Michael Bang Petersen Profile picture
Professor auditing the state and challenges of democracy in the 21st century in @Magtudredningen with a focus on online hostility, distrust & crisis politics.

Nov 11, 2021, 11 tweets

Når #dkmedier spørger mig, om en eller anden restriktion kan presse folk til at tage vaccinen, så svarer jeg "sikkert". Men jeg bliver også bekymret for de spørgsmål, der ikke stilles.

Lad mig forklare hvorfor. Svaret findes i vores forskning det seneste halvandet år.

🧵(1/11)

En pandemi er en krise fra øverste hylde. Tilliden til regeringen - i Danmark og i udlandet - falder måned for måned, som krisen går frem. (2/11)

Vores forskning viser, at faldet i tillid drives af tiltagende udmattelse, der igen drives af restriktioner og tiden, der går, efterhånden, som krisen trækker ud: psyarxiv.com/y6wm4/. (3/11)

Udmattelsen skaber også decideret radikalisering: journals.sagepub.com/doi/full/10.11…. Jo større byrde, man føler fra pandemien og restriktioner, jo større had til det politisk system og jo større støtte til politisk vold. (4/11)

I Danmark er den oplevede udmattelse generelt lav, og vi står derfor et godt sted i krisen: github.com/mariefly/HOPE/…. (5/11)

Men vores forskning viser også, at dem, der er særligt tilbøjelige til at være mest udmattede, netop er de uvaccinerede - og de har i forvejen den lavest tillid til myndighederne: bmjopen.bmj.com/content/11/6/e…. (6/11)

Det betyder, at oplevelsen af pres vil forstærke de faktorer, som i første omgang skaber vaccine-modstand: Udmattelse og mistillid. (7/11)

Dette kan forstærkes af konflikt mellem borgerne. Vores forskning viser således, at når folk bliver mere bekymrede for smitte, så bliver de også mere tilbøjelige til at fordømme dem, der er uvaccinerede: psyarxiv.com/3rczg/. (8/11)

Hvis man bruger pres for at få folk til at tage imod vaccinen, så kan man lykkes med den kortsigtede mission: At få flere vaccineret. Men spørgsmålet er: Hvilke omkostninger har det ift. det samfund, som kommer ud af krisen? Hvor robust bliver det? (9/11)

Omvendt er det klart, at en lang periode med restriktioner for det vaccinerede flertal, også udfordrer tilliden. Og at mange vaccinerede - også ifølge vores egen forskning - mener, at fordømmelse og pres netop er på sin plads. De *har* bidraget jo. (10/11)

I april 2020 skrev jeg nedenstående (mm.dk/artikel/michae…). Coronakrisen er en totalkrise, som påvirker både sundhed, økonomi og sammenhængskraft. I coronaens anden akt bliver opgaven at finde den rette balance, så det hele kommer ud på den anden side i behold. (11/11)

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling