2023 Ocak Ayı Değerlendirmesi
1) Göz kamaştıran 2022 yılı performansı özellikle yurt dışında yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanırken son derece değerliydi. Dolayısıyla Ocak ayında #BIST için bir kâr realizasyonu normaldir. Özellikle de yurt dışı cazipken.
Detaylara bakarsak:
2) Yukarıdaki sıcaklık haritası bir aylık ve sektörlere göre getiri değişimini göstermektedir.
Bir iki şirket dışında (ki TUPRS yüzde 10'luk performansıyla pozitif ayrışmıştır) tüm sektörlere yayılan ve ortalama yüzde 15'ler civarı düşüşler yaşanmıştır.
3) Aralık ayı kapanışı ile Ocak ayı kapanışı açısından #XU100'deki değişimse sadece eksi %9,67'dir.
Sadece diyorum, çünkü %10'luk bir geri çekilme olağandır. #AyıPiyasaları %20 ve üzeri düşüşleri ifade eder ki bu konuda kapsamlı bir çalışma paylaşmıştım.
ergununutmaz.com/bist-ve-ayi-pi…
4) Ocak sonu itibariyle #BIST'teki %9,67'lik düşüşün yanında 8 işlem günü içinde zirveden %19,35'lik bir düşüş yanında son durumda 7 işlem gününde %11,02'lik bir geri çekilme de yaşanmıştır.
#ATH: 5.704,83 şeklindeyken bir sonraki zirve daha düşük olan 5.568,97 seviyesindedir.
5) Düşüş ne kadar sürer, yeni zirveyi ne zaman görürüz bilemiyorum ancak borsanın riskli bir piyasa olduğunu biliyorum. Tarih, borsanın kolay yoldan para kazanma yeri olmadığını defalarca göstermiştir.
#Seçici (#Selective) ifadesini 2023 yılı için portföyümde vurgulamıştım.
6) Dolayısıyla ne alınacağından, bunun ne zaman alınacağına, nerede kademeli satışlar yapılacağından ne zaman geri alıma başlanacağına karar vermek bu sene özellikle önemli.
Bu kapsamda da kendi adıma başta değerlemeler olmak üzere gelişmeleri, riskleri izliyorum.
7) #BIST ve başlıca borsa endeksleri için kendi para birimleri ve bütünsel salgın öncesi endekslemesiyle oluşturduğum grafik aşağıdaki gibidir. Yurt dışı endeksler yükselirken #XU100 Ocak ayında düşüş göstermiştir.
Dikkat: Grafikte kur etkileri olduğundan UV performans yanıltır.
8) Bu nedenle tüm verileri ilgili tarihlere göre ABD doları bazında düzelttim.
Görüldüğü gibi BIST uzun süre Türk lirası yüksek getiri sağlamış görünse de 2020'de ve 2022 son çeyrekte dolar bazında pozitif getiri üreterek diğer endeksleri geçmiştir. Ocak ayında ayrışma vardır.
9) O hâlde #DXY Endeksindeki ve önemli para birimlerindeki değişime bakmakta fayda vardır. Ortodoks politikalar ve faiz artışları doların diğer para birimlerine göre güçlenmesine resesyon endişeleriyse sürecin tersine dönmesine neden olmuştur. #USDTRY ise ayrı bir sınıftadır.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.