1/ Jaký je za mě jeden z nejvíce efektivních a bezpečných suplementů, který by měl téměř každý suplementovat?
Edukační vlákno 👉
2/ Je to KREATIN.
Tělu vlastní látka, kterou přijímáme i v potravě, ale jeho nadbytečný příjem v podobě doplňku stravy může mít velké benefity.
Jeho účinky jsou opravdu široké a v poslední době se čím dal více ukazuje, že to není suplement pouze pro sportovce.
3/ ÚČINKY
✅ růst svalů
✅ vyšší síla
✅ lepší intenzivní výkon (kolem 10s)
✅ lepší regenerace
✅ prevence zranění
✅ lepší tolerance tréninku v horku
✅ kognitivní schopnosti
✅ duševní zdraví
✅ podpora aerobního výkonu (?)
4/ NOVÁ STUDIE
15 dospělých lidí bylo vystaveno dvěma nocím spánkové deprivace.
V jednom případě dostali kreatin (0,35 g/kg hmotnosti).
V druhém případě dostali pouze placebo.
Výzkumníci tyto participanty poté testovali. Jaké byly jejich výsledky?
5/ VÝSLEDKY
👉Lidé, kteří přijali nárazovou a vysokou dávku kreatinu, měli o 5 % kreatin fosfátu v jejich mozku více.
👉Také udávali o 8 % nižší únavu.
👉Měli mnohem lepší kognitivní schopnosti v porovnání s placebem.
6/ KONKRÉTNÍ ZLEPŠENÍ
👉 o 18 % se zlepšila jejich paměť
👉 měli o 29 % lepší jazykové schopnosti
👉 logika lepší o 16 %
👉 o 24 % lépe pracovali s čísly
Tato studie ukazuje, že pokud nemůžete dosáhnout optimální délky spánku, suplementace kreatinem vám může pomoci!
7/ Suplementujte ideálně proto ~5 g kreatin monohydrátu denně, případně akutně při spánkové deprivaci 0,35 g/kg.
Velmi pravděpodobně vám kreatin pomůže normalizovat jeho hladinu, která by byla v mozku snížena kvůli nedostatku spánku a zlepší se i váš kognitivní výkon. 👌
8/ Kreatin samozřejmě ale kvalitní a dostatečně dlouhý spánek nenahrazuje, ale může být vhodnou “náplastí” při nedostatku spánku, který nemůžete jinak ovlivnit (např. kvůli narození 👶👩🍼).
9/ Díky za dočtení, srdíčka a RT pro podporu algoritmu.
Nezapomeňte také pro více tipů sledovat můj profil @Milosval1 🫶
Hezký víkend 🙏
Zmíněná studie:
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Pár travel hacků, které se vám mohou při cestování hodit 👉
2/ SMLOUVÁNÍ
Pokud jdete někam nakoupit a nejsou tam viditelné ceny produktů, je to záměr. Obvykle turisti dostávají jiné ceny než místní. Doporučuji smlouvat tam, kde to jde.
Na ulici mi vždy přišlo fajn koupit více ovoce se slevou – např. balení jackfruit stálo 30 000 vnd,..
..bral jsem dvě balení za 50 000 vnd (cca 50 Kč).
Měsíční permici do posilovny jsem usmlouval na polovinu. Cena na začátku byla v přepočtu 1000 Kč na měsíc, usmlouval jsem na 500 Kč.
1/ Včera vyšla nová studie v Nature (a já jsem zřejmě poslední, kdo o ní píše), které se zaměřila na molekulární podstatu fenoménu, který se označuje jako jo-jo efekt a zjistila celkem zajímavou věc 👉
⚠️Tukové buňky mají paměť.
2/ Vědci analyzovali tukovou tkáň modelových organismů i u člověka – u osob s obezitou a tyto vzorky porovnali s kontrolní skupinou osob, kteří nikdy obezitou netrpěli. Jaké byli výsledky?
3/ U lidí s obezitou byly typické epigenetické změny, které ptřetrvávaly dokonce i po redukci hmotnosti!
Zjednodušeně řečeno, epigenetika ovlivňuje to, jak budou naše geny "aktivní", respektive jak moc se budou přepisovat.