In een korte periode zijn er 4 banken omgevallen, zijn er 3 vangnetten verstevigd, en slaat de aandelenbeurs alarm in de vorm van gedaalde koersen.
Wat is er aan de hand?
2/ Bij een bank denk je waarschijnlijk aan financiële diensten als betalen, sparen, lenen, en beleggen. Maar hun belangrijkste product is vertrouwen.
Dat komt omdat de manier waarop banken geld verdienen ervan afhankelijk is. Dat zit zo.
3/ Wanneer je geld stort bij een bank, geef je het eigendom op en heb je er alleen nog een vordering op. Banken lenen of investeren jouw geld om winst te maken.
De crux: ze zetten liquide activa, het gestorte geld, om in langlopende bezittingen zoals aandelen en obligaties.
4/ Het merendeel van de klanttegoeden wordt zo aan het werk gezet om winst te maken. De bank houdt slechts een fractie in direct beschikbare vorm aan.
Hier komt de term fractioneel bankieren vandaan. Het reservepercentage ligt bij ons tussen de 1 en 5%.
7/ Een aanhoudende bankrun kan financieel gezonde banken op de knieën krijgen.
Klanten kunnen niet bij hun geld en zijn boos. Het werkkapitaal droogt op. Langlopende bezittingen worden tegen verlies verkocht. De aandelenkoersen dalen rap.
Wie wil met deze bank nog zaken doen?
8/ Klanten zoeken logischerwijs een veilige haven voor hun geld. Elke indicatie van problemen zet hen aan het te verplaatsen, ook als het slechts een voorzorgsmaatregel is.
Zo treft verlies van vertrouwen banken hard; klanten verlaten snel het schip.
9/ Maar het geld op mijn rekening is toch verzekerd?
Klopt, tot € 100.000. Voor veel (zakelijke) klanten is dat onvoldoende. Depositogarantie heeft daarom (vooral) ook een symboolfunctie: onze autoriteiten tonen zo hun vertrouwen in de banksector.
13/ De vangnetten van centrale banken zijn effectiever.
Twee recente aanwinsten maken het makkelijker voor banken om sommige langlopende bezittingen om te ruilen voor cash. Zo kunnen ze langer geld aan hun klanten blijven uitkeren.
14/ Met de derde voorkomt de centrale bank dat de wereld zonder dollars komt te zitten.
Daarmee bereidt ze zich voor op een periode waarin een gestresst banksysteem zijn taken niet meer goed uitvoert, zoals het verstrekken van financieringen.
15/ De Financial Conditions Index van @Bloomberg geeft een indicatie dat het banksysteem begint te haperen. De index is in korte tijd omgeslagen van ruim (groen) naar het krapst (rood) sinds maart 2020 (coronacrisis).
Leningen en schulden worden snel ontoegankelijker.
16/ Alle vangnetten ten spijt: Credit Suisse moest afgelopen weekend noodgedwongen worden overgenomen door landgenoot UBS.
Klanten bleven geld weghalen en ingrijpen was noodzakelijk. Je ziet: het is lastig om vertrouwen snel te herstellen.
17/ In de VS ligt nu het vergrootglas op First Republic, een middelgrote bank die afgelopen week 30 miljard dollar ontving van elf grote Amerikaanse banken. Is dat genoeg? Kredietbeoordelaar S&P lijkt te denken van niet.
18/ Tekenend is ook de oproep van een coalitie van meer dan 100 (!) middelgrote Amerikaanse banken. De groep wil dat banktoezichthouder FDIC de komende twee jaar alle deposito’s verzekert, zodat het vertrouwen in de banksector kan herstellen.
19/ Hun probleem is dat klanten hun geld verplaatsen naar grootbanken. Als die in de problemen komen, móet de overheid wel inspringen, is het idee. De schade zou anders te groot zijn.
20/ De VS overweegt een garantie op alle deposito’s daadwerkelijk.
Dat zou een 𝘨𝘢𝘮𝘦𝘤𝘩𝘢𝘯𝘨𝘦𝘳 zijn, met de @FederalReserve als gegarandeerde geldschieter. Bankiert dan iedereen zijdelings bij de Fed? Wat doet het met het gedrag van banken?
21/ De hamvraag is nu of met de ‘redding’ van Credit Suisse de rust terugkeert.
De aandelenmarkt reageerde in eerste instantie negatief. Een aandeel UBS daalde flink en de Stoxx 600 Banks Index stond flink in de min.
In de loop van de dag werd dat verlies weer goedgemaakt.
22/ Een belangrijk deel van het antwoord op de hamvraag komt komende woensdag van Fed-voorzitter Jerome Powell. Dan spreekt hij de markten toe over het rentebesluit.
Blijft hij streng hameren op inflatie of draait hij om de banksector te beschermen?
26/ Waarom stappen we niet over op een heel ander banksysteem?
In Nederland strijden stichting Full Reserve en stichting Ons Geld voor de depositobank. Een bank die niets anders doet dan je geld bewaren en het weer aan je uitkeren als je het nodig hebt.
27/ Ze worden daarbij gesteund door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Die beveelde voormalig minister van Financiën @WBHoekstra aan om ermee te gaan experimenteren.
Helaas: Hoekstra zag er geen “toegevoegde waarde in”.
28/ In de VS zijn ook tevergeefse pogingen gedaan om iets dergelijks op te richten.
The Narrow Bank ging er voor naar de rechter, maar kreeg daar nul op rekest. Dit jaar werd @CustodiaBank dwars gezeten in haar poging een depositobank te starten.
29/ De reden dat politiek en centrale banken dwarsliggen is eenvoudig. Zo’n saaie en veilige bank kan een bankrun uitlokken bij de banken die risico’s nemen. Want waarom zou je nog je geld bij een bank neerzetten die gokt met je geld?
30/ Vond je deze thread leuk?
Volg @pesla en deel hem met anderen door het eerste bericht te retweeten. Wil je er meer over weten? Schrijf je dan in voor @BitcoinAlpha_!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
3/ In dit geval is dat de waarde van het huis van de ouders van @SBF_FTX. Die staat in Palo Alto, een uitvalsbasis voor rijke Amerikanen. Dit is ook het huis waar Bankman-Fried verblijft.
1/ Deze werkweek had maar twee dagen nodig om de boeken in te gaan als meest ontluisterende week in crypto ooit.
Het begon met @DNB_NL die met een nieuwe beleidsnota ongeschiktheid betuigt als toezichthouder op de sector. Maar dat werd overstemd door het falen van @FTX_Official.
De afgelopen ~72 uur komen met stip in mijn top 3 van meest opzienbarende perioden in de cryptowereld.
Dit is er gebeurd 👇
Hou in je achterhoofd de overkoepelende context van onzekerheid in financiële markten vanwege opgelopen inflatie; oorlog, voedselcrises, verbroken toeleveringsketens, etcetera.
Deze spanning zorgt ervoor dat nieuwe informatie direct voor een relatief grote opschudding zorgt.
De periode begon met waardedaling van $UST, toen nog de op twee na grootste stablecoin van de markt (~19 miljard dollar). De waarde van $UST zou altijd rond de dollar moeten liggen, maar daalde in korte tijd tot onder de 30 dollarcent.
#Bitcoin ontpopt zich in 2022 ook in het Westen tot onafhankelijke en open optie voor mensen die geen toegang meer hebben tot geld.
Drie voorbeelden en wat uitleg 👇
(1) Tijdens de protesten in Canada werden mensen zonder tussenkomst van de rechter van hun bankrekening buitengesloten. Ook een inzamelingsactie werd eenzijdig geblokkeerd.
Bitcoin gaf de demonstranten een eigen bank op zak.
(2) De overheid van Oekraïne heeft geld nodig en vraagt onder andere om bitcoin op te sturen. Omgerekend is er in totaal voor 6 miljoen euro binnengekomen.
Via bitcoin wordt zo geen oorlog of terrorist gefinancierd, maar de verdediging van Oekraïne.
2/ Het persbericht en de paper openen met de inmiddels klassieke drogreden om energieverbruik en/of de voetafdruk uit te drukken per transactie.
Laten we beginnen met wat wél klopt.
3/ Het klopt dat het aantal transacties op de basislaag van #bitcoin de afgelopen 2 jaar gedaald is, terwijl de rekenkracht (geleverd door miners die daarvoor stroom verbruiken) in diezelfde periode flink groter is geworden.
Ik hoor je denken: mijn geld werkt prima, waar heb je het over?
Neem een kijkje buiten de Nederlandse ivoren toren en realiseer je dat er grote veranderingen in het verschiet liggen, die óók op jou betrekking hebben. Geld raakt iedereen.
👇
2/ @DNB_NL was in haar recente halfjaarlijkse rapport duidelijk: ons geldsysteem zit op slot. *Alle* knoppen waar centrale bankiers aan kunnen draaien, hebben grote schade tot gevolg.
Het beleid: de implosie zo lang als mogelijk voorkomen.
3/ De economische motor blijft nu draaien omdat alle registers open zijn getrokken. Beetje bij beetje zijn alle ankers die een ordelijk verloop afdwongen losgelaten, van goudreserve tot opkooplimieten.