La vinculació de #PabloPicasso amb #Catalunya és més que coneguda. El que potser no se sap tant és la seva devoció per la #sardana, a la qual hi va dedicar algunes de les seves obres. Si em voleu acompanyar, us ho explico en aquest #fil:👇
La devoció de #Picasso per la #sardana no va ser casual ni anecdòtica. De fet, alguns testimonis asseguren que es sentia #català i fins i tot el parlava. L'haver viscut a #Catalunya i les seves amistats catalanes ben segur hi van contribuir. A la foto, amb col·legues d'#Els4Gats:
Un dels primers esbossos en què ja s'intuïa el que faria en obres posteriors, va ser aquesta tetragrafia del 1952 on la temàtica de la #sardana apareix en la seva mínima expressió: les mans entrellaçades. També hi podem veure el #colom com a símbol de la #pau:
El mateix any, va realitzar aquest #dibuix a ploma, menys conceptual, on es mostra a tres infants ballant suposadament una #sardana:
El següent #dibuix li van demanar alguns joves del #PartitComunista Francès, quan estava a #Ceret l'any 1953. Probablement és el més conegut del tots els que us mostraré, degut a que va ser la portada d'un llibre de gran difusió i, a més, ha estat reproduït en moltes ocasions:
L'any 1954 va fer aquesta versió en tinta xinesa, integrant per primer cop la sardana i el colom en un entorn natural. Com a curiositat, aquest dibuix va ser utilitzat com a portada al núm. 253 de la revista #CavallFort.
@cavallfort
@cavallfort La #sardana de l'amistat és del 1959. La va fer per al mocador dels congressistes del Festival Mundial de la Joventut. A la dedicatòria es llegeix: "A l'Abat Dom Aureli Ma. Escarré i la comunitat de monjos de la Verge de #Montserrat, Patrona de #Catalunya".
@montserratinfo
@cavallfort @montserratinfo El 1960 va regalar un parell de dibuixos al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya realitzats sobre uns plafons enormes d'uns 30m2, en un dels quals s'hi representa una #sardana. Encara avui es troben a la seva sala d'actes:
@COACatalunya
@cavallfort @montserratinfo @COACatalunya A l'exterior del mateix Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, també hi ha uns frisos dissenyats per #Picasso, en un dels quals es poden veure músics i dansaires agafats de les mans:
@cavallfort @montserratinfo @COACatalunya Després de veure tots aquests dibuixos, una cosa està clara: #Picasso estimava la #sardana, i no només això, sinó que la va utilitzar com a símbol pels valors que creia que transmetia. En una conversa amb el fotògraf i amic Brassaï, ho explica d'aquesta manera:
@cavallfort @montserratinfo @COACatalunya Bona part de la informació d'aquest #fil ha estat extreta d'un magnífic llibre de Josep Mainar i Jaume Vilalta editat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya el 1981. El podeu consultar sencer en aquest enllaç:
drac.cultura.gencat.cat/handle/20.500.…
@cavallfort @montserratinfo @COACatalunya Bé, això és tot, espero que us hagi semblat interessant aquest #fil sobre la relació de #PabloPicasso amb la #sardana. No oblideu posar m'agrada o retuitar perquè tingui més difusió! Gràcies per endavant!! 🙏
Veient l'èxit del tuit, aprofito per convidar-vos a seguir el compte del director i compositor qui us parla, en el qual, de tant en tant, penjo alguna cosa que us podria intessar ☺. Gràcies!!
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.