Eyal Hashkes | איל השקס Profile picture
כלכלת ישראל | אסטרטגיה, גיאופוליטיקה ובטחון | כלכלה בינ״ל | מזרח תיכון | ירושלים | מחבר #גשרי_הכלכלה (הוצאת מטר). Opinions are my own

Mar 25, 2022, 12 tweets

״עיר העתיד״, NEOM הסעודית, נשמעת לרבים כחזון בומבסטי ולא ריאלי, אולי אפילו ילדותי. אבל היום, חמש שנים אחרי ההכרזה על העיר, אפשר כבר להבין מה ייכלל בחזון, ולזהות מה כבר מתחיל להיות ממומש.

שרשור על אחד מהחזונות המרשימים והמוזרים של אזורנו⬇️

1/12

נזכיר שבשנת 2017 מחמד בן סלמאן הכריז על אזור הענק שיהיה מיועד לחדשנות, אנרגיות מתחדשות, AI, אוטומציה ומה לא, כאשר העלויות המוצהרות הן 500 מיליארד שיגיעו מקרן העושר של הממלכה (PIF) וממשקיעים נוספים.

האזור נבנה קרוב למצרים ולירדן, וכן - גם מאוד קרוב לאילת.
2/12

המרכיב הראשון של NEOM כבר נבנה והוא דווקא צנוע: אזור נופש לחופי הים האדום, בשם NEOM Bay. פה תמצאו למשל את מלון היוקרה Royal Tulip Sharma שלידו נבנה שדה תעופה אזורי שפעיל מ2019 (לא השדה הבינ״ל העתידי). אבל בואו נודה, לא צריך את עיר העתיד בשביל אתר נופש, ולכן הוכרז המרכיב הבא>
3/12

המרכיב הזה הוא The Line, עיר ״לינארית״ יחידה מסוגה. כשמה כן היא, קו, באורך של 170 ק״מ וברוחב של כמה דקות הליכה (אז כמה מאות מטרים). כל שירות עירוני תמיד יהיה במרחק כמה דקות הליכה, ובעיר צפויים לגור כמיליון בני אדם.

תג המחיר של בניית העיר הוא 100-200 מיליארד דולר.
4/12

לעיר יהיו שלוש שכבות:
1. שכבה עליונה להולכי רגל
2. שכבה אמצעית לתשתיות
3. תחבורה ורכבת מהירה בשבכה התחתונה שתאפשר להגיע מקצב אחד של העיר לקצהו השני ב20 דקות (מהירות שיא).
עיר ללא מכוניות ו100% אנרגיה מתחדשת.
נדמה לי שזה התגשמות האוטופיה וחלום הבלהות של #פידתכנון בו זמנית
5/12

נשמע דמיוני? אולי, אבל ביוני ובאוגוסט 2021 כבר יצא מכרזים לחפור חלק משמעותי מהמנהרות שירכיבו את העיר, וכבר נבנתה עיר זמנית כדי להלין את בוני העיר.
אולי יגיבו שהחזון של העיר לא הגיוני, אך זו לא הנקודה. מה שמשנה הוא שמחמד בן סלמאן מוציא על העיר מיליארדים, ולכן תיבנה בכל מקרה.
6/12

המרכיב הקונקרטי השלישי בNEOM הוכרז לאחרונה, באוקטובר 2021.

אזור Oxagon עתיד להיות אי מלאכותי, אזור של תעשיה מתקדמת ונמל אוטומטי, במיקום אסטרטגי (בדרך לתעלת סואץ) עם קיבולת של 3.5 מיליון TEU בשנה (יותר מכולות מאשר נפרקו/נטענו בישראל בשנה האחרונה).
7/12

החזון אמנם חדש (כאמור, הוכרז מאוקטובר 2021). אך כבר יצאו מכרזים ונחתם הסכמים ראשוניים לתכנון קונקרטי של הפרוייקט ולניהולו. החזון המוצהר הוא לסיים את בניית אזור התעשייה עד 2030, לאחר השלמת המרכזים הלוגיסטיים כבר ב2025.
8/12

לפני מספר שבועות, הוכרזה יוזמה חדשה במסגרת Neom, ושמה - Trojena. הפרוייקט הוא אתר תיירות שנמצא בהרי Neom, שעתיד על פי ההכרזות להיבנות עד 2026. יהיו בו אתר סקי (מסתבר שיש שם חורף מספיק קר), מלונות שנראים שמגיעים מסרט מדע בדיוני, אגם מלאכותי, ״כפר ורטיקלי״ (לא ברור לי מה זה),>
9/12

ומוקדים לפעילויות כמו יוגה, רכיבת אופניים, פסטיבלי מוזיקה, סרטים ואומנות, מופעי אופנה וכיוצא בזה.
מכל תתי-הפרוייקט בחזון, Trojena הוא כרגע הפרוייקט הכי פחות מתקדם, ולא נראה שכבר החלו לצאת מכרזים למימושו.
10/12

הפרוייקט נשמע גרנדיוזי, אבל כל עוד הוא חשוב למב״ס, שמנהל משאבי ענק שהתעצמו בגלל מחירי הנפט, הוא ימומש.

האזור שלנו משתנה, ודמיינו שעיר כמו דובאי נבנית ממש מדרום לאילת. יכולות להיות לכך השלכות עצומות עבורנו, והמסגרת הרגולטורית באזור כנראה תהיה יותר נוחה לעסקים עבור ישראלים.
11/12

ישראל יכולה להשתלב בקלות במגוון דרכים, משת״פ טכנולוגי ועד נתיב תעבורה לים התיכון.

לסיום, אם הנושא הזה מעניין אתכם, ואם אתם מעריכים את התוכן שאני מעלה כאן, אשמח מאוד שתרכשו את ספרי #גשרי_הכלכלה, עם קוד הקופון ״הסכמי אברהם״ באתר הוצאת מטר.

matarbooks.co.il/%D7%9E%D7%95%D…
12/12

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling