Wat doe je als banken als je een handhavingsverzoek aan je broek hebt omdat je illegaal klanten data hebt zitten delen, al 3 jaar lang, in strijd met de anti-witwaswet?
Je kiest de publicitaire tegenaanval met alle middelen die er zijn. Zie bijgaand.
Er is natuurlijk niets tegen nadenken over het invullen van effectieve transactiemonitoring in Nederland, mits op legitieme basis. Die legitieme basis moet er echter wél zijn.
Vooruitlopen op regels past een organisatie dan niet.
In de update die @hrifeu aan de Tweede Kamer stuurde, deze week, is in de bijlage te lezen hoe Human Rights in Finance (EU) DNB nogmaals gemaand heeft om met spoed de overtreding van uitbestedingsverbod in de Wwft te beëindigen.
@HRiFEU De logica en internationale verdragen rond mensenrechten schendingen dicteren dat hetzij @DNB_NL hetzij @Financien hierin als organen van de Nederlandse Staat snel en decisief actie ondernemen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Op 9 december 1998 nam de Verenigde Naties een resolutie aan die zo vanzelfsprekend was dat er niet eens over gestemd werd. Het betrof resolutie A_RES_53_144-EN.pdf over het verdedigen van mensenrechten, door overheid, bedrijf en staatsorganen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Over de mate waarin de resolutie bindend geacht kan worden kun je een grote juridische boom opzetten. In normatieve zin is hij echter zeker belangwekkend want het legt de verantwoordelijkheid voor het hoeden van mensenrechten bij de staat.
En ieder mag voor die rechten opkomen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien De staat dient die rechten goed te beschermen door passende wettelijke kaders zoals wetgeving, algemene wet bestuursrecht en gelegenheid te geven aan human rights defenders om op te komen voor die rechten.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Vervolgens heeft iedereen individueel of in georganiseerd verband van stichting of vereniging het recht om actie te ondernemen en bevoegde autoriteiten op bijpassende manier te verzoeken een grondrechtenschending onverwijld te doen beëindigen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Daarbij geldt ook nog dat niemand gehouden is om mensenrechten te schenden. Het meedoen aan een mensenrechtenschending door een weigering om te handelen (lees: weigering banken om direct te stoppen met TMNL c.q. weigering DNB om te handhaven) staat op gespannen voet met art 10.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Blijkens het artikel in het FD lijken de banken hun knopen te hebben geteld en zijn ze nu, met een beroep op geheimzinnigheid aan het beweren dat er veel meer verbeteringen nodig zijn bij transactiemonitoring.
Laat me raden welke: uitbesteding moet mogen !
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Welaan, het goede nieuws is: mits juridisch goed geborgd, zullen banken in de toekomst onder strenge voorwaarden/waarborgen zeker transactiemonitoring mogen inrichten met andere partijen en mogelijk deels uitbesteden.
De huidige situatie voldoet daar niet aan en moet stoppen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien In de kern van de zaak is de conclusie onvermijdelijk dat alle activiteiten, data, algoritme's en leereffecten die bij Transactie Monitoring Nederland plaatsvonden geschoeid zijn op illegale dataleest wegens het huidige verbod op transactiemonitoring.
Maar er is meer.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien De invulling van de AVG-verantwoordelijkheden van TMNL als externe 'verwerker' van de transactiemonitoring voldoet op diverse punten niet aan de eisen van de AVG. Ook rond profilering en monitoring en het uitvoeren van een DPIA bestaat veel onduidelijkheid, ook richting klant.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Het zal niet verbazen dat er dus zowel richting DNB en Ministerie van Financiën een nadrukkelijk verzoek is gedaan tot onmiddelijke handhaving, gezien de eenvoud én urgentie van de materie en de norm: 'without undue delay'.
Voortdurende wetsschending is in niemands belang toch?
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Kortom: de NVB, de club die u al ruim 3 jaar niet vertelde dat ze met 5 Nederlandse banken samen zélf de grondrechten en Wwft schenden door uitbesteding transactiemonitoring gaat een zelf geïnitieerd rapport publiceren over financial crime threat assessment ?
Wij van NVB ....
@HRiFEU @DNB_NL @Financien De komende maand wordt helder hoe urgent de Nederlandste Staat en De Nederlandsche Bank het écht vinden om een eind te maken een onrechtmatige uitbesteding transactiemonitoring.
Het zal toch niet zo zijn dat er feitelijk een gedoogafspraak bestond om dit wél toe te laten?
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Saillant is in elk geval dat de Financial Action Task Force on Fraud in haar document ook netjes bevestigd dat sinds 2020 de verboden uitbesteding door 5 TMNL banken al plaatsvindt. Dus aan de feiten zal het niet liggen.
Eén jaar nadat de Nederlandse witwaswet het aanbieden van crypto in Nederland zonder registratie verbood, was cryptodotcom sponsor van een congres in Amsterdam. En heel stoutmoedig gingen ze een trailer de lucht ingooien met Matt Damon; Born Brave.
Omdat we in Nederland sinds september 2020 doorgaan en gedogen dat NL banken een voorschot nemen op een extreem privacyschendende wet die onder EU recht nooit aangenomen kan worden, daarom is Human Rights in Finance . EU opgericht.
Het besef begint langzaam in te dalen dat we in NL veel te veel doen en ook dingen doen die in EU verband helamaal niet mogen. Zoals dat unieke collectieve sleepnet van transactiemonitoring uitrollen over heel Nederland.
Wie wil begrijpen welke brief uit Europa door andere landen wél begrepen wordt en welke wij als Nederland als ongeschreven beschouwen kan hier de visie van de Europese Data Protection Board lezen.
Sorry hoor, maar die uitspraak van het College van Beroep over reclame voor tabaksfabrikanten dateert nog van de jaren zestig ruim voor Kotler ooit iets over marketing en reclame schreef.
Keiharde bonusafspraken maken en afspraken over schapindeling zijn volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven geen marketing of verkoopbevorderend te noemen?
Disclaimer: ik vind het CBB een rechtbank die niet meer van deze tijd is. Ze heeft niet een evaluatie gedaan de impact van toeslagenschandaal op eigen onbillijke regelgeving rond bekostiging financieel toezicht bijvoorbeeld. En kiest de kant van de grote partijen in mijn ogen.
Maar goed even voor de duidelijkheid. Als Omtzigt op dag 1 had gezegd: die rechtsstaat beloftes zijn praatjes voor de vaak, ik doe niet mee (wat iedereen in NL gewoon al wist) dan had ie verwijt gekregen het niet te hebben onderzocht.
Nu heeft Omtzigt het proces lang laten doorlopen. Te lang volgens sommigen. Maar dat denk ik niet.
Lang genoeg om aan te tonen dat in woord de rechtstsaat respecteren en in daad je daarnaar gedragen de 3 overige partijen niet gegeven is.
Een QED-tje.
Vervolgens heeft hij de enige logische politieke conclusie getrokken en als hoeder van die rechtsstaat dat op papier gezet en komt er gezeur en gezeik van bijna iedereen.
Terwijl hij voor allemaal de rechtsstatelijk hete kolen uit het vuur haalt.
Ik zie een interessant interview met onthutsende denkfouten in het FD van de AFM voorzitter over het nut van bestrijden financiële criminaliteit en hoe dat altijd een uitruil is.
Ze schetst de theorie van efficiënt financiele criminaliteit aanpakken.
Let wel de theorie. 🧵
Ten eerste. Efficiënt aanpakken zou je moeten bewijzen als regelgever, om de grondrechten op privacy te doorbreken. Nu heb ik rond de melding ongebruikelijke transacties alle evaluaties sinds 1995 op een rij liggen. Dat bewijs ligt er niet. En dat komt er ook niet.
Er is een heftige onwil in de Nederlandse beleidssector om te kwantificeren hoe efficiënt het witwasbeleid is. Wetenschappers lopen daar al jaren tegenaan. FATF geeft daar ook al jaren kritiek op. Hoe weet je of je effectief bent.
@ChrisAalberts Ik schreef een artikel over meldingen en hoe pers daarmee om zou moeten gaan. Stap 1 is de reglementen lezen. Want dan begrijp je wat de spelregels zijn.
@ChrisAalberts Stap 2, als je échte journalist bent, is een stap terug doen en kijken: hoe doen andere partijen dat: is de PvdD een uitzondering in het inrichten van integriteitsregels. Antwoord: ja. Alle ballen gaan op 1 persoon in plaats van integriteitscommissie.
@ChrisAalberts Toen ik de eigen analyse maakte van de situatie bij de PvdD was me al snel duidelijk dat er een onterechte druk en onmogelijke rolvermening bij de integriteitssecretaris lag. Om die reden heb ik in mijn tweets daar weinig aandacht aan besteed. Geen reden om druk hoger te maken.