Draadje: 1. Over het probleem van een gebrek aan pluriforme media. Ik weet toevallig nogal veel over (de geschiedenis van) Rusland en de ex-USSR. Ik heb er 10 jaar gewoond en gewerkt, ik won met mijn reportages een nationale journalistenprijs en schreef een boek over Poetin.
2. Op basis van dit alles weet ik dat deze analyse van de ontstaansgeschiedenis van het conflict in Oekraïne is gebaseerd op de feiten en klopt: tpo.nl/2022/02/24/hoe…
3. In nagenoeg geen enkel medium is deze analyse nu nog welkom. Integendeel, wie eraan vasthoudt cancelt zichzelf, opgejaagd door hordes van nieuwe ‘Ruslandkenners’ die voorheen nog niet wisten waar Charkov of Odessa lag.
1. In 1993, toen Armenië zwaar gebukt ging onder een blokkade door Azerbeidzjan en Turkije, volgde ik in Jerevan de vluchtenlingenfamilie Sarkisjan. Net als veel andere Armeense vluchtelingen uit Azerbeidzjan leefden zij in hotel Erebuni:
2. Het was winter. Er was geen stroom, geen gas, geen warm water, nauwelijks voedsel. In het hotel was het pikdonker, we leefden bij kaarslicht en men stookte er op hout. We sliepen in onze kleren, onder een stapel dekens, na een week was je tot op het bot verkleumd.
3. Ella, de jongste dochter van de Sarkasjans, zorgde voor oma (in bed). Soms verwarmde ze een strijkijzer en ging daar haar oma mee 'strijken' zodat die wat warmer zou worden. Het meisje was nieuwsgierig en intelligent. Toen we hen achterlieten, was dat met zwaar gemoed
"Erkenning is primordiaal". Ik vind de volstrekte onmogelijkheid van mevr. Kaag om ook maar enigszins volks en aaibaar over te komen - en daarmee eventueel sympathie te wekken -, wel weer sympathiek eigenlijk.
Dat met geïrriteerde stemverhoging over de vragende journalisten heen praten, dat is zo not done in pr-kringen. En ze doet het telkens :)
1. Ik was ooit bij een bijeenkomst in Amsterdam waar Aleksandr Doegin sprak en tweet te daarover. Baudet zag mijn tweets en dacht: interessant, ik ga ook even kijken. Zembla
2. Dus hij kwam naar die kerk. Na afloop sprak hij kort met Doegin, die hij verder niet kende. Ik stond daar ook bij dus weet hoe het ging. Ik zou Doegin de volgende dag interviewen.
3. Mensen maakten foto’s en zetten die op de socials. Sindsdien worden die foto’s geframed als ‘bewijs’ dat er langjarige banden bestaan tussen Baudet en de ideoloog van Poetin en ook ik speel daarin een rol. Kortom: bullshit. Indien er beter bewijs is: ik zie het graag. <
1. Als je wilt weten hoe smerig politiek kan zijn: Carl Bildt, oud-premier van Zweden en uitgesproken anti-Poetin havik, was een van de bedenkers van het associatieverdrag van Kiev met de EU, waar deze ellende feitelijk mee begon. Hij werd adviseur van UKR-president Porosjenko.
2. Maar Bildt, die luid pleitte voor sancties tegen Rusland, werd óók adviseur van Michail Fridman, Russisch oligarch en bankier: rferl.org/a/russia-fridm…
1. Wat veel in het onhistorische Westen onderschatten: de enorme Russofobie in voormalige Sovjet-republieken, die is gepolitiseerd en vaak wordt geïnstrumentaliseerd. Rusland heeft altijd te maken met de demonen uit het Sovjet-verleden, net als ooit ook de Duitsers na WW2.
2. In de jaren 90 werd een poging ondernomen om met dit totalitaire verleden af te rekenen, maar dit is gestopt onder Poetin. Tot een verwerking ervan kwam het niet, laat staan dat zoiets als een Gesinnungsethik in Rusland bestaat.
3. In tegendeel: in plaats van rekenschap af te leggen en rekening te houden met gevoeligheden voor wat in essentie Russisch imperialisme was, zit de huidige Moskouse machtselite vol wrok jegens Balten, Georgiërs, Oekraïners die de Sovjet-repressie niet kunnen vergeten.