SVB bolca tahvil alıp "vadeye kadar tutulacak" (HTM) diye gösterip, piyasa rayicine kıyasla oluşan muhasebe zararını ekrana yansıtmamış ve panik müşterilerin kaçmasıyla kapatılmıştı.
Bizim bankalara zorla düşük faizli tahvil aldırılıyor. MB faizi çok yükseltirse; etkisi ne olur?
Bunun için önce devlet tahvillerine bakalım. 4 trilyon TL'yi yeni geçen toplamın içinde döviz cinsi borçlar büyük yer kaplıyor. 2. sırada TÜFE endeksli borçlar var. (TÜFE kağıtlarında ihale tutarına kıyasla ödenecek tutar kat kat yüksek. Grafik sadece düşük ihale tutarına dayalı)
TCMB faizi sert yükseltirse;
i. TÜFE düşmeye başlasa bile TÜFE endeksli kağıt değerlemesinde sert düşüş olmaz. Kâr durur.
ii. Değişken faizli kağıtlar kendini adapte ediyor; risk az.
iii. SABİT faizlilerin değeri düşmeye başlıyor. Tutarı yaklaşık 775 milyar TL. Bakacağımız bu.
Sabit faizli tahvilleri vadeye göre sıralayıp, piyasa faizlerinin her vadede 20 puan arttığını varsayalım. Vadesi uzun olanlar daha büyük değer kaybına uğrar; kısa vadeler erken itfa olarak bundan kurtulur. Tüm borç stokunun %77'si bankaların elinde. Özel bankalarda ise %50'si.
Bu varsayımlarla, özel bankaların sabit faizli tahvil portföyünün değeri yaklaşık 175 milyar TL düşebilir.
Bu, hemen reel #zarar yazmaları anlamına gelmiyor. 1. Swaplarla hedge edilen kısma zarar yansımaz. 2. HTM olarak gösterilen kısmın zararı tüm vadeye amortize edilmiş olur.
Hadi bu detayları pas geçelim (SVB mudileri öyle yaptı:)
Özel bankaların sermayesi ne kadar? Yaklaşık 1,1 trilyon TL. Yani lehe olanları görmezden gelip her şeyi aleyhlerine kullansak bile, sermayeden %16 kaybedecekler diyebiliriz. Hoş oran değil; ama batak-göçek bir durum yok.
Pratikte böyle bir senaryo da bu şekilde yürümez zaten. Faiz artışlarının sadece bankalara değil; yatırım fonlarına ve tabii ki #reel sektöre etkileri düşünülerek bir para politikası tasarlanır. Faiz artışları zamana yayılır ve patika öngörüsü verilir. Bunlar yapıldığında...
uzun vade tahvil faizleri de bir anda 20 puan artmayabilir. Ciddi bir para politikasının enflasyonu gerçekten düşüreceğine inanıldığında; 10 yıllık tahvillerin faizi, MB faizinden bile düşük olur. Aynı sebeple, yıllar boyunca #yabancı yatırımcılar uzun tahvillerin tek sahibiydi.
Mevcut durumda %8'li faizler elbette serbest bir piyasada görülecek düzeyler değil. Fakat MB, X puan faiz artırdı diye tüm tahvil faizleri de X artar diye beklemek de doğru olmaz. Verim eğrisinin kısa ve uzun tarafı tahterevalli gibi çalışır.
=
Özet: Bankalarımız SVB gibi olmaz.
Ek notlar: 1. ZK nedeniyle 5+ yıl vadeli tahvillerin daha büyük oranı bankalarda olabilir pratikte. 2. Kamu bankalarının zararını bilerek dışarıda bıraktım. 3. "Gerçek TÜFE %100, faiz %20 artsa ne olacak!" diyeceksiniz. Demeyin. "Faiz>Enf" diye dümdüz PP olmaz. Gerçekçi olalım.
#
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Fed'in zordaki bankaların tahvillerini %100 teminat sayıp borç vermesi; QE ile aynı şey mi?
Parayı 1 yıl vadeli, piyasa faizinden (1 yr OIS+10bp) verecek. Bankalar kaçmak isteyen mevduatı buradan aldığı $ ile ödeyebilecek. Mevduata neredeyse 0 ödeyenler %5+ ile fonlanmış olacak.
Teminatların nominal değerinden sayılması ahlaki sorun içerebilir gibi gözükse de; mevcut piyasada bir emlak çöküşü yok. Bankaların tahvil portföyü toksik değil; sadece yükselen faiz ortamında aritmetik gereği değerleri biraz düştü. Piyasaya satsalar zararı realize edeceklerdi.
Normal bir banka bu riski daha Fed faizi 2'de iken görüp swaplarla azaltmaya başlardı. SVB gibi hızlı büyümüş ve risk yönetimi bilerek veya bilerek yürütülmemiş bir banka buradan ciddi zarar yazıp batık konuma geçecek. Hissedarlara ve kimi borç verenlere iade yok. Mudi korunacak.
Ayrıca, Fed "Bank Term Funding Program" adlı yeni bir pencere açtı. Bankaların tahvil portföyü nominal değerle repo yapılabilecek. O ne demek? Bankanın 100 dolardan aldığı tahvil bugün 50 mi ediyor? Nema problema! Fed yine 100 sayıp 100 borç verecek. 👻
Enflasyon ve dolarizasyonun kalıcılığında Arjantin'den henüz uzağız. Bizden kötü olan nasıl yaşıyor bakalım ki, yanlış yollarda ısrardan vazgeçelim. 3 Mart tarihli FT yazısından kısa kısa anekdotlar...
> Tüm dolarlar eşittir ama bazı dolarlar daha "eşit" burada. Tek 100'lüğün değeri, 2 tane 50'den fazla, ama 20 tane buruşuk 5'likten düşük. En büyük yerel para 1.000 peso; 3 dolar değerinde (bilerek daha büyüğünü basmıyorlar) ve insanlar bavulla taşımak zorunda kalıyor.
> Halk enflasyona o kadar alışkın ki, yaşam bunun üzerine kurulmuş. Duvar kağıdı daha pahalı olduğu için 10 peso'larla duvarı kaplayanlar... hava durumu kadar sık konuşulan döviz kurları... diş perisinin getirdiği 1.000 peso'yu "hemen dolar yapmalıyız" diyen 3 yaşındaki minik...
Dün 267'den 106'ya inen SVB hissesini pre-market'ta silikonlamaya devam ediyorlar... 🫢
-66% 🙉
BDDK kapattı bankayı. Mudiler $250 bine kadar olan garantili paralarını alabilecek. Bireysele eğilen bir banka olmadığı için tüm mevduat büyük tutarlıdır... sıkıntılı durum. Anaparanın %80'ini kurtarsalar iyidir.
ABD'nin 15. büyüğü olan Silikon Vadisi Bankası $SIVB hisseleri bugün %60 düştü. Ne oluyor bakalım.
$210 milyar aktifi ve $12 milyar sermayesiyle sistemi sarsacak kadar büyük bir kurum olmasa da, şok edici tek günlük düşüş tüm piyasanın moralini bozarak eksiye çekti.
Temel sebepler:
1. Düşük faizli tahvil stokunu satarak $1.8 milyar zararı realize ettiğini açıkladı.
2. Rasyolarını toparlamak için $2.25 milyarlık bedelli yapacak.
3. Silikon Vadisi yükselen faizleri hiç sevmez;
i. krediler riskli hâle geliyor
ii. mevduatlar çıkmaya başlıyor.
Dahası, vadeye kadar tutma hedefiyle aldığı $91 milyarlık tahviller duruyor ve bunlar güncel piyasa fiyatıyla $15 milyar zarar gösteriyor. Sermaye $12 milyar!
Peki bu banka batık mı demek?
Hayır. Tahvillerin vadesi çok uzun ve sigara gibi, etkileri ancak yıllar içinde gözükecek.
Hazine'nin bugün başlattığı 6 yıl vadeli taze #Eurobond ihracında getiri %9,50, tutar $2,25 milyar olmuş. Uzun vadeli kaçış olmasa da, CDS'imizin düştüğü anları iyi yakalar bizimkiler (local minimum). Para fazla kasada kalmayacak; 2 hafta içinde ödenecek $3+ milyar itfa var...
Seçilen vade verim eğrisinin düşük noktalarında yer alıyor. Sürekli 10 yıllık çıkarmayalım (talep fazla düşmesin) diye düşünülmüş olabilir.
Tahvilin vadesi 14.03.29, kuponu %9,375 olarak seçilmiş. 1 ay içinde ödenecek eski tahvilleri dışarı çıkınca; USD cinsi Eurobond stoku $82,5 milyar olarak devam edecek. Eski, düşük faizliler çıkıp; yeni, yüksekler girmeye başladığı için stok ortalaması kafayı yukarı kaldırdı.