1/n Ik heb vandaag pas tijd gehad om wat stukjes van het debat over 25 miljard te bekijken. Ik ben zeer onder de indruk van de bijdrage van @PieterOmtzigt zijn bijdrage kan je hier bekijken. Hij zegt "terug naar emissiesreductie, stop met depositiemodel".
2/n Vanwege de populariteit van @lientje1967 heb ik ook haar bijdrage online gezet. Caroline benadrukt terecht dat het ook gek is dat er zowel een klimaat is als een stikstof fonds komt. Waar worden deze tientallen miljarden op ingezet?
3/n In navolging van @PieterOmtzigt heb ik daarom Nederland alvast in regio's verdeeld. De Veluwe -we moeten dit beschermen vind ik ook- heeft een lange historie. Rondom de Veluwe moet het aantal veehouders lager worden.
4/n voor hen die het interessant vinden waarom de Veluwe uniek is? Lees dan nog eens de geschiedenis over de laatste pakweg duizend jaar van dat gebied.
en benadrukte ik bewust ook de herintroductie van schapen.
6/n Over schapen -ongeveer 1 per hectare- schreef ik vorige week dat deze zeker 10kg stikstof per hectare kunnen verwijderen en de grond dus arm te houden. De lijn over schapen is hier te vinden:
7/n Terug naar emissies. Gelukkig is ook TNO daar een voorstander van. En volgens mijn diep in zijn hart ook @jwerisman dus: reductie van emissies daar zou het om moeten gaan.
8/n Ik heb het hierboven ook iets te veel over de Veluwe. Maar ook in #brabant bij de Peel is het nodig om aan de bak te gaan. bijvoorbeeld op een manier die ik vertelde bij @De_NieuweWereld
1/ Even een (tussen) conclusie voor deze late avond. Vroeger liepen er 100.000 schapen op de Veluwe (ongeveer 1,1 schaap per hectare). Deze zorgde voor een afvoer van minimaal 10kg stikstof per hectare. Hierdoor verschraalde de Veluwe tot een arme grond.
2/ ter achtergrond, over de geschiedenis van de Veluwe schreef ik eerder deze tweet voor hen die het interessant vinden:
nu eerst terug naar het huidige probleem met de Veluwe (en andere schrale gronden).
3/ Er zijn nu veel te weinig schapen (en dus beheer) op de Veluwe. Hierdoor is er a) misschien iets meer depositie, b) maar zeker veel en veel minder afvoer naar de potstallen. Ophoping van de N in de bodem en dus hierdoor bijvoorbeeld extra groei van gras.
1/ Mijn natuurvriendjes denken dat ik anti-natuur ben. Dat ik pro intensieve veehouderij en tegen maatregelen ben. Nu, dat is natuurlijk onzin. Ik vind dat we netjes met onze stikstofgevoelige N2k gebieden moeten omgaan. Nederland is wel wat 'druk' (aka vol).
2/ Ik geloof niet in Aerius (omdat droge depositie / DEPAC bizar zwakke wetenschappelijke basis heeft en er geen metingen en validatie is gedaan). Ik stel daarom voor om vooral naar emissie en de luchtconcentratie hierdoor te bekijken. Hier kaartjes per gemeente van #caeli
3/ ik stel ook voor dat we Nederland opsplitsen in vier verschillende regios. Regio's waar de urgentie verschilt, de emissies verschillen, en dus ook de beleidsaanpak verschillend kan (moet?) zijn. Hier mijn suggestie op de regio indeling.