisille esiteltiin viisi mahdollista ratavaihtoehtoa. Kuukautta myöhemmin saamelaiset saivat kuulla mediasta, että linjauksista on jätetty jäljelle enää yksi – juuri se saamelaisten kannalta kaikkein pahin.
Helmikuussa 2019 kävi ilmi, että rata ei olisi taloudellisesti kannattava, joten sitä ei rakennettaisi. Mutta vain kannattavuussyistä. Ja vain sillä erää.
Jo toukokuussa 2019 Peter Vesterbacka ilmoitti hankkivansa ulkomaista rahaa, jolla rakennuttaisi radan. Kun saamelaiset tyrmäsivät idean, Vesterbacka moitti saamelaisjärjestöjä vihantäyteisiksi ääriradikaaleiksi.
Voi olla, että saamelaisten usko suomalaisten haluun turvata heidän kansansa selviytyminen on hieman heikkoa.
Mutta varmasti tällä kertaa oli kyse ihan vain hups keikkaa erehdyksestä. 🤷
Yllä olevat esimerkit löytyvät Kukka Rannan ja Jaana Kannisen kirjasta "Vastatuuleen : Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta".
Tietokirja parhaasta päästä: painavaa tietoa, joka imaisee mukaansa ja jonka jälkeen maailma näyttää aivan toisenlaiselta.

kustantamo.sets.fi/kirja/vastatuu…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sanna Ryynänen

Sanna Ryynänen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @SannaRyynanen

Jun 3, 2022
Oikeistolaisen markkinatalouden suurin keksintö oli se, että se sai itsekkyyden kuulostamaan hyveeltä: Ei tarvitse huolehtia muista eikä luonnosta. Kun vain itse menestyy ja rikastuu, niin siitä seuraa hyvää kaikille.
Sellainen viesti upposi tehokkaasti, ja uppoaa yhä. 1/16
Mutta lupauksista huolimatta pahoinvointi lisääntyy.
Ihminen ei voi hyvin, jos hän ei ole kosketuksissa siihen, miten hän liittyy kokonaisuuteen. Miten hän liittyy ympäristöönsä. Miten hänkin on osa luontoa. 2/16
Ja luonnossa jokainen osatekijä on riippuvainen toisistaan.
Yhden osatekijän muuttaminen laittaa muut osatekijät säätymään, niin että kokonaisuus pysyy tasapainossa. Tuo tasapaino on valtavan joustava, mutta samalla valtavan hauras. 3/16
Read 16 tweets
Jun 2, 2022
Toivoisin, että tiedotusvälineet kertoisivat minulle, mitä maailmassa tapahtuu, ei sitä, mitä kasvutalous kuvittelee tulevaisuudessa tapahtuvan, kun jätetään huomiotta, että meneillään on ilmastonmuutos ja lajikato. 1/3
Tähän saakka parhaiten suomalaismedioista onnistuu Yle (joskaan edes sen uutisointi ei vastaa tilanteen vakavuutta, kiireellisyyttä tai laajuutta). 2/3
Varsin paljastavaa, että nykytilasta pystyy kertomaan edes jossain määrin rehellisesti vain se media, joka ei tarvitse toimintaansa varten kaupallisia mainostajia. 2,5/3
yle.fi/uutiset/3-1247…
Read 4 tweets
Jun 1, 2022
Otsikkotaso maalailee pelkkää uhkaa, kun teksti kertoo myös:
– Moni vieraskielinen lapsi osaa hyvin suomea.
– Kantasuomalainen äiti on tyytyväinen, kun koulussa on oppilaita monista kulttuureista.
– UK:ssa monikieliset ovat menestyneet hyvin Pisa-testeissä
hs.fi/kaupunki/art-2…
On valinta nähdä kulttuurien kirjo ensisijaisesti ongelmana.
Musta britti Layla F. Saad kirjoittaa kouluajoistaan Qatarissa: "Kun muutimme Britanniasta Qatariin, olin ihmeissäni tavatessani lapsia, jotka tulivat eri puolilta maailmaa. En ollut enää se 'ainoa'. 1/3
Kulttuurinen erilaisuuteni oli samanlainen kuin kaikilla muillakin. [Nyt lapseni käyvät samaa koulua,] ja oppilaskunta vaikuttaa entistäkin moninaisemmalta. 2/3
Read 4 tweets
May 27, 2022
Kun kirjoittaa jälleen yhden pitkän ketjun siitä, miksi rasismista keskustelemaan ei pidä tuoda rasistia ja miksi rasismi on alistamista ja väkivaltaa eikä keskustelua, saa kommentteja, joiden mukaan
a) musta/ruskea ihminen ei välttämättä ole rasismin uhri, 1/6
b) ainakin hänen pitää tulla telkkariin kertomaan, että onko ja miksi muka, ja
c) pitäähän rasismista keskustella, kun muuten ei voida tietää, onko kyseessä huono vai hyvä rasismi. 2/6
Yksi päivä tätä sekoilua, ja olen uuvuksissa.
Vähemmistöjen jäsenet kuuntelevat tätä koko ikänsä. Ja heille tämä on lisäksi henkilökohtaista. 3/6
Read 6 tweets
May 27, 2022
Vastauksena tviittiin, jonka liitän ketjun loppuun sekä @hsfi pääkirjoitustoimitukselle:

Rasismin uhrit ovat loppuun asti väsyneitä koettamaan selittää valkoiselle valtaväestölle, miksi näiden ajattelu/toiminta/puhe on rasismia. Heidän ei pitäisi enää joutua tekemään sitä. 1/16
Meillä on tarpeeksi tietoa rasismista selvittääksemme asian itsellemme ihan itse.
Jokainen voi aloittaa esim. Reni Eddo-Lodgen kirjasta "Miksi en enää puhu valkoisille rasismista". 2/16
Jos englannin kieli ei ole ongelma, netistä löytyy "Me and white supremacy workbook", jolla voi opetella tunnistamaan omaa rasistista ajatteluaan. Suosittelen esim. kaikkien medioiden päätoimittajille. 3/16
blm.btown-in.org/uploads/1/1/8/…
Read 16 tweets
Apr 23, 2022
I've recently asked my journalist friends about why the media is not addressing the ecological breakdown and the latest devastating news from scientists.
The answers: 1/11
@ScientistRebel1
#ClimateEmergency
1. "Hadn't heard about that."
2. "You can't make news of something that 'may' happen."
3. "I trust the authorities. If the situation was really bad, they would start dealing with it." 2/11
About no 2: Not true, of course. News are full of things that "may" happen. "Russia may use nuclear weapons," "Stock market may go up/down."
But with the ecological crisis, the problem is that there is no NEWS, since it's been developing for decades. 3/11
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(