Lukas van der Storm Profile picture
Journalist | Trouw | oud-ED | draadjesmaker | schrijft over landbouw en stikstof | fietst en loopt hard | #taalkaartjes
Mar 18 18 tweets 3 min read
Dit vind ik zelf wel een belangrijk verhaal over wat er mis gaat bij beleid rondom #landbouw en #natuur. Op landelijk niveau is zonneklaar dat de biodiversiteit onder druk staat. #stikstof (1/18)

trouw.nl/duurzaamheid-e… We weten óók dat een overschot aan stikstof daarbij een grote factor is. En dat de - relatief gezien erg grote - veehouderij in Nederland de voornaamste bron van uitstoot is. (2)
Nov 25, 2023 27 tweets 5 min read
Tijd voor een voorkeursstemmendraadje (ja, rare hobby). Want in de krochten van de verkiezingsuitslagen op persoonsniveau staan altijd weer interessante dingen. Zo zou een mens makkelijk kunnen promoveren op de verschillen in voorkeursstemgedrag bij progressieve kiezers. (1/x) Om u even mee terug te nemen naar 2022: toen zat de spanning vooral op uiterst rechts. Want er bleek een nek-aan-nekrace gaande tussen Baudet en Van Haga. Laatstgenoemde was toen nog FvD'er en kreeg in veel gemeenten meer stemmen dan Baudet (zie link).

trouw.nl/politiek/opmer…
Nov 18, 2023 7 tweets 2 min read
Dienstmededeling: ik stop met inhoudelijke berichten over landbouw op Twitter. Ooit was het leuk om hier alle kanten van een gepolariseerde discussie te belichten. Tegenwoordig krijg ik voornamelijk nog reacties die mij als journalist in een bepaalde hoek willen drukken. 1/x Als journalist hoor ik nadrukkelijk niet tot een bepaald kamp. Dit artikel ging nota bene vooral over een - ik denk gerechtvaardigde - klacht vanuit LTO en boeren in den brede over de overheid. Als zelfs dan al elke keer aan mijn intenties wordt getwijfeld, houdt het ergens op.
Jun 23, 2023 70 tweets 11 min read
Statenzaal #Brabant loopt vol voor debat over mislukte formatie. BBB, VVD, GroenLinks en PvdA hadden bijna een akkoord. Maar toen kon BBB toch niet leven met afspraken over stikstof en stallen. In deze habitat ga ik altijd instinctief een liveverslag twitteren, dus vandaag ook. Dit schreef @BartTrouw vorige week over de gesneuvelde formatiepoging:

trouw.nl/politiek/bbb-v…
Jun 20, 2023 17 tweets 3 min read
Draadje nummer 1 over landbouw en stikstof in provinciale coalitieakkoorden. We beginnen met Gelderland (BBB, VVD, CDA, CU, SGP). Een coalitie zonder linkse partijen dus.

media.gelderland.nl/Coalitieakkoor…

(1/17) Eerst maar even over stikstof en jaartallen, want die discussie gaan we in alle akkoorden terugzien. Er is immers Het Landelijk Stikstofdoel: op 74% van de natuurhectares mag geen stikstofoverschot meer zijn. Maar is dat per 2030 of 2035? (2)
Apr 2, 2023 26 tweets 5 min read
Er valt van alles aan te merken op de modelwerkelijkheid die we rondom stikstof hebben geschapen. Maar wat hier gezegd wordt klopt gewoon niet. De stikstofcrisis is zonder desinformatie al ingewikkeld genoeg. Uitleg voor de geïnteresseerde leek: (1/25)

We hebben in Nederland een model dat voor elke hectare aan natuur inschat wat er per jaar aan stikstof neerkomt. Dat gebeurt in de eenheid mol per hectare per jaar. Een mol is bij stikstof ongeveer 14 gram. Op de gemiddelde hectare komt ongeveer 1500 mol/ha/jaar terecht. (2)
Apr 2, 2023 8 tweets 2 min read
Schijnt de zon al ergens in Nederland? Ik wil in de zon fietsen vandaag en desnoods ga ik eerst met de trein naar de zon toe. Dank voor de antwoorden. Ik weet genoeg. Trein naar Groningen en dan lekker in de zon met de wind schuin in de rug terug naar Arnhem!
Mar 31, 2023 13 tweets 3 min read
Ik loop in roerige tijden ongeveer 2,3 ophef achter en kom nu pas aan DE BRIEF van Europa toe. Wat mij vooral opvalt: net als de vorige commotiebrief (over Van der Wal die toch niet met Staghouwer in Brussel was) is ook dit allemaal nogal algemeen en hoogover geformuleerd. (1/13) "It will be essential that the gains in reductions (...) are not lost in the regularization of other ammonia permits". Ik weet niet zo zeker of dat over PAS-melders gaat. Bij PAS-melders weet je al zeker dat the 'gains' niet 'lost' raken. (2/13)
Mar 31, 2023 4 tweets 2 min read
Mijn eerste indruk: de tussenstand bij CDA - D66 is ongeveer 11-1. Kan ook 12-0 of misschien 9-3 zijn. Want er komen nu allerlei nieuwe coalities in provincies die gaan zeggen dat ze 2035 (de wet nu) als uitgangspunt nemen. #stikstof #crisisoverleg (1) Als je dan gaat heronderhandelen over het regeerakkoord is er een 'nieuwe realiteit'. Als je dan als kabinet alsnog vast zou houden aan 2030, dan plaats je jezelf wel heel opzichtig tegenover provincies en zijn al de door het kabinet benoemde kloven ook weer wat gegroeid. (2)
Mar 11, 2023 18 tweets 7 min read
Gisteravond de campagnefilmpjes van 50Plus ontdekt en ik kan niet stoppen met kijken want het is meer dan hilarisch. De hoofdpersonen zijn Guus (67) en Truus (67) en in deze video gaan ze naar de geldautomaat.

*draadje*

De geldautomaat in deze video heeft duidelijk zo'n gleuf waar je je pas in moet steken. Je ziet Guus tot twee keer toe iets proberen waarbij hij zijn pas in zijn hand houdt. Dat werkt dus niet, Guus! Tenzij hij zoiets nieuwerwets wilde doen als contactloos pinnen misschien.
Mar 8, 2023 4 tweets 1 min read
Met de Lely Sphere, een nieuw stalsysteem, heeft een melkveebedrijf volgens officiële metingen een jaarlijkse uitstoot van 3 kilo stikstof per koe. Bij een traditionele stal is dat 13 kilo. Kan baanbrekend zijn, maar er past ook wel het nodige voorbehoud.

trouw.nl/duurzaamheid-e… Wel mijn hardlooptraining gemist hierdoor. Kan iemand zorgen dat ik na thuiskomst om 21 uur nog even zin maak met dit weer in mijn eentje?
Mar 8, 2023 5 tweets 1 min read
Lely meldt dat de Lely Sphere, een innovatief stalsysteem om de stikstofuitstoot te verminderen, op de officiële lijst komt met een reductie van 77% t.o.v. een normale stal. (1/2) Image Als dat zonder voorbehoud zo klopt en we gaan daarmee rekenen, dan zou je als overheid bij wijze van spreken alle melkveehouders een Lely Sphere kunnen geven. Dan los je de stikstofcrisis voor veel minder dan 25 miljard euro op. (2/2)
Feb 25, 2023 5 tweets 2 min read
Als:
- Steeds minder kan rondom natuurgebieden
- Verder van natuur veel meer kan
- Schaalvergroting nog altijd de markttendens is
- Er geen beleid is om schaalvergroting tegen te gaan
- Beleid schaalvergroting in de hand werkt

Waarom is dit dan schrikken?
ad.nl/politiek/minis… Dit is in feite zelfs een beleidskeuze. Intensieve veehouderij blijft ook in de toekomst mogelijk in Nederland, zegt het kabinet. Maar niet meer rondom de natuur. Dus krijg je dat dieren van stoppende boeren schuiven naar grote bedrijven ver van natuur.
Dec 14, 2022 52 tweets 11 min read
Ik zit net een paar minuten te laat klaar voor het rondetafelgesprek tussen Kamerleden en provincies over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (lees: de stikstofaanpak, gebiedsprocessen en alles wat daarmee samenhangt). Livedraadje volgt hieronder. Duidelijk is dat er de afgelopen maanden in veel provincies chagrijn was over de aanpak van het Rijk. Bijvoorbeeld omdat essentiële puzzelstukken waar Den Haag over gaat, zoals perspectief voor de agrarische sector via perspectiefbrief/landbouwakkoord, steeds worden uitgesteld.
Oct 22, 2022 21 tweets 4 min read
Veel reuring over dit FD-stuk. Het kabinet zou werken aan een plan om niet 500-600 piekbelasters aan te pakken, maar zelfs 3500. Ik ken de bronnen van het FD niet, dus ik kan er niets definitiefs over zeggen. Maar dit verhaal roept wel veel vragen op. (1)
fd.nl/politiek/14550… Allereerst even hoogover: als er - zonder omwegen - ineens 6 à 7 keer zo veel piekbelasters nodig zijn voor dezelfde opgave (namelijk PAS-melders legaliseren en essentiële bouwprojecten vergunnen), dan moet Remkes wel enorm broddelwerk hebben afgeleverd. (2)
Oct 20, 2022 21 tweets 4 min read
Ik was vanochtend bij een ingewikkelde rechtszaak over bouwen in het groen. De zitting ging nauwelijks over stikstof. Maar de gang van zaken legde wel pijnlijk een soort 'PAS-bestuurscultuur' bloot: het mechanisme waaruit ook de stikstofcrisis is ontstaan. Draadje. (1/21) Het ging vandaag bij de Raad van State over een nieuwe wijk in het dorp Dorst (gemeente Oosterhout). Die komt deels in buitengebied te liggen dat in eerste instantie níét is aangewezen voor woningbouw. Een klein gedeelte van het plan valt binnen het Natuurnetwerk Brabant. (2)
Oct 5, 2022 24 tweets 5 min read
Ik lees hier en daar wel misverstanden over piekbelasters. Dat is niet zo gek, want er is ook nog veel onduidelijk. Daarom even op een rij wat er wél bekend is over de 500 à 600 bedrijven waarvan Remkes de stikstofuitstoot snel wil wegnemen. #Remkes #stikstof (1/22) Allereerst: wie zijn die piekbelasters? Dat weten we dus nog niet. Het zijn in elk geval niet per definitie boeren: het kunnen ook fabrieken zijn, of energiecentrales, of wat dan ook. In het overgrote deel van de gevallen zullen het echter wél veehouders zijn. (2)
Oct 5, 2022 9 tweets 3 min read
Bij @LTONederland voor persconferentie over reactie op rapport van Remkes. Dit is niet live op de @NOS, ik hoef ook niet tegelijkertijd een stuk te tikken én ik pas nog in de zaal. Dus alle gelegenheid voor een livedraadje dat hieronder volgt. #stikstof #remkes LTO start een ledenconsultatie, die morgen start. Dinsdag 11 oktober komt daar een uitslag van. Daarom komt er vandaag nog geen eindoordeel van LTO.
Oct 5, 2022 4 tweets 2 min read
Het zou wel fijn zijn als de @2eKamertweets een iets minder strikt beveiligingsregime voor niet-kaasstolpjournalisten hanteert want ik mag ook vandaag weer geduldig in de rij staan voor de beveiligingspoortjes om mijn werk te kunnen doen. #remkes #stikstof Liveverslag: de Remkesrapporten stonden volgens mij ergens achter mij in de rij te wachten tot ze even in mijn hebben mogen kijken. Dus als @janwillemwits iets later is, dan weet u hoe het komt: dan willen ze even in zijn dozen kijken.
Oct 3, 2022 4 tweets 1 min read
Draadje met partijen die vinden dat ze na het PBL-rapport van vanochtend het gelijk aan hun zijde hebben.

1. BBB 2. Partij voor de Dieren

Aug 31, 2022 24 tweets 5 min read
De kop van de @NOS ten spijt: wat mij vooral opviel vandaag is dat het bij zowel Remkes, het kabinet als de boerenorganisaties nauwelijks ging over de heikelste discussie van de afgelopen weken: moet de stikstofdeadline 2030 of 2035 zijn? Draadje. (1/24)

trouw.nl/duurzaamheid-n… De discussie over die twee data heeft al een geschiedenis, die begon bij het rapport van de commissie-Remkes twee jaar geleden. Hij adviseerde toen om te zorgen voor 50% stikstofreductie in 2030. (2)