Bence anonim soru guzel bir konsept, hepimiz soru sormak istiyoruz ama bazen status anxiety, reddedilme korkusu, bilmediginin ortaya cikma korkusu ya da utangacliktan soramiyoruz. Insanlarin da soru almasi ilginc bir tatmin yaratiyor. NGL’nin kullanici deneyimi cok iyi bence,… twitter.com/i/web/status/1…
Herkes kadar. Ama elimden geldiğince merakla yaklaşmaya çalışıyorum alternatif fikirlere, bazen başarılı oluyorum, bazense egoma yenik düşünüyorum. Üzerine aktif olarak çalıştığım bir eksiklik ama.
İş/hayat dengesini kurmam çok zaman aldı. Hem iş hakkında çok hevesli olup hem de hayatı düzenlemek gerçekten zor, kendimden günlük ve haftalık beklentilerimi düzenleyerek biraz çözdüm. Önceden gerçekçi olmayan hedefler koyup gece gündüz çalışıyordum. Şimdi biraz daha gerçekçi… twitter.com/i/web/status/1…
Sabah genelde 5-6 gibi uyaniyorum, haberleri takip edip bir seyler okuyorum, her sabah meditasyon yapmaya gayret ediyorum. Normalde gunde 1-2 saat kadar kitap okumaya ayiriyorum eger keyif alirsam.
iTerm2 ve VSCode dışında her şeyin bulut alternatifini kullanıyorum.
Aktif olarak sadece javascript yazıyorum son yıllarda. Başka bir dil kullanmamı gerektirecek bir ihtiyacım olmadı 🤷♂️
EBITDA ya da SaaS firmasiysa “Rule of 40” arastirabilirsin.
Gorusmede bunlari acik acik sorun, kar etmiyorsa da planlarini iyi anlamaya calisin. Her firmanin kendine ozgu bir is ve gelir modeli var. onemli olan bunlari konusmak ayip degil.
Çok zor soru, bunu @codefictiontech ‘te 2-3 bölüm tartıştık. Yeni bölümler gelmek üzere, takipte kalın.
Hayatta kalmaya çalışıyoruz sürekli, başka da yaptığımız bir şey yok 🤷♂️
Mass adoption olmadığı sürece sadece potansiyele sahip. Kitlelere ulaşması için önünde 2 problem var 1. Kullanıcı deneyimi 2. Regülasyon engelleri
1 için hala iyi bir çözüm yok. Bunun için Apple, Google, Meta gibi firmaların daha inançlı dahil olması gerekiyor.
Data Science bu alanın en iyi uygulamalarından biri, matematiksel istatistik bilmeden yapılacak iş değil.
David Spiegelhalter - The Art of Statistics: Learning from Data öneririm.
Bol bol kod yazıp aklındaki projeleri hayata geçirecek seviyeye gelmekten başka yolu yok. Kesinlikle iyi bir bootcamp bulmanı da öneririm. Hatta belki de bir mentör çok faydalı olur.
DE bence Backend eng’in özelleşmiş alt kolu, bu yüzden fata intensive application, ETL kavramlarına aşinalık gerektiriyor. Kullanılan Spark, Airflow gibi spesifik çözümler var onları da incelemeni öneririm.
CV ve linkedin profilin çok önemli, sponsorlukla yapabilirsin, ama ne fark yaratacağını linkedin ve cv’den anlatabilmen lazım.
Özellikle becerilerini ispatlayacak open source projelere dahil olman, dışarıdan birinin girip kullanabileceği basit uygulamalar kesinlikle işe yarar.… twitter.com/i/web/status/1…
Genelde firmalar Senior rollere visa vermek için masrafa girerler, jr. Rollere verildiğine az tanık oldum.
Doğrusu düşünmüyorum. Bir gün ihtiyacın olursa öğrenirsin, genel fikrin olsa yeter bence.
Öyle bir düşünce yok, belki başka ülke olur 🤷♂️
Benim gozlemime gore base salary yillik £90k-£130k arasinda degisiyor Londra icin.
Bencr geçmemelisin, ama freelance iş arama platformlarında yer almadıysan onları düşünebilirsin.
Bence en doğrusunu yapmışsın, bu yüzden ilk işi bulamadığına emin misin? Belki başka bir sebeni olabilir.
Benim gözlemim, ilk işinde uzmanlaşmaya çalışmayanların uzun vadede daha başarılı olduğu yönünde. Generalist başlayıp sonradan özelleşmek bence daha mantıklı.
Bence değil, ama tech stack bir araç. Esnek olmak ve soruna göre araç seçmek çok önemli. Tek bir tanesine bağlı kalmaktansa esnek olmayı hedeflemek bence daha mantıklı.
Şu anda her firma planını büyümeden karlılığa çevirmeye başladı. Dolayısıyla işe alımlar da yavaşladı, bence yıl sonuna doğru daha iyi bir resim görürüz. Arz talep dengesinin kurulup kurulmadığını verilerden anlarız bunun için erken bence.
Lütfen alınma ama ben son 15 yıldır çalıştığım firmalarda bu rolün iyi bir uygulamasını görmedim dolayısıyla bu soruna iyi bir cevap veremeyebilirim.
Gördüğüm örneklerin de çok iyi çalışmadığını ve uçtan uca yazılımcıların sorumluluk aldığı durumların daha verimli ve hızlı… twitter.com/i/web/status/1…
Seni tanimadan, tecrubeni bilmeden soyleyecegim her sey yanlis olur simdi :(
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Büyük teknoloji firmalarında scrum master ya da klasik bir proje yöneticisi gibi bir rol bulunmuyor. Bunun yerine projelerin liderliğini yazılımcılar yapıyor. Bu modelin çalıştığına bir çok farklı firmada tanık oldum. Peki neden bu model çalışıyor? #Thread
Önce farklı projeleri tartışalım; 1. Küçük: Tek bir takımın çözebileceği 1-3 ay arasındaki geliştirmeler 2. Orta: 1-3 ay arası sürecek kadar büyük ama birden fazla takımın dahil olduğu geliştirmeler 3. Büyük: Birden fazla ekibin uzun süre çalıştığı stratejik geliştirmeler
Küçük projeleri, karmaşıklığına göre, takımdaki orta ve senior seviye yazılımcılar yönetebilirken, karmaşıklık ve dahil olacak takımlar arttıkça beklenen tecrübe de artıyor. Yani genelde orta büyüklkte projeleri senior yazılımcılar yönetebilirken büyük projelerde işler değişiyor.
Blokzinciri üzerinde geliştirdiğiniz herhangi bir projenin global bir etki yaratmasını istiyorsanız ekonomi öğrenmek zorundasınız. Ben yazılımcıyım, ekonomiden anlamam etmem yok. Temelini öğreneceksiniz. Neden mi? #Thread#flood 👇
Blokzinciri üzerinde inanılmaz bir akıllı kontrat ekosistemi oluşmaya başladı. Bir çok şeyi sizin kendinizin yazması yerine başka kontratlarla ilişkiler kurarak daha da büyük bir ürün çıkartmanız mümkün. Dolayısıyla bu ekosistemi anlamak için finans araçlarını tanımanız önemli.
Dahası ürettiğini değeri, kullanıcılarınıza maddi bir kazanç olarak sağlayabilirseniz uygulamanızın yayılması ve kullanılması için inanılmaz bir teşvik yaratıyorsunuz. Bu da sizin başarınızı katlıyor. Ancak bunun için token ekonomisi oluşturmanız şart.
Shuhari: Bir konuda ustalaşmaya giden yolu tanımlayan bir Japon dövüş ustalığı konsepti.
Benzer şekilde teknik ya da teknik olmayan bir konuda ustalaşmak için de kullanılabilir. Bir çok anlamda yeni bir şey öğrenirken takip ettiğim bir yöntem. 3 adımdan oluşuyor 🧵
shu: Kurallara itaat et. Geleneksel yolları takip et.
ha: Gelenekleri sorgula sor, sebeplerini anla.
ri: Geleneklerden ayrışıp kendi kurallarını koy.
Bunlar aslında belki de farkında olmadan yeni bir alanda bir şeyler öğrenirken izlediğimiz adımlar.
Ancak bu öğretiyi kabul ediyorsanız hangi aşamada olduğunuzun farkına varmak, yolculukta hangi aşamada olduğunuzu da söyleyebilir. Örneğin bir lider olarak ne yapacağınızı bilmiyorsanız, belki de geleneksel yöntemleri deneyip onların sebeplerini anlamak size perspektif katabilir.
Bir çok yazılımcı, özellikle 30’lu yaşlara geldiğince “daha kaç yaşına kadar yazacağım” diye bir kaygıya düşüyor.
Bu yüzden bir çok firma en iyi yazılımcılarını yönetici yapıyorlar.
Açık yüreklilikle söylüyorum, yöneticilik farklı bir kariyer. Thread 🧵
Yönetici olduğunuzda, her ne kadar teknik sorumluluğunuz olsa da, artık o teknik problemleri siz değil ekibiniz çözüyor. Sizin göreviniz artık ekibiniz için en iyi ortamı oluşturmak, engelleri kaldırmak ve bir 🔥 🛡 olmak.
(Çoğu yeni yönetici 💩 ☂ ile 🔥 🛡 karıştırıyor 😅)
Ekibinizin seviyesini iyi değerlendirip ne zaman koçluk ne zaman mentorluk yapacağınızı iyi seçmek. Ekibinizin motivasyonunu sağlamak. Kariyerlerinde koçluk yapmak, kariyer gelişimlerine yardım etmek. Yani bambaşka bir yetkinlik ihtiyacı var!
Avrupa'daki teknoloji firmalarından gelebilecek bir teklifin kalemlerini burada anlatmaya çalışmıştım. Şimdi gelelim pazarlık konusuna. Pazarlık kısmına girmeden önce biraz perde arkasında neler oluyor onu anlamak lazım diye düşünüyorum.
Avrupa'daki teknoloji firmalarında;
👉 Bir görüşme için teknik ekip ~10 saat harcıyor.
👉 Senior rol için 7 görüşmede 1 teklif verecek kişi çıkıyor.
👉 İşe alımcı bir rolü kapatmak için 120 saate yakın telefonla görüşüyor.
Yani size teklif gelene kadar binlerce $/€ harcama yapılıyor. Dolayısıyla işe alımcı sizin işe girmenizi en az sizin kadar, hatta belki bazen daha fazla!, istiyor. Bu, yeri geldiğinde sizi ekibe karşı savunması anlamına da geliyor.