Ihan todella monella oikeiston kannattajalla näyttää muuten puuttuvan tieto tai ymmärrys myös Suomen turvallisuuspolitiikan ihan yleisimmin tunnetusta pelikuviosta:

miksi valtiojohto sanoi "not on my watch" eikä "myö aateltiin kohta ruveta tuota NATOa hakemaan"?
Syy on kyllä jokaisen #turpo-kysymystä yhtään seuranneen tiedossa.

Viimeistään 1990-luvulla paalutettiin avoimissakin lähteissä, että jos NATO-jäsenyyttä joskus haetaan, hakemispäätöksen ja jäsenyyden välinen vaaran vyöhyke on pidettävä niin lyhyenä kuin mahdollista.
Kirjoitin toisessa ketjussa, miksi NATOon ei haettu aiemmin: koska jopa Kokoomuksen kannattajista jäsenyyden kannattajia oli alle peräti 75% ajasta vuosien 2001 ja 2015 välillä.

Ja tähän vaikutti mm. Venäjän-kaupan tärkeys Suomen viennille ja taloudelle.

Mutta se paljon puhuttu NATO-optio eli mahdollisuus hakea jäsenyyttä (EI jäsenyysautomaatio!) pidettiin olemassa.

Suomi holdasi NATO-korttia Venäjän rauhoittamiseksi samaan tapaan kuin Ruotsi pelasi samalla kortilla kylmän sodan aikana: "olkaa siivosti, tai haemme NATOon."
Venäjä ei ollut siivosti, ja pakotteet olivat joka tapauksessa tuhonneet Venäjän-kaupan, joten NATO-kortin lyöminen pöytään nyt oli oikea ratkaisu. Haittoja ei nyt juuri enää ollut, hyötyjä oli.

Vielä 10 v sitten olisi ollut paljolti toisin päin. Ajat ja pelitilanteet muuttuvat.
Ihan perusoletus NATO-optiosta - jonka moni on nyt tulkinnut joksikin automaation kaltaiseksi, eikä siksi mitä se oli eli MAHDOLLISUUDEKSI hakea - oli tämä: Suomi olisi todennäköisesti haavoittuva jäsenyyttä hakiessaan.

Tämä on yksi syy, miksi kansanäänestystäkään ei haluttu.
Kaikissa aineistoissa joita olen lukenut, ja kaikissa keskusteluissa joita olen asiaa oikeasti tuntevien kanssa käynyt, on ollut yhtäpitävä viesti:

jos NATO-jäsenyyttä haetaan, parasta olisi jos tieto hakemuksesta saavuttaa Kremlin samalla sekunnilla kun jäsenyys ratifioidaan.
Koska vaikka Venäjä sitten ennen pitkää hyväksyisikin Suomen jäsenyyden kuin se on "hyväksynyt" Baltian jäsenyyden (eli uhkailee ja yrittää tehdä kiusaa), suurvallan ja varsinkin Venäjän tapaisen kiusaajasuurvallan on reagoitava tämmöisiin asioihin uskottavuutensa vuoksi.
Etukäteen oli mahdotonta sanoa, millaista reagointi olisi ollut. Kauppasuhteiden vaikeuttaminen olisi ollut selviö.

Mutta yksi aivan todellinen uhkakuva oli ennaltaehkäisevä hyökkäys.

Tämähän toteutui Georgiassa: maa oli menossa NATOon.

Ei ole enää.
TÄSTÄ SYYSTÄ esimerkiksi Puolustusvoimat ohjeistettiin panostamaan NATO-yhteensopivuuteen niin tiukasti, että olemme jo nyt yhteensopivampia kuin moni varsinainen jäsenmaa.

Kaikki esteet ja hidasteet mitä voitiin tasoittaa, haluttiin tasoittaa.
Tieto, että Suomen valtionjohto on vakavasti päättänyt tavoitella NATO-jäsenyyttä, oli Suomen valtionsalaisuuksien kruununjalokiviä. Paljon sen suurempaa turvallisuuspoliittista salaisuutta ei olisi ollut.

Valtionjohdon olisi pitänyt vaikka valehdella Kremlin hämäämiseksi.
Jäsenyyden hakemiselle oli juuri nyt erittäin otollinen hetki:

- Venäjän asevoimat ottavat turpiin Ukrainassa, eivätkä ole meille vaara.
- Pakotteet tuhosivat jo kaupan. Ja
- sota käänsi yleisen mielipiteen ilman tarvetta perustella, miksi sotilasliittoon pitäisi liittyä.
Esimerkiksi Marinin paljon kohutut kommentit, jotka itse asiassa sanoivat, ettei hän pitänyt NATO-jäsenyyttä sanontahetkellä _todennäköisenä_, olivat taitavaa spinnausta. HS kirjoitti myöhemmin, että Marinin oma NATO-päätös tuli tehtyä jo 2021.

Mutta hän EI SAANUT SANOA SITÄ.
Minusta Marin on hoitanut erittäin vaikean hallituskauden objektiivisesti hyvin.

Mutta jos hän olisi julistanut ennen aikojaan peräti kansainvälisille tiedotusvälineille, että Suomen pääministeri aikoo NATOon, haukkuisin häntä edelleen pataluhaksi.
Semmoinen holtittomuus olisi vaarantanut suomalaisten henkiä.

Vaikka nyt sitten kävikin niin, että se uhkakuva oli ottamassa loimeen Ukrainan pelloilla niin että läiske käy.

Ja taas vähän hirvittää, että millä asiantuntemuksella oikeisto tekisi turvallisuuspolitiikkaa.
Onneksi ne oikeasti Suomen turvallisuuspolitiikasta huolehtivat ovat hyvin asioista perillä. Myös Kokoomuksessa, vaikka vaalit nyt populismiin houkuttavatkin.

Huutelijat, joiden mielestä "not on my watch" oli "typerin NATO-lausunto ikinä" tms. eivät onneksi pääse ko. pesteihin.
Ja tässä yhteydessä voin taas suositella, että ottakaapa seurantaan esimerkiksi @HenriVanhanen .

Talouspoliittisista kysymyksistä lienemme osin eri linjoilla, mutta Suomen itsenäisyyden ja turvallisuuden kannalta oleellisista emme.
PS. Tässä on sotilasprofessori @proffahyde n ajatukset NATO-kysymyksestä. Vastaavat 1:1 omiani. Suosittelen lukemaan muitakin Mikan kirjoituksia; ovat erittäin hyviä.

blogit.apu.fi/pimeydenprofes…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Janne M. Korhonen (@jmkorhonen@mastodo.fi)

Janne M. Korhonen (@jmkorhonen@mastodo.fi) Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jmkorhonen

Mar 3
Vielä NATOsta.

Kun moni ei minua usko, niin suosittelen lukemaan mitä sotilasprofessori Mika Hyytiäinen eli @proffahyde on aiheesta kirjoittanut. Vastaavat jokseenkin 1:1 omia ajatuksiani ja näkemyksiäni.

Tässä NATO-päätöksestä ja ajankohdasta.

blogit.apu.fi/pimeydenprofes…
Tässä (osasyitä) siitä, miksi olisin kyllä liittynyt vuosimallin 1989 NATOon, mutta en siirtomaasotiin erikoistuneeseen 2000-luvun alkupuolen NATOon.

Olin samaa mieltä prof. Hyytiäisen kanssa vielä 2021 tästäkin: ei NATOon tuossa tilanteessa.

blogit.apu.fi/pimeydenprofes…
Ken haluaa oppia aiheesta lisää, suosittelen lukemaan prof. Hyytiäisen muita kirjoituksia - paljon löytyy esim. Doria-tietokannasta - ja vaikkapa mm. tasavallan presidentin neuvonantajana toimineen @HiskiHaukkala :n mainion kirjan Suuren pelin paluu.

jmkorhonen.fi/2020/11/03/yht…
Read 4 tweets
Mar 2
Suomen turvallisuuden kannalta olen tällä hetkellä eniten huolissani siitä, että oikeiston poliitikoilla ja kannattajilla näyttää olevan kultakalan muisti.

Edes Kokoomuksen kannattajista enemmistö ei kannattanut NATO-jäsenyyttä mitenkään säännöllisesti ennen vuotta 2014. Kokoomuksen NATO-kannatus, EVAn arvopankki.  https://arvopan
Kuvassa on siis _Kokoomuksen_ kannattajien NATO-kannat vuodesta 2001. Ennen Krimin miehitystä 2014 täysin tai jokseenkin jäsenyyden kannalla Kokoomuksen kannattajista oli vähintään 50 % vain 2004, 2008, ja 2009. Eli vain kolmena vuonna.

Jäsenyydelle ei vain ollut tukea.
Vielä vuoden 2014 jälkeenkin NATO-jäsenyyden kannatus jopa _Kokoomuksessa_ ei ollut mitenkään yksituumaista. Vuonna 2019 käytiin 51 prosentissa.

Edes Kokoomus-vetoiset hallitukset eivät sitten ajaneet Suomea NATOon. Aikaa olisi ollut, jos halua olisi ollut.
Read 17 tweets
Mar 2
Once more about the popularity of #NATO membership in Finland: yesterday, the parliament passed the law that will legally make Finland a NATO member (once Turkey and Hungary stop their tomfoolery and ratify) with 184 votes in favour and 7 against.

hs.fi/politiikka/art…
One member abstained and seven were not present in the voting.

With the exception of Putinist one-man splinter "party" VKK, the only votes against were from the traditionally pacifist Left Alliance.

But even there, the majority voted FOR the membership, 8 to 6.
All polls indicate that support for NATO membership in Finland remains very high. On 3rd Feb, 82% thought it was the right decision, only 8% that it was wrong.

In fact, it was the popular opinion that changed first, almost overnight a year ago, and the politicians followed. Poll: Is Finland's decision to join NATO right or wrong, in
Read 4 tweets
Feb 24
Tämä on monilta osin hyvä kirjoitus. Minäkin epäilen, olisiko nelipäiväinen työviikko siunaus tuottavuudelle.

Mutta.

1) historia näyttää, että yritykset eivät ole likikään niin rationaalisia kuin teoriassa. (Väikkärini sivusi tätä.)
2) kyseessä on ns. koordinaatio-ongelma.

JA
3) kun maailman rajat ovat tulleet vastaan ja elämme jo nyt ympäristövelaksi, tuottavuuden kasvua pitäisi enenevästi ulosmitata vapaa-aikana eikä aineellisena hyvänä (johon muuten myös palvelut pitkälti kuuluvat, sori vaan).
Kohdista 1 ja 2, eli muutoshaluttomuudesta ja koordinaatio-ongelmasta, seuraa, että työajan lyhentäminen pitää sopia yhdessä ja isommalla porukalla. Se on vain hyvin huonosti jos lainkaan ratkottavissa yksilöiden valinnoin.
Read 10 tweets
Feb 24
This is what made me first suspect that Russians will lose, not just slowly and after a destructive guerrilla war, but in open battle.

As I said back then: The Russian soldiers don't know why they are fighting; Ukrainian soldiers even choose to die for their homes and families.
And as one person who knew a bit about war once noted:

in war, morale is to material what three is to one.
"But the Consul’s brow was sad,
And the Consul’s speech was low,
And darkly looked he at the wall,
And darkly at the foe.
“Their van will be upon us
Before the bridge goes down;
And if they once may win the bridge,
What hope to save the town?”"
Read 5 tweets
Feb 24
Sorsa-säätiön Veroareenassa heti kärkeen äärimielenkiintoinen tutkimusyhteenveto David Hopelta. @SorsaFoundation #Veroareena2023

Rikkaimpien verotus on alentunut 1980-luvulta lähtien dramaattisesti lähes kaikissa OECD-maissa, ja sillä on ollut huonoja vaikutuksia talouskasvuun. dramaattinen pudotus rikkaimpien verotuksessa
Koskee myös Suomea. Vuoden 1986 avoir fiscal-uudistus suurin yksittäinen.

Hope on kollegoineen kehittänyt vertailukelpoisen indeksin mittaamaan rikkaimpien verotusta kokonaisuutena, ei vain osia siitä. (Menetelmänä Bayesian latent variable modelling, Merkle & Rosseel 2018) Suomessakin rikkaimpien verotus on keventynyt, eritoten 1980
Luvattuja taloudellisia siunauksia ei näistä kuitenkaan ole syntynyt. Aineisto on poikkeuksellisen laaja, 18 OECD-maata vuosivälillä 1965-2018, ja menetelmä tähänastisista kattavimpia.

Eriarvoisuus kyllä kasvaa - talous ei. Veronalennukset rikkaimmille kasvattavat eriarvoisuuksia......mutta haittaavat talouskasvua.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(