#Taldiacomavui de 1926 va néixer l'arquitecte català Josep Maria Fargas. Associat amb Enric Tous, destacaren als anys 1950s-60s per una arquitectura miesiana i, més endavant, per obres com la Seu de Banca Catalana (1976-79), tota vestida amb el primer jardí penjant de Barcelona.
De fet el client original de l'edifici fou el Banc Industrial de Catalunya, entitat fundada el 1965. Però el 1980, tot just acabada l'obra, l'entitat fou absorbida per Banca Catalana. Al seu torn aquesta fou absorbida pel BBVA el 1988, que la liquidà definitivament l'any 2000.
El 2001 l'espanyolista Editorial Planeta comprà l'edifici (un edifici, per cert, projectat per dos arquitectes catalans, nacionalistes i independentistes com eren Fargas i Tous) per a instal·lar-hi la seva seu central, fins que el 2018 el vengué a un fons nord-americà.
El fons nord-americà, Blackstone, s'ha passat els últims anys reformant l'edifici, l'ha rebatejat com a "D Garden 662" i tot just el passat gener ha començat a sondejar el mercat per a vendre'l per 240 milions d'euros. Ells en van pagar 210 i per a reformar-lo se n'han gastat 10.
Planeta hi segueix, però ara de lloguer. L'editorial ocupa 15.000 m2 dels 27.300 m2 del total de l'edifici mentre que la resta de l'espai és ocupat per altres empreses, inclosa aquella mediocre desgràcia televisiva anomenada Antena 3. dgarden662.com
Quan s'aixecà l'edifici, aquesta zona, la cruïlla d'Avinguda Diagonal amb Gran Via de Carles III, era la que tenia el preu del sòl més car de tota Barcelona. Aquí hi ha també les torres negres de La Caixa, des d'on és feta aquesta foto, i les Trade, ambdues obres de J.A. Coderch.
El nou edifici aixecà expectació i Fargas i Tous se'n sortiren prou bé. Tot i ser una estructura de formigó l'obra és reconeguda com una de les pioneres de l'arquitectura verda. Ni comuns ni Colau: un regidor de CiU, Fargas, i un nacionalista català, Tous, foren els primers.
L'edifici consta de quatre mòduls octagonals. Els tres mòduls grans, maclats, són espais oberts per a oficines. El mòdul petit i separat és per a una sala d'actes. El projecte és una barreja d'estructuralisme holandès i les malles orgàniques que feia Frank Lloyd Wright.
La part singular és el gran jardí penjant. En total són 3.800 metres lineals de vegetació col·locats en dos cinturons de jardineres d'acer pintat de blanc. Fan 50 cm d'amplària per 53 cm d'alt i estan separades entre elles 15 cm, una col·locada lleugerament més amunt que l'altra.
Les jardineres se suporten amb unes mènsules de formigó que també suporten la passera metàl·lica, de 65 cm d'amplària, que separa el vidre de les jardineres...
...i que ocasionalment disposa de bancs de fusta per a prendre la fresca. Les jardineres es reguen amb un sistema hidropònic, de degoteig, desenvolupat pels doctors en biologia Jordi Aguilà i Xavier Martínez. El projecte paisatgístic general fou obra del jardiner Everest Munné.
Ara no ho sé però abans els treballadors de les oficines podien fer-se càrrec del manteniment de les plantes i, segons explicava Enric Tous, un dia un d'ells posà un rusc d'abelles en una jardinera. Quan el rusc era ple l'home repartia la mel entre els seus companys d'oficina.
Originalment, el 1979, hi havia 76 espècies diferents de plantes. Totes mediterrànies, triades expressament perquè no requerissin més manteniment que podar-les de tant en tant. Actualment, després de diverses renovacions, hi ha unes 12.000 plantes de 46 espècies diferents.
I per tot això a l'edifici se'l reconeix com un dels pioners de l'aquitectura verda. No tant per l'estructura, encara de formigó, sinó per la façana vegetal i la tria de les espècies. Una de les millors obres d'un dels millors equips d'arquitectes catalans: Fargas i Tous.
Fi.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
A l'interior de la Catedral d'Exeter, al sud d'Anglaterra, hi ha una de les portes gateres més antigues d'Europa. Potser la més antiga de totes perquè es de les poques, sinó l'única, de la qual es conserva el pagament que el bisbe féu per a que obrissin el forat pels gats. Fil 🐱
Pot ser que a algú li agafi una Síndrome de Stendhal sobtada mirant aquesta foto però això és la nau central de la Catedral d'Exeter, que té la volta gòtica més llarga del món ("the longest uninterrupted gothic vaulting in the world") de 96 metres de llargària. | 📷 Shutterstock
La catedral té dues massives torres quadrades que formen el transsepte, sense cimbori. Fou començada a construir mig segle després de la conquesta normanda (1066) d'Anglaterra, el 1112, però a partir del segle XIV s'adaptà al "Decorated Style" anglès i fou acabada vers el 1400.
#Taldiacomavui de 1939 va néixer Ricard Bofill, l'arquitecte català de més renom internacional després de Gaudí. Estructuralisme, historicisme... des de 1963 practicà diversos estils del Postmodernisme arreu, i això era casa seva: la Fàbrica (1973-75), a Sant Just Desvern. Fil 📐
Era alhora casa seva i el seu estudi professional: el Taller d'Arquitectura. El seu món particular. Originalment era una fàbrica de ciment construïda el 1920 per l'empresa La Auxiliar de la Construcción S.A. (LACSA), anomenada Cimentera Sansón. | 📷 Salvador López/Gestalten
La fàbrica s'aixecava aïllada a la perifèria de Sant Just Desvern i el 1924 construí la xemeneia més alta del país, de 102 metres d'alt, que encara és dreta avui dia per bé que amb un perfil lleugerament diferent després de ser reformada. Això és una foto de 1935. | 📷 ICGC
#Taldiacomavui de 1839 el gravador i fotògraf català Ramon Alabern féu, enfocant la Llotja de Mar de Barcelona, la primera fotografia de Catalunya. Aquella imatge, un daguerreotip, no es conservà però d'altres sí i això és un fil sobre les primeres fotos de la ciutat. | 📷 AHCB
D'aquelles primeres foto se'n feien gravats, que quedaven més bonics. La foto original mostrava les línies de fuga i les dimensions reals i així el gravador podia dibuixar correctament la perspectiva. El 1842 el gravador Antoni Roca en féu aquest copiat d'una foto de la Llotja.
El gravat de Roca no és tret d'aquella primera foto que havia fet Alabern el 1839 però el 2012 un usuari de Wikipedia el modificà digitalment per a donar-li aspecte de foto antiga i ara, arreu de la xarxa, sovint la gent es confon pensant que això és la foto original de 1839.
Això no té preu: el primer mapa de Catalunya de la Història, el primer on apareix definida com a país, amb els seus límits. L'encarregà la pròpia Generalitat a qui millor feia els mapes, els neerlandesos, i un cartògraf dit Jan Baptist Vrients féu aquesta joia el 1602. Fil 📐
Vrients, establert a Anvers, féu el mapa titulat "Nova principatus Cataloniae descriptio" en 6 fulls. D'aquella primera edició només se'n conserva aquest exemplar a la Biblioteca Nacional de França. He ajuntat els 6 fulls i això és el mapa més antic que existeix del nostre país.
Com que era un encàrrec dels diputats del General, Vrients els hi dedicà el mapa. Eren:
✝️ eclesiàstic: Bernat de Cardona, president de la Generalitat i abat Sant Miquel de Cuixà
⚔️ militar: Hug de Tamarit, senyor de Rodonyà
👑 reial: Joaquim Setantí, ciutadà honrat de Barcelona
Avui Sant Climent de Taüll fa 900 anys. 🎂 L'església més icònica del romànic català fou consagrada #taldiacomavui de 1123 (però del calendari julià que equival al pròxim dia 17) i això és un fil de 200 tweets pel seu 900è aniversari, amb Lluís Domènech i Montaner de convidat. ✋
[prèvia: el fil és reciclat de l'any passat però el torno a posar avui perquè la ocasió és especial: no se celebra un 900è aniversari cada dia; de fet molts fils els repeteixo d'un any a un altre. L'any passat en vaig comptar els tweets i me'n sortien 200 exactes, inclòs aquest]
No és una cosa que a mi, que vinc del món de l'arquitectura, m'amoini massa però és sabut que als historiadors de l'art els molesta una mica que de la famosa pintura mural de Sant Climent de Taüll tothom en digui "Pantocràtor", perquè en realitat això no és un Pantocràtor.
"I el vell, q el magall empunya
diu tot d'una al nin q plora:
—Lo seu crim dels bons l'allunya,
fou traïdor a Catalunya.
—A on l'enterrem? —A fora.
Al fossar de les moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor."
—Serafí Pitarra, 1884
Això és el Fossar als "Quarterons" de Miquel Garriga i Roca, dibuixats el 1858-60. Santa Maria de la Mar tenia el cementiri principal just al davant, a la Plaça de Santa Maria, i al fossar lateral és on s'hi enterraren els veïns de la Ribera que defensaren la ciutat el 1714.
Però anem encara més enrere en el temps. Tenim la sort de tenir aquest mapa de la ciutat dibuixat abans del setge, el 1697 (n'hi ha un d'anterior de 1652 fet per un enginyer francès però és molt esquemàtic). Aquest és el primer mapa de Barcelona que té una llegenda en català.