Ik wil het een week lang over examens hebben, onze eindexamens in het bijzonder. Ik ga ze van vele kanten aanvliegen, maar dus niet vanuit de positie van de leraar die leerlingen erop voorbereidt. Want ik ben geen leraar. Vul mij op dit punt aan, graag.
Ik zal vaak teruggrijpen op materiaal op benwilbrink.nl/sitemap.htm Heel die website gaat over examens, eigenlijk. Er is ook een bestand waarin ik publicaties over examens verzamel, een ongeordende maar juist daardoor altijd inspirerende zooi mengelwerk. benwilbrink.nl/literature/exa…
Ik ga eens gek beginnen: met geschiedenis van examens. Ik schreef er een engelstalig artikel over benwilbrink.nl/publicaties/97… in Studies in Educational Evaluation, 1997. Maar er is ook een nederlandstalige (eerdere) versie met uitvoerig notenapparaat: benwilbrink.nl/publicaties/95…
Het domein van dit artikel is de wereld, het tijdvak is tot circa 1900. Waarom tot 1900: dan begint het tijdvak van de psychologische tests die een enorme invloed op beoordelen in het onderwijs gaan krijgen (voor een birdseye view zie van12tot18.nl/artikelen/cijf…)
Voor de periode tot 1900 zijn algemene geschiedenissen van examens zeldzaam, George Madaus schreef er een: libgen.li/ads.php?md5=8d….
Ik bestudeerde het onderwerp om een smaakmakende opening te krijgen voor een proefschrift over tentamenmodellen, maar dit terzijde.
In Google Scholar scholar.google.nl/scholar?hl=nl&… blijkt het artikel royaal te worden geciteerd, daar ben ik blij mee. O.a. Harari citeert het in Homo Deus (noot 6 in hoofdstuk 4).
Bijzonder is dat Scholar direct doorverwijst naar de transcriptie op mijn website, vind ik wel fijn.
Genoeg zelf-promotie. Waarom is die geschiedenis belangrijk: omdat onderwijs zo'n sterk door duizendjarige tradities gedreven zaak is. We doen in politiek en media wel alsof de problemen in ons onderwijs pas gisteren zijn ontstaan, maar dat is natuurlijk toch vaak niet zo.
Hebben wij in het Westen onze ideeën over examens ook ontleend aan de keizerlijke examens in China? Dat is niet waarschijnlijk. Er is een sterk contrast tussen onze West-Europese examens (sinds het ontstaan van universiteiten) en de Chinese examens voor bestuursfuncties.
In Europa waren maatschappelijke elites (adel en aristocratie) niet echt onderworpen aan examens: dat waren vooral ceremoniële gebeurtenisssen. Dat was in China bepaald anders. Ik zie Benjamin Elman (2000) ucpress.edu/book/978052021…, p. xxiv, het als volgt samenvatten:
" .. civil examinations were a cultural arena within which diverse political and social interests contested each other and were balanced." (Fantastisch boek, trouwens).
In China is de geschiedenis van zijn Civil Service Examens ook de culturele geschiedenis van het rijk.
Omdat de Chinese examens geen invloeden vanuit Europa hebben ondergaan, en zo'n vooraanstaande plaats in de samenleving innamen, is bestudering van die examens een probaat middel om onze eigen examens als helemaal niet vanzelfsprekend te gaan zien. Out of the box.
In China verdeelde de maatschappelijke elite dus de belangrijke/aantrekkelijke maatschappelijke (bestuurlijke) posities onderling op competitieve wijze via de keizerlijke examens. Een bondje tussen de keizer en de elite.
Zou dat bij de Europese examens echt anders gaan?
In feodaal Europa werden de belangrijke posities gewoon zonder examens onderling verdeeld door de erfelijke adel onder regie van vorsten zoals Karel de Grote, Floris V, Karel V, Willem van Oranje. Ondertussen groeide aan de universiteiten wel een systeem van examens die van
belang waren voor niet-adelijke jongeren om aantrekkelijke maatschappelijke posities te bereiken binnen die universiteiten zelf, de kerkelijke instituties, de administratie van vorsten steden en handelaren. Die examens konden sterk competitief zijn, zoals bekend ia van de
examens aan de Leuvense universiteit begin 16e eeuw (toen ook Erasmus er doceerde) waar vier 'colleges' met elkaar de intellectuele strijd aangingen. Persoonlijke winnaars konden rekenen op aanstellingen in universitaire of kerkelijke posities. Meritocratie avant la lettre.
Er is ondertussen een uitgebreide literatuur over deze ontwikkelingen in de (laat-)middeleeuwse periode.
Specifiek voor rechten bijv.: James A. Brundage (2008). 'The medieval origins of the legal profession. Canonists, civilians, and courts'. annas-archive.org/md5/a51ed3cee6…
Een actuele algemene geschiedenis van ontwikkelingen binnen de universiteiten geeft:
Hilde de Ridder-Symoens (Ed.) (1992). 'A history of the university of Europe. Volume I, Universities in the middle ages'. Cambridge UP. annas-archive.org/md5/2dc4459c63…
Universitaire examens gaven het recht om overal te doceren. Universiteiten waren lerarenopleidingen, zeg maar. Latijnse scholen waren voorbereidend. De bakermat van Europees georganiseerd 'middelbaar onderwijs' ligt in Zwolle. De school van Joan Cele:
Tekst van Sjoerd: didactiefonline.nl/blog/vriend-en….
Om met 2 assistenten bijna 1000 leerlingen onderwijs te geven, ontwikkelde Joan Cele een 'klassikaal' systeem, dat navolging vond in heel Europa. Joan bepaalde zelf halfjaarlijks wie er naar een hoger niveau doormocht.
Het hoogste niveau was gelijk aan een universitaire propedeuse. Zo kreeg middelbaar onderwijs zijn organisatie, toch een voorwaarde voor zoiets als een eindexamen, pas eind 19e eeuw aan de orde.
Moeten we dat verhaal over Joan Cele geloven? Ja hoor: research.vu.nl/ws/portalfiles…
Houd vast dat we in onderwijs hebben te maken met gewoonten die vele eeuwen oud kunnen zijn, ooit functioneel zijn geweest, maar wie zegt dat ze dat vandaag ook nog zijn?
En dat tegen de achtergrond dat onderwijs ook veel heeft te maken met machtsverhoudingen in de samenleving.
Als contrast met huidige examens vertel ik iets over mijn eigen examen, 1962, gymnasium betha. Ik lees bij Idenburg (1964, Schets van het Nederlandse schoolwezen) dat de Inspectie de schriftelijke opgaven voor de eindexamens verzorgde. Een commissie probeerde een gezamenlijke
lijn te brengen in de waardering van antwoorden. (Het Cito kreeg eind 70er jaren de verantwoordelijkheid voor de eindexamens vo.) Het schriftelijk bestond voor mij alleen uit wiskunde, Nederlands, en MVT. De opgaven zijn gepubliceerd:
S. J. Richter (1969). Schriftelijke opgaven van het eindexamen der gymnasia. Wolters-Noordhoff.
Voor de HBS waren er ook van dergelijke publicaties:
D. J. Kruijtbosch en S. J. Richter (1969). Schriftelijke opgaven van het eindexamen der hogereburgerscholen-B. Wolters-Noordhoff.
Het zou fijn zijn wanneer die oude eindexamens online beschikbaar zijn. Zoeken in Delpher levert wel een oudere publicatie op:
D. J. Kruijtbosch (1916). Schriftelijke opgaven van het eindexamen der Hoogere Burgerscholen vanaf 1885. delpher.nl/nl/boeken/view…
Dat is het, helaas.
Wiskunde (sterometrie, herinner ik mij) bestond uit enkele grote opgaven, op een half A4. Nederlands: een opstel, en tekstverklaring. MVT: proefvertalingen. Ambassades stelden boeken beschikbaar voor de leerlingen met de beste vertaling (per school).
Nakijken van examenwerk: door de eigen leraar, in samenspraak met een deskundige of gecommitteerde. Voor de gymnasia wees de minister deze gecommitteerden aan.
Mondeling examen bestond uit wiskunde (analytische meetkunde en goniometrie), en natuurkunde/scheikunde.
Latijn en Grieks werden niet geëxamineerd, maar daarvoor kreeg je het laatste rapportcijfer op je eindlijst (volgens Idenburg, ik kan me dat niet herinneren).
Mondeling werd afgenomen door de eigen leraar en de gecommitteerde. Spannend hoor.
En ja, je kon op een puntje zakken.
Organisatorisch waren deze eindexamens eenvoudig en overzichtelijk. Er was wel sprake van nadrukkelijke overheidsbemoeienis om examens vergelijkbaar te maken, en de kwaliteit ervan te borgen.
Deze eindexamens legden ook beperkingen op aan de vrijheid van leraren (Idenburg).
Het examen wiskunde bevatte geen flauwekul contexten. Het was wiskunde. Het beoordelen van van deze examens was niet problematisch, het waarderen is een ander verhaal.
Maar dan die talen: opstel en proefvertalingen, bij uitstek problematisch wat beoordelen betreft.
Hoewel ik voor Duits een '8' stond, scoorde ik met mijn proefvertaling een '5'. Ik herinner mij dat ik een enorm probleem had met één woord waarvan ik de betekenis niet scherp kreeg.
Het was al wel bekend dat dergelijk examenwerk problematisch was: benwilbrink.nl/bigfiles/harto…
Dit is dus het discussiepunt: het opstel en de proefvertaling terug in de examens, is dat wenselijk? Wat zijn de voor- en nadelen? Moeten we dan niet meer in de richting van ceremoniële examens denken?
Aha, ik heb dat nog niet uitgelegd, hoe zoiets in de middeleeuwse
universiteiten ging: zodra je meester de overtuiging had dat jij, zijn student, helemaal klaar was voor het examen, meldde hij je aan bij zijn collega-meesters, die vervolgens het examen afnamen. Onafhankelijk van je eigen meester dus. Maar wel met slaaggarantie. Vgl: promotie.
Ter afsluiting: in 1962 was het eindexamen niet iets waar het het hele laatste schooljaar over ging. De organisatie was licht van karakter, voor leraren, leerlingen, school, en ook nationaal (ontwerp van de examens door de Inspectie).
Nog bijna vijf dagen te gaan, er komen nog meerdere onderwerpen aan de orde. ik wil snel beginnen met het ontwerp van examenvragen, dat is voor leraren en leerlingen ook het meest aansprekende. En de crux van examens: als dit ontwerpen niet deugt, waar zijn we dan mee bezig?
Het ontwerp van examenopgaven. Ik begin met op te merken dat de examens vo niet louter afsluiting zijn, maar dat je er ook op kunt zakken. Waarom is dat eigenlijk? Leraren hebben 4 tot 6 jaar gewerkt met deze leerlingen, kennen ze dus door en door. Hoezo dan nog zakken?
Ik laat die vraag nu rusten, want waar het mij om gaat is dat ontwerpers van examenopgaven er evident vanuit gaan dat die opgaven MOEILIJK moeten zijn. Is dat een natuurwet dan? Moet een examen SELECTIEF zijn? Nee toch. We maken dat elkaar voortdurend wijs ('Vijven en zessen').
Wat zijn eigenlijk de eisen die we aan de kwaliteit van examens en van examenvragen moeten stellen? O, wacht, laten we toch eerst maar even kijken naar het inhoudelijk ontwerpen van examenopgaven, want dat moet toch de basis van alles zijn, niet?
Ik schreef er ooit een cursusboek voor, in 1983 omgewerkt tot Aula 809 in de Onderwijskundige Reeks voor het Hoger Onderwijs: benwilbrink.nl/projecten/toet…
Omdat in de grote bezuinigingsoperatie van de 80er jaren (TVC) mijn werkplek werd opgeheven, is het bij deze editie gebleven.
De basisgedachte is dat het ontwerpen van toetsvragen geen gave vereist die sommige leraren wel, anderen minder bezitten, maar dat het een rationele aanpak vergt. Dan kan de ontwerper ook goed uitleggen wat zijn opgaven precies vragen en waarom dat zo is.
En dat laatste is niet vanzelfsprekend hè! Nederland heeft juist een ongelooflijk examendebacle achter de rug: de politiek en maatschappelijk onhoudbare #rekentoets als extra onderdeel van examens vo (en mbo). Deze expertisecentra flikten dit kunstje: Cito CvTE SLO Inspectie.
Die #rekentoets als extra onderdeel bij de examens vo is een fantastisch casus om aan te demonstreren wat er zoal verkeerd kan gaan bij het ontwerpen van examenopgaven. nHet is zo gek niet te bedenken, of het kwam voor. Zelfs het staatsbelang werd aangeroepen om opgaven geheim
te houden.
Het ernstigste probleem bleek te zijn dat scholen niet in staat waren hun leerlingen doeltreffend op deze #rekentoets voor te bereiden. Zeker, leerlingen vmbo tl en gl, en vwo, konden voor de #rekentoets slagen zonder grondige voorbereiding. benwilbrink.nl/publicaties/14…
Hier hebben we dan ook de belangrijkste kwaliteitseis voor een examen te pakken: een examen moet door de leerling doeltreffend zijn voor te bereiden. A.D. de Groot heeft deze eis geformuleerd, in 1970: benwilbrink.nl/publicaties/70…
De eis van doeltreffend voor te bereiden klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is dat allesbehalve. En daar stuiten we op een enorm probleem bij toetsen en examens zoals die door institutionele partijen (Cito, CvTE) worden ontworpen:
zij gebruiken het psychometrisch apparaat uit de testpsychologie, gericht op diagnostiek, waar juist de vooronderstelling is dat de te testen personen zich NIET specifiek op de test hebben kunnen voorbereiden. Afijn, ik heb het hier uitgelegd, in 1986: benwilbrink.nl/publicaties/86…
De Groot schrijft dat hij de eis van doeltreffend voor te bereiden belangrijker vindt dan de ultieme eis voor tests zowel als toetsen: validiteit van (beslissingen op basis van) tests en toetsen. Ik zou kunnen zeggen: doeltreffend voorbereidbaar IS validiteit van het examen.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink https://mastodon.social/@benwilbrink

Ben Wilbrink https://mastodon.social/@benwilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

May 26
O ja, dat bondje tussen OECD/PISA en economen Heckman, Borghans e.a. om soft skills het onderwijs binnen te fietsen. Zie:
'The claim that personality is more important than intelligence in predicting important life outcomes has been greatly exaggerated' midus.wisc.edu/findings/pdfs/…
Meer daarover in dit open access artikel, vandaag uitgekomen: 'Intelligence, Personality, and the Prediction of Life Outcomes: Borghans et al. (2016) vs. Zisman and Ganzach (2022) Debate'
mdpi.com/2079-3200/11/5… (Rommelen met data van anderen, 'secundaire analyse' heet dat.)
Wat zijn eigenlijk opvattingen over wat intelligentie is bij burgers? Interessante studie daarover: mdpi.com/2079-3200/11/5… open.
"... when defining what it means to be intelligent, participants reference knowledge, but intelligence is not considered in explaining knowing."
Read 24 tweets
Mar 21
Ik wil het beoordelen in onderwijs in een sterk kader plaatsen. Het moet voor de lezer/leraar/leerling tegelijk eigenlijk vanzelfsprekend zijn, èn verrassend in de zin van: 'zo heb ik er inderdaad nog niet eerder naar gekeken'. Een draadje, benieuwd waar het toe leidt. 1/n
Over beoordelen schreef mijn mentor Wim Hofstee een principieel boek dspace.uba.uva.nl/bitstreams/bff…. Beoordelen in onderwijs is daar maar een onderdeel van, maar wat een enorme impact heeft het op onze levens! Dat beoordelen staat ook voortdurend ter discussie. 2/n
Wat zou het geweldig zijn een paar ankers te hebben waar die discussies een rustpunt kunnen vinden. Ik gebruik een middeleeuwse disputatietechniek: maak onderscheid. Zoals tussen beoordelen door leraren, of via tests en examens. 3/n
Read 41 tweets
Mar 9
Toetsen & onderwijs. Een Gordiaanse kluwen van belanghebbende partijen heeft zich sinds de 60er jaren op die toetsen gestort. Onderwijs bezwijkt onder de last, de leerlingen voorop. Stoppen ermee. Dat toetsen heeft geen baten meer, alleen maar torenhoge kosten. Wat denkt u?
Als ik duizend woorden krijg voor een helikoptervisie op beoordelen/toetsen/testen en onderwijs, wat is dan belangrijk genoeg om er zeker in op te nemen?
Ik ga wat proberen, anders komt het er niet van. Toch? Discussie is welkom. Leraren zijn mijn doelgroep.
Bovenaan mijn lijstje staat dan de vraag 'Op welke manier zijn er grenzen gesteld aan het handelen van leraren?' En dan bedoel ik niet de voorschriften van het CvTE bij de centrale eindexamens. Wat hier voor leraren geldt, geldt uiteraard ook voor de Cito's van het land.
Read 37 tweets
Feb 25
Het toeslagenschandaal: het recht deed er even niet toe. krant.volkskrant.nl/titles/volkskr…
Dit interview met Sandra Palmen legt ook het schrijnende gebrek bloot aan rechtskennis in het land. Hoe perkt het recht mijn handelingsvrijheid in? Ben ik slachtoffer van deze onkunde?
Mijn bewustwording dateert van 1976. Bestuursjurist Peter Nicolai (nu lid EK) schreef in Folia (UvA) een stuk over beoordelen in het onderwijs, waarin hij uitlegde dat het handelen van leraren/docenten wordt begrensd door het recht, en wel vooral door abvbb's:
algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Deze rechtsbeginselen brengen onder woorden wat mensen in onze (bestuurlijke) samenleving als rechtvaardig en onrechtvaardig aanvoelen. Dus ook leerlingen in scholen, studenten in mbo en ho.
Geweldig vond ik deze tip van Nicolai.
Read 15 tweets
Feb 5
'Meten is weten', werkelijk?
Docenten stellen bij proefwerken, toetsen, tentamens, examens, vast of antwoorden op de gestelde vragen juist zijn, of niet.
Wij staan er omheen en kijken ernaar. Weten we nu iets? Jazeker. Kunnen we dat wat we nu weten ook duiden? Ai.
Ik wil het over summatieve toetsen hebben: er staat iets op het spel. Wat op het spel staat zijn de mogelijke (gevolgen van) beslissingen op basis van resultaten op de toets. Een specifieke onderverzameling daarvan is wat we (internationaal) 'validiteit' noemen:
de mate waarin de toets leidt tot juiste beslissingen. Hé, dat is best opmerkelijk: het gaat niet om de meting zelf, maar om de beslissing op basis van de meting. Meten is beslissen, zou je denken. Dit klinkt ingewikkelder dan meten is weten, en dat is het ook. De reden om
Read 155 tweets
Feb 3
Toegankelijkheid van studies met een capaciteitsfixus. tweede draadje. Over mogelijke oplossingen. Maar eerst nog enkele woorden over de ontwikkelingen van 1997 (Cie Drenth) tot heden: wat zijn in deze tijd de problemen? Ik kan kort zijn, want in wezen is het simpel:
Het neoliberalisme heeft de beleidsmakers volledig in de greep, meritocratisch denken is de norm: 'winners take all'. Recht en rechtvaardigheid moeten maar even wijken. De richting is: selectie-aan-de-poort moet kunnen, we gaan ermee experimenteren (staats Nijs), een paar
ministeriële commissies (was er een Cie-Korthals?; in ieder geval een Cie-Sorgdrager). Jet Bussemaker was de afmaker, zij joeg er een wet door voor decentrale toelating tot fixus-studie, en verbood gewogen loting. Ik was in die tijd afgeleid met zorgen over een #rekentoets.
Read 33 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(