Ergun Unutmaz Profile picture
Feb 1, 2023 9 tweets 5 min read Read on X
2023 Ocak Ayı Değerlendirmesi

1) Göz kamaştıran 2022 yılı performansı özellikle yurt dışında yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanırken son derece değerliydi. Dolayısıyla Ocak ayında #BIST için bir kâr realizasyonu normaldir. Özellikle de yurt dışı cazipken.

Detaylara bakarsak:
2) Yukarıdaki sıcaklık haritası bir aylık ve sektörlere göre getiri değişimini göstermektedir.

Bir iki şirket dışında (ki TUPRS yüzde 10'luk performansıyla pozitif ayrışmıştır) tüm sektörlere yayılan ve ortalama yüzde 15'ler civarı düşüşler yaşanmıştır.
3) Aralık ayı kapanışı ile Ocak ayı kapanışı açısından #XU100'deki değişimse sadece eksi %9,67'dir.

Sadece diyorum, çünkü %10'luk bir geri çekilme olağandır. #AyıPiyasaları %20 ve üzeri düşüşleri ifade eder ki bu konuda kapsamlı bir çalışma paylaşmıştım.

ergununutmaz.com/bist-ve-ayi-pi…
4) Ocak sonu itibariyle #BIST'teki %9,67'lik düşüşün yanında 8 işlem günü içinde zirveden %19,35'lik bir düşüş yanında son durumda 7 işlem gününde %11,02'lik bir geri çekilme de yaşanmıştır.

#ATH: 5.704,83 şeklindeyken bir sonraki zirve daha düşük olan 5.568,97 seviyesindedir.
5) Düşüş ne kadar sürer, yeni zirveyi ne zaman görürüz bilemiyorum ancak borsanın riskli bir piyasa olduğunu biliyorum. Tarih, borsanın kolay yoldan para kazanma yeri olmadığını defalarca göstermiştir.

#Seçici (#Selective) ifadesini 2023 yılı için portföyümde vurgulamıştım.
6) Dolayısıyla ne alınacağından, bunun ne zaman alınacağına, nerede kademeli satışlar yapılacağından ne zaman geri alıma başlanacağına karar vermek bu sene özellikle önemli.

Bu kapsamda da kendi adıma başta değerlemeler olmak üzere gelişmeleri, riskleri izliyorum.
7) #BIST ve başlıca borsa endeksleri için kendi para birimleri ve bütünsel salgın öncesi endekslemesiyle oluşturduğum grafik aşağıdaki gibidir. Yurt dışı endeksler yükselirken #XU100 Ocak ayında düşüş göstermiştir.

Dikkat: Grafikte kur etkileri olduğundan UV performans yanıltır.
8) Bu nedenle tüm verileri ilgili tarihlere göre ABD doları bazında düzelttim.

Görüldüğü gibi BIST uzun süre Türk lirası yüksek getiri sağlamış görünse de 2020'de ve 2022 son çeyrekte dolar bazında pozitif getiri üreterek diğer endeksleri geçmiştir. Ocak ayında ayrışma vardır.
9) O hâlde #DXY Endeksindeki ve önemli para birimlerindeki değişime bakmakta fayda vardır. Ortodoks politikalar ve faiz artışları doların diğer para birimlerine göre güçlenmesine resesyon endişeleriyse sürecin tersine dönmesine neden olmuştur. #USDTRY ise ayrı bir sınıftadır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ergun Unutmaz

Ergun Unutmaz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ergun_unutmaz

Aug 22
Bu akışta Şişecam (SISE) şirketinin 2025/2.Ç finansallarına ilişkin blog yazımdaki düşünceleri kısaca grafiklerle aktaracağım.

Önce Şişecam'ın ikinci çeyrekte elde ettiği 52.580 milyon TRY hasılatın kırılımına (Sankey Diagram ile) bakarak başlayalım.Image
52.580 milyon TRY hasılat yedi faaliyet grubundan oluşmaktadır. Cam Ambalaj 12.514 milyon TRY satış geliriyle toplam hasılatın yüzde 24'ünü sağlamaktadır.

Bunu 11.882 milyon TRY ile Mimari Camlar izlerken üçüncü sırada 11.089 milyon TRY ile Kimyasallar gelmektedir. Image
Satışların maliyeti 37.101 milyon TRY seviyesinde gerçekleşirken Brüt Kâr 15.479 milyon TRY olarak hesaplanmış ve buradan 13.448 milyon TRY değerinde faaliyet gideri kalemleri düşülmüştür.

Satış gelirleri kümülatif olarak 2024'ün ilk altı ayına göre düşüş gösterse de kârlılık artmıştır ve bunda maliyet kontrolünün fiyatlamadan daha büyük rolü vardır.

Net Faaliyet Kârı hesaplamalarıma göre 2.031 TRY'dir ve buna diğer faaliyet, yatırım ve finansman kalemlerinden gelen payları da eklediğimizde Vergi Öncesi Kâr 3.877 milyon TRY olarak elde edilmektedir.

Vergi giderleri ve kontrol gücü olmayan paylar 2.671 milyon TRY tutarındaki Dönem Kârından düşüldüğünde Ana Ortaklık Payları için Dönem Kârı 2.652 milyon TRY olmaktadır.Image
Read 15 tweets
Aug 10, 2023
🇬🇧 “The bond market is the most important market in the world,” says Ray Dalio.

🇹🇷 Ray Dalio, #tahvil piyasasının dünyadaki en önemli piyasa olduğunu söylemektedir.

Oysa 2022 sonunda değeri 141 trilyon dolara ulaşan bu piyasa yeterince bilinmemektedir.

(1/x) Image
2) Hatta tahvil piyasası anlamına gelen "bond market" ifadesi maalesef birçok yerde yanlış bir şekilde "bono piyasası" şeklinde kullanılmaktadır.

Dolayısıyla önce kavramlardan başlamak anlaşılırlık için önemlidir. Image
3) Bu akışta, Financial Times'ın 3 Ağustos 2023 tarihli sayısındaki, Robin Wigglesworth'un makalesinden notlar da kullanacağım.

Makale, 1648 yılında düzenlenen ve her yıl %5 faiz ödemesi taahhütü içeren "sürekli" tahvil kavramı bunun Hollanda'ya uzanan hikâyesiyle başlıyor. Image
Read 10 tweets
Aug 6, 2023
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻

🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.

(1/x) Image
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.

2023/q2 (milyar TL)

Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7 Image
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.

UV eğilimi olumlu görüyorum. Image
Read 16 tweets
Jul 26, 2023
#FinansalEğilimler başlıklı sunum 15 dakika sonra başlıyor.

1) Şimdi bir kahve arası ve Twitter Space, YouTube yayını ve ilave notlar, grafikler için bu akışın altında görüşmek üzere.

⬇️ Image
2) Image
3) Çeviriler Image
Read 22 tweets
Jul 24, 2023
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.

Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım. Image
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.

Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️ Image
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.

Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.

Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
Read 11 tweets
Jun 20, 2023
#Yatırım anlayışı üzerine birkaç not:

1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.

- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada Image
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.

Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.

The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.

Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(