Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍ Profile picture
Compositor i director català. Em diverteixo fent enfilalls sobre música i cultura a 𝕏. Enginyer no practicant.

Mar 3, 2023, 13 tweets

Tothom coneix la genialitat de #Bach i la seva increïble habilitat per 'jugar' amb la música. Tot i així, el que us explicaré sobre aquesta enigmàtica (i sintètica) obra, espero que us deixi bocabadats! Si m'acompanyeu, us ho explico en aquest #enfilall:

Ja sabeu que a #Bach li encantava fer malabars amb les notes. Aquesta obra no n'és una excepció: és un #cànon a 4 veus que va dedicar a 'Monsieur Houdemann', un estudiant de dret que va conèixer a #Leipzig (a les imatges) el 1727. Però no us penseu que és un simple cànon...

Si us hi fixeu en la partitura que encapçala l'enfilall, hi ha 4 claus a l'inici i 4 claus al final de la melodia. Entremig de les claus del final hi ha uns símbols que semblen notes, però realment són els bemolls de l'armadura girats.

De fet, les segones claus també estan girades! Perquè ho pugueu apreciar millor, aquí teniu la #partitura impresa:

El #cànon està anotat d'aquesta manera tant estranya per l'elegància de sintetitzar una idea musical en tant poc espai, però també perquè està concebut com un repte per als músics que havien d'endevinar com escriure les 4 veus (és una mena de 'cànon #puzzle').

En vida de #Bach, aquest va ser un dels seus cànons més famosos, fins el punt que es va publicar 4 vegades. La primera publicació es va perdre del tot, però sortosament es va publicar en obres d'altres músics, alguns dels quals van intentar trobar una solució al repte plantejat.

Un d'aquests músics va ser Johann #Mattheson (a la imatge), que al llibre 'Der vollkommene Capellmeister' (1739) va proposar 2 solucions:

Si us hi fixeu, la primera llegeix la partitura cap a la dreta amb les claus de l'inici. La podeu escoltar aquí:

La segona llegeix la partitura cap a l'esquerra i afegeix les claus i l'armadura del final. La podeu escoltar aquí:

Oi que sonen bé? Més endavant, L. Ch. #Mizler a 'Musicalische Bibliothek' (1747) i F. W. #Marpurg a 'Abhandlung von der Fuge' (1753) van tornar a publicar el cànon però sense afegir cap solució nova.

Des de llavors hi ha hagut més intents de trobar solucions. En aquesta pàgina se'n mostren unes quantes i ben segur que encara n'hi ha més! No hi ha cap dubte que el geni de Bach és un pou sense fons. Us animeu a trobar-ne alguna més? 💪
wqxr.org/story/hidden-m…

Espero que us hagi sembla interessant aquest #enfilall sobre el cànon probablement més concentrat i enigmàtic de #Bach. Si us ha agradat, no oblideu posar ❤️ m'agrada o 🔄 compartir el primer tuit. Moltes gràcies per llegir fins aquí!! 🙏

Volia dir que "llegeix la partitura cap per avall". 🤷‍♂️

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling