¿Sabíeu que els últims anys de la seva vida, Mozart va tenir una mascota que s'estimava molt? (i no era precisament un 🐈 o un 🐕). A més li va dedicar una mena de Requiem... no tant famós com el que coneixeu, és clar! Us ho explico en aquest #enfilall:
Com ja deveu haver intuït pel vídeo anterior, aquesta mascota que apreciava tant era estornell. Resulta que el dia que el va comprar, va anotar en una llibreta el seu preu (34 corones) juntament amb aquesta melodia...
...que és molt semblant a la de l'inici del 3t mov. del Concert per a piano n. 17 que havia compost feia poc. Es diu que ho va fer perquè el seu nou amic l'havia après a cantar prou bé (tot i que hi afegia un calderó i una diesi on no tocava...). Molt creatiu aquest ocell! 🐦🎶🎶
(Per cert, creieu que un estornell podria aprendre una melodia com la que va escriure Mozart? 🤔 Algun ornitòleg entre els lectors? 🤓)
Després de tres llargs anys de bona amistat, el 1787, l'ocell es va morir i Mozart va organitzar un funeral mig en broma, mig seriosament (amb processó inclosa). Fins i tot li va escriure un poema dedicat a ell (traducció feta amb una #IA, no us en refieu gaire 😅):
Aquesta no va ser l'única mascota que va tenir. Ha quedat documentat a les seves cartes que als catorze anys va tenir un canari i més endavant una mallerenga i també un pit-roig. No se a vosaltres, però a mi em sembla bastant factible que el seu cant acabés en una composició, oi?
Malgrat l'evident estima que Mozart tenia pels ocells, també ha quedat constància de que van haver de treure un canari de l'habitació del costat on ell jeia moribund, ja que el molestava 😥. Hi ha situacions i situacions en aquesta vida...
Això és tot. Espero que us hagi agradat llegir aquest #enfilall sobre la mascota de Mozart tant com a mi preparar-lo. Si és així, i li voleu posar m'agrada o retuitar per fer-lo arribar a més tuitaires us estaré molt agraït! Salut i molta música!
Credits: 📸 Imatges de la Viquipèdia.
📽Vídeo de l'usuari de SuperLunar de Pexels.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Aquest caganer pertany a un dels manuscrits musicals més curiosos i irreverents de la història. Fins i tot m'atreviria a qualificar-lo de Kama Sutra musical.
Us ho explico en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
2/ El manuscrit va ser encarregat el 1542 per un ric comerciant de Bruges aficionat a la música i porta el seu nom: "Cançoner de Zeghere van Male".
En aquest quadre surt en Zeghere amb la seva nombrosa família:
3/ Es tracta d'un recull d'aproximadament 80 peces de 25 compositors diferents, que inclouen música sacra, cançons neerlandeses, cançons franceses, madrigals italians i música instrumental.
Està dividit en 4 parts, una per a cada veu: Superius, Contratenor, Tenor i Bassus:
1/ Els músics sempre hem estat una mica bojos, però el nivell de bogeria a què van arribar els pianistes per a millorar les seves capacitats tècniques és difícil d'igualar —alguns fins i tot hi van prendre mal!
Us explico en aquest nou enfilall de #curiositarts: 🎶👇👇👇
2/ Tot va començar amb el desenvolupament dels primers pianos que requerien un esforç físic més gran que els antics pianofortes o claves.
Si a això hi afegim que el repertori va assolir dificultats mai vistes, en poc temps l'augment d'exigència per als intèrprets va ser enorme.
3/ Aquesta exigència va portar a alguns pianistes a inventar aparells per a millorar la seva força muscular, agilitat, resistència i, fins i tot, per a modificar el seu propi cos.
1/ Avui havia de fer una entrevista a @CatalunyaRadio sobre l'efecte de la música sobre la salut que ha estat cancel·lada per problemes tècnics.
Per aprofitar la feina que he fet, he pensat que seria bona idea compartir-ho en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
@CatalunyaRadio 2/ Tothom que hagi escoltat música alguna vegada sap que, en menys o més mesura, és capaç d'alterar el nostre estat d'ànim i, com veurem, també afectar les nostres condicions físiques.
@CatalunyaRadio 3/ La cultura popular, que és molt eixerida, n'ha deixat constància en dites tan esteses com "qui canta els seus mals espanta" o "la música amanseix les feres".