Gadi Taub Profile picture
Mar 14 52 tweets 8 min read
השיח על מהי דמוקרטיה עבר סילוף כל כך קיצוני, שאולי צריך לחזור למושכלות יסוד, ואז לשחזר עקב בצד אגודל, איך סילפו את מושגינו עם משלים על שני זאבים וכבשה שמחליטים על תפריט לארוחת ערב, ואיך דחפו לגרוננו את המלך הפילוסוף - יריב הדמוקרטיה - כתרופה שאמורה לתקן אותה. >>
אז מהי בעצם דמוקרטיה? שלום כיתה א'.

דמוקרטיה היא צורת שלטון שבה הריבונות מסורה בידי האזרחים. עקרון היסוד שלה, כדברי הצהרת העצמאות האמריקאית, הוא ממשל בהסכמת הנמשלים. לכן לב הדמוקרטיה הוא אחריותן של זרועות השלטון בפני בעלי הריבונות – כלומר האזרחים. >>
כדי שהשיטה הזאת תעבוד, לא מספיקות בחירות צריך שורה של זכויות מוגנות – חופש הביטוי, חופש ההתאגדות, הגנת הרכוש, הזכות להליך הוגן ועוד. אבל כל הזכויות האלה שבירות וחלקיות אם הן לא מעוגנות בריבונות האזרחים.
כאשר יש שלטון שהאזרחים אינם יכולים למנותו או לפטרו, זכויותיהם יהיו הפקר (כפי שאכן קרה לנו בפני הרשות השופטת וזרועות האכיפה שביטלו בפועל את חזקת החפות, הנהיגו שיעורי הרשעה סובייטיים, ומדיניות מעצרים של דיקטטורה).
יתרה מזו, בלי הבריח שנקרא בחירות, כל חרויותינו הן חלקיות: נוכל רק לשחק במסגרת כללים שלא אנחנו קובעים אותם, ולחיות בתוך קולקטיב שלא אנחנו קובעים את דרכו. מה שקרה לאליטות ב #בגצוקרטיה הישראלית זה שגם הן עברו אינפנטיליזציה.
גם הן חושבת שאבא אהרן ואמא אסתר – הם יחליטו בשבילנו בכל העניינים החשובים: הגירה, זכויות, הרכב הממשלה, המלחמה הטרור, אפילו ההתנתקות מעזה שגורלה הוכרע בסוף בבית המשפט.
כל זה היה צריך להיות טריוויאלי. אבל זה לא טריוויאלי. למה? כי אנחנו חיים בתוך עולם שיח לגמרי מסולף.
הנה הסבר קצר מתוך #ניידיםונייחים.
זה שנים רבות שמסדר המשפטנים מרגיל אותנו לדרך דיבור על דמוקרטיה שרוקנה אותה ממשמעותה, עד שעריצות המיעוט החלה להראות לנו כתרופה ראויה שתמנע מראש את סכנת עריצות הרוב.
הרטוריקה הזאת נבנתה על בסיס צר שבעצמו נוסח על דרך השלילה, כלומר על הקביעה ש"דמוקרטיה היא לא רק שלטון הרוב".
בהמשך מתמוססת התיבה "רק" כמו היתה שן חלב, כי מתברר שהכוונה מלכתחילה לא היתה לדבר על ריבונות האזרחים בצירוף בלמים, אלא בעיקר על הבלמים שרצון הרוב נסרח מאחוריהם כאיבר מדולדל שמוטב היה לכרות אותו, אם רק היה אפשר.
הדמוקרטיה, מתברר, היא מכונית שנועדה לנסוע בעיקר על בלמיה הליברלים, וכמעט בכלל לא על גלגלי רצון האזרחים. לזה מצורף גם משל שנון, שהפך כבר בעצמו לקלישאה בדיון הזה: לא יתכן, אומרים לנו, שהדמוקרטיה היא שני זאבים וכבשה המצביעים על התפריט לארוחת הערב.
ומכאן אמורה לנבוע המסקנה אודות נחיצותה של עליונות המשפט, כאילו ששני זאבים, כבשה, ובית משפט עליון הם איכשהו כן דמוקרטיה.
אבל המסקנה הראויה מן המשל השנון היתה צריכה להיות שאם בדמוקרטיה יש רוב לזאבים, כלומר לאלה שרוצים לטרוף את המיעוט, היא לא תהיה דמוקרטיה.
אז אולי צריך להוסיף למשל צייד חמוש, או צבא, ולאו דווקא בית משפט, מפני שלא ברור מה חוץ מנשק ימנע מן הזאבים לטרוף גם את השופטים במקרה של רוב לזאבים. במילים אחרות, אפשר יהיה לעצור את הרוב הזה רק בכוח, באמצעות דיכויו. ואז זו לא תהיה דמוקרטיה.
כי דמוקרטיה אי-אפשר לכפות, מהטעם הפשוט שהיא מנגנון המביא לביטוי את רצון הציבור, וציבור שלא רוצה בה, יממש את רצונו לחסל אותה על ידי כך שיפעיל את הכוח שהיא מעניקה לו.
כל מה שיכולים לעשות בלמים ליברליים כנגד עריצות הרוב, הוא לעכב את הרוב הזה כאשר הוא מתפתה לאיזו התפרצות זעם, אולי בעקבות אסון, או כשהוא סוטה מדרכו הדמוקרטית איזו סטייה זמנית.
אם הוא לא סוטה לרגע מדרכו, אלא מבקש להחליף את הדרך הדמוקרטית עצמה במשהו אחר, אם הוא לא מעוניין בדמוקרטיה כלל, והוא מבטל אותה ודבק בהחלטתו, שום בית משפט לא יוכל להציל את הדמוקרטיה מפניו.
את הלקח הזה היינו צריכים לזכור מהרבה לפני היות הדמוקרטיה, מספר שמואל, כאשר הנביא ניסה להניא את עם ישראל מרצונו במלך, וגילה שלא יוכל לכפות את החירות על מי שלא רוצה בה. "החירות שוכנת בלבותיהם של גברים ונשים", כתב השופט האמריקאי הגדול לרנד הנד.
"כשהיא מתה שם, שום חוקה, שום חוק, שום בית משפט, לא יוכל להצילה".
אבל התיאוריה שבה מחזיקים חסידי הבג"צוקרטיה הישראלית מתחילה מההנחה המוטעית שיש, או עשוי להיות בכל רגע, רוב לזאבים – כלומר לשוללי הדמוקרטיה, לפשיסטים, ללאומנים, לגזענים, ול"דתיים משיחיים" – ועל סמך הדיאגנוזה הסופנית הזאת רושמים לנו תרופה אבסורדית: בית משפט המשוחרר מעול ריבונותם…
…של ה"זאבים", כדי שיוכל לכפות עליהם להתנהג ככבשים. אם פושטים את המחלצות הרטוריות שמנסות לתאר את האוליגרכיה כדמוקרטיה מוצאים מתחתם טענה פשוטה בתכלית: המוני הישראלים ממילא הם זאבים שלא ראויים לדמוקרטיה.
נשים אותם אפוא באפסר משפטי, נסגור אותם בתוך כלוב, נחליט במקומם בכל עניין חשוב, ולזה נקרא כבוד האדם וחירותו.
כך באו לעולם כרעי התרנגולת התיאורטיים המקדשים את עריצות המיעוט כ"דמוקרטיה מהותית".
הנה התמצית של הרעיון: לפי השיטה שהנחיל אהרן ברק לדורות של תלמידי משפטים, הדמוקרטיה נשענת על שני "אדנים": "מהות" ו"פרוצדורה". ה"מהות" היא זכויות הפרט על פי "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו" (בעצם: ליברליזם במובן הצר של המילה), ואילו הפרוצדורה הן הבחירות.
וברור מיד איך טיעון כזה מפתה מיד לשאול איך מגנים על "המהות" מפני "הפרוצדורה". למעשה כל הטיעון הרעוע כולו עומד על הבלבול הזה בין ליברליזם לדמוקרטיה: בחסות הפחד שהדמוקרטיה (הליברלית) תפגע בליברליזם, המציאו לנו ליברליזם המשכים להרוג את הדמוקרטיה, ליתר ביטחון.
אבל הרי אי אפשר להוריד את הבחירות לדרגת "פרוצדורה". הן מהותיות לדמוקרטיה במובן הפשוט שבלעדיהן אי אפשר לקרוא לשלטון מודרני דמוקרטיה, גם אם מועצת שופטים או מלך פילוסוף יגנו בחירוף נפש על החירויות הליברליות.
אמנם מזכירים לנו השכם והערב שיש מדינות שבהן נהוגות בחירות (לרוב מזויפות) בלי שיש בהן דמוקרטיה. אבל לא ידוע לי שאפילו אהרן ברק, שבילה קריירה שלמה בניסיון לבצר כוח רב ככל האפשר מחוץ להישג ידו של הבוחר, העז לומר ההיפך – שיש דמוקרטיה שבה אין בחירות.
אלא שחשיבותן של הבחירות, שהתדרדרו לדרגת פרוצדורה, הולכת וקטנה אם כוחם של נבחרי ציבור עובר טיפין טיפין לידיהם של שופטים שהתיאוריה מובילה אותנו להסיק שהם שומריה הבלעדיים של "מהות" הדמוקרטיה.
אכן, נכון כמובן שמעבר לבחירות משטר דמוקרטי צריך להבטיח שלל זכויות נוספות, בין השאר כאלה שיבטיחו שהבחירות יהיו חופשיות, ויבטאו באופן אותנטי את הסכמת הנמשלים ובמידה מקסימלית את רצונם. מובן שבלי חופש ביטוי, חופש התארגנות, ועוד שורה של זכויות, הדמוקרטיה מתה, ולא רק בלבבות.
וטוב לה לדמוקרטיה שיהיו לה זכויות חוקתיות מוגנות ורשות שופטת חזקה ויציבה שתעמוד על משמר זכויות אלה.
אבל כדי להגן על זכויות מפני מגמות רובניות שעברו על מידתן, לא צריך תרופה שתהרוג את הפציינט, או רשות שופטת שאין עליה שום בלם ואין כלפיה שום איזון, מצב שחוץ מישראל, אין לו אח ורע בשום דמוקרטיה מתוקנת. רק אצלנו כמדומה צריך בית המשפט להיות כל יכול, כדי להציל אותנו מעצמנו.
ורק אצלנו נראה לאנשים סביר להצדיק את עריצות המיעוט כתרופת חיסון כנגד סכנת עריצות הרוב.
בדרך למסקנה משונה זו, עיוותו המשפטנים לא רק את מושגי היסוד של הדמוקרטיה (שאת כוחה ניסו במודע להגביל), אלא גם את אלה של הליברליזם (שעליו רצו לכאורה להגן).
ההפרדה בין "המהות" ל"פרוצדורה" מנתקת בין הממד הפרטי של מושג הזכויות לבין הממד הפוליטי שלו. היא מעניקה לפרטי מעמד של תוכן, ומורידה את הפוליטי לדרגת צורה. כך היא ממקמת את החירות בגדרי תחום הפרט, כחופש מהתערבות חיצונית, ונוטלת ממנה את עומקה ותשתיתה.
אבל האדם הוא יצור חברתי במהותו והוא חופשי רק במסגרת החברה, כאשר הוא אוחז בעצמו בריבונות הפוליטית. לבדו הוא לא יכול לבנות גשר, לגדל ילדים, לדבר בשפה או להקים בית ספר.
בלי שיש לו חלק בריבונות הוא מודר אפוא משותפות בקביעת אספקטים מרכזיים של גורלו, כלומר מתדרדר והופך חזרה מאזרח לנתין.
בתוך המסגרת המושגית המפרידה בין הפרטי לציבורי יש לסיסמה "דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב", אם כן, תפקיד חשוב בשיבוש הדיון.
תוך שהיא מפנה את תשומת הלב לסוגיית זכויות הפרט והמיעוט היא דוחקת לקרן זווית את השאלה המכריעה לגבי כל צורת שלטון: מיקומה של הריבונות. "שלטון הרוב" הוא כמובן איש קש, ודחליל רטורי. איש לא טוען ברצינות שדמוקרטיה היא רק שלטון הרוב. דמוקרטיה – מהותה של הדמוקרטיה – היא ריבונות האזרחים.
עקרון הרוב הוא המכשיר שמאפשר לנו להגיע, באמצעות בחירות, קרוב ככל האפשר לדבר המופשט שנקרא "רצונם של האזרחים".
לדמוקרטיה ליברלית, שהיא צורת השלטון השומרת במידה מקסימלית על חירות אזרחיה, דרושה כאמור עוד שורה של זכויות שיבטיחו גם חירות פרטית וגם תחרות הוגנת בין דעות פוליטיות ואינטרסים סותרים.
אבל מאחורי המסך המושגי המטשטש המפריד בין צורה לתוכן, מציע לנו בית המשפט בעצם דבר מה מתעתע: להגן על זכויותינו בתמורה לוויתור על ריבונותנו – שאותה נמסור לידיו. אבל זו סתירה עצמית.
זכויותינו נעשות דלות ושטחיות כשריבונותינו עוברת לידי אפוטרופוס שכמו מין משטר קולוניאלי, או כמו סגל מורים בבית ספר יסודי, ישמור עלינו מפני עצמנו.
הזכות לבחור ולהיבחר אינה בשום מובן "פרוצדורה". היא החשובה שבזכויותינו, מהותית ופרוצדורלית כאחד.
מהותית, משום שבאמצעותה יוצאת לפועל שותפותנו בריבונות; ופרוצדורלית, מפני שיכולתנו להדיח את הממשלה ולמנות אחרת היא – ולא הפטרנליזם הנאור של שופטים – שמגנה על זכויותינו מפני שרירות שלטון.
אין שום היגיון ברעיון שכדי להציל אותנו מעריצות הרוב צריך לשלול מהרוב באופן קבוע את הסמכות להחליט בעצמו על גורלו, או על חוקתו, או על "עקרונות היסוד" של הפוליטאה שלו.
ואם חלילה יפסיקו ערכיו של הרוב להיות דמוקרטיים – כמו בתסריטי האימה שנזרקים לאוויר במסגרת הוויכוח – מה יהיה אם הרוב יבטל את זכות ההצבעה של ערבים, של שמאלנים, או של ג'ינג'ים – אז שום בית משפט לא יוכל למנוע את חורבן הדמוקרטיה.
אבל הכנסת לא עמדה לבטל את זכות ההצבעה של איש, ובטח שלא, כפי שמזהירים אותנו השכם והערב, לבטל את הבחירות בכלל. הרעיון לא היה מוצא לו תמיכה של עשרה ח"כים ביום רע. מי שהודיע בינתיים ששמורה לו האפשרות לבטל את הבחירות הוא למרבה האירוניה דווקא בג"צ.
אחרי הבחירות במרץ 2020 הוגשו עתירות נגד האפשרות של נתניהו להקים ממשלה בזמן שמעל ראשו תלוי כתב אישום. זו שערורייה שבג"צ בכלל דן בעתירות. חוק יסוד: הממשלה תוקן אחרי הלכת דרעי-פנחסי, וקבע שראש ממשלה יכול להמשיך לכהן עד להרשעה חלוטה. בג"צ היה צריך לדחות את העתירות על הסף.
במקום זאת הוא קיבל אותן לדיון בהרכב של 11 שופטים, רמז עבה בפני עצמו.
חוק היסוד לא הרשים אותו, אבל אפילו הבחירות לא הרשימו אותו. בג"צ נאות ברוב חסדו להרשות לרצון הבוחר להתממש ו"התיר" לנתניהו להרכיב ממשלה.
אבל, הוא הסביר, הוא עשה זאת לאור ההלכה האומרת ש"כשירות לחוד ושיקול דעת לחוד". כלומר אמנם המחוקק קבע שראש ממשלה כשיר לכהן למרות כתב אישום, אבל, לפי דעת בג"צ, זה שהוא כשיר לא אומר שבכל מקרה הוא ראוי.
במילים אחרות, בית המשפט הכריז שהוא מוסמך להחליט כי ראש ממשלה נבחר לא יכהן, על פי שיקול דעתו. למי שלא הבין את הרמז, בא תקציר הנימוקים והבהיר: הבחירה של רוב מקרב חברי הכנסת להמליץ לנשיא על מועמד לראשות הממשלה, אומר התקציר, היא עניין ה"מצוי בלב לבו של ההליך הדמוקרטי".
לכן "התערבות חיצונית בהליך זה יש בה משום פגיעה מהותית בעקרון הכרעת הרוב העומד בבסיס שיטת המשטר שלנו". מכאן "נגזר גם היקפה המצומצם ביותר של הביקורת השיפוטית שניתן להפעיל לגביה, המוגבלת למצבים חריגים ונדירים ביותר ולנסיבות קיצוניות בלבד, שהמקרה דנן אינו נמנה עמם".
למקרה שנחרדתם לרגע, ובכן, השופטים מיהרו להרגיע. רק במקרים חריגים ונדירים – שהוא יחליט מהם – בית המשפט יבטל את רצון הבוחר. ואז, מי יבלום את הבלמים?
אבל אם זוכרים שהרשות השופטת היא לא רק בלם, אלא רשות שלטונית, מבינים שעקרון הפרדת הרשויות ותפיסת הבלמים והאיזונים שנועדו למנוע ריכוז כוח מופרז בידי רשות אחת, צריכים לחול לא רק על הממשלה והכנסת, אלא גם על בית המשפט, שבישראל אין שום גבול מוגדר לכוחו, ואין מולו לא בלם ולא איזון.
כמובן שכל הצעה להחיל על בית המשפט את התפיסה שהוא עצמו מחיל על הרשויות האחרות נתקלת בזעקות שבר על פגיעה בעצמאות הרשות השופטת, על קץ הדמוקרטיה והתקפה חסרת רסן על שלטון החוק.
אבל אם לא נחזור ונארוג מחדש את הרשות השופטת לתוך מערכת של בלמים ואיזונים, לא נוכל להחזיר לאזרחי ישראל את הריבונות שחמסו מידם קומץ שופטים, שבאצטלה של "דמוקרטיה מהותית", הפכו את ישראל לאוליגרכיה משפטית. מה שפרופ' שלמה אבינרי כינה בצדק, "בג"צוקרטיה".
כי דמוקרטיה איננה יכולה להיות שלטון המיעוט.

המאמר כולו הופיע ב'מידה'. עשו מנוי למידה עוד היום. כי אין לנו במה אחרת. וזה עולה פחות משקל ליום.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Gadi Taub

Gadi Taub Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @GadiTaub1

Mar 14
גם על פולין מוכרים לכם לוקשים. ולא, זו לא המלצה ללכת בעקבות פולין. זו המלצה להפסיק לכתוב הבלים תעמולתיים שאינם אמת.

אז אולי אתם זוכרים את הויכוח עם מתן חודורוב @MatanHodorov ושלמה טייטלבאום @Shlomo_Tei הטענה שהגבלת עצמאותה של מערכת המשפט פגעה בכלכלה ההונגרית? >>
אודי הביא נתונים שהראו שזה לא נכון. מתן התעקש. טייטלבאום תמך, וכו'. אז אודי הגיב לכל זה בעוד פוסט בפייסבוק במאמר עם טוויסט, שבשביל להבין צריך לקרוא עד הסוף.
אז הנה אודי פרלסמן בכבודו ובעצמו:
את המאמר הקצר הזה כדאי לקרוא עד הסוף, כי רק בסופו מופיעה ההוכחה הניצחת ביותר לשקר, לכזב, ולמרמה, שבהם מלעיטים אותנו אלה שטוענים שמה שקרה בפולניה ובהונגריה מוכיח שחוקי לוין יובילו לפגיעה בכלכלה הישראלית.
Read 14 tweets
Mar 13
המצחיק הוא שבית המשפט העליון הוא הוא הסכנה מתמדת לדירוג האשראי של ישראל. ולולא המחאה הפרועה ומבול השקרים על סוף הדמוקרטיה, שאכן פוגעים בכלכלה, היה ברור שהרפורמה תועיל לכלכלה. מקס רסקין @maxraskin מסביר ב Wall Street Journal:
"המצב החוקי והמבנה החוקתי הנוכחיים [בישראל] הם כבר עתה לא מאוזנים, דבר הפוגע בכלכלה הישראלית. ישראל נמצאת מתחת לדרום סודן וערב הסעודית בדירוג הבנק העולמי בתחום אכיפת הסכמים.
זו תוצאה, בין השאר, מכך שעסקים ישראלים נאלצו להתמודד מאז 1991 עם פסק דין של בית המשפט העליון הדורש ששופטים יחקרו את הכוונות הסובייקטיביות של הצדדים לחוזה, ושיעדיפו את הפרשנות אודות תכלית החוזה על פני מילותיו המפורשות".
Read 5 tweets
Mar 13
האנטומיה של #השקר (5) – והפעם דרמה קומית בכיכובם של נדב איל וסקר הסרבנות.

איל @Nadav_Eyal פרסם בבטאון ההון-עיתון-שלטון ידיעה על תוצאות סקר שכביכול מגלה תמיכה עצומה במילואמיניקים הסרבנים. >>
ynet.co.il/news/article/h…
הנה טבלה מתוך המאמר הקצר. אני כבר לא מתווכח ישירות עם נדב, כי הוא לא מנהל ויכוחים בצורה הוגנת, ונוטה ליטול גלולת ויברח, ברגע שהעובדות לא נוחות לו, אבל חשבתי שמין הראוי להעיר את תשומת ליבם של הבלתי מעורבים לכך שמשהו כאן לא יושב טוב.
אז בסגנון המעודן הרגיל שלי צייצתי שזה נראה לי חרטא, לא סקר רציני. מה שהתברר כמובן כנכון, כפי שנראה מיד. אבל בינתיים נדב צייץ כך את הדבר הזה.
שזה אחד הטובים, תודו.
Read 13 tweets
Mar 11
האנטומיה של #השקר (4) - "הרפורמה תהרוס את הכלכלה" (חלק א' - #ההפחדה_ההונגרית).

לשקר על קריסת הכלכלה יש כל מיני אספקטים, ובקרוב אציג כאן מאמר מהוול סטריט ג'ורנל שיתפרסם אני מקווה בימים הקרובים על הבלוף הזה. >>
אבל בינתיים, הרשו לארח כאן בטוויטר פוסט של ידיד הפייסבוק הותיק שלי, אודי פרלסמן, שמפריך את הטענה חסרת השחר שהרפורמה במערכת המשפט בהונגריה (שעל פרטיה ומשמעותה אפשר להתווכח) הובילה לפגיעה בכלכלה.>>
מאחר שאת הנתון המרכזי כבר הבאתי בציוץ תגובה לסרטון תעמולה של מתן חורדורוב שתרם את חלקו לאופנת הפחדה ההונגרית, ומאחר שמתן כבר השיב לי בשרשור ההוא, אביא כאן גם הפניה לשרשור עם התשובות שלו, והתשובות שלי לטענותיו. ישפוט הקורא מה משכנע יותר. אבל תחילה, הנה אודי:
Read 15 tweets
Mar 4
האנטומיה של #השקר (3) – הרשו לי להעלות באוב נדבך מרכזי בשקר הגדול: איך אנסה הפרקליטות את פילבר לשקר בבית המשפט, ואיך סילפה העיתונות את מה שהתרחש, כך שהדבר נמחק מן הזיכרון הציבורי.
לענ"ד אלה דברים שכל אזרח ישראלי צריך לדעת. >>
אז שימו חגורות בטיחות, כי זה ארוך וצריך להקפיד על הפרטים.

אישום השוחד ב #תיק4000 התפורר. מכל כיוון אפשרי. כל אדם סביר שיודע מה קרה בבית המשפט יודע את זה. הסיבה שאחרים אינם יודעים זאת, היא שה"עיתונות" מסתירה את זה באופן אקטיבי. זו לא שאלה של פרשנות. זה סילוף מכוון.
אתרכז כאן בעניין אחד מתוך רבים שהובילו להתפוררות התיק ובחלקה של העיתונות בכל זה: עדותו של שלמה פילבר. עדות זו היתה אמורה לגאול את התיק מאופיו הנסיבתי.
Read 58 tweets
Mar 2
כיצד נתווכח עם השמאל על הרפורמה? באמצעות משל לילדים.

אסביר.

כמו שאתם אולי יודעים, השיחה המתמדת שלי עם איריס לעאל עוזרת לי להבין מה חשובים בשמאל. ומכוון שדיון הזה מלא בטיעוני סרק, הנה דרך שעלתה בדעתי להסביר את ליבת הסילוף של הויכוח – באמצעות משל, אם כי בלי חיות (מחילה מקרילוב).
זה מתחיל בפוליטיקה. אני מזכיר שוב ושוב עובדה פשוטה מאד: שלטון שבו סמכות ההכרעה האחרונה בכל עניין שהוא מסורה בידי 15 איש ואישה שלא נבחרו, היא לא דמוקרטיה בשום מובן סביר של מילה זו. ישראל, לפיכך, אינה דמוקרטיה.
מה עונים כל אלה שלמדו לדקלם ברוזנאית? אבל בישראל אין חוקה!
אבל בישראל אין שני בתי פרלמנט! אבל בישראל אין הפרדה בין הרשות המבצעת למחוקקת וצריך משהו שיעמוד מולם! וכדומה.
אבל אלה לא טיעונים רלוונטיים, אלא הסתה של הדיון. כי שום היסק הגיוני לא מוליך מסכנת עריצות הרוב להצדקת עריצות המיעוט.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(