Özet çerçeveye baktığımızda tüm firmalar min yıllık %100ün üzeri büyüme sağlarken ilk üçte tukas ulun ve petun bulunuyor ciro büyüklüğü bakımından ise Ulun yayla tukas ilk üç sıralaması, net kar tarafında ise tukas yayla ve ulun geliyor.
Şirketlerin brüt çalışma sermayesi yani dönen varlıkları artmaya devam ediyor.Overalla en yüksek artış ise ulun yayla tat ilk üçte diyebiliriz.Kendi iç durumuna göre ise kütahya şeker son çyrk gelişimi agresif bulunuyor.
Duran v. tarafında artışlar sektör genelinde dikkat çekiyor.Malüm sektöre talep yağıyor ve üretim artışı veyahut bu minvalde artışları mecburlar.Özellikle ulun petun kthya artışları agresif olurken yayla son iki çyrekte agresifleşiyor.
Peki gelişimler sermayeye yansıyor mu olarak baktığımızda evet tüm firmalarda yine agresif gelişimler bulunuyor.Buda şirketlerin güçlerini tabana yayıyor diyebiliriz.Dikkat çeken artışlar ve kendi içlerine göre gelişimler bariz net.
Dönem gereği parasını stoğuna yatıran şirketi ayrı önemserim.Burada yayla ve kütahya artışları dikkat çekerken tat ve petun ise yüksek stok seviyelerini koruyor.Diğer iki üye ise stoklarını bu çeyrekte daha fazla kullandığını görüyoruz.
Gelir tablosundan ciro artış tutarlarını görüyoruz.Yani çeyrek başı önceki çeyreğe göre ne kadar ciro artışı sağlanmış, bu minvalde ilk üçte ciro gelişimi açısından Tat yayla ve ktskr diyebiliriz.Ulun tarafında son çyrk agresif.
Ciroya kim daha kaliteli ulaşıyor ve kim maliyetlerini daha güçlü yönetiyor dediğimizde bariz tukas ulun ve yayla geliyor diyebiliriz.Dikkat edin artış çeyrekleri agresif ve sol kulvardan kütahya geliyor diyebiliriz.
Evet durum giderek netleşiyor daha kaliteli kar gelişimini yani artışını nasıl sağlıyorları görüyoruz.Burada yine tukas yayla ve tat tarafı gelişimleri güçlü ulun tarafında kar daralması mevcutken kütahya yine sol kulvar olayı mevcut.
Gelir tablosundan son kısım tüm faaliyetler sonucunda ele kalan TL'nin gelişimini görüyoruz.Burada tukas tat ve yayla yine güçlü tutarsal kar elde ederken kütahya agresif içi gelişim yaşıyor.
Majlara geçelim ilki brüt kar marjı evet bariz ktksr en yüksek marjı çıkarırken sektör genelin yıl içerisinde törpülenme mevcut. Geçen yıla göre ise marj artışı ulun tukas ve petun tarafında bulunuyor.İkinci yüksek marj ise tukasa ait.
Burası ayrıca önemli ana işlerden elde edilen kar marjını görüyoruz.Neden önemli çünkü şirketi şirket yapan ana işinin faaliyet durumudur.Burada ise tukas ve ktskr yüksek marj yapısıyla dikkat çekerken diğer üyelerde stabilite mevcut.
Son olarak şirketin tüm faaliyetlerinin sonucunda kalan tl nin marjını görüyoruz.Durum aynı bariz tukas ve kütahya bu sefer daha agresi marj çıkarırken, yayla gelişime karşılık net kar marjını koruyor.Petun tarafında ivmelenme bulunuyor.
Operasyonel karlılık tutarlarını görüyoruz.Hacim açısından tutarsal büyüklükler tabloda mevcut ben size yıllık gelişim oranı vereyim.Tukas %469 Ulun %236 Petun %241 tat %174 yayla %224 ve Kütahya %388 favök büyümesi sağlıyor.
Hbk tarafında ise petn ve ktskr sektöre göre yüksek hbk yaratırken birde sektör yıllık hbk gelişimini görelim.Tukas %317 Ulun %410 petın %121 tat %32 yayla %50 ve kütahya %355 gelişim sağlıyor.
Sermayeden elde edilen karlılık seviyesi bakımından gelişim açısında tukas ve ktskr gelirken stabilite açısından ise yayla ve tat geliyor diyebiliriz.Totelde ise yayla ktskt tukas roeleri yüksek bulunuyor.
Şİmdi tüm firmalar varlıklarını malüm artırıyor ilk floodda gördük peki kim daha verimli daha doğru aksiyon alıyor dediğimiz yüksek aktif karlılıkları ile tukas ktskr ve yayla ön plana çıkıyor.
Son bölüm finansallara giriyorum.Evet burada kimin şirketi finanse eden varlıkları daha verimli kullandığını/yönettiğini görüyoruz.Tukas ve ktskr bariz güçlü yönetim sağlarken yayla ve petun tarafıda stabil başarılı diyebiliriz.
Nakit akışından cari oran verilerini görüyoruz yani kısa vadeli borçlarına karşılık ne kadar dönen varlıkları olduğunu ifade ediyor.Tüm firmalar 1 ideal seviyesi üstünde bulunurken tukas yayla gelişim gösteriyor.
Net çalışma sermayesi tutarlarına baktığımızda hem gelişim açısından ktskr yayla tukas dikkat çekerken yüksek nçs açısından ise yine yayla tukar ve bu kısımda ulun önde geliyor.
Mali yapı durumlarına bakalım evet burada kim sermayesinden ne kadar finanse olabilecek güce sahip bunu görüyoruz.Yüksek sermaye finansmanı ktskr petun ve tukasta bulunuyor.Ortalama özkaynak finanse oranı %46,68 olarak geliyor.
Son olarak mali yapıdan hiç borç olmasa şirket sadece kendi sermayesiyle şirketin ne kadarını finanse edebilir bunu görüyoruz.Burada ise petun tukas ve ktskr 1 üstü oranlarıyla sermayeyle finanse güçleri başarılı bulunuyor.
Firma bazlı farklılıklar oluşsa da tüm firmalar gelişim hamlesi içerisinde bulunuyor.Çarpanlar tarafında ise ulun tukas ve tat diğer üyelere göre kısmen güçlü rasyolara sahip bulunuyorlar.Genel çapta ise oranlar yakın diyebiliriz.
#Kboru Özellikle son dönemde küresel bazda boru üretiminde artış beraberinde sektöre hizmet sağlayan şirketlerin gelişimini getirdi.Bu noktada tabi ülkeler içerisinde özellikle altyapı ve yenilenme atılımları sektöre önemli bir güç katarken, gelişimin ise hızla ivmelenmesine katkı sağladı.Tabi özellikle dış piyasada gelişim dikkat çekerken iç piyasada bu ivmeyi hemen hemen takip etti diyebiliriz.Bu noktada kuzey boru özellikle iç Anadolu bölgesinin lider üretim firması olma özelliğiyle öne çıkarken buraya dikkat özellikle satış pazarla ve gelişim hamleleriyle piyasada konumunu güçlendirmeye geçmiş bulunuyor.Zaten şirket bu alanda yatırımlarıyla beraber -son dönemde satış geliştirme için dijital pazarlama ve yapay zekaya yönelmesi, şirketin dinamik bir yapıda olduğunu gösteriyor.Bunun yanında dış piyasada oluşan ivmedende pay almak isteyen şirket İtalya Dubai ve katar tarafında oluşturduğu satış temsilcikleriyle de bu ağını genişletmeye çalışıyor.
Açıkçası cümle içerisinde kulandığım üzere tekrar belirtmem gerekirse diri ve dinamik bir şirket bizi karşılıyor.Yapılan atılımlar ise bunun ana göstergesi olurken sektöründe şirkete destek sağlaması iki yapıyı birleştirerek beraberinde gelişimi getiriyor.
Rakamlarla da analatıklarımızı sağlamasını yapmak istediğimizde; evet şirekt bu çeyrek dönen varlıklarını stabil tutuyor ve geldiği seviyeleri koruyan bir yapı karşımıza çıkıyor.Fakat iç detaya indiğimiz artan iş hacmi beraberinde ticari alacakları, gereksinim duyuylan kapasite artışları ve ürün çeşitlendirilmesi için oluşan yatırım harcamaları ise nakitlerde azalışa neden oluyor.Yani dönen varlıklar stabil kalıyor fakat kendi içerisinde bahsettiğim dengelenmeler oluyor.
Duran varlıklar açısından atılan adımların yansıması ufak adımlarlar yansıyor diyebiliriz.Maddi duran varlıklar tarafında oluşan artışlar ve ertelenmiş vergi varlığı desteğiyle oluşan varlık artışı rakamlara yansırken son çeyrekte +195 MTL gelişim görüyoruz.
Total açıdan baktığımızda şirketin total aktif büyüklüğü 3.6 Mia TL olurken bunun 2.2 Mia TL si Dönen 1.4 Mia TL si duran varlıklardan oluşuyor.
Sermaye yani özkaynaklar tarafına geçtiğimizde artıl iş hacminde oluşan ivmenin etkilerinin öncelikle burada görüyoruz.Nasıl dediğimiz durumda ise, gelir tablosu yani şirketin ticari açıdan gelir giderini gösteren tablo tarafından bu çeyrekte 348 MTL gelir geliyor ve daha önce oluşan geçmiş yıl karlar hesabıyla beraber özkaynakların gelişimine katkı sağlıyor.
Yine total açıdan baktığımızda şirketin 2.43 Mia TL sermaye büyüklüğü bulunuyor.
#Kboru Yine kasada bulunan nakitin azalış nedenlerinden biri olan stok alımı son çeyrekler beraber stabil kalmış bulunuyor ve bize şu veriyi gösteriyor.Stok alım artışına karşılık çeyrek bazında stabil kalması direkt bizi gelir tablosu tarafına görüyoruz ve bu kısımda ciroda oluşan güçlü artış alınan stokların direkt olarak ciroya dönüştüğünü birnevi bize gösteriyor.
Yine iş hacim artışları beraberinde ticari alacakları getirirken bunun ticari borçlarla desteklenmesi de şirketin finansal yönetimi açısından önemli bulunuyor. Total açıdan baktığımızda şirketin 996 MTL ticari alacağı bulunurken 480 MTL ticari borcu bulunuyor.Yine burada da artan iş hacminin yansımalarını bariz olarak görebiliyoruz.
#Klkım Sektörünün kendini güvenen önemli firması kalekim gelişimine hız kesmeden devam ediyor.Özellikle bu terimi kullanmak istediğim çünkü şirket tüm alanlarıyla kendine net şekilde güveniyor, zaten bunu rakamlarda bize gösteriyor.Malüm inşaat gyo çimento dediğimizde hemen aman faiz arttı bu sektörlerden korkucaksın yorumu ön plana çıkıyor fakat bu demek değil ki tüm sektör etkilenecek, evet böyle bir durum yok bunlardan biride sektörden ayrışan kalekim tarafından bize böyle genele yayılan bir durumun olmadığını gösteriyor.
Açıkçası şirket ilk çeyrek performansınının yanında ki en zorlu dönem ilk çeyrek dönemiydi, güçlü çıkarak ikinci çeyrekte bu güçlü ilerleyişine devam etmiş bulunuyor.Bunda yüksek marka değerinin yanında faaliyet alanı ve faaliyetini gerçekleştirdiği organizasyonlarından verimlilik anlamında önemli adımlar atıyor.Gerek kendi üretim alanları gerek yeni yatırımlar gerek maliyet düşürücü adımlar burada özellikle ges ön plana çıkıyor, derken şirket dönemi güçlü kalarak geçiyoruz.
Tabi şimdi madem durumlar böyle fiyat ama yükselmiyorcular doluşabilir.Burada ise hep bahsettiğim üzere iyi firma demek fiyatı yükselecek anlamı taşımaz burada biraz fiyat bilanço ilişkisine de bakmak gerekir ki kalelim içinde bulunduğu düşüş ve yatay süreç öncesi ciddi marj çıkarmış bir fiyata sahipti.
Evet rakamlara geçelim, şirket iş hacmini ilerletirken dönen varlık tarafını dengeli ilerletiyor.Bu kısımda stoklarını stabil ilerletirken ticari alacaklarını yine dengeli götürüyor.Yani iş hacmi artarken aynı şekilde varlık seviyelerinide verimsizlik yaratmayacak şekilde ilerletiyor.Öte yandan burası önemli özellikle likit yapısını güçlendirmesi ve içerisinde bulunduğumuz dönemde nakit tarafını aşağı çekmek yerine geliştirmeye devam ediyor.Buda bize şirket yönetiminin kendini güvenini ve dönem karşısında finansman yapısının güçlü olduğunu gösteriyor.
Duran varlık tarafından baktığımızda ise yine bahsettiğim üzere oluşan iş hacmini varlıklar karşılamakta yeterli geliyor.Bu nedenle stabil ivmeyi burada da görüyoruz.Tabi bunun yanında şirketin özellikle ortadoğu bölgesine yönelmesi ve bölgede üretim seviyelerini arttırmak üzerine hamlelere girişmesi ileri vade iş hacmi açısından önemli bir ilerleyiş olarak yer alıyor.
Sermaya açısından anlattığımız gelişimler özkaynaklarını arttıarak 3.4 Mia TL seviyesine getiriyor.Burada özellikle geçmiş yıl kazançlar ile güncel dönemde dipte gelir tablosu tarafından gelen kazançlar sermayenin artışında önemli bir kısmı oluşturuyor.
#Klkım Bir nevi verimlilik göstergesi olarak düşünebiliriz.Şirket gelir tablosu ve finasman tarafı güçlü ilerlerken bu alana hizmet eden stoklar ticari alacak ve borçlar dengeli ilerletiliyor.Buda bize şirketin verimlilik içerisinde süreçlerini ivmelendiğini gösteriyor.
Keza birazndan göreceğiz gerek ticari taraf gerek finansman tarafı başarılı rakamlara sahip bulunuyor.
#Kontr Evet geldik enerjiler tarafına, sektör düşüş kaynaklı tüm piyasaya acaba mı dedirtti fakat kontr bu bilançosuyla şuan için sektörün daha ölmedik burayız demesine katkı sağladı.Öte yandan kontr tarafına geldiğimizde ise son dönemlerde epey eleştiri gerçekleştirdik, çünkü sektör üyeleri gelişirken bir anda marj kayıplarıyla piyasa şok bir görüntü oluşturdu ve bir süredir bu noktayı toparlayamadığı için üstüne sektöründe baskılanması sonucu voltran etkisi yaparak piyasadan epey eleştiri aldı.
Güncel duruma geldiğimizde ise şirket gelişimine kaldığı yerden devam ettiğini gösterdi.Tabi piyasada bir güven kırılması mevcut fakat bu durumunun daha kötüye gitmesini veyahut tersine dönmesini yine ileri vade oluşacak ivmelenmer rakamlar açıklamalar yani gidişat belirleyecektir.
Evet şirket varlık artışına kaldığı yerden devam ediyor.Dönen varlıklarını 1.4 Mia TL arttıran şirket duran varlıklarını ise 2.1 Mia TL geliştiriyor.Detayda dönen varlıklarından nalitler tarafında güçlü artış şirket likit yapısında önemli gelişim sağlarken totalde ise yıl başına göre 410 MTL civarı artış bulunuyor.Bunun büyük kısmı vadeli mevcutta değerlenirken burada oluşan mevduat faiz raını %52 olarak yer alıyor.Öte yandan yine sözleşmelerden doğan varlıklar ile stoklar tarafında artış gerçekleşiyor.Yine önemli gördüğüm kalem peşin ödenmiş giderler kalemi ise 1.6 Mia TL seviyesine geliyor.Özetle burada yer alan kısım belirttiğim gibi likit yapısına katkı sağlarken ticari iş hacmi tarafından kaynaklı artışlar kendini gösteriyor.
Duran varlıklar tarafına geçtiğimizde ilk etapta tahmin edileceği üzere maddi duran varlıklar artışa konu kalem olurken burada yapılmakla olan yatırımların mahsuplaşmaları sonrası ilgili kalemde artışa neden oluyor.Öte yandan diğer önemli kısım ertelenmiş vergi varlığı ağırlıklı olarak ise yatırım teşviklerinden oluşan katkıdan geliyor.Yine bu kısımda şirketin konumu ve hacmi açısından ivmenin devam ettiğini bize gösteriyor.
Hemen özkaynaklara geçiyoruz.Burada ise çeyreklide 688 MTL artış geliyor ve gelen artış geçmiş yıl karlarının aktarılması ve dipte net kar tarafından gelen kazançla sermayesini geliştirmeye devam ediyor.
Rakamsal tarafta total verileri göz önüne aldığımızda şirketin 8 Mia TL dönen varlığı, 9,7 Mia TL duraun varlılığı ve 5,2 Mia TL özkaynak toplamı bulunuyor.
#Kontr Dönen varlıklarda artışın detayında stoklar 221 MTL ticari alacaklar ise 521 MTL yer kaplıyor.Yine bunun ticari borç tarafında da benzer bir artış rakamı gözüyoruz.Bu kısımda şirketin ticari alacak borç dengesi açısından dengeli ilerleyişi yine finansal açıdan önemli olurken stoklar tarafında ağırlığın ise emtia, ticari mal tarafında olması ve diğer stok kalemlerini yani ilk madde malzeme yarı mamül ve mamül kısmını azaltması yine likit döngüsünün ivmesi açısından önemli bulunuyor.Keza birazdan bu kısma itafen finansman tarafının durumunu ayrıca göreceğiz.
#Froto #Toaso Bilançoya girmeden önce zaten veriler içerisinde göreceğiz froto ağırlık dış pazar toaso ise iç pazarı kompanse ediyor ve birbirleri arasında en büyük fark buradan gelirken öte yandan frotonun ticari konsepti diğer bir fark alanı olarak yansıyor.Öte yandan diğer bir konu iç pazara yeni üreticilerin girmesi, evet bunu zaten şirketlerde raporlarında çok fazla dile getiriyorlar, ilgili durum bariz bir rekabet savaşı başlatacaktır fakat iç piyasada yer alan firmaların gerek hacimsel büyüklükleri gerek müşteri algısını yönetme yetkinlikleri gerek fiyat rekabeti açısından pazarı elde tutmaya devam edeceklerini belirtmek hata olmaz.Tabi bu süre zarfında oto sektöründe oluşan dönüşümüde takip edeceğiz, ilgili durumların hayata geçmesiyle sektör dönüşmeye yine bu süre zarfında piyasa beklentilerinin aşağı veya yukarı yönlü oturduğunu göreceğiz.Bu dengelenme şart.
Daha öncede belirttiğim üzere bu noktada sektör devlerinin bakınız gelişim değil fakat geldiği konumları korumaları benim açıkçası birinci takip noktam olacaktır.
Bilanço tarafına geçtiğimizde iki şirkette konumlarını koruyorlar, evet toası tarafında dönen varlıklar için 8.6 mia tl lik bir düşüş var fakat bunun karşılığında birazdan göreceğiz kısa vadeli kaynaklar tarafında da benzer düşüş ivmesini görüyoruz.Yani çıkan varlık pasifler tarafında borç azalışı olarak yansıyor.
Keza detaya baktığımızda ciddi bir nakit azalışı görüyoruz. Geçen yıl sonunu 30.9 Mia TL nakitle kapatan tofas son bilançoyla nakitlerini 18.4 Mia TL seviyesine indiriyor.Yani dönen varlıklarda o gördüğünüz kırmızı düşüş oranı aslında buradan geliyor karşılında ise kısa vadeli borçlardan 9.4 Mia TL azalış görüyoruz.Dönem gereği iç piyasanın daralması şirketin bu hamleyi yapmasını neden kılıyor ki kaynak maliyetini azaltıyor.
Diğer lider firmamız froto ise daha avantajlı konumuyla ilerleyişine devam ediyor ve varlık seviyesini koruyor.Son çeyrekte stabil bir dönen varlık durumu görmüş bulunuyor.
Aktiflerin diğer önemli bölümü duran varlıklar tarafında iki şirkette büyümeye devam ediyor.Toaso 2.6 Mia TL arttırırken froto duran varlıklarını 12.5 Mia TL genişletiyor.Özellikle froto tarafında artış ivmesi yüksek ilerliyor ve tahmin edileceği üzere ana artış kalemi maddi duran varlıklardan geliyor.Tofas ise daha çok konumunu korumuş olarak belirtebiliriz.
Total veri olarak eklersek froto toplam aktif büyüklüğü 278.4 Mia TL büyüklükte yer alırken tofas tarafında bu rakam 88.5 Mia TL olarak bulunuyor.
#Froto #Toaso Bilançonun pasifler tarafından sermaye gelişimlerine baktığımızda evet malüm o kalem frotoda görülen düşüş ivmesi şirket yoksa batıyor mu olarak yorumlandı.Yahu adamlar 15.7 Mia TL net dönem karı çıkarmışlar kötü dönem bu karlılık rakamının hor görülmesi şaşırtıcı oldu.Evet detayda ise çeyrek bazında -2,5 Mia TL lik bir sermaye azalışı görüyoruz ama buraya kadar geldiği yani sermayesini getirdiği büyüklüğe göre ilgili azalış aslında sadece %3 i kadar.Detayda ise ağırlık olarak yabancı para çevriminden oluşan aşağı yönlü kayıplar etkili oluyor.Yani geçmiş dönem karlarından ( keza en yüksek miktar burada ) veya dipte gelen net kardan kaynaklı bir düşüş bulunmuyor.
Tofas tarafına geçtiğimizde ise geçen çeyrek oluşan düşüşün ki temettü kaynaklı etki mevcuttu, farkı alınarak daha önceki seviyelerine tekrar geliyor.Son çeyrek sermayesini 4.2 Mia TL arttıran tofas ise özellikle geçmiş dönem karlar hesabında oluşan artış ile dipte gelen 4.3 Mia TL lik net kar sermaye artışında önemli oluyor.
Özetle sermayeleri açısından gelinen seviyeler korunuyor. Total büyüklük açısından ise froto 87.3 Mia TL özkaynaklara sahip olurken tofas 39.8 Mia TL seviyesine bir sermaya büyüklüğüne sahip bulunuyor.Tabi buradan baktığımızda froto yönetimine artık bir sermaye bölünmesinin zamanı gelmedi mi diye sormadan geçemiyoruz.
#Safkr Dayanıklı tüketim sektörünün daha çok depolama ve lojistik grubuna hizmet eden firması safkar gelişimini koruyan bir yapıyla ilerleyişini sürdürüyor.Özellikle ihtiyaç alanları içerisinde soğuk zincir ihtiyacının artması öte yandan ulaştırmaya olan ihtiyaç sonrası soğutma taleplerinin karşılanması açısından şirket önemli bir konumda olduğunu gösteriyor.Öte yandan şirket faaliyet raporunda uzun süre sonra kapak görseli değişimi oldu ve görselde tren üzerinde konumlanmış klimalar resim edilirken ufak bir eleştirim mevcut faaliyet raporunu daha kapsamlı hazılanabilmesi için önünde engel yok bu iletişim kanalını iyi kullanması gerekiyor.Açık net öyle bir rapor hazırlanıyor ki fazla okumadan geç dermişcesine.
Rakamlar tarafına dönen varlıklardan başladığımızda şirketin likit gücünü daha çok stoklara aktardığını belirtebiliriz.Nakit varlıklarını 90 MTL civarı azaltırken stoklarını ise 130 MTL arttırıyor.Evet dönem gereği yüksek stok taşımak veyahut stok maliyetine katlanmak olumsuz karşılanabilir fakat bu yükü şirketin iş hacmi için aldığını düşünmek yanlış olmayacaktır.Bunun yanında ticari alacaklar kaleminde yaşanan artışla yine önemli bulunuyor.Böylece şirket dönen varlıklarını bu çeyrek 104 MTL artışla 613 MTL seviyesine çıkarıyor.
Duran varlıklar tarafında ise çok fazla bir değişim bulunmuyor.Gelinen seviyeler korunurken yıl içerisinde yapılan 5.5 MTL civarı rutin yatırım harcamaları bu noktada önemli diyebiliriz.Yani özetle üretim kapasitesi şuan için şirkete yeterli bulunuyor.
Sermaye tarafına geçtiğimizde ise 17 MTL bir artış mevcut olurken genel olarak geldiği seviyelerini bu kısım içinde belirtebiliriz.Öte yandan geçmiş yıllar kar hesabı 138 MTL seviyesine ulaşırken gelir tablosundandan gelen 13.6 MTL net kar sermayenin artışına katkı sağlayan ana kalem oluyor.Böylece şirket total özkaynak büyüklüğü ise 577 MTL seviyesinde yer alıyor.
#Safkr Şirketin en göze çarpan kısmı belirttiğim üzere stoklar kaleminde yer alıyor.Açıkçası şirket kurdan baskı aldığı için öncelikle ileri vade için stokları arttırma hamlesine giderken bunun yanında yine ileri vade iş hacminin artmasına karşılık stok pozisyonunu güçlendirmek istemesini nedenler arasına alabilir.
Yıl sonu şirket stoklarını 117 MTL seviyesinde olurken bu çeyrek stok seviyesini 247 MTL rakamına yükseltiyor.
#Astor Klasik girişimizi yapalım :) Asthorrr adı gibi gelişmeye devam ediyor.Dönemin konjönktöründen dibine kadar faydalanan ve bu rüzgarı arkasına alan şirketlerin başında geliyor ve bakınız burası önemli bu ivmesini soluksuz sürdürüyor.Üretim kanalından tutun varlık gelişimine iş hacmine finansallarına kadar şirket tam bir gelişim devi olarak sektöre katkı sağlamaya devam ediyor.Özellikle 5.fabrika ve adına mekanik fabrika olarak dile getiren şirket burada tüm iş kollarında uçtan uca faaliyet gösteriyor.
Şimdi oradan bu yazılanları okuyup boşversene hocam bu rakamların ne önemi var hisse fiyatının durumu ortada diyebilir ki diyecektir muhtemelen.Heh işte bunu diyen arkadaşım bu piyasada gidecek çok yolun var demektir.
Rakamlar tarafına indiğimizde çeyrek bazlı gelişimin varlıklar tarafında devam ettiğini görüyoruz.Özellikle şirket bilançonun aktif tarafında bulunan dönen ve duran varlık kısmında en fazla dönen varlık rakamına sahip bulunuyor.Yani şöyle şirketin toplam 21.6 Mia TL varlık tutarı elinde bulunuyor ve bunun 14.7 Mia TL si Dönen varlıklar 6.9 Mia TL si ise duran varlıklar oluşuyor.
Bu farka etki eden hususlar; öncelikle şirketin üretim kapasitesi dönen varlıklara göre elinde bulunduğu duran varlıklarla dönebiliyor.Öte yandan zaten elinde 4 farklı üretim tesisi bulunuyor ve şuan daha çok kapasite artışlarını bu tesislerle sağlıyor.İleri vade iş hacmine ve yetişme durumuna göre üretim tesis artışı ayrıca gündeme gelecektir.
Dönen varlıklar tarafını irdelediğimizde tam bir likit devi bizi karşılıyor.Finansal yatırımlar nakitler %30 luk kısmı kaplarken diğer ana ağırlıklı ise ticari alacaklar ile peşin ödenmiş giderlerden geliyor.Stoklar kalemini ise şirket stabil ilerletiyor.Yine burada da dönem gereği artış yerini dengeli yönetime bırakmış bulunuyor.Özetle likit gücü bu kısımda ana önemli kısım diyebiliriz.
Sermaye tarafında ise çeyrek bazlı 2.4 Mia TL gelişim sağlayan şirekt totalde sermayesini 14.6 Mia TL büyüklüğe ulaştırıyor.Burada ise geçmiş dönem kazançlar ile hisse arzı kaynaklı elde bulunan likit tutarıyla ilk çeyrekten geçen net kar miktarı sermaye gelişiminde etkili oluyor.
#Astor Stoklar kaleminde bir süredir stabil seviyelerini koruyan şirket son çeyreklerde, çeyrek bazlı artış ivmesi sağlarken yıl bazında aynı seviyeleri koruyor.Özellikle çeyrek bazlı artışta şirketin ihracat tarafını hızlandırması ve bunun yanında iş hacminin hızla artması stok artışana neden oluyor diyebiliriz.
Yani elimizde iki veri var yıl bazında stok seviyesi korunuyor fakat çeyrek bazında artış mevcut.Hemen bu kısımda iş hacmine bakıyor gelişim agresif ilerliyor.Daha önce stok gün sayısı döngüsünü stabil tutarken artık artışa geçirmiş olmasını ise ileri vade talep döngüsüne yetişmek için aksiyon aldığını belirtmek yanlış olmayacaktır.