Lukas van der Storm Profile picture
Journalist | Trouw | oud-ED | draadjesmaker | schrijft over landbouw, stikstof en de domesticatie van dromedarissen | wielrennen en atletiek | #taalkaartjes
Mar 11 18 tweets 7 min read
Gisteravond de campagnefilmpjes van 50Plus ontdekt en ik kan niet stoppen met kijken want het is meer dan hilarisch. De hoofdpersonen zijn Guus (67) en Truus (67) en in deze video gaan ze naar de geldautomaat.

*draadje*

De geldautomaat in deze video heeft duidelijk zo'n gleuf waar je je pas in moet steken. Je ziet Guus tot twee keer toe iets proberen waarbij hij zijn pas in zijn hand houdt. Dat werkt dus niet, Guus! Tenzij hij zoiets nieuwerwets wilde doen als contactloos pinnen misschien.
Mar 8 4 tweets 1 min read
Met de Lely Sphere, een nieuw stalsysteem, heeft een melkveebedrijf volgens officiële metingen een jaarlijkse uitstoot van 3 kilo stikstof per koe. Bij een traditionele stal is dat 13 kilo. Kan baanbrekend zijn, maar er past ook wel het nodige voorbehoud.

trouw.nl/duurzaamheid-e… Wel mijn hardlooptraining gemist hierdoor. Kan iemand zorgen dat ik na thuiskomst om 21 uur nog even zin maak met dit weer in mijn eentje?
Mar 8 5 tweets 1 min read
Lely meldt dat de Lely Sphere, een innovatief stalsysteem om de stikstofuitstoot te verminderen, op de officiële lijst komt met een reductie van 77% t.o.v. een normale stal. (1/2) Image Als dat zonder voorbehoud zo klopt en we gaan daarmee rekenen, dan zou je als overheid bij wijze van spreken alle melkveehouders een Lely Sphere kunnen geven. Dan los je de stikstofcrisis voor veel minder dan 25 miljard euro op. (2/2)
Feb 25 5 tweets 2 min read
Als:
- Steeds minder kan rondom natuurgebieden
- Verder van natuur veel meer kan
- Schaalvergroting nog altijd de markttendens is
- Er geen beleid is om schaalvergroting tegen te gaan
- Beleid schaalvergroting in de hand werkt

Waarom is dit dan schrikken?
ad.nl/politiek/minis… Dit is in feite zelfs een beleidskeuze. Intensieve veehouderij blijft ook in de toekomst mogelijk in Nederland, zegt het kabinet. Maar niet meer rondom de natuur. Dus krijg je dat dieren van stoppende boeren schuiven naar grote bedrijven ver van natuur.
Dec 14, 2022 52 tweets 11 min read
Ik zit net een paar minuten te laat klaar voor het rondetafelgesprek tussen Kamerleden en provincies over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (lees: de stikstofaanpak, gebiedsprocessen en alles wat daarmee samenhangt). Livedraadje volgt hieronder. Duidelijk is dat er de afgelopen maanden in veel provincies chagrijn was over de aanpak van het Rijk. Bijvoorbeeld omdat essentiële puzzelstukken waar Den Haag over gaat, zoals perspectief voor de agrarische sector via perspectiefbrief/landbouwakkoord, steeds worden uitgesteld.
Oct 22, 2022 21 tweets 4 min read
Veel reuring over dit FD-stuk. Het kabinet zou werken aan een plan om niet 500-600 piekbelasters aan te pakken, maar zelfs 3500. Ik ken de bronnen van het FD niet, dus ik kan er niets definitiefs over zeggen. Maar dit verhaal roept wel veel vragen op. (1)
fd.nl/politiek/14550… Allereerst even hoogover: als er - zonder omwegen - ineens 6 à 7 keer zo veel piekbelasters nodig zijn voor dezelfde opgave (namelijk PAS-melders legaliseren en essentiële bouwprojecten vergunnen), dan moet Remkes wel enorm broddelwerk hebben afgeleverd. (2)
Oct 20, 2022 21 tweets 4 min read
Ik was vanochtend bij een ingewikkelde rechtszaak over bouwen in het groen. De zitting ging nauwelijks over stikstof. Maar de gang van zaken legde wel pijnlijk een soort 'PAS-bestuurscultuur' bloot: het mechanisme waaruit ook de stikstofcrisis is ontstaan. Draadje. (1/21) Het ging vandaag bij de Raad van State over een nieuwe wijk in het dorp Dorst (gemeente Oosterhout). Die komt deels in buitengebied te liggen dat in eerste instantie níét is aangewezen voor woningbouw. Een klein gedeelte van het plan valt binnen het Natuurnetwerk Brabant. (2)
Oct 5, 2022 24 tweets 5 min read
Ik lees hier en daar wel misverstanden over piekbelasters. Dat is niet zo gek, want er is ook nog veel onduidelijk. Daarom even op een rij wat er wél bekend is over de 500 à 600 bedrijven waarvan Remkes de stikstofuitstoot snel wil wegnemen. #Remkes #stikstof (1/22) Allereerst: wie zijn die piekbelasters? Dat weten we dus nog niet. Het zijn in elk geval niet per definitie boeren: het kunnen ook fabrieken zijn, of energiecentrales, of wat dan ook. In het overgrote deel van de gevallen zullen het echter wél veehouders zijn. (2)
Oct 5, 2022 9 tweets 3 min read
Bij @LTONederland voor persconferentie over reactie op rapport van Remkes. Dit is niet live op de @NOS, ik hoef ook niet tegelijkertijd een stuk te tikken én ik pas nog in de zaal. Dus alle gelegenheid voor een livedraadje dat hieronder volgt. #stikstof #remkes LTO start een ledenconsultatie, die morgen start. Dinsdag 11 oktober komt daar een uitslag van. Daarom komt er vandaag nog geen eindoordeel van LTO.
Oct 5, 2022 4 tweets 2 min read
Het zou wel fijn zijn als de @2eKamertweets een iets minder strikt beveiligingsregime voor niet-kaasstolpjournalisten hanteert want ik mag ook vandaag weer geduldig in de rij staan voor de beveiligingspoortjes om mijn werk te kunnen doen. #remkes #stikstof Liveverslag: de Remkesrapporten stonden volgens mij ergens achter mij in de rij te wachten tot ze even in mijn hebben mogen kijken. Dus als @janwillemwits iets later is, dan weet u hoe het komt: dan willen ze even in zijn dozen kijken.
Oct 3, 2022 4 tweets 1 min read
Draadje met partijen die vinden dat ze na het PBL-rapport van vanochtend het gelijk aan hun zijde hebben.

1. BBB 2. Partij voor de Dieren

Aug 31, 2022 24 tweets 5 min read
De kop van de @NOS ten spijt: wat mij vooral opviel vandaag is dat het bij zowel Remkes, het kabinet als de boerenorganisaties nauwelijks ging over de heikelste discussie van de afgelopen weken: moet de stikstofdeadline 2030 of 2035 zijn? Draadje. (1/24)

trouw.nl/duurzaamheid-n… De discussie over die twee data heeft al een geschiedenis, die begon bij het rapport van de commissie-Remkes twee jaar geleden. Hij adviseerde toen om te zorgen voor 50% stikstofreductie in 2030. (2)
Aug 31, 2022 27 tweets 8 min read
In Den Haag voor een stukje Remkeswatching naar de mensen toe. #stikstof Namens @agractie staat @BartKempEde al buiten. En heel veel camera's trouwens ook. Zijn belangrijkste punt? De kritische depositiewaarde moet niet meer leidend zijn. Op uitkomsten en gevolgen van het gesprek loopt hij nog niet vooruit. #stikstof
Jun 5, 2022 12 tweets 3 min read
Sinds vrijdag weten we dat er vermoedelijk gebieden zijn (Gelderse Vallei, De Peel) waar het kabinet zou koersen op een stikstofreductie tot wel 80 procent. Daarmee weten we eigenlijk nog bijna niks, want zonder context zegt zo'n cijfer weinig. (1/11)

trouw.nl/duurzaamheid-n… Want waar komt die '70 à 80 procent' vandaan? Mogelijk komt het in elk geval voort uit dit rapport van @jwerisman. Daarin doet hij een nieuwe manier van stikstofrekenen uit de doeken. Een manier die het kabinet ook lijkt te gaan gebruiken. (2/11)

ontspannennederland.nl/static/naar-ee…
Jan 27, 2022 13 tweets 3 min read
Donderdagse overdenking over Neil Young en de menselijke maat. Want er zijn - moet ik toegeven - nogal wat parallellen te trekken tussen mijn luistergedrag als muziekconsument en de manier waarop de overheid nogal eens met mensen omgaat. Draadje. (1/13) Zoals velen inmiddels wel gelezen hebben: Neil Young heeft zijn muziek van Spotify laten halen. Omdat Spotify ook een platform biedt aan mensen die desinformatie over corona verspreiden, trekt hij een principiële grens. Dan maar niet meer te beluisteren. (2)
Jan 14, 2022 15 tweets 3 min read
Ik was dus in Dokkum op coronareportage. Naar aanleiding daarvan nog even een draadje over een perspectief dat ik eigenlijk maar weinig hoor. Zou het niet goed zijn als we ook wat meer kijken naar juist de lokale/regionale impact van maatregelen? (1/15)

trouw.nl/economie/winke… Over lokale maatregelen is het met name vorige zomer even gegaan. Toen redeneerden we vooral vanuit epidemiologisch perspectief: kunnen we een uitbraak zo lokaal mogelijk bestrijden? Dat mislukte omdat het virus al snel vrij ongeremd en wijdverspreid terugkwam. (2)
Aug 18, 2021 11 tweets 3 min read
Op verzoek van @hrmn78 een taalkaartje over de kalkoen proberen te maken. Dat is nogal een karwei, want de kalkoen is etymologisch gezien best een hoofdpijnvogel. Iedereen denkt dat-ie ergens anders vandaan komt en allemaal zitten ze mis. (1/11) #taalkaartjes De kalkoen kwam van oorsprong voor in Noord-Amerika, en werd daar door de Maya's al gedomesticeerd. Vervolgens ontstond een soort omgekeerde Columbus-verwarring: Europeanen dachten dat het dier uit India kwam, net als het reeds bekende parelhoen. (2)
Apr 15, 2021 16 tweets 4 min read
Zoals laatst al aangekondigd: een uitgebreider verhaal over waarom werken naast een uitkering vaak niet loont, en zelfs mensen in acute financiële problemen brengt. Draadje met uitleg aan de hand van een (fictief) rekenvoorbeeld. (1)

trouw.nl/binnenland/hoe… Jochem (36) heeft een lichte verstandelijke beperking. Eerst werkte hij niet en kreeg hij een bijstandsuitkering. Dat is geen vetpot, maar met moeite kon hij ervan rondkomen. Door zuinig te leven, boodschappen te vergelijken, aanbiedingen te kopen. (2)
Apr 12, 2021 12 tweets 4 min read
Draadje over werk. Ik heb zelf sinds 1 januari een nieuwe baan bij @trouw. Daar ben ik natuurlijk vooral blij mee. Maar ik ervaar zo'n carrièrestap in coronatijd wel als zwaar. En ik ben - wie weet ook voor een verhaal in de krant - benieuwd hoe dat bij anderen is. (1) Zoals velen werk ik sinds maart 2020 - toen nog voor @ED_Regio - vooral thuis. Natuurlijk was dat allemaal een beetje saai en onwennig. Maar ik ervoer het ook weer niet echt als een enorm zware last. Meer als iets dat voor- en nadelen had. (2)
Apr 5, 2021 19 tweets 5 min read
Mark Rutte is echt niet ineens de meest incapabele en incompetente politicus ooit. Maar het is - nog even los van 'Pieter Omtzigt: functie elders' - volgens mij heel goed te verklaren dat zijn manier van het land besturen nogal onder druk is komen te staan. [Draad] (1) Sinds januari schrijf ik over een nieuwe portefeuille: sociale economie. Ik heb daar nog weinig over getwitterd en dat is niet voor niks. Het speelveld is knap ingewikkeld en veel dingen overzie ik na drie maanden nog niet helemaal. (2)
Feb 23, 2021 12 tweets 3 min read
Hoewel ik er niet meer over schrijf, toch even over politiek in #Brabant. Als ik zie waar Baudet de laatste dagen mee bezig is, kan ik me werkelijk niet voorstellen dat de coalitie van VVD, CDA en FvD houdbaar blijft. Let wel: ik zeg dit niet snel en zelfs voor het eerst. (1/12) Toen de coalitie een klein jaar geleden tot stand kwam, vonden sommigen dat we als Brabantse krant(en) steviger stelling moesten nemen tegen een coalitie met FvD. Ik was - en ben - het daar niet mee eens. De situatie was toen nog wezenlijk anders. (2/12)