Mijn eerste indruk: de tussenstand bij CDA - D66 is ongeveer 11-1. Kan ook 12-0 of misschien 9-3 zijn. Want er komen nu allerlei nieuwe coalities in provincies die gaan zeggen dat ze 2035 (de wet nu) als uitgangspunt nemen. #stikstof#crisisoverleg (1)
Als je dan gaat heronderhandelen over het regeerakkoord is er een 'nieuwe realiteit'. Als je dan als kabinet alsnog vast zou houden aan 2030, dan plaats je jezelf wel heel opzichtig tegenover provincies en zijn al de door het kabinet benoemde kloven ook weer wat gegroeid. (2)
Los daarvan moet de vernieuwde stikstofwet (die het jaartal 2030 wél een officiële status moet geven) nog door de Eerste Kamer. Als dat al lukt voordat de nieuwe Eerste Kamer is gekozen, lijkt me dat het CDA dit in elk geval niet steunt. (3)
Ook zonder het CDA kan er overigens nog steeds een meerderheid (nogmaals: in de huidige Eerste Kamer) voor aanpassing zijn. Maar dan mogen er niet te veel VVD'ers en CU'ers ook tegen 2030 zijn, en in dit interbellum lijkt me dat daar óók nog veel beweging kan zitten. (4)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Er valt van alles aan te merken op de modelwerkelijkheid die we rondom stikstof hebben geschapen. Maar wat hier gezegd wordt klopt gewoon niet. De stikstofcrisis is zonder desinformatie al ingewikkeld genoeg. Uitleg voor de geïnteresseerde leek: (1/25)
We hebben in Nederland een model dat voor elke hectare aan natuur inschat wat er per jaar aan stikstof neerkomt. Dat gebeurt in de eenheid mol per hectare per jaar. Een mol is bij stikstof ongeveer 14 gram. Op de gemiddelde hectare komt ongeveer 1500 mol/ha/jaar terecht. (2)
Elke hectare aan natuur heeft ook een 'kritische depositiewaarde', ofwel KDW. De KDW is de hoeveelheid stikstof die de natuur daar maximaal aan kan. Wordt de KDW overschreden, dan bestaat het risico - dit is dus niet sowieso het geval - dat de natuur verslechtert. (3)
Ik loop in roerige tijden ongeveer 2,3 ophef achter en kom nu pas aan DE BRIEF van Europa toe. Wat mij vooral opvalt: net als de vorige commotiebrief (over Van der Wal die toch niet met Staghouwer in Brussel was) is ook dit allemaal nogal algemeen en hoogover geformuleerd. (1/13)
"It will be essential that the gains in reductions (...) are not lost in the regularization of other ammonia permits". Ik weet niet zo zeker of dat over PAS-melders gaat. Bij PAS-melders weet je al zeker dat the 'gains' niet 'lost' raken. (2/13)
PAS-melders zorgen immers voor uitstoot die er de facto al is. PAS-melders legaliseren zorgt dan ook niet voor méér uitstoot. Er raken dus geen 'gains' 'lost'. Als je PAS-melders níét legaliseert en alle ruimte naar natuur laat gaan komen er wél meer 'gains'. (3/13)
Gisteravond de campagnefilmpjes van 50Plus ontdekt en ik kan niet stoppen met kijken want het is meer dan hilarisch. De hoofdpersonen zijn Guus (67) en Truus (67) en in deze video gaan ze naar de geldautomaat.
*draadje*
De geldautomaat in deze video heeft duidelijk zo'n gleuf waar je je pas in moet steken. Je ziet Guus tot twee keer toe iets proberen waarbij hij zijn pas in zijn hand houdt. Dat werkt dus niet, Guus! Tenzij hij zoiets nieuwerwets wilde doen als contactloos pinnen misschien.
Maar dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk. Want daarna lopen en gooit Truus teleurgesteld de handgeschreven verjaardagskaart in de vuilnisbak. Want die kunnen ze wel weggooien nu de geldautomaat niet werkt en ze geen cadeautje kunnen kopen!
Met de Lely Sphere, een nieuw stalsysteem, heeft een melkveebedrijf volgens officiële metingen een jaarlijkse uitstoot van 3 kilo stikstof per koe. Bij een traditionele stal is dat 13 kilo. Kan baanbrekend zijn, maar er past ook wel het nodige voorbehoud.
Lely meldt dat de Lely Sphere, een innovatief stalsysteem om de stikstofuitstoot te verminderen, op de officiële lijst komt met een reductie van 77% t.o.v. een normale stal. (1/2)
Als dat zonder voorbehoud zo klopt en we gaan daarmee rekenen, dan zou je als overheid bij wijze van spreken alle melkveehouders een Lely Sphere kunnen geven. Dan los je de stikstofcrisis voor veel minder dan 25 miljard euro op. (2/2)
Voornaamste gedachten qua voorbehoud: 1. Innovaties werkten tot nu toe minder goed dan gedacht. Is dat hier ook zo? 2. Er is meer aan de hand rondom landbouw en natuur dan alleen stikstof. Leidt 'iedereen een Lely Sphere' ook tot het beoogde totaalplaatje (hallo Landbouwakkoord)?