🧵 اهمیت استراتژیک گفتگوهای صلح بین عبدالله اوجالان و دولت ترکیه چیست؟ انتظارات طرفین از یکدیگر کدام است؟ در صورت پیشرفت این پروسه، چگونه ترکیه متحول و ایران و خاورمیانه متاثر خواهد شد؟
برداشت ناقص خبری
اگر تنها به «خبرهای» رسمی اکتفا کنیم، چیز زیادی دستگیرمان نمیشود و داستان در این چند جمله محدود که اینجا نقل به مضمون شده، خلاصه میماند:
- عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان، خواستار کنارگذاشتن اسلحه و انحلال حزب کارگران کردستان شد.
- حزب کارگران کردستان با استقبال از فراخوان اوجالان، اعلام آتشبس یکطرفه کرد و افزود که برای موفقیت این پروسه شخص اوجالان باید بتواند کنگره انحلال را مدیریت کند.
- دولت ترکیه، از جمله رهبران حزب عدالت و توسعه و حزب ملیگرای خلق از این دو موضع استقبال کردند.
- جامعه جهانی هم از کل این فضای جدید و فراخوان اوجالان و واکنشها به آن را مثبت ارزیابی کرده است.
نتیجهای که از برداشت خبری میتوان گرفت، این است که یک طرف با اسلحه خداحافظی کرده و طرف دیگر هم صرفا نظارهگر است. یا معادله را به مناقشه یک گروه مسلح و دولت تقلیل میدهند. اما حقیقت، پیچیدهتر و عمیقتر از این برداشتهای سطحی و خبری است.
Mar 24, 2024 • 7 tweets • 6 min read
یک) روند قابل تاملی از تعطیلی، کاهش بودجه و کوچکتر شدن بخشی از رسانههای فارسیزبان خارج از کشور در جریان است. این تغییرات دستکم شامل منوتو، ایراناینترنشنال، بیبیسیفارسی و چند رسانه با سرمایه عربی شده است. دامنه این تغییرات:
تعطیلی من و تو، تعطیلی قریبالوقوع [مقطعی؟] دفتر واشینگتن ایراناینترنشنال و اشکال مختلف قطع همکاری یا بازخرید آنطوری که گفته میشود دستکم ۴۰-۵۰ همکار این بخش در کنار انحلال دپارتمانها و بخشهایی از دفتر لندن و بازخرید جمع نه چندان کوچکی از همکاران دفتر لندن؛تغییرات ساختاری در بیبیسی فارسی و ادغام ساختارمدیریتی آن در بخشهای دیگر، بخشی از این روند است. این تغییرات شامل بخشهای مربوط به افغانستانِ این رسانهها هم شده است. در اینجا باید تاکید کرد که توجیه و منطقِ درونی این تحولات در تکتک این رسانهها، یکسان نیست و از نظر زمانی روند تغییرات در برخی از رسانهها مثل بیبیسی فارسی از دو سال پیش آغاز شده و همچنان ادامه دارد. اما پیامدهای این روند، برای مخاطبان این رسانهها در داخل ایران، تقریبا یکسان است.
چه اتفاقی در حال وقوع است؟ توضیح شفاهی، رسمی یا اداری بیشتر این تحولات این است: «از قطع یا کاهش بودجه به دلایل و نسبتهای مختلف گرفته تا ملاحظهها و نگرانیهای امنیتی».
دو) دو فاکتور اصلی در این معادله وجود دارند:
یک: پارادایمشیفت و تغییر بیزینس پلانِ رسانهها.
دو: امنیت منطقه و شرایط بینالملل.
پارادایمشیفتِ رسانهای به این معنا که در بیشتر کشورهای دنیا، از جمله آمریکا، کانادا و اروپا، روند کوچکسازی رسانه و تعدیل و بیکارشدن نیروهای رسانهای، شدت گرفته است. رسانههای سنتی اعم از رادیو، تلویزیون و رسانههای چاپی، هم پرهزینه هستند و هم در متنِ «عصر دیجیتال» و قدرتمند شدن رسانههای اجتماعی، لزوما موثرترینها نیستند. تمایل عمومی به سمتِ مدرنسازیِ منطق رسانهای و ایجاد پلاتفرمهای کمهزینهتر، کوچکتر و متمرکزتر در حوزه آنلاین در حال تغییر است. وضعیت اقتصادی و رویکرد سیاسی احزاب حاکم در این کشورها هم، کم وبیش بر این روند تاثیر گذاشته است.
نتیجه عامل نخست، گرایش سراسری در دنیا به سمت تغییر استراتژی رسانهای، کاهش بودجه و حضور قویتردر پلاتفرمهای آنلاین است. خروجی؟ تعطیلی یا تعدیل[فسخ قرارداد] هزاران نیروی رسانهای در یک سال گذشته در جهان. تنها در آمریکا ۱۷۵۰۰ نفر در نیمه نخست ۲۰۲۳ در رسانهها از کار بیکار شدهاند. به عنوان مثال، لسآنجلستایمز، ۲۰ درصد نیروهای اتاق خبرش را بیکار کرد. چیزی حدود ۱۲۰ شغل. وایز مدیا، حدود ۱۰۰ نفر را تعدیل کرد. در بریتانیا، گروه اسکای برای فسخ قرارداد۱۰۰۰ نفر برنامهریزی کرده؛ دلیل اصلی، «شیفت از برنامهسازی تلویزیونی به برنامهسازی اینترنتی» عنوان شده است.
Mar 5, 2024 • 9 tweets • 7 min read
بازیهای امنیتی جمهوری اسلامی در اپوزیسیون، اختلافهای مخالفان و چند نکته مهم درباره ادامه جنبش زن، زندگی، آزادی:
یک: جنبش زن، زندگی، آزادی، با همه موانع و فراز و نشیبش، ماراتن برای یک «رنسانس ایرانی» را کلید زده است. چنین ادعایی دارد. سنتزی از تلاشها و ایدههای مترقی قبلی با یک پارادایم معجزهگر جدید است. پارادایمی که نردبانی برای استقرار استبداد در اشکال جدیدش نیست. این جنبش، عمیقترین و فراگیرترین تلاش جامعه ایران برای ورود به مدرنیته است. انقلاب مشروطه خیز اول برای سازگار کردن ایران با مدرنیته بود؛ دوران پهلوی، تلاشهایی برای مدرنیزاسیونِ منهای مدرنیته صورت گرفت. جنبش زن، زندگی، آزادی، عمیقترین جلوه مدرنیته ایرانی است. دیگر نه یک یا چند شخص، نه چند منورالفکر، بلکه میلیونها «شهروند»، یک پروژه سیاسی را به پیش میبرند و عاملیت سیاسی یافتهاند. این جنبش، همسو کردنِ متوازن همه اجزای جامعه ایران با مدرنیته دموکراتیک و عقلانیت مدرن است. حذف و نابودی جمهوری اسلامی، شرط اول و شرط لازم وقوع این رنسانس، این مدرنیته است؛ اما شرط کافی نیست.
دو: ساختار سیاسی سرکوبگر و ناکارآمد، بازوی اجرایی و کالبد استبداد است. روح آن نیست. ساختار غیردموکراتیک اما کارآمد هم چاره نیست. توسعه پایدار، منهای آزادی و دموکراسی و برابری ، ناممکن و یا شکننده و آسیبپذیر است. سیستمها روی همه ارکان زندگی، روی مناسبات فرد و فرد، فرد و جامعه، جامعه و ساختار سیاسی، همه اینها با اکولوژی، تاثیر میگذارد. استبداد چیست؟ حد افراطی و خشونتآمیز یک رابطه هیرارشیک. یک رابطه عمودی. یک عارضه و بیماری عمیق تاریخی در ایران که جمهوری اسلامی به شدت آن را تعمیق و گسترش داده و جامعه را به مرز انفجار و زیستبوم ایران را به مرز نابودی رسانده است.
Feb 20, 2024 • 9 tweets • 5 min read
اسناد هک شده از سوی @EdaalateAli1400
نامه «خیلی محرمانه» شورای عالی امنیت ملی:
- حضور و مشارکت زنان در اعتراضات، ۳۰ درصدی بوده است.
-هشتاد درصد بازداشتشدگان، زیر دیپلم بوده و شغل آزاد داشتند. رده سنی آنها، ۱۸ تا ۳۵ سال بوده است.
-محوریت فراخوانها برای شرکت در اعتراضات در تلگرام و اینستاگرام بوده است.
- از اعلام آمار کشتهها و زخمیها «اکیدا خودداری» شود.
- بر کماثری و «استخفاف» تحریمهای آمریکا تاکید شود.
اسناد «خیلی محرمانه» وزارت کشور/ شورای امنیت کشور درباره خیزش انقلابی:
- لحنی که استفاده میشود، بیسابقه است و لحن بیانیهها تند است.
- در کلابهاوس، حرفهای تندی علیه نظام زده میشود.
-هنرمندان، به نسبت ورزشکاران ورود کمتری داشتند.
- با اغلب فعالان مجازای تماس گرفتیم.
وضعیت توازن قوا بین جمهوری اسلامی و خیزش انقلابی را در چند محور کلی فرموله کردهام. طبعا این محورها کلی و ناقص است و نیاز به گفتگوهای عمیقتر در این زمینه وجود دارد.
۱) در مبارزهای که بین جمهوری اسلامی و انقلابیون در جریان است، باید تاکید کرد که یکی دارای یک سیستم مرکزی و متمرکز و دیگری دارای شبکههای گسترده و نامتمرکز است. هر دو سیستم معایب و مزایای خاص خود را دارند که چند موردش را برمیشمارم:
Dec 9, 2022 • 19 tweets • 3 min read
۳) این نیرو ضعف اساسی دارد: به سرعت دچار استهلاک میشود. خسته میشود. هوش میدانیاش با تغییر تاکتیکهای طرف مقابل دچار استیصال میشود. برای وضعیت انقلابی و شورشهای گسترده در کل کشور آموزش ندیده. همیشه باید جایی کوتاه بیاید تا یک جای دیگری را بتواند سرکوب کند.👇
نمونه این استیصال را چندین بار در شهرهایی مثل اشنویه، مهاباد، کامیاران دیدهایم.
وضعیت توازن قوا بین جمهوری اسلامی و خیزش انقلابی را در چند محور کلی فرموله کردهام. طبعا این محورها کلی و ناقص است و نیاز به گفتگوهای عمیقتر در این زمینه وجود دارد.
۱) در مبارزهای که بین جمهوری اسلامی و انقلابیون در جریان است، باید تاکید کرد که یکی دارای یک سیستم مرکزی و متمرکز و دیگری دارای شبکههای گسترده و نامتمرکز است. هر دو سیستم معایب و مزایای خاص خود را دارند که چند موردش را برمیشمارم:
Nov 28, 2022 • 18 tweets • 3 min read
بر اساس فایل صوتی که از سوی گروه هکری بلکریوارد در اختیار ایران اینترنشنال قرار گرفته، مدیران رسانههای وابسته به حکومت میگویند که ۲۲ استان در روز ۲۴ آبان درگیر اعتصابات بازار شدند و میانگین تعطیلی بازار در این روز حدود ۷۰ تا ۱۰۰ درصد بوده است.
اساس این گزارش، بیشترین حجم تعطیلی بازار در تهران بوده و برخی از صنفها در شهرهای دیگر نیز ۱۰۰ درصد تعطیل بودهاند.
نگاه کنید. سه ایرانی، ۹ سال پیش در تایلند قصد بمبگذاری داشتند. اهداف؟ اسرائیلی. حالا آزاد و معاوضه شدهاند. با چه کسی؟ با کایلی مورگیلبرت، پژوهشگر استرالیایی که رسما به دانشگاه الزهرا دعوت شده بود و در راه بازگشت، در فرودگاه دستگیر.
این وضعیت یک تاریخچه و یک نام دارد: «دیپلماسی ترور و گروگانگیری». متُد عملیات:
یک: ترور هدفمند مخالفان و اهداف حساس در خارج.
دو: گروگانگیری شهروندان خارجی یا دوتابعیتی [ترجیحا شناخته شده] در ایران و البته قلمروهای متحد ایران (مثلا لبنان).