در يادداشت امروزم در روزنامه اطلاعات با عنوان تقابل آشپزخانه و بالکن در تركيه! كه اشاره به كنايه ها و طعنه زني هاي دو رقيب اصلي انتخابات رياست جمهوري به هم دارد، از شيوه هاي تبليغاتي #اردوغان و طرفدارانش براي جمع آورد راي نوشتم; از تطميع و ترغيب و تحقير و تهديد....
افزایش حقوق كارمندان وکارگران و خانواده كشته شدگان و لغو محدوديت سني بازنشستگی كه شامل دو ميليون نفر مي شد و كاهش قيمت برق و ارائه يك ماه گاز رایگان و حمايت از پروژه هاي مسكن ارزان و وامهاي با بهره كم و بخشش بدهي هاي مالياتي از شيوه هاي ترغيبي از سوي كانديداي در راس قدرت بود.
محدوديت مردم جهت دسترسي به برخي اطلاعات در توييتر، برخورداري از سهم بالاتر از رسانه هاي صوتي تصويري كشور (نسبت ٣٢ ساعت به ٣٢ دقيقه رقيب در ماه آوريل)، متهم كردن رقيب به مورد حمايت گروهها ي تروريستي بودن يا دست نشانده غرب بودن از جمله ادعاهاي اردوغان در مورد كمال قلیچ اوغلو بود.
به رغم همه اقدامات فوق، اين نخستین انتخاباتي بود كه به دليل عوامل متعدد اقتصادي و سياست داخلي و خارجي، اردوغان نتوانست در دور اول به پیروزی برسد. مهمترین دليل سياستهاي اقتصادي غير متعارف اردوغان از جمله افزایش كنترل بأنك مركزي، مخالفت با افزایش نرخ بهره، بالارفتن نرخ تورم بود.
بالا رفتن ٨٥ درصدي قيمت هاو افزایش نجومي هزینه زندگی بخصوص در بخش مسكن و اجاره و انرژی و حمل و نقل و مواد غذايي و سقوط لير به پایین ترين حد خود در برابر دلار منجر به فقيرتر شدن مردم و پایین آمدن شديد استانداردهاي زندگی و عدم اطمینان بيشتر نسبت به آينده منجر شده است.
بأنك جهاني تورم سال ٢٠٢٢ تركيه را ٧٢.٣ درصد اعلام كرده. نهاد مستقل تحقيقي تورم تركيه(ENAG )ميزان تورم را ١٣٧.٥٥ درصدد دانسته.افزايش هزینه و تورم و نرخ بالاي بيكاري از مولفه هاي مهم موثر در راي مردم بود.تعداد بالاي آوارگان ناشي از سياست غلط تركيه نسبت به سوريه از عوامل دیگر بود.
در مقاله امروزم در روزنامه اطلاعات به ضرورت بازسازی روابط ایران و مصر پرداختم. میانجیگری بغداد و مسقط میان دو کشور فرصت مغتنمیست که ایران و مصر باید از آن حسن استفاده را ببرند. آسیبی که دو کشور در این سالها از قطع رابطه خورده اند، وضعیت باخت - باخت برای مصر و ایران در پی داشته.
برنده طولانی شدن قطع ارتباط ایران -مصر جز اسرائیل نبوده و نیست. توجه به آمار صادرات و واردات بین مصر و اسرائیل و مصر و ایران در سال ۲۰۲۲ روشنگر است:
صادرات مصر به اسرائیل در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۱۸۷.۹۵ میلیون دلار و واردات مصر از اسرائیل درهمین سال بالغ بر ۱.۲۶ میلیارد دلار بوده است.
واردات مصر از ایران در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۵.۰۸ میلیون دلار و صادرات مصر به ایران در همین سال ۱.۴۲ میلیون دلار بوده است.همین مقیاس قابل تامل را می توان در حوزه گردشگری و درامدهای حاصل از آن، مناسبات فرهنگی و حوزه کتاب و فیلم و موسیقی و رسانه، مبادلات علمی و تبادل دانشجو و استاد دید.
در یادداشت امروزم در روزنامه اطلاعات با عنوان «درسهایی از سوریه» به بررسی تحولات اخیر در رابطه با این کشور پرداختم.
مطالعه کشورهای حامی اپوزیسیون مسلح سوریه که پرچمدار مبارزه با دولت مستقر سوریه بودند و سقوط بشار اسد را حتمی و قریبالوقوع میدیدند، قابل تاملی است. #سوریه#Syria
یا همچون محمد مرسی در مصر که زمانی پرچمدار حمایت از اپوزیسیون سوریه بود،با کودتای السیسی سرنگونشدند، یا مانند امارات متحده عربی زودتر از بقیه چند سال است با سوریه تجدید رابطه کردهاند،با مثل رئیسجمهوری ترکیه، جایگاه محکمی ندارند و معلوم نیست در انتخابات آینده شانسی داشته باشد،
یا همچون عربستان درصدد جبران مافات برآمدند و با احساس اطمینان نسبت به موقعیت فعلی اسد،میخواهند پس از نزدیک به ۱۲ سال به انزوای سوریه پایان دهند و در صدد دعوت او به اتحادیه عرب و مناسبات جدید هستند،یا مثل قطر و کویت و مراکش همچنان مقاومت میکنند.
آخرین یادداشتم در سال ۱۴۰۱ امروز شنبه ۲۷ اسفند در روزنامه اطلاعات با عنوان «سالی که گذشت، سال عبرت!» منتشر شد.
متن یادداشت را در تلگرام و سایت مکتوب نیز می توانید ببینید. لینک مطلب در روزنامه اطلاعات: ettelaat.com/archives/68093…
در این مقاله سعی شده ببینم که اگر بخواهم به عنوان آخرین مقاله ام برای سال ۱۴۰۱ به یک موضوع محوری توجه کنم، کدام حوزه بیشتر شایسته توجه است؟ حوزه سیاست، فرهنگ، اجتماع، اقتصاد، رسانه، روابط بین الملل، یا ...؟ و آن موضوع محوری، چه موضوعی خواهد بود؟
موضوع حجاب؟اعتراضات اخیر؟مشکلات معیشتی؟اینترنت؟عزل و نصب های بی منطق؟شکاف های نسلی؟مذاکرات بی سرانجام برجام؟موضوع جریانی که از بدو پیروزی انقلاب با هدف ایجاد انحراف در انقلاب، قدم به قدم برای تسخیر قدرت از هیچ اقدامی دریغ نکرد؟ مولدسازی؟مسمومیت های مدارس؟تمامیت ارضی و وحدت ملی؟
یادداشت امروزم با عنوان «مسمومیت و چاره بحران بی اعتمادی» در ادامه دو مطلب قبلی که پیرامون مسمومیت های زنجیره ای نوشتم، امروز در روزنامه اطلاعات منتشر شد که می توانید آن را در سایت روزنامه و یا تلگرام و سایت مکتوب ببینید. #مسمومیت_دانشآموزان#مسمومیت ettelaat.com/archives/67877…
در این یادداشت از زاویه ای دیگر به موضوع پرداخته شد و با اشاره به تکنیک های عملیات روانی، نوشتم در این مسمومیت ها از قریب به اتفاق تکنیک های عملیات روانی بهره گرفته شده است. از ابتدا اتاق فکرهای اجرای مسمومیت ها، با هدف دامن زدن به بحران بی اعتمادی و ناکارآمدی به جریان افتاد.
مسمومیت ها دو بخش مرتبط به هم داشته و دارد:اول،نفس عملیات و اجرای قدم به قدم آن.دوم،عملیات روانی و تبلیغاتی برای تحقق اهدافی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت.همانگونه که نفس عملیات در مدارس پیچیده و متنوع بود،عملیات روانی نیز بسیار محاسبه شده،دقیق،هدفمند و هماهنگ مدیریت و اجرا شد.
در یادداشت جدیدم در روزنامه اطلاعات شنبه ۱۳ اسفند با عنوان «معادله دو مجهولی مسمومیت و امنیت» به بررسی ابعاد و جوانب مختلف پدیده مسمومیت مدارس کشور پرداختم. این یادداشت در ادامه مطلب هفته قبل با عنوان «مسمومیت دانش آموزان؛ عمدی یا اتفاقی؟» است. #مسمومیت_دانش_آموزان
بیش از سه ماه از اولین مورد مسمومیتها در مدارس قم گذشته و هنوز هیچ نتیجه مشخصی از اقدامات به عمل آمده،رسما اعلام نشده تا موجب اطمینان خاطر دانش آموزان و خانواده ها شود.در چنین شرایطی سرعت عمل و اطلاعرسانی دقیق و برخورد با مسئولان ناکارآمد جلو بسیاری از حوادث سوء بعدی را می گیرد.
ساعاتی از خبر بازداشت سه نفر در ارتباط با مسمومیت های زنجیره ای مدارس توسط خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه نگذشته بود، که خبر این بازداشت ها توسط وزیر کشور و فرمانده نیروی انتظامی تکذیب شد؛ که شاید این تکذیب به دلیل شناسایی سر شبکه های این مسمومیت های زنجیره ای باشد.
در یادداشت جدیدم با عنوان «مسمومیت دانش آموزان؛ عمدی یا اتفاقی؟» در روزنامه اطلاعات امروز به این موضوع پرداختم. آنچه مسمومیت های مدارس قم را متفاوت از موارد دیگر می کند، تعدد مدارس درگیر دخترانه و استمرار مسمومیت های زنجیره ای در مدارس بوده است که آخرین مورد آن سوم اسفند رخ داد.
.
در مورد علت مسمویت ها از سوی مسئولان استانی و ملی صحبت های یعضا ضد و نقیض منتشر شده است. به رغم گذشت نزدیک به سه ماه از نخستین مسمومیت دانش آموزان، هنوز علت و عامل مسمومیت ها توسط متخصصین شناسایی و اعلام نشده است. عمدی بودن اتفاقات در مدارس از جدی ترین موارد ذکر شده است.
استمرار و تعدد مسمومیتها در مدارس طی سه ماه اخیر موید آنست که این اتفاقات نمی تواند اتفاقی باشد و به احتمال زیاد نتیجه اقدامات گروهی سازماندهی شده و با کارگردانی اتاق فکر و معطوف به اهدافی مشخصست.دادستان کل کشور از احتمال اقدامات مجرمانه عمدی در مسمومیت دانش آموزان قمی خبر داد.