Aκολουθεί θρεντ για το δολοφονικό δίκτυο στα #τρένα που μας επέβαλε το ξεπούλημα της #ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το δυστύχημα στα #Τέμπη.
Θυμάμαι όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη είχα ταξιδέψει με έναν από αυτά τα Intercity από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Μου είχε κάνει εντύπωση ότι μέσα στο τρένο υπήρχαν διάχυτα τυπωμένα στα καθίσματα, τα μαξιλαράκια, τις πόρτες και τις στολές του προσωπικού, το logo της TRENITALIA. Καμία αναφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Μου πήρε κάποια ώρα να καταλάβω πως ήμουν σε διαδρομή μεταξύ δύο ελληνικών πόλεων.
Από προσωπικό ενδιαφέρον διάβασα πως στην Ελλάδα το ξεπούλημα των #τρένων σε ξένους ομίλους στρώθηκε με προσεκτικές κινήσεις. Από προσωπικό ενδιαφέρον διάβασα πως στην Ελλάδα το ξεπούλημα των τρένων σε ξένους ομίλους στρώθηκε με προσεκτικές κινήσεις.
Πρώτη φορά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε φέρει από την Ιταλία το «Ασημένιο Βέλος», τρένο κατασκευής 2003, το ETR-485, ώστε να να διανύσει δοκιμαστικά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Κατερίνη στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 2019.
Δύο πρώην αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με αυτό το τρένο, με τους οποίους επικοινώνησε η Investigate Europe και η Reporters United, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τα πέντε εναπομείναντα ETR 470 που δεν στάλθηκαν στο διαλυτήριο διαφημίζονται τώρα ως το μέλλον της σιδηροδρομικής
σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Την πιο σημαντική διαδρομή στη χώρα.σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Την πιο σημαντική διαδρομή στη χώρα. Το βασικό χαρακτηριστικό του ETR 470 είναι ο μηχανισμός ανατροπής του, ο οποίος του έδωσε το όνομα «Pendolino» (που σημαίνει μικρό εκκρεμές).
To ΕΤR-470 είναι το τρένο που οδήγησε την ελβετική Ενωση Σιδηροδρομικών να ζητήσει επί μονίμου βάσεως δύο άτομα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, πλην του μηχανοδηγού, στα τρένα που εισέρχονται σε σήραγγες μεγαλύτερες των 1.000 μέτρων. Η σύραγγα των Τεμπών, έχει μήκος 5.300 μέτρα.
Εν ολίγοις φαίνεται πως η συγκεκριμένη σειρά απαιτεί μεγάλο αριθμό προσωπικού, πολύ έντονη, συχνή και κοστοβόρα συντήρηση. Είναι άγνωστο αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, αν υπήρχε επαρκές προσωπικό στις κρίσιμες θέσεις ασφαλείας, αν είχαν γίνει τα μεγάλα και ακριβά σέρβις.
Όταν όμως η κυβέρνηση του #ΣΥΡΙΖΑ το 2017 παρέδωσε πιτ παρά στο ΤΑΙΠΕΔ τα τρένα, τότε πήρε και το ρίσκο. Το ρίσκο του να μεταφέρεις ένα δημόσιο αγαθό, αυτό της μεταφοράς, σε κοράκια που κάθε πρωί για προσευχή διαβάζουν τα profit margins, τα business plans και τα usage costs.
Δύναμη στις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους και μία υπόσχεση να τα πάρουμε όλα πίσω.
Yπάρχει μαρτυρία επιβατη που μετα απο καθυστερήσεις στην αναχώρηση λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, ακουσε απο τον ασυρματο τον ελεγκτή να λεει στον μηχανοδηγο, "παμε κ οπου βγει". #Tέμπη#hellenic_train
Eπειδή διαβάζω σχόλια ότι το πρόβλημα δεν ήταν το τρένο άλλα η υποδομή. Να συμφωνήσουμε ότι όταν ιδιωτικοποιείς το κομμάτι που κάνει τις εισπράξεις, το κερδοφόρο δηλαδή, και αφήνεις στην τύχη την υποδομή, αυτά συμβαίνουν? Λίγο σοβαρότητα, οι αποψάρες δεν βοηθούν. #Τεμπη
Δεν ήταν ατύχημα - ήταν έγκλημα!
Λαικές κινητοποιήσες σήμερα στις 18.30 σε Αθήνα και Θεσ/κη fb.me/e/11sSwaY44
Mετά τον πανικό που δημιούργησε το πρώτο θρεντ συνεχίζω με ένα δεύτερο ακόμη πιο κρίσιμο όσον αφορά τις ευθύνες του εγκλήματος στα #τεμπη. #hellenictrains#σταθμαρχης
Δεν αρκεί να τα λέμε καλά εκ των υστέρων. Πρέπει να μην ξεχνάμε. Πέντε αποκαλυπτικά σημεία μνήμης.
Σημείο 1:
Σημείο 1/ Είτε φταίει το τρένο, είτε οι υποδομές, να συμφωνήσουμε ότι όταν ιδιωτικοποιείς το κομμάτι που είναι και το κερδοφόρο, και αφήνεις στην τύχη την υποδομή, τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση της, συμβαίνουν δυστυχήματα.
Σημείο 2/ Όταν τέτοιες κρίσιμες ανατροπές στο status quo τόσο μεγάλων οργανισμών δημοσίου συμφέροντος γίνονται με διαδικασίες fast track, τίθεται ζήτημα δημοκρατίας.