5 0 7 Profile picture
💸💸💸

May 16, 2020, 6 tweets

MB'ler arası #swap anlaşmalarında
a) Farklı bir faiz oranı
b) Farklı bir döviz kuru
kullanılması mümkün mü?

MB'ler bu swap hatlarını; ekonomik yapısı düzgün ancak -geçici- sorunları olan, ikili ticareti yüksek ülkelere açıyorlar. Kökeni Forex kadar eski:

bis.org/publ/work851.p…

Çoğu zaman #FED ağırlıklı bakılmakla birlikte; ECB ve Çin'in açtığı swap hatları da mevcut. "Hangi ülkelere swap hattı açılabilir?", "Katkısı olur mu?" soruları da çoktan araştırılmış... (Dış ticareti zayıf olana, cari açığı fonlasın diye açılmıyor)

adb.org/sites/default/…

Bir diğer adı az geçen alakalı konu: 1997 Asya krizi sonrası uzakdoğu ülkelerinin kurduğu swap havuzu: #Chiang #Mai insiyatifi. Çin öncülüğünde <bugün bana yarın sana> denerek kullanılmış.

adb.org/sites/default/…

Sorulara gelelim: Swaplar yerel piyasa algısını sakinleştirmek için var; ülkelere para kazandırmak için değil. Birbirine 𝙜𝙪̈𝙫𝙚𝙣 duyan ülkeler, ya gecelik referans faizden ya da ilgili vadenin piyasa oranından faizlendiriyorlar (o da usulen). Ne zaman itimat; o zaman hat. #

Garip algılanan bir şey daha: sağlam parayı (USD,EUR) veren banka, karşıdaki bankanın parasını (mesela TL!) yine o ülkenin MB'sinde atıl tutuyor. Faiz ödemiyor. O parayla gidip #spekülasyon yapmıyor. Bu yüzden kur ve borsaya doğrudan bir etkisi yok.

Corona öncesi küresel hatlar:

Tarih ve politika konularına neden girmemeliyim? Şundan 😉

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling