La vinculació de #PabloPicasso amb #Catalunya és més que coneguda. El que potser no se sap tant és la seva devoció per la #sardana, a la qual hi va dedicar algunes de les seves obres. Si em voleu acompanyar, us ho explico en aquest #fil:👇
La devoció de #Picasso per la #sardana no va ser casual ni anecdòtica. De fet, alguns testimonis asseguren que es sentia #català i fins i tot el parlava. L'haver viscut a #Catalunya i les seves amistats catalanes ben segur hi van contribuir. A la foto, amb col·legues d'#Els4Gats:
Un dels primers esbossos en què ja s'intuïa el que faria en obres posteriors, va ser aquesta tetragrafia del 1952 on la temàtica de la #sardana apareix en la seva mínima expressió: les mans entrellaçades. També hi podem veure el #colom com a símbol de la #pau:
El mateix any, va realitzar aquest #dibuix a ploma, menys conceptual, on es mostra a tres infants ballant suposadament una #sardana:
El següent #dibuix li van demanar alguns joves del #PartitComunista Francès, quan estava a #Ceret l'any 1953. Probablement és el més conegut del tots els que us mostraré, degut a que va ser la portada d'un llibre de gran difusió i, a més, ha estat reproduït en moltes ocasions:
L'any 1954 va fer aquesta versió en tinta xinesa, integrant per primer cop la sardana i el colom en un entorn natural. Com a curiositat, aquest dibuix va ser utilitzat com a portada al núm. 253 de la revista #CavallFort. @cavallfort
@cavallfort La #sardana de l'amistat és del 1959. La va fer per al mocador dels congressistes del Festival Mundial de la Joventut. A la dedicatòria es llegeix: "A l'Abat Dom Aureli Ma. Escarré i la comunitat de monjos de la Verge de #Montserrat, Patrona de #Catalunya". @montserratinfo
@cavallfort@montserratinfo El 1960 va regalar un parell de dibuixos al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya realitzats sobre uns plafons enormes d'uns 30m2, en un dels quals s'hi representa una #sardana. Encara avui es troben a la seva sala d'actes: @COACatalunya
@cavallfort@montserratinfo@COACatalunya A l'exterior del mateix Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, també hi ha uns frisos dissenyats per #Picasso, en un dels quals es poden veure músics i dansaires agafats de les mans:
@cavallfort@montserratinfo@COACatalunya Després de veure tots aquests dibuixos, una cosa està clara: #Picasso estimava la #sardana, i no només això, sinó que la va utilitzar com a símbol pels valors que creia que transmetia. En una conversa amb el fotògraf i amic Brassaï, ho explica d'aquesta manera:
@cavallfort@montserratinfo@COACatalunya Bona part de la informació d'aquest #fil ha estat extreta d'un magnífic llibre de Josep Mainar i Jaume Vilalta editat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya el 1981. El podeu consultar sencer en aquest enllaç: drac.cultura.gencat.cat/handle/20.500.…
Veient l'èxit del tuit, aprofito per convidar-vos a seguir el compte del director i compositor qui us parla, en el qual, de tant en tant, penjo alguna cosa que us podria intessar ☺. Gràcies!!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Aquest caganer pertany a un dels manuscrits musicals més curiosos i irreverents de la història. Fins i tot m'atreviria a qualificar-lo de Kama Sutra musical.
Us ho explico en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
2/ El manuscrit va ser encarregat el 1542 per un ric comerciant de Bruges aficionat a la música i porta el seu nom: "Cançoner de Zeghere van Male".
En aquest quadre surt en Zeghere amb la seva nombrosa família:
3/ Es tracta d'un recull d'aproximadament 80 peces de 25 compositors diferents, que inclouen música sacra, cançons neerlandeses, cançons franceses, madrigals italians i música instrumental.
Està dividit en 4 parts, una per a cada veu: Superius, Contratenor, Tenor i Bassus:
1/ Els músics sempre hem estat una mica bojos, però el nivell de bogeria a què van arribar els pianistes per a millorar les seves capacitats tècniques és difícil d'igualar —alguns fins i tot hi van prendre mal!
Us explico en aquest nou enfilall de #curiositarts: 🎶👇👇👇
2/ Tot va començar amb el desenvolupament dels primers pianos que requerien un esforç físic més gran que els antics pianofortes o claves.
Si a això hi afegim que el repertori va assolir dificultats mai vistes, en poc temps l'augment d'exigència per als intèrprets va ser enorme.
3/ Aquesta exigència va portar a alguns pianistes a inventar aparells per a millorar la seva força muscular, agilitat, resistència i, fins i tot, per a modificar el seu propi cos.
1/ Avui havia de fer una entrevista a @CatalunyaRadio sobre l'efecte de la música sobre la salut que ha estat cancel·lada per problemes tècnics.
Per aprofitar la feina que he fet, he pensat que seria bona idea compartir-ho en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
@CatalunyaRadio 2/ Tothom que hagi escoltat música alguna vegada sap que, en menys o més mesura, és capaç d'alterar el nostre estat d'ànim i, com veurem, també afectar les nostres condicions físiques.
@CatalunyaRadio 3/ La cultura popular, que és molt eixerida, n'ha deixat constància en dites tan esteses com "qui canta els seus mals espanta" o "la música amanseix les feres".