Almanya'da 54. Yılında Türkçe Dersleri

Almanya’da Türkçe dersleri başlayalı 54 yıl oldu. Ancak Türkçe dersleri ne yazık ki arzu edilen konuma gelemedi.

Bu dizimizde Almanya ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki #Türkçe derslerinin gelişimine bakacağız.

#DilimizKimliğimizdir
Türklerin 1961 yılında başlayan Almanya’ya göçünün 62. yılındayız. Artık Almanya’da Türk toplumunun 4. ve 5. neslinden bahsediyoruz. Gelecek nesiller dilini, tarihini, kültürünü ve kimliğini koruyabilmesi için şimdiden bunun tohumlarını ekmeliyiz.

#Türkçe
#DilimizKimliğimizdir
Almanya’ya gelen misafir işçilerin (Alm.: Gastarbeiter) çocuklarının #Türkçe eğitimi için çalışmalar 60’lı yıllarda başladı.

#DilimizKimliğimizdir
Zorunlu eğitim yasasının 1964’te göçmen çocuklarını kapsayacak şekilde genişletilmesinden sonra işçi çocuklarının okullara gidişleri 18 Temmuz 1968 yılında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eğitim Bakanlığınca çıkarılan bir yönetmelikle düzenlendi.
Bu düzenlemeyle birlikte işçi çocukları Almancanın yanı sıra ana dillerinde eğitim-öğretim hakkı elde ettiler. Ana dillerinde ders verecek öğretmen ihtiyacı ise öğrencilerin geldikleri ülkelerden talep edildi. Böylece #Türkçe ders verecek öğretmenler Türkiye’den gelmeye başladı.
İlk olarak 1969 yılında 25 öğretmen Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin talebiyle okullarda #Türkçe dersleri vermek üzere iki yıllığına Türkiye'den geldiler. Bu öğretmenlerin bir kısmı iki yılını doldurmadan geri dönerken bir kısmı burada kaldı.
1971 yılındaki Eğitim Bakanları Konferansı toplantısında KRV eyaleti Eğitim Bakanlığı ana dili öğretmenlerini yerelden atamayı tercih etti. Burada kalan öğretmenler daha sonra Eğitim Bakanlığının öğretmeni olarak görevlerine devam ettiler.
Öncelikli amaç, işçilerin ülkelerine geri döndüklerinde çocuklarının dil sorunu yaşamamasıydı. 24 Mayıs 1976'da Eğitim Bakanları Konferansı tavsiyesiyle okullardaki yabancı öğrencilerin "tamamlayıcı ana dili" dersleri almasının önü açıldı.
Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 23 Mart 1982 tarihli ana dili genelgesiyle de #Türkçe ana dili dersi çerçevesi netleştirilmiş olarak verilmeye devam etti. O zamanlar çocuklar ana dili derslerine büyük bir oranda katılıyorlardı.

#AnaDilimTürkçe
Essen-Duisburg Üniversitesinde 1995/1996 yılında #Türkçe öğretmenliği bölümüne ilk öğrencilerin alınmasıyla yabancı dil olarak Türkçe derslerinin önü açıldı. 1998 yılında "ana dili Türkçe" ve "yabancı dil Türkçe" şeklinde ayrılarak okullarda verilmeye devam etti.
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde #Türkçe dersleri ilk olarak Türkiye'den gelen öğretmenlerce verilmiştir. Daha sonra yerelden atanan Türkçe öğretmenlerinin seçiminde yine Türkiye’de öğretmenlik yapmış olan tecrübeli kişilerin tercih edildiği bilinmektedir.
Bugün Almanya'nın hemen hemen her eyaletinde #Türkçe dersleri verilmektedir. Ancak bazı eyaletlerde Türkiye'den gelen konsolosluk öğretmenleri ders verirken bazı eyaletlerde yerelden atanan öğretmenler ders vermektedir.

#DilimizKimliğimizdir
Almanya’da 54. yılını yaşayan #Türkçe dersleri ne yazık ki hâlâ arzu edilen konuma gelememiştir. Türkçe derslerine katılan öğrenci sayısı son 10 yılda maalesef yarı yarıya azalmıştır.

#DilimizKimliğimizdir
Ana dili dersleri etrafında kamuoyunda yürütülen tartışmalarla birlikte okullardaki bazı uygulamalar ve #Türkçe ana dili dersine talepteki azalma, derse katılan öğrenci sayısının düşmesine neden olan unsurlar arasında sayılmaktadır.
Yabancı dil olarak #Türkçe derslerinin verilmesinin teşvik edildiği Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bu derslerle ilgili olarak da zaman zaman yaşanan sorunlar derslerin gelişimine olumsuz etki etmektedir.
Çok dilliliğin zenginlik olarak görüldüğü modern dünyada #Türkçe derslerinin getirilerinin tartışılması ve gündemde tutulması faydalı olacaktır.
Netice olarak Almanya'da #Türkçe derslerinin 54. yılında vatandaşlarımızı ve Türk toplumunu Türkçeye karşı daha duyarlı olmaya ve Türk çocuklarının Türkçe derslerine katılmasına davet ediyoruz.

#AnaDilimTürkçe
#DilimizKimliğimizdir
Bu dizimizde Münster Eğitim Ataşesi Necmettin Güler'in "Ellinci Yılında Türkçe Dersleri" yazısından alıntı yapılmıştır.

@GulerNecmi
Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri hakkında bilgilendirme: 👇🏼
Türkçe ve Türk Kültürü Dersi neden önemlidir ve getirileri nelerdir? 👇🏼
Çocuklarınızın geleceği için çok büyük bir yatırım yapmak istiyor musunuz?

O hâlde çocuklarınızı Türkçeyi daha iyi öğrenmeleri için mutlaka #Türkçe ve Türk Kültürü derslerine gönderin.

#DilimizKimliğimizdir
AnaDilimTurkce.t.me

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ana Dilim Türkçe

Ana Dilim Türkçe Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AnadilimTurkce

May 30, 2022
Çocuğunuzun hem eğlenceli bir tatil geçirmesi hem tatilde Türkçe ve Türk kültürünü öğrenmesi ve benimsemesi için neler yapabilirsiniz?

Birkaç öneride bulunduk: 👇🏼
➡️ Türk dili ve kültürünü mümkün olduğunca sanatsal, müziksel, dinî, bilimsel vb. farklı ortamlarda deneyimlemelerine imkân veriniz.
➡️ Yalnız kendi kardeşleriyle ya da yurt dışından gelen diğer çocuklarla değil, Türkiyeli kendi akranları ile anlaşabilmeleri, arkadaşlık kurabilmeleri ve oyun oynamaları için özen gösteriniz ve çocuklarınızı buna teşvik ediniz.
Read 11 tweets
Nov 7, 2021
[Bilgisel] Bir Azınlık Kimliğini Nasıl Kaybeder?

Tarihi iyi okuyabilirsek, hatalara düşmemek için tarihten birçok ders çıkarabiliriz.

Sultan II. Abdülhamit Han'ın şu sözünü hatırlatalım: „Tarih değil, hatalar tekerrür ediyor.“
30 Ekim'de #Almanya ile #Türkiye arasında yapılan işgücü anlaşmasının 60. yıl dönümünü kutladık.
Türk toplumu olarak Avrupa'da 60 yıllık bir geçmişimiz var.

Peki 60 yıl sonra Avrupa'da hâlâ bir Türk toplumundan bahsedebilecek miyiz, yoksa azınlık olarak Batı toplumları içinde eriyip gidecek miyiz?

🔹Tarihte buna benzer bir örnek var mı❓
🔸 Evet. Var❗️
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(