Appajubi Profile picture
Sep 20 23 tweets 6 min read Twitter logo Read on Twitter
1️⃣ BİST hisse senetlerine yatırım yapan fonların son beş yıllık getirilerini analiz etmeye ve akla karayı birbirinden ayırmaya çalıştım. Bu akışta bulgularımı sizle paylaşmak istiyorum. Son 5 yıldır işlem gören fonları dikkate aldım.
2️⃣ Bu nedenle muazzam başarı sergileyen HDH, HMK, NNF gibi Hedef portföy fonlarını, OPI, OPH gibi Osmanlı Portföy fonlarını maalesef değerlendirme dışı bıraktım. Ancak peşinen söyleyeyim bu iki şirketin hisse fonları çok güzel getiri sağlamış.
3️⃣ 5 yıldır işlem gören 47 tane TL hisse senedi fonunun verilerine eriştim TEFAS’tan. Bu arada dikkatimi çekti, özellikle 2020’den itibaren Türk hisse senetlerine yönelik kurulan fon sayısı çok hızlı artmış, an itibarıyla 200’ün üzerinde fon mevcut.
4️⃣ 5 yıldır var olan fonların Ekim 2018’den Ağustos 2023’e 59 adet aylık getirisini hesapladım. Bu noktada yapılabilecek en basit şey en yüksek ortalama getiriyi sağlayan fonu şampiyon ilan etmek olurdu.
5️⃣ 47 fon içinde en yüksek ortalama aylık getiri sağlayan fon Marmara Capital MAC fonu (ortalama 5.37%). Inveo Portföy GMR fonu da 5.14% ile ikinci sırada. Ancak yüksek getiriyi istikrarlı olarak sağlayan fonları tespit etmek için getirilerin oynaklığını da dikkate almak gerekli. Image
6️⃣ Bu noktada CAPM (Capital Asset Pricing Model) denklemleri tahmin ettim. Burada her bir fon için paylaştığım beta değeri fonun BİST 100’deki hareketlere ne ölçüde tepki verdiğini gösterirken alpha değeri ise fonun her ay BİST100’ü ortalama ne kadar geçtiğini verir.
7️⃣ Beta değeri düşük olan bir fon piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenen, daha istikrarlı getiri sağlayan bir fondur diyebiliriz. Alpha değeri yüksek olan bir fon da BİST100 endeksinin bariz üzerinde getiri sağlamış demektir.
8️⃣ Biz mümkünse düşük beta ve yüksek alpha veren fonları başarılı sayarız. Tabi burada küçük bir not düşmek isterim, tüm getirileri enflasyondan arındırdım, yani reel getirilerle çalıştım.
9️⃣ 47 fon içerisinde en yüksek alpha yaratan fonların Hedef Portföy HPF, Marmara Capital MAC ve Inveo Portföy GMR olduğunu görüyoruz. Bunlardan ilki ve üçüncüsü aynı zamanda düşük beta da sağlanmaları sebebiyle ekstra hoşumuza gidiyor. Image
1️⃣0️⃣ En düşük alpha sağlayanlar ise YK Portföy YEF, İş Portföy TIE ve Strateji Portföy FYF olmuş. Düşük alpha sağlayan fonların Bist-30, Bankacılık endeksi ve Temettü-25 endeksi fonları olduğuna özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Image
1️⃣1️⃣ Son 3 yılda küçük hisselerin çok ciddi ralli yaptığı ortamda bu sonuçlar hiç şaşırtıcı olmadı. Ama bu hep böyle gidecek anlamına da gelmez. Listede endeks fonları haricinde alt sıralarda kalanlar Ata Portföy AYA ile İstanbul Portföy ACK fonları.
1️⃣2️⃣ Şimdi aynı listeyi bir de betalara göre sıralayalım. En istikrarlı getiri sağlayan fon Strateji Portföy FYF olmuş. Zaten fonun adı “mutlak getiri hedefli serbest fon”. Adının hakkını vermiş. Ama üzücü olan tarafı istikrarlı bir şekilde enflasyonun altında getiri sağlamış.. Image
1️⃣3️⃣ Diğer taraftan 2. sıradaki Hedef Portföy HPF fonu hem düşük beta hem yüksek alpha ile mükemmel bir iş çıkarmış. Qİnvest IAS fonu da yine çok iyi performans sağlamış.
1️⃣4️⃣ En oynak getiri performansı sağlayanlarda ise Strateji Portföy ST1, İş ve Ak Portföy banka endeksi fonları ve Marmara Capital MAC fonunu görüyoruz. MAC çok yüksek getiriyi yüksek oynaklıkla sağlamış, olsun. Image
1️⃣5️⃣ Peki hem oynaklık hem de yüksek getiriyi bir arada nasıl değerlendirebiliriz? Bunun için en basitinden bir grafik çizmek mümkün. 47 adet fonun tamamının alpha ve beta değerlerini böyle bir grafik üzerinde göstereyim (bir sonraki twitte).
1️⃣6️⃣ Grafikte sol ve üstte olan fonlar en tercih edilesi olanlar. Sol alttaki FYF, istikrarlı ve düşük performanslı. Solda en üstteki nokta HPF ve onun biraz altındaki IAS. Hem sağda hem de aşağılarda pek çok fon var. Bunlar hem kel hem fodul diyebiliriz 😂 Image
1️⃣7️⃣ Grafik dışında bu iş için kullanabileceğimiz çeşitli performans ölçütleri var. En yaygın kullanılanlarından biri Jensen’s alpha. Fon getirisinin risksiz tahvil getirisini aşan kısmından bist100’ün risksiz tahvil getirisini aşan kısmının beta katını çıkararak buluyoruz. Image
1️⃣8️⃣ Böylece yüksek oynaklığı cezalandırıyoruz. Bir diğer performans ölçütü Treynor metriği. Burada da fon getirisinin risksiz tahvil getirisini aşan kısmını betaya bölerek oynakligi cezalandırmış oluyoruz. Image
1️⃣9️⃣ Son olarak Sharpe oranı, Treynor gibi ancak betaya bölmek yerine risksiz faizi aşan getirilerin standart sapmasına bölüyoruz. Betayı yani CAPM katsayılarını burada hiç kullanmıyoruz. Daha net bir metrik. Image
2️⃣0️⃣ Jensen’s alpha ile Treynor ölçütlerine göre en iyi risk-getiri dengesi sağlayan fonlar Hedef Portföy HPF, Marmara Capital MAC, Inveo Portföy GMR, İstanbul Portföy ACC ve Qİnvest Portföy EID olmuş. 👏🏻 Image
2️⃣1️⃣ En düşük performans verenler ise Bist-30, ile bankacılık endeks fonları olmuş. Endeks fonları haricinde zayıf not alanları kötüden iyiye doğru söyle sıralayabiliriz Strateji Portföy FYF, Ata Portföy AYA, Deniz Portföy DAH, Ziraat Portföy TZD ve Kare Portföy KYA. Image
2️⃣2️⃣Bu akışta size hem hisse senedi fonlarının geçmiş getirilerini analiz etmeye çalıştım hem de fon ya da benzeri yatırım alternatiflerini değerlendirirken sadece gerçekleşen getiriye değil diğer ölçütlere de bakmak gerektiğini düşündürmeye çalıştım. Oynaklık ve istikrar önemli.
2️⃣3️⃣ Son olarak ilk ve son sıralar haricinde kalan fonların verilerini de tablo olarak paylaşayım. Bankaların PY şirketi iştiraklerinin fonları butik PY şirketlerinin fonlarına kıyasla geri kalmış. Bu da banka iştiraki olanların biraz daha ihtiyatlı çalışmasından kaynaklanıyor.


Image
Image
Image
Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Appajubi

Appajubi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @appajubi

Sep 7
1️⃣ Son dönemde çok soru geliyor. Topluca cevaplamak istiyorum. Hangi hisse alınır? Çok bilgili değilsek 100-endeks ya da teknoloji endeksi, temettü-25 endeksi gibi endeksleri almak en mantıklı seçenektir. Bunları da fonlarla yapmak mümkün.
2️⃣ En çok sorulan ikinci soruya gelince; borsaya ne zaman girilir? Her zaman girilebilir. En güzeli düzenli alımlar yapmaktır. Günlük al sat yapacaksanız yardımcı olabileceğim hiçbir şey yok. Ancak uzun vadeli girip illa da piyasayı zamanlama yapmak istiyorsanız bir yolu var.
3️⃣Tüketici güveni düşük olduğu dönemlerde alımları hızlandırmak, tüketici güveni yükseldiği zamanlarda alınları yavaşlatmak düşünülebilir. Bakın düşükken al, yüksekken sat değil, daha fazla al/daha az al şeklinde yaklaşımım. Benim icin önemli olan lot artırmak her zaman.
Read 24 tweets
Aug 14
1️⃣Türkiye’de başlıca 14 tane bireysel emeklilik şirketi mevcut. Agesa, Allianz, Anadolu Hayat, Axa, Bereket, BNP, Garanti, HDI, Katılım Emeklilik, Metlife, NN Hayat, QNB Sağlık, Türkiye Hayat ve Viennalife.
2️⃣ Bunların benzer temalara yatırım yapan emeklilik fonları arasında fark var mı merak ettim. Her emeklilik şirketinin fonlarını yöneten genellikle aynı grup üyesi bir portföy yönetim şirketi oluyor.
3️⃣ Örneğin Anadolu Hayat’ın emeklilik fonlarını İş Portföy yönetiyor, ya da BNP Paribas Cardif Emeklilik’in fonlarını TEB Portföy yönetiyor. Neyse, Tefastan tüm BES fonlarının Ocak 2022-Ağustos 2023 sonrası getirilerini çektim.
Read 23 tweets
May 2
1️⃣Bu aralar borsa çok kötü gidiyormuş, her gün ekranlar kıpkırmızıymış, hisseler kan gölüymüş… Kayıpları olan arkadaşlara, günlük al sat yapanlara samimi bir şekilde geçmiş olsun demek istiyorum. İnşallah bir an önce zararınızı çıkarırsınız.
2️⃣Şimdi yatırımcı arkadaşlara dönelim. Gerçi kendine uzun vadeciyim, yatırımcıyım diyenlerin de yüzde 90’ı gene günlük borsa takip edip, düşüşlerde çarpıntı falan yaşıyorlar ama olsun, diğer kalanlarla tartışalım.
3️⃣Hani bir piyasa döngüsü var ya, o döngünün neresindeyiz bilmiyoruz, aşağıdaki resimde belki 5, belki 6 belki 7 numaralı adımdayız. Şahsi tahminim 6 numaradayız. Hatta ben genel olarak hep 6 numaradayım sanırım 😜 Image
Read 18 tweets
Mar 24
1️⃣ Fed? Ne iş? Ne oluyor ne bitiyor?Azıcık tarihe hız atalım. ABD’de 1999-2000’de Dot. Com balonu patlayıp hem hisse senedi piyasalarını hem de ekonomiyi göçertmişti. Pesinden Fed ne yaptı hızla politika faizini 1% civarlarına kadar indirip ekonomiyi toparlamaya çalıştı.
2️⃣ Aşırı düşen faizler ve kredi koşullarının aşırı gevşek oluşu nedeniyle konut kredileri hızla büyüdü, herkes hem de üçer beşer ev almaya, mevcut evini refinanse edip nakit elde etmeye başladı. Hem ev hem finansal varlık fiyatları roketledi.
3️⃣Aşırı para bolluğunda bankalar ve finansal kurumlar da çok rahat davrandı önüne gelene krediyi verdiler, her türlü riski de göz ardı ettiler. Başıboş kalmışlardı da hem. Fed ekonomideki aşırı ısınmaya 2004’ten itibaren teli vermeye başladı.
Read 19 tweets
Jan 13
EYG GYO değerleme raporlarını incelerken bir şey dikkatimi çekti. Bu şirketin Eylül itibarıyla değerlemesi yapılmış 1.4 milyar TL civarı gayrimenkulü var, ancak bilançosunda da 631 milyon TL ertelenmiş gelir var.
Sanırım bu ertelenmiş gelir Narlı Bahçe projesinde satış vaadi sözleşmeleri ile sattıkları dairelerden gelmiş. Projenin güncel inşaat durumuna göre değeri 800 küsür milyon denmiş raporda. Muhtemelen tüm proje satılmış.
Bu nedenle ben ertelenmiş geliri borçlardan, Narlı Bahçeyi de varlıklardan düşmek gerektiğini düşünüyorum. Belli ki bu haliyle de projeyi bitirmek için yeterli kaynak kalmamış ellerinde ki halka arz yaptılar. Bu durumda bu şirkete ortak olduğumuzda Narlı Bahçeye ortak olmuyoruz.
Read 7 tweets
Dec 13, 2022
1️⃣Olası bir konut kredi kampanyası halinde GYO sektörü gider diye düşünüyor çoğu yatırımcı. İhtimali var evet. Ama gözden kaçırılan bir husus var, gyo’ların hepsi bir değil. Bazısı müteahhit gibi takılıyor, kat karşılığı proje yapıyor, bazısı ticari gayrimenkul üretiyor.
2️⃣Kimi GYO’lar kira geliri elde etme amaçlı dükkan satın alıp ya da inşa edip onların kira geliriyle faaliyetini sürdürüyor. Mesela ATAGY çeşitli şehirlerde dükkanları portföyünde tutuyor ve burger kinge kiralıyor. Ya da reysaş gyo cok sayıda depo sahibi.
3️⃣Pera, Akmerkez, Yeni Gimat (Ankamall), Torunlar, Panora GYO’lar alışveriş merkezi işletiyor. Doğuş GYO Doğuş otonun ofis binaları showroomlari gibi ticari gayrimenkullere sahip. Algyo gayrimenkul portföyü büyük ölçüde otellerden oluşuyor.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(