Yeni silsile (#FLOOD): 🇺🇸Amerikan doları dünya hakimiyetini kaybediyor mu, neden? Uluslararası ticarette doların asıl payı nedir? azalıyor mu? Dolar rezerv para olarak da zemin kaybediyor mu? Ülkeler neden büyük miktarda altın alıyor? Bu kopmanın 🇹🇷Türkiye için neticeleri ne… twitter.com/i/web/status/1…
Son yıllarda, tüm dünyada merkez bankaları arasında dedolarizasyon yani Amerikan dolarının terk edilmesine yönelik önemli bir eğilim var. Küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşıyoruz.
Önce biraz bilgi: ABD doları, 1944 Bretton-Woods dayatmasından beri uluslararası ticarette en yaygın kullanılan para birimidir. 1945 Quincy Paktı yüzünden merkez bankalarının rezerv olarak tutmayı tercih ettiği döviz de yine senelerce dolar oldu. Zira dolar=petrol tedarik… twitter.com/i/web/status/1…
ABD doları, Birinci Dünya Savaşı'ndan nispeten zarar görmeden çıktığı ve ABD'nin savaş zamanı altın akışının önemli bir alıcısı olduğu için 1920'lerden itibaren uluslararası rezerv para birimi olarak İngiliz Sterlini'nin yerini almaya başladı. ABD, İkinci Dünya Savaşı sırasında… twitter.com/i/web/status/1…
Bretton Woods sisteminin kurulmasından sonra uluslararası ticaret aracı olarak ABD doları kullanılmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı da bu yolla SWIFT finansal transferler ağı üzerinde önemli bir denetim uygulamakta ve sonuç olarak, yabancı kuruluşlara ve… twitter.com/i/web/status/1…
Ama 1960'larda artan hükümet harcamaları, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konvertibiliteyi sürdürme kabiliyeti hakkında şüphelere yol açtı; bankalar ve uluslararası yatırımcılar doları altına çevirmeye başlayınca altın stokları azaldı ve sonuç olarak doların değeri düşmeye… twitter.com/i/web/status/1…
ABD dolarının değeri bu nedenle artık altına bağlı değil ve ABD para biriminin değerini korumak (teknik olarak) Federal Rezerv'in görevi. Bununla birlikte, Federal Rezerv, para arzını artırmaya devam ederek stagflasyona ve 1970'lerden beri ABD dolarının değerinin hızla düşmesine… twitter.com/i/web/status/1…
Amerikan dolarının bilhassa petrol ticaretinde yoğun olarak kullanılması, altının yerine petrolün geçmesine sebep oldu. Bu yeni jeopolitik denge, petrol satan ülkelerin dolara sadık kalmasıyla mümkündü.
Ancak bu "sadakat" karşılıklı menfaatlerden çok korku, tehdit ve şiddete dayalı bir şekilde bina edildi. Kısacası Amerika petrol ticaretinde dolar kullanmayan bütün ülkelere saldırdı. Bazen askerî darbe, bazen işgal.
Petrodolar sistemi üzerine aha fazla bilgi için: derindusunce.org/2019/01/12/dik…
Fakat karmaşık bir sebepler zinciri neticesinde doların hakimiyeti zayıflamaya başladı; şimdi bunu tahlil etmeye çalışalım ve dünyadan örnekler verelim...
ABD dolarının dünya döviz rezervlerindeki payı son on yılda düzenli olarak azalmakta. IMF verilerine göre küresel döviz rezervlerindeki payı 2011'in 4. çeyreğinde %65'in üzerinde olan ABD doları, 10 sene sonra 2021'in 4. çeyreğinde %62'e düştü.
ABD dolarının dünya rezervlerindeki payındaki bu düşüş birkaç faktöre bağlanabilir. Kilit faktörlerden biri, rezervlerini ABD dolarından uzaklaşmak isteyen dinamik ülkelerin artan ekonomik ve politik nüfuzu. Yani?
Meksika, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika, Endonezya, Malezya, Rusya, Çin, Hindistan eskiye oranla daha güçlüler. ABD'nin güç pastasından aldığı pay azalıyor. Bunlar, büyüme hızları sık sık %5'i geçen ülkeler. Rusya özel bir durum: Gelirinin büyük kısmı gaz, petrol ve hammaddde… twitter.com/i/web/status/1…
Diğer bir etken ise, ABD Merkez Bankası'nın son yıllarda büyük miktarda para basması nedeniyle ABD dolarının rezerv para birimi olarak değer kaybettiği güvenve bu durumun enflasyona yol açması. "Quantitative Easing" denen bu tuhaf operasyonun Londra, Tokyo, Brüksel ve Ottawa… twitter.com/i/web/status/1…
Peki dünya ülkelerinin buna tepkisi ne? Meselâ elinde trilyonlarca $ rezerv olan Çin, doların değer kaybetmesine ve yok olma riskine nasıl hazırlanıyor? Bütün güçlü ülkelerin dış ticarette ve bilhassa enerji ticaretinde dolara alternatif paralara geçtiğini ve dolarsız yeni bir… twitter.com/i/web/status/1…
Tüm ASEAN Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının resmi toplantısı 28 Mart Salı günü Endonezya'da başladı. Gündemde, finansal işlemlerde ABD Doları, Euro, Yen ve İngiliz Sterlini'ne olan bağımlılığın azaltılması ve yerel para birimleriyle takasa geçilmesi görüşmeleri yer… twitter.com/i/web/status/1…
Yani? ASEAN sınır ötesi dijital ödeme sistemi daha da genişletilecek. ASEAN devletleri ticaret için yerel para birimlerini kullanacak. Kasım 2022'de Endonezya, Malezya, Singapur, Filipinler ve Tayland arasında bu tür bir işbirliği için anlaşmaya varıldı.
Ek olarak Endonezya bankacılık düzenleme kurumu 27 Mart'ta Endonezya Merkez Bankasının kendi yerel ödeme sistemini hazırladığını söyledi. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, bölgesel yönetimleri yerel bankalar tarafından verilen kredi kartlarını kullanmaya ve yabancı ödeme… twitter.com/i/web/status/1…
Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo, "olası jeopolitik etkilerden" koruNmak için Batılı ödeme sistemlerinden uzaklaşmanın gerekli olduğunu söyledi.
Singapur hariç, hiç bir ASEAN ülkesi Rusya'ya yaptırım uygulamıyor. Ukrayna harbi bir kopma oldu; dolar, swift vs güven zedelendi.
17 Mart 2022'de Devlet Duması Finansal Piyasa Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, Rusya Merkez Bankası ile Çin Halk Bankası'nın Rus ve Çin finansal mesajlaşma sistemlerini birbirine bağlamak için çalıştığını duyurdu. Ayrıca, dijital ruble ve dijital yuan da dahil olmak üzere blok… twitter.com/i/web/status/1…
31 Mart 2022'de Hindistan-Rusya ticaretin ruble ve Hindistan Merkez Bankası ve Rus Vnesheconombank aracılığıyla çalışacak yeni bir sistem teklif edildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin saldırgan ve küstah genişlikteki mali yaptırımları, dolarsızlaştırmayı hızlandıran bir faktör oldu: Rusya tarafından geliştirilen Finansal Mesaj Transfer Sistemi (SPFS), Çin destekli Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi (CIPS) bunun delili.
30 Mart 2023'te, Yeni Delhi'deki Rus-Hindistan İş Forumu'nda Devlet Duması Başkan Yardımcısı Alexander Babakov, BRICS ülkelerinin altınla değil gerçek kaynaklarla desteklenecek yeni bir para birimi ihdas edebileceğini söyledi. Meselâ toprak ve nadir toprak metalleri.
Ocak 2023'te 🇦🇷Arjantin ve 🇧🇷Brezilya Gaucho denen ortak para birimini önerdi. 2013'te 🇦🇺Avustralya, ulusal para birimlerinde ticaret için 🇨🇳Çin ile anlaştı. Mart 2013'te BRICS zirvesinde Brezilya, 🇨🇳Çin ile real ve yuanla ticaret için anlaştı. Ocak 2023'te 🇧🇷Brezilya ve Çin, 🇺🇸… twitter.com/i/web/status/1…
2011'den bu yana Çin, kademeli olarak ABD doları ticaretinden Çin yuanı lehine geçişiyor. Ulusal para birimleriyle ticaret yapmak için Avustralya, Rusya, Japonya, Brezilya ve İran ile anlaşmalar yaptı. 2020 yılının ilk çeyreğinde Çin ile Rusya arasındaki ikili ticarette doların… twitter.com/i/web/status/1…
Mayıs 2022'de 🇪🇬Mısır Maliye Bakanı Mohamed Maait, finans kaynaklarını çeşitlendirmek için bir mekanizma olarak sermayeyi artırmak gayesiyle yuan cinsinden tahvil ihraç etme niyetini açıkladı. 24 Kasım 2022'de 🇬🇭Gana Başkan Yardımcısı Mahamudu Bawumia, petrolü altın ile satın… twitter.com/i/web/status/1…
Mart 2018'de 🇨🇳Çin, 🇮🇷İran'dan altına dayalı yuan ile petrol almaya başladı. Temmuz 2022'de 🇷🇺Rusya ve İran, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak için ikili ticaretlerinde değişiklikler yaptı. Yeni para sistemi 🇺🇸ABD dolarına olan talebi yılda 3 milyar azaltabilir. Ocak… twitter.com/i/web/status/1…
Ağustos 2022'de 🇹🇷Türkiye ve 🇷🇺Rusya, doğal gaz ticaretinde ruble kullanımına karar verdi. 2011 yılında 🇯🇵Japonya, ulusal para birimleriyle ticaret yapmak için 🇨🇳Çin ile bir anlaşma yaptı. Çin-Japon ticaretinin değeri 300 milyar ABD dolarıydı. Aralık 2015'te 🇰🇿Kazakistan hükümeti… twitter.com/i/web/status/1…
Dedolarizasyona ek olarak, merkez bankalarının büyük miktarlarda altın satın alma eğilimi de var. Bu, dünya merkez bankalarının ABD dolarına güven kaybettikleri ve dolarsız, yeni bir dünyaya hazırlandıkları hissini uyandırıyor. Finansal mânâda çok kutuplu yani küresel ve ticaret… twitter.com/i/web/status/1…
Dünya Altın Konseyi'ne göre merkez bankaları, 2018'de 273 ton altın almışken 2021'de toplam 650,3 ton altın satın aldılar. Bu, merkez bankalarının yarım yüzyılı aşkın süredir gerçekleştirdikleri en yüksek altın alım seviyesi.
Altın artık güçlü bir silah! En çok altın alan ülkeler arasında Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye yer alıyor. Bu ülkelerin hepsi, ABD dolarına ve diğer itibari para birimlerine olan bağımlılıklarını azaltmanın ve altın gibi fiziksel varlıklarını artırmanın yollarını arıyor.
Altın ülke ekonomileri için bir kalkan: Merkez bankalarının altın alımlarındaki artış, çeşitlendirme arzusu, jeopolitik riske karşı bir korunma ve ABD dolarındaki dalgalanmalara maruz kalmayı azaltmanın bir yolu da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlanabilir.
Dedolarizasyondaki bir diğer önemli faktör, uluslararası ticarette yerel para birimlerinin artan kullanımı. Bu eğilim, küresel ticarette giderek daha önemli oyuncular haline gelen dinamik pazarların büyümesinden kaynaklanıyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası'na (Bank for International Settlements) göre, uluslararası ticarette yerel para birimlerinin kullanımı son on yılda istikrarlı bir şekilde artmakta. 2010'da yerel para birimlerindeki ticaret yaklaşık %20 iken, 2021'de uluslararası ticaretin yaklaşık… twitter.com/i/web/status/1…
Dedolarizasyondaki bir diğer boyut, geleneksel fiat para birimlerine potansiyel bir alternatif olarak görülen Bitcoin ve Ethereum gibi, para zannedilen dijital aktiflerin artan kullanımı. Ama harcanmak için dolara çevrilmek zorunda olan bir aktifin dolardaki muhtemel kayıplara… twitter.com/i/web/status/1…
Diğer bir boyut CDBC'ler: Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yapılan bir ankete göre, merkez bankalarının %80'i şu anda merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) potansiyel faydalarını araştırıyor ve birçok ülke halihazırda CBDC'leri pilot uygulama yapıyor.
CBDC'lerin ABD dolarına ve diğer geleneksel para birimlerine bağımlılığı azaltma potansiyeli, dünya çapındaki merkez bankaları tarafından bu dijital para birimlerine olan ilginin ana itici gücü olarak görülüyor.
Sonuç olarak, merkez bankalarının dolardan kurtulma gayreti bir gerçek. Altın alımları, rezervleri çeşitlendirmeye ve ABD dolarına bağımlılığı azaltmaya yönelik geniş bir eğilim var. ABD'nin küstah ve buyurgan politikası, ticaret ve finansın gücünü silah gibi kullanması Türkiye… twitter.com/i/web/status/1…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Derin Düşünce.Org 🇹🇷🇦🇿🇵🇸🇬🇧🇫🇷🇧🇷🇷🇺🇺🇦

Derin Düşünce.Org 🇹🇷🇦🇿🇵🇸🇬🇧🇫🇷🇧🇷🇷🇺🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DDGrubu

Apr 28
Yeni silsile (#FLOOD): F35 projesi neden çakildi?
🔥Amerika'nın sayıştayı diyebileceğimiz GAO F35'i yerden yere vuran raporlar yayınlamaya devam ediyor.
🔥Mesele prototiplerin kaza yapması değil.
🔥Sürekli yeni sorunlar yüzünden #F35'ler yılda 6 ay piste çakılıp kalıyor.Image
Federal hükümetin mali kaynakları etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını denetleyen GAO (Government Accountability Office) çok ciddi bir meseleye parmak bastı:
- F-35 uçaklarının muharebe görevleri için kullanılaMAmasına ilişkin endişeleri gündeme getirdi. İşte rapordan bazı önemli noktalar:Image
Yüksek kullanılamama oranı: Rapor, F-35 uçaklarının YÜKSEK ATALET ORANINA sahip olduğunu, uzun müddet yerde çakılı kaldıklarını ve muharebe görevlerine hazır olmadıklarını belirtiyor. Bunun temel nedeni onarım ve bakımdır.Image
Read 20 tweets
Apr 2
Yeni silsile (#FLOOD): Biz seçim konuşurken yeni bir dünya kuruluyor; farkında mısınız?
Daha az dolarlı ve daha çok tutuklu bir dünyaya doğru... Cross-Border Interbank Payment System, Dedollarization, BRICS...Image
Cross-Border Interbank Payment System, kısaca CIPS olarak adlandırılan, uluslararası bankacılık işlemlerinde önemli bir rol oynayan bir sistem. Bu sistem, Çin'in uluslararası ticaretinde ve dış ödemelerinde kullanılan bir mekanizma. Image
Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen CIPS, dış ticaret işlemlerini hızlandırmak ve uluslararası finansal entegrasyonunu artırmak için kuruldu.
CIPS, farklı para birimlerindeki bankalar arasında hızlı, güvenli ve düşük maliyetli ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Image
Read 16 tweets
Dec 2, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): Kissenger... Nobel ödüllü bu hortlağın ölümüyle sadece petrodolar'ın değil, aynı zamanda "Amerika Çağı"nın da sona ermesi semboliktir...

Ölümüne sebep olduğu insanların, yıkılan şehirlerin, perişan edilen hayatların muhasebesi yapılabilse, Hitler ve Stalin gibi kötülük timsallerinin bile önüne geçecek bir zalimdir Kissinger. Neden?

#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal
Image
En sinsi entrikası Yom Kippur Savaşı ve etrafındaki olaylardı.

1973 yılında aralarında Kissinger'ın da bulunduğu bir grup bankacı ve politikacı, dünyada petrol fiyatlarının artırılmasına karar verdi. Daha sonra kendisinin de deyimiyle ABD'de “petrodolarların geri dönüşümünü” sağlamak için. Yom Kippur Savaşı'nın başlamasından altı ay önce Kissinger, yıl sonuna kadar petrol fiyatlarının dört katına çıkacağını söyledi. Ve böylece oldu.



Image
Image
Image
Image
Kissinger, insan kanıyla Amerikan doları basan zulüm makinesinin mucitlerinden biridir.

#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal

derindusunce.org/2018/03/27/dik…
Read 14 tweets
Oct 25, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): Enerji savaşlarından dünyayı yakıp kavurduğu şu günlerde LNG gemilerini tanıyalım:
1. Bu özel gemilerin jeopolitik satranç tahtasındaki yeri neden bu kadar önemli?
2. Neden doğal gaz boru hatlarına gerçek bir alternatif olamazlar?
3. Neden bu kadar pahalılar ve zor bulunuyorlar?

Image
Image
Doğal gaz gemi ile taşınmadan önce kademeli olarak 160°C'ye soğutulur ve hacmi 600 kez küçülür. Gaz bu yolla sıvılaştırılır. Image
Denizde görünce onları küre biçimindeki gaz tanklarından tanırız ama bütün LNG gemileri bu içimde değildir; petrol tankerine benzeyen, "düz" güverteli türleri de vardır. Image
Read 24 tweets
Sep 18, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): Tayvan Savaşı zannedilenden daha erken çıkabilir:
Çin neden Tayvan için acele ediyor?
ABD neden bu savaşın başlamasını istiyor?
Tayvan Çin ordusuna ne kadar direnebilir?
Çin’in zaferi veya yenilgisi dünyayı nasıl etkiler?

#china #Taiwan #TaiwanInvasion Image
Çin’in kuzeyinde; gerçek boyutlarda, bire bir ölçekte bir şehir maketi var. Çinli askerlerin 9 senedir işgal talimi yaptıkları bu bina Tayvan’ın başkenti Taipei’deki başkanlık sarayı!

#china #Taiwan #TaiwanInvasion

Image
Image
Image
Birkaç ay önce Amerikalı general Mike Minihan ekibine söyle bir mesaj gönderdi: “Umarım yanılıyorumdur. Sezgilerime göre 2025’te savaşacağız….”. Bu fikre delil olarak da Tayvan ve ABD seçimlerinin tarihlerini işaret ediyor ve Çin’in saldırması için ideal bir dönem olduğunu iddia ediyor.

#china #Taiwan #TaiwanInvasion

Image
Image
Read 70 tweets
Oct 30, 2022
Yeni silsile (#FLOOD) : Washington'dan Pekin'e sert darbe: Biden'ın zorlamasıyla Çin'in yarı iletken imalat endüstrisinde çalışan bir çok Amerikalı yönetici ve mühendis istifa ederek Çin imalatını bir gecede felç etti. Yüksek Teknoloji cephesindeki bu savaşa yakından bakalım...
Biden'ın tek bir yaptırımı, Trump'ın dört yıllık ticaret savaşı yaptırımların hepsinden daha fazla zarar verdi Çin'e. Trump yıllarında Amerikalı yarı iletken ihracatçıları lisans başvurusu yapmak zorunda idi ama lisanslar bir ay içinde onaylanıyordu.
Yeni Biden yaptırımlarıyla birlikte, tüm Amerikan bileşen ve hizmet tedarikçileri bir gecede Çin'e tüm hizmetleri kesti. Çinli firmalar Amerikan personelin istifaları yüzünden bir felâketle karşı karşıya. Peki ama Çin'in yarı iletken sanayii bir gecede NASIL sıfıra indirildi?
Read 21 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(