Kaveh Faizolahi Profile picture
A wandering wonderer who is but dust and shadow.
Sep 14, 2022 8 tweets 3 min read
ملکه الیزابت که از حوادث تاریخی بسیاری جان به در برد و نزدیک به یک قرن عمر کرد، در این تصویر در یکی از مدرسه‌های انگلستان سرگرم تماشای قهرمان تاب‌آوری دنیای حیات زیر میکروسکوپ است؛ خرسک‌های آبی.
#Tardigrada
#QueenElizabethII ۲/ خرسک‌های آبی جانورانی کوچک به طول حدود ۰/۳ میلی‌متر با بدنی بشکه‌مانند و چهار جفت پای کوتاه و کلفت هستند. خرسک‌های آبی قهرمان تاب‌آوری در شرایط دشوار هستند و تاکنون از تمام انقراض‌های بزرگ سیارهٔ زمین جان سالم به در برده‌اند.
Jul 22, 2022 11 tweets 3 min read
دیروز دویستمین سالگرد تولد گرگور مندل پدر علم ژنتیک و کشیش فرقهٔ آگوستینی بود که در ۲۰ ژوئیه ۱۸۲۲ در شهر برنو به دنیا آمد که امروزه در جمهوری چک واقع است.
و اگر نخودفرنگی به اندازه کافی برایتان جذاب نیست اجازه دهید با مثال ببرهای سفید نگاهی به دستاوردهای مندل بیندازیم.
#Mendel200 ۲/ به این مناسبت در بسیاری از نقاط جهان همایش‌هایی برگزار شد، ازجمله در باغ‌وحش بریستول در جنوب انگلستان که در زمان تأسیسش مندل ۱۴ ساله بود.
در سال ۱۹۶۳ این باغ‌وحش دو ببر سفید به نام‌های چامپاک و چاملی را به قیمتی معادل ۱۰۰ هزار پوند امروزی از مهاراجهٔ ریوا خریداری کرد.
Jul 20, 2022 6 tweets 2 min read
یک نوع قارچ زامبی‌ساز برای انتشار خود مگس‌های نر را وسوسه می‌کند با جسد مگس‌های ماده جفت‌گیری کنند و هرچه جسد مگس ماده پوسیده‌تر باشد شهوت مگس نر هم بیشتر می‌شود.
در تصویر جسد مگس ماده با وازلین محکم شده. قارچ از بندهای پشتی بدن بیرون زده و به شکل لکه‌های سفید بزرگ دیده می‌شود. ۲/ در این پژوهش در دانشگاه کپنهاگ دانمارک معلوم شد که این حقهٔ کثیف تنها راه بقای قارچ Entomophthora muscae است. هاگ‌های این قارچ برای مگس خانگی مرگبارند. اما قارچ چگونه موجب گرایش جنسی به جسد (necrophilia ) در مگس نر می‌شود؟
Jul 19, 2022 4 tweets 1 min read
به سنجاقک در گیلکی می‌گویند «چی‌چی‌لاس»
ظاهراً این بزرگواران اعتقادی به لاس ندارند و از همان اول می‌روند سر اصل مطلب و قلب‌قلبی می‌شوند.
به این شکل: ۲/ جفت‌گیری در سنجاقک‌ها و آسیابک‌ها به روش بی‌همتایی انجام می‌شود. ابتدا نر (سنجاقک بالایی در عکس) اسپرم‌ها را از نزدیک به انتهای شکمش به اندام جنسی جانبی منتقل می‌کند که نزدیک بالای شکمش قرار دارد. سپس با گیره‌های انتهای دمش ماده (سنجاقک پایینی) را از پس سر می‌گیرد.
Jul 17, 2022 5 tweets 2 min read
رنگ سیاه یا در اصطلاح «مشکینگی» (Melanism) در گربه‌سانان وحشی یکی از ویژگی‌هایی است که علت ژنتیکی دارد. این گربه‌های تیره‌رنگ با همتایان روشن خود از یک گونه‌اند و فرق‌شان با هم مثل آدم‌های موسیاه و موطلایی است. Image ۲/ این ویژگی دست‌کم در ۱۳ گونه از گربه‌سانان وحشی به ثبت رسیده، ازجمله در جگوار، پلنگ، سروال، گربهٔ ژفروآ، ببرک، گربهٔ پامپا، و گربهٔ طلایی آسیایی.
پلنگ سیاه (black panther) با اینکه اصطلاح رایج و پرطرفداری است اما گونه‌ای جدا نیست بلکه به هر گربهٔ سیاه بزرگی گفته می‌شود.
Jul 17, 2022 7 tweets 2 min read
وب‌سایت Freethinker تیتر گفت‌وگوی خود با ریچارد داوکینز را به کتاب آینده‌اش، کتاب ژنتیکی مردگان، اختصاص داده: «هر جانور توصیفی است از جهان‌های باستانی». بله، اما این توصیف‌ها مدام روی هم نوشته شده‌اند و باید دید که از نظر او چگونه می‌توان آنها را خواند.
freethinker.co.uk/2022/07/an-ani… ۲/ داوکینز ۸۱ ساله می‌گوید مخاطب این کتاب همان مخاطب کتاب «ژن خودخواه» است. می‌گوید «در آینده، جانورشناسی که دانش کافی داشته باشد، می‌تواند جانور ناشناخته‌ای را انتخاب کند و آن را همچون توصیفی از جهان‌هایی باستانی بخواند که انتخاب طبیعی نیاکانش را در آن برگزیده است.
Jul 2, 2022 7 tweets 2 min read
تاریخ می‌گوید که وقتی نخستین اروپاییان به استرالیا رسیدند، بومیان این سرزمین شکارچی-گردآورانی بودند که در برهوت می‌زیستند و کشاورزی نمی‌دانستند. اما بروس پاسکوی در کتاب «ایمیوی سیاه» (۲۰۱۴) که در استرالیا پرفروش شده و جایزه‌های بسیاری برده به ما می‌گوید که تاریخ غلط کرده است! ۲/ پاسکو در این کتاب مدارکی جمع کرده تا ثابت کند مدت‌ها پیش از ورود سفیدپوستان، تیره‌پوستان بومی این سرزمین سد و چاه می‌ساختند، بذر می‌کاشتند، آبیاری و برداشت و محصول مازاد را انبار می‌کردند. می‌گوید نداشتن کشاورزی دروغی است که سفیدها گفتند تا زمین را از چنگ بومیان بیرون آورند.
Jun 29, 2022 5 tweets 2 min read
درست است که چشم راستش را از دست داده، پوزه‌اش خون‌آلود است و مار دور گردن و شانه‌اش چنبره زده، اما اشتباه نکنید. آنکه در این نبرد پیروز شده گربهٔ رمیده (feral) یا دوباره وحشی شده است و آنکه زندگی‌اش را باخته مار مولگا از خانوادهٔ کبرا و از سمی‌ترین مارهای استرالیا است. ۲/ گربه بومی استرالیا نیست و در ۱۷۸۸ همراه انسان وارد این قاره شده است. تعدادی زیادی از گونه‌های بومی را منقرض کرده و به بلای علاج‌ناپذیر حیات‌وحش آسیب‌پذیر آن تبدیل شده است. گربه‌ها در ۲۳۰ سال گذشته ۳۴ گونه را در استرالیا منقرض کرده‌اند و امروزه ۱۲۰ گونهٔ دیگر را تهدید می‌کنند.
Jun 26, 2022 10 tweets 2 min read
مت ریدلی در مقاله «سبز شدن جهان» که چند ماه پیش منتشر شد، به جنبه‌هایی از گرمایش جهانی اشاره کرده که نشان می‌دهند این پدیده آنطور که اغلب وانمود می‌شود شر مطلق نیست و در واقع حتا می‌تواند به نفع ما هم باشد.
spiked-online.com/2022/02/15/why… ۲/ ریدلی می‌نویسد که گرمایش جهانی واقعی است. و زمین در نتیجهٔ فعالیت‌های انسان واقعاً گرم‌تر شده است. اما این گرمایش تا اینجا بیشتر به نفع ما بوده تا به ضررمان. این واقعیت تکان‌دهنده‌ای است که هراس‌آفرینان و بازوهای رسانه‌ای‌شان از عموم پنهان نگه می‌دارند.
Jun 23, 2022 5 tweets 2 min read
آرم شرکت نمک مورتون یکی از موفق‌ترین آرم‌های تجاری تاریخ است: دختری با چتر زیر باران که نمک از نمکپاشش می‌ریزد! شرکت آمریکایی مورتون (از ۱۸۸۹) تاکنون از نسخه‌های مختلف تصویر زیر برای تبلیغ محصولش استفاده کرده است. اما معنای این آرم چیست؟ ۲/ صفحهٔ هسیتوری دیلی اخیراً در این باره نوشته و معما را آسان کرده. آرم این شرکت به‌وضوح مدعی می‌شود که وقتی باران می‌بارد نمکش می‌ریزد. و خب، این مربوط به زمانی است که نمک نمی‌ریخت!
historydaily.org/history-morton…
Jun 20, 2022 5 tweets 2 min read
شوخی با قضیه میمون نامتناهی
بنا بر این قضیه: «اگر میمونی که دکمه‌های یک صفحه‌کلید را به تصادف می‌فشارد زمان بی‌نهایت داشته باشد بی‌تردید می‌تواند کل آثار شکسپیر را تایپ کند.»
به عبارت دیگر، اگر احتمال رویدادی صفر نباشد، قطعاً روی خواهد داد اگر زمان کافی باشد. ۲/ ریچارد داوکینز در کتاب «ساعت‌ساز کور» از قضیه میمون نامتناهی برای نشان دادن طرز کار تکامل داروینی استفاده کرده است. اما به دلیل دشواری کار با میمون واقعی از یک برنامهٔ تایپ تصادفی روی کامپیوترش استفاده و از شکسپیر هم به یک جمله از هملت بسنده کرد. Image
Apr 25, 2022 8 tweets 3 min read
راسپوتین پوتین
آنگاه که خرد خفته باشد هیولاها به دنیا می‌آیند.
مجلهٔ اسکپتیک مقاله‌ای دربارهٔ الکساندر دوگین را بازنشر کرده است. دوگین گماشتهٔ شیطان در مسکو، کاهن اعظم فاشیسم روسی و نظریه‌پرداز اسرارآمیزی که می‌خواهد پایان جهان را رقم بزند.
skeptic.com/reading_room/m… ۲/ این جنبهٔ فکری نظامی‌گری روسیه را دست‌کم نگیرید. پیش از نیز بارها در طول تاریخ چرندیات فیلسوفان دیوانه به مرگ میلیون‌ها نفر انجامیده است. اکنون دوگین ۶۰ ساله قصد دارد این رکورد بشکند. دوگین عامل شست‌وشوی مغزی میلیون‌ها روس به‌ویژه جوانان است.
Apr 23, 2022 4 tweets 2 min read
من کتاب «قدرت در طبیعت» (دانشگاه شیکاگو، ۲۰۲۲) نوشتهٔ لی الن دوگاتکین، تکامل‌دان آمریکایی و بوم‌شناس رفتار را در کتابخانه‌ام کنار «سیاست شمپانزه‌ها» از فرانس دوال گذاشته‌ام. این داستانی است که پیش از این گفته نشده.
press.uchicago.edu/ucp/books/book… ۲/ منطق رفتار جانوران دستیابی به بیشترین موفقیت تولیدمثلی است و در جانوران اجتماعی به نهایت پیچیدگی می‌رسد. جانوران برای دستیابی به این هدف استراتژی‌های گوناگونی از فداکاری و همکاری گرفته تا رقابت و ائتلاف را به کار می‌گیرند. اینجا بیشتر توضیح داده:
Apr 18, 2022 9 tweets 2 min read
این مقالهٔ بلند جاناتان هایت، روان‌شناس اجتماعی برجسته، در آتلانتیک دربارهٔ تأثیر ویرانگر شبکه‌های اجتماعی را از دست ندهید. در ادامه سعی کرده‌ام خلاصه‌ای از متن را بیاورم.
theatlantic.com/magazine/archi… ۲/ هایت توضیح می‌دهد که چگونه شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه از ۲۰۰۹ تاکنون با تقویت اشاعه‌پذیری (virality) سبب گسترش خشم و اوباش‌گری، غلیان هیجانات که پاشنهٔ آشیل دموکراسی است، و در نتیجه چندپارگی جامعه و فروپاشی تمدنی شده‌اند.
Apr 5, 2022 4 tweets 1 min read
بار دیگر به این نقطه نگاه کنید. اینجاست. این خانهٔ ماست. این ما هستیم. هر کسی که دوستش دارید، هر کسی که می‌شناسید، هرکسی که چیزی درباره‌اش شنیده‌اید، هر انسانی که تاکنون وجود داشته، زندگی‌اش را اینجا سپری کرده است. ۲/ تمام شادی‌ها و رنج‌های ما، هزاران دین، ایدئولوژی، و آموزهٔ اقتصادی که همه مطمئن هستند حقیقت فقط نزد آنهاست، همهٔ شکارچیان و گردآوران، قهرمانان و ترسوها، بنیانگذاران و ویران‌کنندگان تمدن‌ها، شاهان و رعیت‌ها، جوانان عاشق، مادران و پدران، کودکان امیدوار به فردا،
Feb 26, 2022 9 tweets 2 min read
آیا روس‌ها نیز همچون پوتین آرزوی بازگشت به دوران طلایی استالین را دارند؟‌
یک پژوهشگاه غیردولتی در روسیه به نام مرکز لوادا که در سال ۱۹۸۷ توسط جامعه‌شناس روس، یوری لوادا تأسیس شده، از سال ۲۰۰۳ به‌طور منظم نظرسنجی‌های مستقلی انجام داده که نتایج روشنگری از آنها به دست آمده است. ۲/ در تمام نظرسنجی‌های این مؤسسه تاکنون استالین همواره در جایگاه نخست تأثیرگذارترین چهرهٔ تاریخ روسیه از دید پاسخ‌دهندگان قرار داشته است. جایگاه دوم به‌طور مشترک به ولادیمیر پوتین و الکساندر پوشکین می‌رسد.
Feb 24, 2022 10 tweets 2 min read
چرا پوتین اوکراینی‌ها را نازی نامید؟
جنگ بزرگ میهنی مهم‌ترین عامل یکپارچه‌ساز هویت در روسیه کنونی است. در روسیه، حمله ناپلئون به این کشور در سال ۱۸۱۲ را «جنگ میهنی» و حمله آلمان نازی در سال ۱۹۴۱ که پس از چهار سال در ۱۹۴۵ و با سقوط برلین به پایان رسید را «جنگ بزرگ میهنی» می‌نامند. ۲/ محاسبهٔ نقطه شروع این جنگ از نیمهٔ سال ۱۹۴۱ عمداً به این دلیل صورت می‌گیرد که دورهٔ همکاری‌های نظامی و اقتصادی میان شوروی و رایش سوم را شامل نشود. سالگرد این پیروزی در ۹ مه هر سال در روسیه مفصل‌تر از سال گذشته جشن گرفته می‌شود.
Feb 22, 2022 6 tweets 2 min read
بگذارید اینطور بگویم که منطق جدا کردن ورزش قهرمانی زنان و مردان تفاوت‌های آناتومیکی است که سبب تفاوت چشمگیر در عملکرد می‌شود. اگر تفکیکی صورت نگیرد زنان به ندرت برای مسابقات انتخاب می‌شوند. پس تفکیک بر مبنای sex عادلانه است: male از female جدا. ۲/ از طرف دیگر، جنسیت (gender) به گفتهٔ خود این دوستان یک مسأله هویتی و ذهنی است و ارتباطی به آناتومی یا sex ندارد. در این نگاه زن (woman) لزوماً female نیست و برعکس، مرد (man) هم لزوماً male نیست. این هم قبول.
Feb 21, 2022 5 tweets 2 min read
حقیقت چیست؟
ترامپ شبکهٔ اجتماعی Truth را در حالی راه انداخته که چپ از حقیقت گذشته و به Post-truth رسیده، یعنی شرایطی که به استناد فرهنگ آکسفورد «در آن تأثیر واقعیت‌های عینی بر شکل‌دهی به افکار عمومی کمتر از توسل به احساسات و باورهای شخصی است.» ۲/ اما اکنون به قول پیتر بوغوسیان در گفت‌وگوی اخیرش فرهنگی از راه رسیده که در آن متافیزیک (شناخت ماهیت وجود، معرفت، زمان و مکان) هم دیگر اصلاً مهم نیست.
spectatorworld.com/topic/peter-bo…
Feb 2, 2022 14 tweets 3 min read
آیا مارکس می‌خواست کاپیتال را به داروین تقدیم کند؟
تردیدی نیست که مارکس علاقه زیادی به نظریه داروین داشت و تکامل تاثیر روشنی بر طرز فکر او گذاشته بود. با این حال، این داستان معروف که مارکس قصد داشت جلد نخست شاهکارش، «سرمایه»، را به داروین تقدیم کند و او نپذیرفته است حقیقت ندارد. ۲/ داروین هفت سال پیش از ورود مارکس به لندن در ۱۸۴۹ از لندن رفته و همراه خانواده‌اش در داون هاوس مستقر شده بود که حدود ۲۵ کیلومتر با لندن فاصله داشت. با وجود این فاصله اندک و تاثیری که داروین ناخواسته بر کار مارکس و انگلس گذاشته بود، عجیب است که هرگز دیداری میان آنها صورت نگرفت.
Jan 16, 2022 8 tweets 3 min read
اینکه رسانه‌های چپگرا مدام تکرار می‌کنند ۱.۷ درصد از آدم‌ها بیناجنسی (intersex) هستند دروغ است. رقم واقعی صد برابر کمتر و حدود ۰.۰۱۸ درصد است (کمتر از ۱۵۰۰ نفر در ایران).
توجه: بحث بر سر sex یا جنسیت زیست‌شناختی انسان است، نه احساس یا هویت جنسی.
realityslaststand.com/p/intersex-is-… ۲/ چپ‌ها که می‌خواهند به جامعه بقبولانند مرد و زن چیزی جز برساخت‌های اجتماعی نیستند و جنسیت طیف است می‌گویند فراوانی بیناجنسی‌ها به اندازه موسرخ‌ها است. مدعی هستند اگر بگویید جامعه فقط از زن و مرد تشکیل شده مثل این است که بگویید همه یا موطلایی‌ند یا مومشکی و موسرخ‌ها وجود ندارند.