3 ילדים יש לאייל: רותם התינוק בן שנה וחצי ואלמוג בת 4. כרמל בת 6 היא ילדה מהממת עם משקפיים אדומים. היא על הרצף האוטיסטי. כשהמחבל התקרב לביתם בקיבוץ ניר עוז, אייל דיבר עם הקטנים כאילו הם מבוגרים: אם לא תהיו בשקט, כולנו נמות.
כרמל לא הבינה ולא היתה בשקט, ולאייל לא היתה ברירה.
אייל תפס את הבת שלו, החזיק חזק וחסם את פיה כדי שלא תצעק. זאת היתה הדרך היחידה להציל את המשפחה מרוצחים. אלא שתוך כדי התופת הוא נזכר במקרה של סמדר הרן מנהריה, שהשקיטה את ביתה יעל עד מוות. הוא שחרר אחיזה ונתן לגורל לעשות את שלו. אם נזק היה נגרם לבתו, הרי ממילא הוא בעצמו היה מת מכאב
זאת היתה הישרדות אבל במחיר נפשי. אייל הוא לא מאלה שבוכים, חוץ מאשר כשהוא נזכר ברגע המצמית הזה. הרי הוא אבא מגונן והפחד שלו הוא שהמקרה הזה ייחקק אצל ביתו כמעשה אלים. הוא בכלל היה נבוך לדבר אז חשוב לי לכתוב דעה: אייל הוא אמיץ. בטוחה שהוא אבא טוב. עדותו היא של ניצול אחרי שואה.
הוא ידע שמחבלים על מרפסת ביתו, לא רק ממה ששמע. האימה שודרה אליו באופן ישיר לטלפון הנייד ממצלמה קטנה ומאולתרת שהתקין רק מספר ימים קודם, על גג ביתו. היא צופה לשביל מול הבית, למקום שהפך נקודת מפגש של מחבלי חמאס. 130 תמונות הסטילס שהפיק מהמצלמה מספרות את הסיפור כולו:
הנה בא טנדר לבן ופורק את המחבלים החוצה. עכשיו אחד מהם מסתובב עם שני רובים בהצלב. מחבל אחר גונב את האופניים של אייל ומחבל נוסף נוסע לרצוח בקלנועית. הנה האופנוע שייקח חטופה מניר עוז אל מעבר לגבול. מה שיש לאייל ביד הוא מסמך תיעודי בעל ערך במלחמה הזאת.
אייל הולך עכשיו בשבילים בעקבות מחבלי חמאס. הנה הבית השרוף של יונתן סימן טוב, שהיה חבר נפש. על השולחן יש טרופיות. אולי הן היו של הילדים של יונתן? הוא היה אצל אייל ביום שלפני. יונתן, אשתו והילדים נרצחו כולם. משפחת סימן טוב נמחקה. בבקשה אל תשכחו אותם. הנה תמונה שלהם:
הבית השרוף ליד הוא של נילי, גם היא חברה טובה-טובה של אייל. לפני שנחטפה לעזה הספיקה לכתוב לו על הירי שהיא שומעת בחוץ. אייל פתאום חושב שאולי היו אלה כדורי הטבח שכוונו אל משפחת סימן טוב
המחבלים לא ריחמו גם על השכנים החביבים מהבית הצמוד לזה של אייל. זוג הקשישים יוסי ומרגיט נטבחו. היא היתה המטפלת של אייל בילדותו. הם גידלו אותי, הוא אומר.
בתוך הבית השרוף שלהם יש עכשיו שרידים של חיים קודמים: מדיח ובו כלים שנשטפו. סירים על כיריים מפוחמים. הממד בשחור כהה.
ביתם של מרגיט ויוסי היא שירי. דירתה נפרצה והמשפחה נחטפה כולל התינוקות הג׳ינג׳ים אריאל וכפיר. אריאל הקטן היה החבר הכי טוב של אלמוג, הבת של אייל. איך מתחילים לתווך מציאות נוראה לבת 4? הכובע של אריאל עדיין על חבלי הכביסה בחוץ. על הרצפה שלט עם ציטוט: "אהבה היא כמו סוכר".
דלת הכניסה לבית של שירי היתה עדיין פתוחה. לבקשת בת משפחה שאני מכירה, סגרתי אותה והידקתי עם סל כביסה. לבית של סבתא אורנה אפשר להיכנס כי היא אישרה. באותה שבת כתבה לחתנה אייל שמחבלים ריססו את סבא גדעון דרך דלת הממד. אהובה נותר חבוק בזרועותיה עד מוות. חודש אחרי, הדם עוד על הרצפה.
סבתא אורנה לא חזרה לקיבוץ מאז ומבקשת עכשיו מאייל להביא קצת זיכרונות מסבא גדעון. היא מוטרדת מעוד משהו: כיצד המחבלים חדרו לביתה אם דלת הכניסה היתה נעולה? אייל מסתובב סביב הבית. מחפש פירצה. בסוף הוא רואה שהתריס שבור והחלון פתוח. דרכו נכנסו רוצחי סבא גדעון.
איך זה שהבית של אייל לא נשרף? איך זה שהוא ומשפחתו נותרו בחיים? זה מעסיק את אותו וכרגע הוא בכלל לא מעלה על דעתו את האפשרות לחזור. "רצחו אותנו ואף אחד לא היה שם כדי להגן עלינו". המשפט הזה חוזר. באותה נשימה אייל רץ לחצר הבית ופותח את ברז ההשקייה. "חייבים לתת לגינה מים כדי שתצמח שוב"
מי שערך איתי את הכתבה הוא אביב פרס, עורך וידאו ותיק ובעצמו ניצול מקיבוץ זיקים שנעקר מהבית שטיפח. הסיטואציה לא רגילה. הנה אדם, שהיה שעות עם ילדיו בסכנת מוות, עורך את מה שקרה לחבריו. עבדנו בלילה ושאלתי אותו אם הוא לא עייף. מאז אותו יום, השיב, הוא ממילא לא עוצם את העיניים.
הסיפור על הטבח בקיבוץ ניר עוז דרך המצלמה על גג ביתו של אייל:
רב"ט גיא בזק מנגן בפסנתר בתחנה בשדרות, תרמיל ענק על הגב ונשק בהצלב. מכאן ימשיך לכיסופים. שם הוא מוצב עכשיו. 10 חודשים בצבא, גדוד 51 של גולני. לוחם. קו משעמם, הוא מדווח לאמא כרמית. "לא קורה כלום". זהו יום ראשון בשבוע. בעוד שישה ימים יהיה גיבור וימות בקרב.
המצבה הטרייה מקושטת בלב עשוי אבנים קטנטנות ועל תווית בקבוק של יין מצויירות הפנים היפות של ארץ ישראל. אלה הפנים של גיא, בן 19, שיצא ראשון בשבע בבוקר, חיסל מחבלים והציל חיים. אבא שלו, יובל בזק, הוא תת אלוף במילואים. עשרות שנים מחייו שירת את צהל. הוא היה בעצמו בעבר מפקד גדוד 51.
להיות גולנצ׳יק זאת גאווה. 40 שנה חיכתה הכומתה החומה של תת אלוף יובל כדי שיוכל להעניק אותה לבן גיאגו בסוף המסלול. הוא חיבק אותו ובמצלמה תפסה אמא כרמית את גיא מזיל דמעה ומנגב מהר. עכשיו הכומתה בתוך מסגרת על קיר ויובל יוצא לערוך תחקיר מבצעי משל עצמו. הוא אוסף כל תיעוד.
לאיש שמחזיק עגבניות אדומות ביד אחת קוראים טל ממן. הוא נשוי באושר לענת ואבא לשלושה מתוקים קטנטנים. הם התגוררו במושב מבטחים. ראשון הגיע סבא מאיר ממרוקו והפך חקלאי. בן גוריון הבטיח לו ציוד טוב. אבא ציון המשיך לגדל ירקות, עד שבא הבן טל ואמר לו: עכשיו תורי ואתה תנוח. מגיע לך לנוח.
טל הובא למנוחת עולם במושב אחרי שנרצח ב-7 באוקטובר. הוא היה חבר כיתת הכוננות. זה קרה בקרב בכיכר, מרחק צעדים מהבית. מעטים מול כ20 מחבלים, שהשליכו רימונים וירו למוות. עכשיו מפוזרים שם פרחים צבעוניים. הנה תמונה ששלח להורים לפני שיצא אל הדרך: שכפץ, מדים וחיוך. זאת תהיה התמונה האחרונה
כשנרצח טל ניגש בנו הקטן יונתן ואמר לסבא ציון: מעכשיו אתה תהיה אבא שלי.
ציון קרס מצער והמשק המשיך לשקוע. אמא אורלי חשבה שאולי צריך לסגור את הבאסטה כי אלה ממילא לא החיים בלי טל, ששותל מלפפונים וקוטף חצילים. החברים באו לנחם ולא ידעו איך. בים המבקרים בלטו שניים.
הנה משפחה מתוקה: מירל'ה הפעוטה עם סרט על הראש, מחבקת את אמא חנה ואת אבא אפריים, שאוחז בידו של הילד חיימק'ה. ארבעתם מחייכים כי עוד מעט ייצאו באוטובוס לאילת. לנסיעה הזאת חיכו. הזדמנות להרוויח זמן עם ההורים ולגלות הרפתקאות חדשות ביחד. הם אפילו הספיקו לקנות בגדי חג באלנבי.
מהתמונה הזאת נשארה בחיים רק מירל'ה, בת 5. בדרך חזרה מאילת, בעלייה המפותלת למעלה עקרבים, ארבו מחבלים. גופת האם נלקחה החוצה. שמלתה הופשלה, אצבע ועליה טבעת נישואין נכרתה. אמא חנה, אבא אפריים והבן חיימק'ה נקברו. מירל'ה היתומה היא היום סבתא. בדיוק לפני 70 שנה חוותה את 7 באוקטובר שלה.
אבא של מירל'ה היה נהג האוטובוס, בימים שבהם להיות חבר "אגד" נחשב זכייה בפרס. בזכות קשרים משפחתיים, גולדה מאיר סידרה לו. קו אחד היה מסובך מכולם לנסיעה. זה היה הקו לאילת. בפיפטיז נהגו יום הלוך ויום חזור, ובלי הגה כוח ניווטו את כל מעלה עקרבים. אפריים תיכף התנדב כי אהב את אילת.
הנה תמונה של זוג צעיר מתחתן. תמי בשמלת כלה לבנה וכפפות תואמות ויורם בחליפה אופנתית ומשקפיים שחורים עבים, חותם על הצהרה שכולה אהבה. תיכף תישבר הכוס ולפני שישימו לב יחלפו 59 שנות נישואין, שלושה ילדים ושבעה נכדים. הבית של תמי ויורם מצגר היה בקיבוץ ניר עוז.
וזאת תמונה טרייה יחסית. סבתא תמי וסבא יורם מצגר עדיין זוג אוהבים, שותפים לחיים, משלימים זה את זו. רק השיער הלבין. כל השאר ממש אותו דבר. חוץ מהעובדה שהיא שוחררה מהשבי אחרי 54 ימים. הוא עדיין שם. ארבעה חודשים בעזה. אין תמי בלי יורם והיא מתגעגעת לחיבוק.
ביממה שלפני הפעימה, השבויים מהמנהרה הרגישו משהו שונה באוויר והחלו להתכונן. אולי הם ייצאו, אולי הפעם תורם. יורם הציע לאשתו, תמי מצגר, ללבוש את הטרנינג הורוד כי הוא חם יותר. הירידה לעומק האדמה של עזה נכפתה עליהם בסוף הקיץ אבל עכשיו אמור להיות קר שם בחוץ. ואז המחבל ביקש מתמי לבוא.
הנה הם חוגגים את שבועות לפני שנה. אבא שלומי עומד בחולצה תכולה, מחבק את רותם, בן 16, ואת אמא שחר המחייכת. לידה שתי הבנות: שיר ושקד. לא מזמן קיבלו דירות במגורי הצעירים בקיבוץ והן עדיין נלהבות מהעצמאות הטרייה שנחתה עליהן. לחולית עברה משפחת מתיאס לפני 6 שנים. ההתאקלמות היתה מהירה.
זאת תמונה עדכנית. מתחת לאבני השיש אמא שחר ואבא שלומי. שלושת הילדים היתומים הביאו אותם לקבורה יחד. הם נרצחו בממד יחד. אמא שחר נשכבה על הבן רותם וסוככה. אבא שלומי אמר: "אני אגן" ובגופו הדף את רימון המחבלים. על המצבות תווים מהשיר "ברית עולם". מזכרת מבית שהתרוקן ברגע מחיים וצלילים.
זוג מוסיקאים היו ההורים שלומי ושחר. כל היום גיטרה ופסנתר, והדיבור שפת שירה. אבא שלומי היה גם המורה שלומי. לימד מוסיקה בביה"ס נופי הבשור. התלמידים השתגעו עליו כי הוא היה מורה שאפשר לשתף אותו בקשיים ולבטים, וריבים עם ההורים. לכל אחד נתן את הבמה והוסיף: אני איתך, אני בשבילך.
אבא של ענר שפירא מחפש. מתכופף לתוך ערימה מפוחמת וחופר בידיים. הנה קליעי רובה וזה שריד אר פי ג׳י. פתאום על הארץ מבצבץ תיק קטן שחור, עליו מוטבעת האות A. וככה, חודש וחצי אחרי שבנו נרצח, משה מוצא את התיק של ענר ליד המיגונית. המום הוא ממשש באצבעותיו את המזכרת.
זאת המיגונית מהסרטון המפורסם שבו רואים מחבלים מכתרים אותה ואז משליכים רימונים פנימה. הגיבור שתופס אותם ומעיף החוצה הוא ענר שפירא. בבטן הבטון שוהים בזמן הזה צעירים רבים שהיו במסיבה וברחו מאימת הרקטות, אל המקום הכי מוגן שהכירו. בחסות העשן אחד הצעירים מנסה לנוס. מחבלים מרססים אותו.
ענר שפירא הוא צעיר יפה עם שיער זהב. הוא בחופשה מהצבא ובא לרקוד במסיבה. ענר עומד במיגונית בראש מורם כשכולם שפופים ופשוט הודף רימון ועוד רימון. ועוד אחד. המחבלים חוששים להיכנס אפילו. זה קרב הירואי כל כך. סרט שקשה להאמין שקרה במציאות עד שצופים בסרטון ורואים: יחיד מול מחבלים.