Avui és "Natale di Roma", el 2.776è aniversari de la ciutat eterna fundada #taldiacomavui del 753 aC. Cada 21 d'abril al migdia el raig de Sol que entra per l'òcul del Panteó il·lumina la porta sencera, i era aleshores quan l'emperador hi entrava i quedava èpicament il·luminat.
Això és un "timelapse" fet pel "Ministero della cultura" sobre el fenòmen solar del 21 d'abril. Claudi, el quart emperador romà, fou el primer a celebrar l'aniversari de la ciutat l'any 47 dC. El Panteó original era del 27-25 aC però l'actual és la reconstrucció del 112-124 dC.
Afegeixo unes quantes fotos i plànols per a veure millor això del raig del Sol a través de l'òcul. L'entrada del Panteó és al costat nord...
...i tot i que l'eix longitudinal de l'edifici és lleugerament inclinat cap a nord-oest el pòrtic de l'entrada pràcticament és a nord pur...
...i el Sol òbviament sobrevola l'edifici des del sud. Quan és migdia el Sol queda pràcticament alineat amb l'eix longitudinal de l'edifici. Aquesta foto és feta des d'on seria el Sol cap a les 12:00h (tot i que aquí l'astre rei ja és a l'esquerra i ja hi ha llum de capvespre).
L'interior del Panteó fou concebut a partir d'una esfera de 43,44 metres de diàmetre. L'interior se l'interpreta alhora com la volta celeste però també una representació de la pròpia Terra, i gràcies a l'òcul funciona no només com un rellotge solar sinó també com un calendari.
L'òcul fa 9 metres i no té cap protecció. Fa 2.000 anys que plou aquí dins i l'edifici segueix "tan panxo", tot i que el paviment de l'interior el van refer el 1873. De fet el paviment no és pla sinó còncau perquè l'aigua de la pluja s'escoli per 22 forats de desguàs al centre.
Com va allò del rellotge/calendari... Això és el migdia del solstici d'hivern, el Sol va tan baix, a 24º, que només pot il·luminar una petita part de la volta [dibuixos de Robert Hannah, University of Otago].
I això és el solstici d'hivern, tot queda en penombra perquè el màxim de Sol que pot entrar aquest dia és això [foto de Marina De Franceschini].
Va avançant l'any i a mida que s'acaba l'hivern i ve la primavera el sol comença a pujar, cosa que vol dir que el punt de llum comença a baixar, cada dia una mica més a baix. Això seria vers el febrer...
...i aleshores arriba l'equinocci de primavera, el 21 de març, i el Sol ja és a 48º...
...què passa als equinoccis? que el Sol passa per l'equador de la Terra, i si l'interior del Panteó representa la Terra el Sol de migdia cau sobre la cornisa que talla l'esfera per la meitat [aquesta foto és de l'equinocci de tardor, 21 de setembre, a les 13:00h].
Aleshores el dia va passant i el Sol va girant, i abans que comenci a caure (i per tant el punt de llum comenci a pujar) banya de llum la cornisa del centre de l'esfera una estona, tal com el Sol banya de llum l'equador de la Terra en l'equinocci (la foto no sé de quin dia és).
Però abans que arribi el solstici d'estiu passen dos fenòmens molt ben estudiats pels arquitectes que van fer el Panteó. El primer és el 7 d'abril a les 13:00h, quan el punt de llum coincideix just a sobre de l'arc de la volta de l'entrada. D'això en diuen: l'Arc de Llum.
L'efecte és realment màgic, per mi la part més excelsa de tot aquest joc entre l'astre rei i l'arquitectura de l'edifici. Passa dues vegades: el 7 d'abril i el 4 de setembre, coincidint amb certes celebracions romanes ("Cybele" i "Jupiter
Optimus Maximus").
I resulta que, aparentment, el diàmetre de l'òcul i el diàmetre de l'arc de la volta de canó de l'entrada són ambdós de 9 metres [dibuix de Marina De Franceschini].
I aleshores ve el 21 d'abril, data mítica de la fundació de Roma, i el Sol és a uns 60º (de fet també ho està el 20 d'abril o el 22 d'abril, però la gràcia és la coincidència amb el naixement de la ciutat)...
...i aquests 60º ja són suficients per a baixar de l'Arc de Llum i il·luminar ja tota la porta d'entrada. Aleshores és quan l'emperador feia una entrada triomfal a dins del Panteó, banyat de llum celestial, llum divina, en el "Dies Natalis" de Roma.
Qui necessita "efectes especials" quan és el propi Sol que et munta un escenari de pel·lícula èpica?... Totes les civilitzacions i totes les religions estan en deute amb el Sol. A falta d'un Déu real (o almenys un que se'ns manifesti) el Sol és el més semblant a una divinitat.
I finalment ve el solstici d'estiu en que el Sol, a 72º, no arriba al centre de l'edifici però és quan més a prop queda del centre, més enllà d'això ja no pot acostar-se...
...i alhores dibuixa aquesta el·lipse de llum sobre el paviment. La foto és d'un solstici d'estiu (o al voltant del solstici, tota la segona quinzena de juny ve a ser el mateix). Com que no pot entrar més, mai pot dibuixar un cercle, que només podria fer si caigués perpendicular.
El resum gràfic de tots els passos del Sol per dins l'esfera seria això [dibuix de Marina De Franceschini]:
I tot aquest invent el van fer fa uns 2.000 anys, que es diu aviat. Més info aquí:
#Taldiacomavui de 1839 el gravador i fotògraf català Ramon Alabern féu, enfocant la Llotja de Mar de Barcelona, la primera fotografia de Catalunya. Aquella imatge, un daguerreotip, no es conservà però d'altres sí i això és un fil sobre les primeres fotos de la ciutat. | 📷 AHCB
D'aquelles primeres foto se'n feien gravats, que quedaven més bonics. La foto original mostrava les línies de fuga i les dimensions reals i així el gravador podia dibuixar correctament la perspectiva. El 1842 el gravador Antoni Roca en féu aquest copiat d'una foto de la Llotja.
El gravat de Roca no és tret d'aquella primera foto que havia fet Alabern el 1839 però el 2012 un usuari de Wikipedia el modificà digitalment per a donar-li aspecte de foto antiga i ara, arreu de la xarxa, sovint la gent es confon pensant que això és la foto original de 1839.
Això no té preu: el primer mapa de Catalunya de la Història, el primer on apareix definida com a país, amb els seus límits. L'encarregà la pròpia Generalitat a qui millor feia els mapes, els neerlandesos, i un cartògraf dit Jan Baptist Vrients féu aquesta joia el 1602. Fil 📐
Vrients, establert a Anvers, féu el mapa titulat "Nova principatus Cataloniae descriptio" en 6 fulls. D'aquella primera edició només se'n conserva aquest exemplar a la Biblioteca Nacional de França. He ajuntat els 6 fulls i això és el mapa més antic que existeix del nostre país.
Com que era un encàrrec dels diputats del General, Vrients els hi dedicà el mapa. Eren:
✝️ eclesiàstic: Bernat de Cardona, president de la Generalitat i abat Sant Miquel de Cuixà
⚔️ militar: Hug de Tamarit, senyor de Rodonyà
👑 reial: Joaquim Setantí, ciutadà honrat de Barcelona
Avui Sant Climent de Taüll fa 900 anys. 🎂 L'església més icònica del romànic català fou consagrada #taldiacomavui de 1123 (però del calendari julià que equival al pròxim dia 17) i això és un fil de 200 tweets pel seu 900è aniversari, amb Lluís Domènech i Montaner de convidat. ✋
[prèvia: el fil és reciclat de l'any passat però el torno a posar avui perquè la ocasió és especial: no se celebra un 900è aniversari cada dia; de fet molts fils els repeteixo d'un any a un altre. L'any passat en vaig comptar els tweets i me'n sortien 200 exactes, inclòs aquest]
No és una cosa que a mi, que vinc del món de l'arquitectura, m'amoini massa però és sabut que als historiadors de l'art els molesta una mica que de la famosa pintura mural de Sant Climent de Taüll tothom en digui "Pantocràtor", perquè en realitat això no és un Pantocràtor.
"I el vell, q el magall empunya
diu tot d'una al nin q plora:
—Lo seu crim dels bons l'allunya,
fou traïdor a Catalunya.
—A on l'enterrem? —A fora.
Al fossar de les moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor."
—Serafí Pitarra, 1884
Això és el Fossar als "Quarterons" de Miquel Garriga i Roca, dibuixats el 1858-60. Santa Maria de la Mar tenia el cementiri principal just al davant, a la Plaça de Santa Maria, i al fossar lateral és on s'hi enterraren els veïns de la Ribera que defensaren la ciutat el 1714.
Però anem encara més enrere en el temps. Tenim la sort de tenir aquest mapa de la ciutat dibuixat abans del setge, el 1697 (n'hi ha un d'anterior de 1652 fet per un enginyer francès però és molt esquemàtic). Aquest és el primer mapa de Barcelona que té una llegenda en català.
Comencem des d'aquí: aquesta és la foto més famosa de la façana antiga, és de pocs anys abans que el 4 de juliol de 1887 comencessin les obres per a finalitzar-la. Apareix sovint a Twitter per a justificar la "tontíssima" idea que el Barri Gòtic és tot un decorat fals. | 📷 AHCB
Fa uns mesos ja vaig fer un fil explicant que tant la portalada com la finestra central de mig punt són de principis del segle XV. Però què passa amb tot aquest sector de la dreta de la façana? Qualsevol pot veure que aquí hi ha passat alguna cosa, i no és pas una cosa menor.
Tan poc menor és la cosa que no és pas cert que la façana arribés intacta fins a 1887: en cert moment dels segles XVII-XVIII una quarta part de la façana fou mutilada, tallada de dalt a baix com un pernil. I sense contemplacions, perquè sabien que això només era un mur a mig fer.
Dos iogurts. Aquest fou l'últim plaer sensorial que Antoni Gaudí pogué permetre's just abans de morir. Tres dies abans, #taldiacomavui de 1926, un tramvia l'havia envestit al mig de Barcelona. Això és un fil sobre la mort del més gran arquitecte català de la Història. | 📷 AHCB
Comencem amb una mica de context. Després de viure a un pis de l'Eixample des de 1880, el 1906 l'Antoni, el seu pare i la seva neboda Roseta (aquí en una excursió a Montserrat el 1897; el pare i la Roseta al centre, l'Antoni al fons) compraren una de les cases del Park Güell.
El pare morí aquell mateix any 1906 però Gaudí encara estava enfeinat fent la Pedrera, la Casa Batlló, etc. El 1912 morí la Roseta, de tuberculosi, als 36 anys. L'Antoni es quedà tot sol a la casa dedicant-se ja només als projectes de la Colònia Güell i de la Sagrada Família.