Avui és "Natale di Roma", el 2.776è aniversari de la ciutat eterna fundada #taldiacomavui del 753 aC. Cada 21 d'abril al migdia el raig de Sol que entra per l'òcul del Panteó il·lumina la porta sencera, i era aleshores quan l'emperador hi entrava i quedava èpicament il·luminat.
Això és un "timelapse" fet pel "Ministero della cultura" sobre el fenòmen solar del 21 d'abril. Claudi, el quart emperador romà, fou el primer a celebrar l'aniversari de la ciutat l'any 47 dC. El Panteó original era del 27-25 aC però l'actual és la reconstrucció del 112-124 dC.
Afegeixo unes quantes fotos i plànols per a veure millor això del raig del Sol a través de l'òcul. L'entrada del Panteó és al costat nord...
...i tot i que l'eix longitudinal de l'edifici és lleugerament inclinat cap a nord-oest el pòrtic de l'entrada pràcticament és a nord pur...
...i el Sol òbviament sobrevola l'edifici des del sud. Quan és migdia el Sol queda pràcticament alineat amb l'eix longitudinal de l'edifici. Aquesta foto és feta des d'on seria el Sol cap a les 12:00h (tot i que aquí l'astre rei ja és a l'esquerra i ja hi ha llum de capvespre).
L'interior del Panteó fou concebut a partir d'una esfera de 43,44 metres de diàmetre. L'interior se l'interpreta alhora com la volta celeste però també una representació de la pròpia Terra, i gràcies a l'òcul funciona no només com un rellotge solar sinó també com un calendari.
L'òcul fa 9 metres i no té cap protecció. Fa 2.000 anys que plou aquí dins i l'edifici segueix "tan panxo", tot i que el paviment de l'interior el van refer el 1873. De fet el paviment no és pla sinó còncau perquè l'aigua de la pluja s'escoli per 22 forats de desguàs al centre.
Com va allò del rellotge/calendari... Això és el migdia del solstici d'hivern, el Sol va tan baix, a 24º, que només pot il·luminar una petita part de la volta [dibuixos de Robert Hannah, University of Otago].
I això és el solstici d'hivern, tot queda en penombra perquè el màxim de Sol que pot entrar aquest dia és això [foto de Marina De Franceschini].
Va avançant l'any i a mida que s'acaba l'hivern i ve la primavera el sol comença a pujar, cosa que vol dir que el punt de llum comença a baixar, cada dia una mica més a baix. Això seria vers el febrer...
...i aleshores arriba l'equinocci de primavera, el 21 de març, i el Sol ja és a 48º...
...què passa als equinoccis? que el Sol passa per l'equador de la Terra, i si l'interior del Panteó representa la Terra el Sol de migdia cau sobre la cornisa que talla l'esfera per la meitat [aquesta foto és de l'equinocci de tardor, 21 de setembre, a les 13:00h].
Aleshores el dia va passant i el Sol va girant, i abans que comenci a caure (i per tant el punt de llum comenci a pujar) banya de llum la cornisa del centre de l'esfera una estona, tal com el Sol banya de llum l'equador de la Terra en l'equinocci (la foto no sé de quin dia és).
Però abans que arribi el solstici d'estiu passen dos fenòmens molt ben estudiats pels arquitectes que van fer el Panteó. El primer és el 7 d'abril a les 13:00h, quan el punt de llum coincideix just a sobre de l'arc de la volta de l'entrada. D'això en diuen: l'Arc de Llum.
L'efecte és realment màgic, per mi la part més excelsa de tot aquest joc entre l'astre rei i l'arquitectura de l'edifici. Passa dues vegades: el 7 d'abril i el 4 de setembre, coincidint amb certes celebracions romanes ("Cybele" i "Jupiter
Optimus Maximus").
I resulta que, aparentment, el diàmetre de l'òcul i el diàmetre de l'arc de la volta de canó de l'entrada són ambdós de 9 metres [dibuix de Marina De Franceschini].
I aleshores ve el 21 d'abril, data mítica de la fundació de Roma, i el Sol és a uns 60º (de fet també ho està el 20 d'abril o el 22 d'abril, però la gràcia és la coincidència amb el naixement de la ciutat)...
...i aquests 60º ja són suficients per a baixar de l'Arc de Llum i il·luminar ja tota la porta d'entrada. Aleshores és quan l'emperador feia una entrada triomfal a dins del Panteó, banyat de llum celestial, llum divina, en el "Dies Natalis" de Roma.
Qui necessita "efectes especials" quan és el propi Sol que et munta un escenari de pel·lícula èpica?... Totes les civilitzacions i totes les religions estan en deute amb el Sol. A falta d'un Déu real (o almenys un que se'ns manifesti) el Sol és el més semblant a una divinitat.
I finalment ve el solstici d'estiu en que el Sol, a 72º, no arriba al centre de l'edifici però és quan més a prop queda del centre, més enllà d'això ja no pot acostar-se...
...i alhores dibuixa aquesta el·lipse de llum sobre el paviment. La foto és d'un solstici d'estiu (o al voltant del solstici, tota la segona quinzena de juny ve a ser el mateix). Com que no pot entrar més, mai pot dibuixar un cercle, que només podria fer si caigués perpendicular.
El resum gràfic de tots els passos del Sol per dins l'esfera seria això [dibuix de Marina De Franceschini]:
I tot aquest invent el van fer fa uns 2.000 anys, que es diu aviat. Més info aquí:
És prou sabut que el 1924 Gaudí passà una nit al calabós per negar-se a deixar de parlar català amb un policia, però és menys sabut que #taldiacomavui de 1920 la policia li obrí el cap a cops de porra, exactament igual que l'1-O del 2017. Això és un fil sobre què va passar. 📜
Aquests fets van passar al Palau de les Belles Arts de Barcelona, obra de l'arquitecte August Font per a l'Exposició Universal de 1888 a la Ciutadella. L'edifici era just davant del Castell dels Tres Dragons, s'enderrocà el 1942 i hi feren uns jutjats municipals, ara enderrocats.
El Palau de les Belles Arts era un gran recinte firal on s'hi feien exposicions, concerts i tota mena d'actes socials, polítics i culturals. Un precursor del Palau Sant Jordi de Montjuïc. Bàsicament era aquest gran saló, de 2.000 m2, amb una estructura metàl·lica a la coberta.
#Taldiacomavui de 1717 Felip V obligà als ciutadans del barri de la Ribera de Barcelona a marxar del barri i enderrocar ells mateixos les seves pròpies cases, portant-ne la pedra a la Ciutadella per aixecar els murs de la fortalesa. Desaparegueren 1.015 cases i 42 carrers. Fil 📜
Això era el barri de la Ribera abans de 1714, en un plànol girat (la mar a la dreta). En vermell els edificis, en verd els horts i en verd fosc el Rec Comtal al centre i travessant els carrers i les illes. Un rec el curs del qual els miserables borbònics també van modificar.
D'entre tots els miserables destaca aquesta escòria, Joris Prosper Van Verboom, un psicòtic enginyer militar flamenc que fou l'encarregat tant de planificar el setge i després l'enderroc de la Ribera, que deixà a més de 5.000 persones sense casa, com de projectar la Ciutadella.
"En ma terra del Vallès, tres turons fan una serra". Demà és Sant Medir, vella festa popular santcugatenca del s. XVIII que els barcelonins adoptaren el s. XIX i que celebrem prop del cim de la nostra serra compartida: Collserola. Però per què Collserola es diu Collserola? Fil 🌿
De fet això és part d'un fil força més llarg que tenia a mig fer sobre la llegenda i la història real de Sant Medir, però el tema del nom de Collserola és prou curiós com per fer-ne ara aquest fil i de pas esbossar la història de Sant Medir. | 📷 R. Peña/Parc de Collserola
Fent un resum cronològic, la llegenda de Sant Medir s'estructura com segueix: Sant Sever i el pagès Medir, suposadament del segle IV, no van existir mai, són personatges creats per l'església catòlica aprofitant una tradició pagana relacionada amb la mare Natura.
En una època políticament encara pitjor que l'actual, #taldiacomavui de 1878 un jove Lluís Domènech i Montaner publicà el manifest del Modernisme: "En busca de una arquitectura nacional", un text que tothom explica malament i on "nacional" NO fa referència a Catalunya. Fil 📜
Fa poc vaig veure una conferència de Borja de Riquer, reconegut catedràtic d'Història de la UAB, on deia (i es quedava tan ample) que Domènech havia estat pioner en fer servir la paraula "nacional" referint-se a Catalunya. És un exemple paradigmàtic del problema d'aquest text.
Borja de Riquer potser és un gran historiador però aquí no té ni idea de què està dient: ni la paraula "nacional" del títol del text fa referència a Catalunya ni el text va sobre buscar "una arquitectura específicament catalana d'acord amb les característiques d'aquest país".
Francesc Mitjans i Santiago Balcells inauguraren #taldiacomavui de 1969 el primer gratacel de Catalunya: el Banc Atlàntic (1965-69), a Barcelona, de 83 metres i que en un origen tenia forma prismàtica però després, seguint la Torre Pirelli de Milà, adoptà forma de fus. Fil 📐
El projecte començà així, col·locant la cantonada d'una torre prismàtica enganxada a la cruïlla de l'Avinguda Diagonal amb Balmes. Molts edificis de l'Eixample no feien xamfrà al front de la Diagonal. I a més un rectangle en planta sempre és fàcil de resoldre estructuralment.
Però feia poc anys que l'arquitecte Gio Ponti i l'enginyer Pier Luigi Nervi havien acabat de construir aquest "Grattacielo Pirelli" (1956-60) a Milà, que amb 127 metres fou l'edifici més alt d'Italia fins el 1995 i es convertí en un dels projectes europeus de referència.
Quan #taldiacomavui de 1908 s'inaugurà el Palau de la Música Catalana, Domènech i Montaner degué creuar els dits: era el dia per a comprovar si el truc visual que s'havia empescat funcionava o no. I mirant la sala el dia de la inauguració... sembla que sí. Quin truc era? Fil 🎶
Els frares de l'Orde dels Mínims van arribar a Barcelona el 1569. Després d'establir-se en diversos llocs de la ciutat, dins i fora, el 1589 es van construir el seu Convent de Sant Francesc de Paula al Carrer de Sant Pere Més Alt. Tenia església i tenia un claustre força gros.
La desamortització de 1835 va fotre els frares al carrer i el 1838 el convent, excepte l'església, es convertí en una fàbrica d'estampats. El plànol són els "Quarterons" de 1860. Quan la fàbrica féu fallida el 1898 s'enderrocà tot el complex (excepte l'església) els anys 1900-02.