David Eerdmans 🇺🇦 Profile picture
Jun 11 20 tweets 8 min read Twitter logo Read on Twitter
Goedemorgen. Op dag 16 van #zuidoostwaarts een episch nachttreinritje vanuit Chișinău min of meer op tijd aangekomen in Boekarest Gara de Nord. Zoals gebruikelijk niet enorm goed geslapen in de trein, dus eerst koffie nu. ImageImage
Als je wilt weten waarom dit zo'n episch treinritje was, check m'n tweets van gisteravond:
Gisteren is m'n trein omgespoord van breedspoor naar normaalspoor. Maar het zijn wel grootprofiel-rijtuigen die doorrijden naar Boekarest, in alle dimensies groter dan treinen 'bij ons'. Je ziet het verschil duidelijk tov de Roemeense rijtuigen die zijn aangekoppeld. ImageImage
Bijzondere mix aan treinen hier in Boekarest. Een voormalig Deense IC2 (een mislukt project van AnsaldoBreda, u weet wel, van de Fyra). Een regionaal treintje dat eerder in het Ruhrgebied reed. En natuurlijk Wadlopers die vroeger in Noord-Nederland rondtuften. ImageImageImage
Boekarest bezoek ik later. Ik stap nu op een trein naar de Donaudelta. Wat een beetje mijl op zeven is, want ik was gisteren in zuid-Moldavië op zo'n 110 km van de Donaudelta. En ik reis er helemaal via Boekarest heen. Maar ja, anders had ik die epische nachttrein niet gehad. 🙃 Image
(Ik wist dat dit wat mijl op zeven ging zijn, maar oorspronkelijk zat er nog een dagje Boekarest tussen, waardoor 't minder zo aanvoelde. Maar ik heb een dagje extra Moldavië gedaan, waardoor het nu wel direct achter elkaar komt. Nou ja.)
Uitermate boeiend is het landschap niet richting de oostkust van Roemenië. De trein rijdt wel wat harder door dan de andere treinen die ik tot nu toe in Roemenië had... ImageImage
Onderweg passeren we de Donau (2 takken) en het Donau-Zwarte Zeekanaal, een megaproject van Ceaușescu. ImageImage
Overstap op een regionale trein naar Tulcea, bestaande uit een loc en één dubbeldeksbak. 🙃 Een tikkie trager dan m'n vorige trein, die deed 2,5 uur over de 170 km naar het overstappunt, deze gaat 3 uur doen over de 110 km naar Tulcea. Image
Boemelend door Roemenië. Het is wel een ander landschap dan in de Karpaten... 🙃 Leeg, vooral. ImageImageImage
Sommige stations kunnen een opknapbeurt gebruiken. Image
Aangekomen in Tulcea, havenstad aan de Donau en poort naar de Donaudelta, een gigantisch natuurgebied op de grens van Roemenië en Oekraïne. Plaatsen in de delta zijn alleen per boot bereikbaar. (Check de schaalstok op de tweede kaart). ImageImageImage
Na zo'n twee uur varen (afwisselend snel en langzaam) aangekomen in m'n hotel in Mila 23, een klein dorpje in het midden van de Donaudelta. twitter.com/i/web/status/1…
Ik heb een soort totaalpakket / groepsreis geboekt voor de komende drie nachten. 😬 Iets wat ik normaal nooit doe. Maar hier in de delta ben je sowieso afhankelijk van excursies als je iets wilt zien.
Zat eerst te kijken naar gewoon zelf een hotel ergens boeken + excursies, maar als je excursies in je eentje boekt loopt dat al snel in de papieren, en het lijkt me ook wat awkward om dagdelen alleen met een gids/schipper op stap te zijn.
Dit hotel had een mooi pakket excursies precies op dagen dat het me uitkwam, dus dit maar geboekt. Wel op een andere manier awkward, want met Roemeense groep. De tour is dus ook in 't Roemeens, hoewel ze in mijn boot een schipper gezet hebben die ook Engels kan.
Enfin. Ik ben benieuwd hoe dit bevalt. 🙃 Iig wel heel tof om hier door de delta te varen. En dat ga ik de komende dagen nog meer doen, in totaal leg je met dit pakket zo'n 250 km per boot af(!).
Enfin, nu hier dus. Mila 23 - genoemd naar de afstand naar de zee. En 20 km van Oekraïne. Het dorpje is zoals de meeste plaatsen in de Donaudelta alleen over water bereikbaar. Image
Echt wel een beetje awkward, als enige buitenlander in een Roemeense groep, haha. Gelukkig wel wat aanspraak bij het diner. Het eten hier is (uiteraard) veel vis - vissoep en daarna gebakken vis met een soort knoflooksmeersel.
Hier in de Donaudelta loopt dus de grens tussen Roemenië en Oekraïne. Iets verder naar het westen ligt ook Moldavië nog een stuk langs de Donau. Moldavië grenst euh... *checks notes *... 400 meter aan de Donau. 🙃 Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David Eerdmans 🇺🇦

David Eerdmans 🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidEerdmans

Jun 10
Goedemorgen. Laatste dag in Moldavië. Ik ben nog steeds in Gagaoezië, de autonome regio met een Turks volk en een eigen Turkse taal. In een dorpje verderop is een klein en stoffig museum over Gagaoezië, waar je die taal ook veel tegenkomt. ImageImageImageImage
Over de bijzondere status van Gagaoezië schreef ik gisteren al een paar tweets:
In tegenstelling tot de meeste Turkse volken is Gagaoezië niet islamitisch, maar orthodox christelijk. Elk plaatsje heeft wel een soortgelijk kerkje met shiny koepels. Image
Read 45 tweets
Jan 21
Precies dit. Nu Rusland maar wat stukken Oekraïne geven 'want anders kernoorlog' betekent dat Rusland voortaan alles kan eisen 'want anders kernoorlog'.
Natuurlijk is Georgië voortaan Rusland, want anders kernoorlog. Baltische Staten - ja, artikel 5 NAVO, maar willen we echt een kernoorlog riskeren voor die kleine landjes? De rest van Oekraïne - ach ja, Rusland had daar altijd al een claim op, en anders kernoorlog.
Polen - ze spreken er een Slavische taal, dus het hoort eigenlijk wel bij Rusland. En anders kernoorlog. Berlijn hoorde voorheen ook in de Russische invloedssfeer. En anders kernoorlog.
Read 4 tweets
Jan 21
De Interliner ("De Groene Streep") werd in 1994 geïntroduceerd als netwerk van snelle buslijnen tussen steden. Het was één van de eerste 'productformules' in het Nederlandse OV, en daarmee voorloper van huidige productformules als Qliner of U-link. Een draadje.
Snelbussen met een eigen 'merk' waren ook weer niet helemaal nieuw. Zo reed de Brabantse BBA in samenwerking met NS een 'sneltreinbus' tussen Oosterhout/Breda en Utrecht. En de Zuidooster had snelbussen in een grijze kleustelling i.p.v. het standaard-geel.
Bijzonder aan de Interliner was dat het als een gezamenlijk merk werd neergezet van voor snelle bussen van alle streekvervoerders samen. Deze innovatie kwam uit de koker van de VSN Groep, een (overheids)holding die sinds 1989 alle streekvervoerbedrijven in handen had.
Read 29 tweets
Jan 14
Ja, maar als we nu met Rusland gaan onderhandelen over vrede, dan verandert Poetin opeens in een vredesduif en gaat hij nooit meer zo'n oorlog beginnen. Ofzo.
(Reminder dat Oekraïne een vrij en democratisch land is, en Rusland een oorlogszuchtige dictatuur die Oekraïne probeert te vernietigen. En dan nog zijn er heel veel mensen die het 'oorlogszuchtig' vinden dat Oekraïne zich verdedigt daartegen (..)
(..) en pleiten voor onderhandelingen, wat betekent dat Oekraïne stukken land moet weggeven aan die oorlogszuchtige dictatuur. Die vervolgens die 'vrede' zal benutten om het leger opnieuw op te bouwen, om daarna alsnog Oekraïne te vernietigen. En Georgië. En Moldavië. Etc).
Read 4 tweets
Jan 14
Bij de band in de busstalling in Utrecht gisteren zijn alleen dieselbussen afgebrand, geen elektrische. Toch weerhield dat vele twitteraars niet om los te gaan op "ZIE JE WEL DAT KRIJG JE MET ELEKTRISCHE BUSSEN!!!11!1!!"
rtvutrecht.nl/nieuws/3525052…
(Zoek voor de gein maar eens naar tweets met "elektrische bussen" de afgelopen 48 uur en je snapt wat ik bedoel).
En ik snap dat de vraag opkomt, maar er waren een boel twitteraars die nog -voordat er ook maar iets duidelijk was- al zéker wisten dat het wel om elektrische bussen moest gaan - en sommigen blijven dat ook volhouden toen duidelijk werd dat het niet zo was.
Read 6 tweets
Jan 14
Ik merk in m'n werk dat mensen vaak denken dat de gemeente over het openbaar vervoer gaat. Daar komen vaak klachten en suggesties over OV binnen. Maar doorgaans gaat de gemeente er niet over. Wie dan wel? Een draadje over de organisatie van 't OV in NL.
Het OV in Nederland wordt geregeld door de Wet Personenvervoer 2000, die van kracht werd in ...*checks notes*... 2001. Daarin staat welke overheden het bevoegd gezag zijn voor openbaar vervoer. (Daar is in de loop van de tijd eea in veranderd, ik ga in op hoe het nu is).
In beginsel is het simpel: provincies zijn bevoegd gezag voor al het openbaar vervoer in hun gebied, behalve over de treinen van het hoofdrailnet, daar gaat het Rijk over.
Read 26 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(