Hazine'nin bugün başlattığı 6 yıl vadeli taze #Eurobond ihracında getiri %9,50, tutar $2,25 milyar olmuş. Uzun vadeli kaçış olmasa da, CDS'imizin düştüğü anları iyi yakalar bizimkiler (local minimum). Para fazla kasada kalmayacak; 2 hafta içinde ödenecek $3+ milyar itfa var...
Seçilen vade verim eğrisinin düşük noktalarında yer alıyor. Sürekli 10 yıllık çıkarmayalım (talep fazla düşmesin) diye düşünülmüş olabilir.
Tahvilin vadesi 14.03.29, kuponu %9,375 olarak seçilmiş. 1 ay içinde ödenecek eski tahvilleri dışarı çıkınca; USD cinsi Eurobond stoku $82,5 milyar olarak devam edecek. Eski, düşük faizliler çıkıp; yeni, yüksekler girmeye başladığı için stok ortalaması kafayı yukarı kaldırdı.
Son olarak, HMB'nin ihraç açıklaması ve geçmişteki borçlanma detaylarıyla bitirelim.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
ABD'nin 15. büyüğü olan Silikon Vadisi Bankası $SIVB hisseleri bugün %60 düştü. Ne oluyor bakalım.
$210 milyar aktifi ve $12 milyar sermayesiyle sistemi sarsacak kadar büyük bir kurum olmasa da, şok edici tek günlük düşüş tüm piyasanın moralini bozarak eksiye çekti.
Temel sebepler:
1. Düşük faizli tahvil stokunu satarak $1.8 milyar zararı realize ettiğini açıkladı.
2. Rasyolarını toparlamak için $2.25 milyarlık bedelli yapacak.
3. Silikon Vadisi yükselen faizleri hiç sevmez;
i. krediler riskli hâle geliyor
ii. mevduatlar çıkmaya başlıyor.
Dahası, vadeye kadar tutma hedefiyle aldığı $91 milyarlık tahviller duruyor ve bunlar güncel piyasa fiyatıyla $15 milyar zarar gösteriyor. Sermaye $12 milyar!
Peki bu banka batık mı demek?
Hayır. Tahvillerin vadesi çok uzun ve sigara gibi, etkileri ancak yıllar içinde gözükecek.
Son 20 yılda 8 kere gerçekleştirilen "vergi, prim, ceza borçlarının #yapılandırılması" kanununun yenisi meclise geldi, yarın onaylanması bekleniyor. Matrah artırımı & stok affını da içeren paketle borçlar 4 yıla varan aylık taksitlerle ödenebilecek. Her yıl için %9 faiz ödenecek.
Bunların en büyüğü; 2020'de yaklaşık 500 milyarlık borcu kapsıyordu. Mevcut teklif ise Maliye ve SGK'ya olan toplam 1,2 trilyonluk rekor borcu (anapara+faiz) kapsıyor ancak bunların en az yarısı donuklaşmış olduğundan... toplamda 100 milyar TL civarı bir tahsilat bekleniyor.
Teklifin temelini oluşturan ilk 12 maddesi kabul edildi. Kalanlar yarın onaylanınca R. Gazetede çıkarak kanunlaşır... Sürpriz: Matrah artışına 2022 eklenmedi.
Yapılandırma başvuruları 31 Mayısa kadar yapılabilecek (muhtemelen 1-2 ay daha uzatılır yine).
▫️ Kağıt üstünde ülkenin dış borçları ufak krizlerde yönetilebilir seviyede.
▫️ 2018'deki krize kadar döviz riskini fazla yüklenen özel sektör (GDP %25'i) bunu azaltıyor. Mevcut patikası da doğru yönde.
Büyük bütçe açıklarından ziyade düşük faiz politikası; yüksek enflasyon ve dolarizasyona neden oldu. Halkın ve şirketlerin döviz alımı, riski kamu kesimine aktardı.
Bu riskin boyutundan ziyade, çok kısa vadeli ve düşük kurdan alınması problem oluşturuyor (KKM ve swaplar).
Cari açığın 2018'de daralma süreci, pandemi ve enerji şokuyla sekteye uğrasa da özünü korudu. İç talep kadar artmama sebebi, büyümeyi ölçerken kullanılan fiyatların ölçümünden (TÜİK) kaynaklı olabilir.
Şokların etkisi geçtiğinde, %1'e inecek cari açık oldukça sürdürülebilir.
Bankadan gelen kk ekstresinde yine müjdeli haberler sıra sıra akmış:
+ Araç yol yardımı destek hattı iptal.
+ Havaalanı lounge kullanımı iptal (bedava değildi).
+ Hesap kesim sonrası son ödeme süresi 5 güne indi.
Bir tık sonrası kart aidatını 4 basamağa çıkarmak olacak gibi :)
TCMB'nin kartlara tavan faiz belirlemesi, bankaları her tür yan hizmeti kapatmaya itiyor. Mil kartlarında durum daha da vahim. Bahamalarda kartla ada alsanız yine de 100 mil veriyor, sıkıysa biriktir 😇
İlginç olan; bankaların kart limitlerini artırmaya devam ediyor olması...
Aklımdayen iki adet düzeltme, ehhem :)
1. MB faiz indirince; kart faizi 1,32 olacak diye hesapladım ama %5'ten az değişim uygulanmadığı için 1,36 devam.
2. Dünkü grafikte GDP deflatörünü TÜFE-ÜFE "yıllık" ortalamasıyla kıyaslamalıydım, düz ort. ile bakmak hata oldu.
Özet: MB elindeki tüm dövizi sattı. Üstüne $50 milyar terse geçti. Bu esnada 1 trilyon TL'yi piyasadan çekti. Bankalar bunu ucuzdan borç alıyor. Ucuzdan taşınan şey: MB'nin döviz açığı. MB kısa sürede $50 milyar geri alsa açık kapanır, ucuz para yok olur.